Vizita preşedinteului Klaus Iohannis în Italia

Declaraţia de presă comună a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Vizita preşedinteului Klaus Iohannis în Italia

Articol de Radu Dobriţoiu, 15 Octombrie 2018, 14:33

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, la Palatul Quirinale (Republica Italiană), o declaraţie de presă comună cu Preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella.

Preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella: Aş dori, din nou, să reînnoiesc un 'Bine aţi venit!', cu ocazia acestei prime vizite de stat a unui Preşedinte al României, după ce a fost regăsită democraţia, într-un an foarte important, pentru că acest an marchează Centenarul Marii Uniri a României.

Este o vizită care, pentru noi, este foarte importantă în ceea ce priveşte relaţiile la nivel excelent între România şi Italia, relaţii care sunt bazate pe legături istorice şi culturale foarte vechi şi pe legături sociale, umane, economice actuale.

Legăturile istorice ne-au permis nouă să dezvoltăm o serie de colaborări, colaborări politice, economice şi sociale la nivel foarte înalt, colaborări care se intensifică şi care cresc şi ca dimensiune şi număr. Există legături sociale foarte adânci. În Italia este prezentă o importantă comunitate românească, este comunitatea cea mai importantă în Italia, cea mai mare. Vorbim de circa 1,2 milioane de români.

Există mii de italieni care, la rândul lor, locuiesc în România, există multe companii italiene, întreprinderi care sunt active în România, vorbim despre mai mult de 19.000 de companii şi această colaborare economică este facilitată de aceste legături umane care se dezvoltă între poporul român şi poporul italian.

Vorbim despre o colaborare şi o apropiere care se reflectă şi la nivelul cultural. Există foarte multe colaborări între universităţile române şi italiene şi schimbul de studenţi între ţările noastre este foarte important. Acesta este un element care, la rândul său, întăreşte prietenia între România şi Italia şi bineînţeles ambele ţări fac parte din Uniunea Europeană şi sunt în armonie în legătură cu perspectivele de dezvoltare a Uniunii Europene.

Noi suntem legaţi şi prin Alianţa NATO şi ambele ţări consideră relaţiile transatlantice foarte importante. În următorul semestru pentru viaţa Uniunii, România va prelua rolul de Preşedinţie a Consiliului şi în data de 9 mai a anului viitor va avea loc Summitul Uniunii Europene, la Sibiu, ocazie cu care vor fi abordate o serie de tematici foarte importante. Noi am vorbit, bineînţeles, despre aceste tematici, aceste tematici care sunt pe ordinea de zi a discuţiilor Uniunii, o parte dintre aceste tematici au fost deja subliniate de Preşedinţia României, pe de altă parte, organizate în patru filoane foarte importante. În acest context am discutat şi despre fenomenul migratoriu. România şi Italia sunt ţări de primă intervenţie în ceea ce priveşte migraţia şi ambele ţări sunt perfect conştiente despre care este modul în care trebuie abordată această tematică la nivel european. Este o problematică europeană şi trebuie abordată împreună în Uniune ca atare.

I-am mulţumit domnului Preşedinte Iohannis pentru contribuţiile României în ceea ce priveşte operaţiunea Sea Guardian, în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea şi Mediterana centrală, precum şi contribuţia României pentru hub-ul de la Napoli în ceea ce priveşte versantul sud al Alianţei NATO. Am discutat despre mai multe tematici, ca de exemplu despre zona Balcanilor Occidentali. România şi Italia sunt amândouă convinse că este foarte important să susţinem dialogul între ţările prezente în această zonă geografică, precum şi relaţiile de colaborare între ele, în perspectiva apropierii acestor ţări faţă de Uniunea Europeană.

Dialogul pe care l-am avut cu Preşedintele Klaus Iohannis a fost foarte util, foarte prietenesc şi am constatat marea prietenie între ţările noastre şi această vizită în Italia şi etapele acestei vizite, precum şi toate întâlnirile programate, mă refer la întâlnirile programate cu cei mai importanţi reprezentanţi ai instituţiilor italiene, demonstrează care este nivelul prieteniei între cele două ţări. Bine aţi venit, domnule Preşedinte!

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Mi-a făcut o deosebită plăcere să îl întâlnesc pe Preşedintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, la doi ani după vizita făcută de domnia sa în România.

Vizita mea în Italia are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită pentru România, cât şi pentru relaţia noastră bilaterală. Anul acesta românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, o aniversare care cred că se poate numi aniversare-reper pentru istoria noastră, iar împreună cu Italia celebrăm zece ani de Parteneriat Strategic Consolidat, o relaţie care funcţionează extraordinar de bine.

Avem această relaţie foarte apropiată, o relaţie cultivată inclusiv prin dialogul la nivelul cel mai înalt. Şi în acest cadru am analizat, împreună cu domnul Preşedinte Mattarella, stadiul relaţiei, am abordat teme extrem de actuale legate, sigur, şi de agenda europeană, de regiune, de probleme internaţionale, de securitate.

Am menţionat, evident, şi am discutat chiar unele detalii legate de relaţia noastră economică, care este în continuă creştere, s-a atins deja un nivel record de aproximativ 15 miliarde de euro în schimburile bilaterale. Iar specialiştii estimează că această tendinţă de creştere se va menţine şi pentru perioada viitoare.

Am subliniat că România este şi rămâne o piaţă foarte atractivă, este o ţară cu un potenţial important şi, chiar dacă avem deja o comunitate de afaceri foarte numeroasă în România, aşteptăm cu mare interes noi şi noi investiţii şi oameni de afaceri care vin să îmbogăţească relaţia noastră economică bilaterală.

În mai multe rânduri am subliniat comunitatea de valori, istoria comună, cultura bogată comună şi am ajuns foarte repede şi cu sentimente foarte pozitive la discuţii despre cele două comunităţi reciproce, comunitatea italiană foarte numeroasă deja, din România, şi comunitatea românească din Italia. Avem, în Italia, aproximativ 1,2 milioane de români, este cea mai mare comunitate românească din afara graniţelor ţării, şi am putut să subliniem, împreună cu domnul Preşedinte Mattarella, că această comunitate de români este foarte bine integrată în Italia, foarte bine apreciată.

La rândul meu, am transmis mulţumiri pentru felul în care românii sunt trataţi şi integraţi în Italia.

O temă foarte importantă pentru noi, şi pe care am discutat-o cu domnul Preşedinte Mattarella, a fost Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care o va prelua România în prima parte a anului 2019 şi o parte esenţială a acestei Preşedinţii - în afară de multiplele dosare complicate, cum ar fi: Brexitul şi Cadrul Financiar Multianual - va fi o reflecţie asupra viitorului Uniunii.

Summitul informal de la Sibiu, care va avea loc pe 9 mai 2019, este dedicat în exclusivitate viitorului Uniunii. Dorim până atunci, împreună, cele 27 de state membre, fiindcă atâţia vom fi atunci când se desfăşoară Summitul, să găsim o abordare care nu numai creionează o strategie de viitor pentru Uniune, ci ne deschide şi o poartă spre un nou optimism, fiindcă ne vom găsi atunci chiar după Brexit, şi cred că Uniunea are nevoie nu doar de soluţii tehnice, ci şi de soluţii care îi fac pe europeni să se simtă iarăşi optimişti şi încrezători în proiectul european.

Noi am definit cuvintele cheie pentru preşedinţia noastră ca fiind unitate şi coeziune. Acestea sunt lucrurile de care avem nevoie pentru a realiza toate celelalte proiecte pe care ni le propunem: securitatea europeană, securitatea internă, securitatea graniţelor externe, rezolvarea problemelor generate de fluxului migratoriu important, şi aici Italia, se ştie, este o ţară de primă intrare cu o provocare imensă. Toate aceste chestiuni am reuşit să le discutăm în timpul relativ scurt pe care l-am avut la dispoziţie împreună, domnul Preşedinte şi cu mine, chestiuni care ne afectează şi pe unii, şi pe alţii.

Sunt, evident, chestiuni legate de securitate în sens mai larg. Am abordat şi am subliniat colaborarea foarte bună şi în cadrul NATO, iar în ceea ce priveşte abordarea generală, trebuie să menţionez acest lucru, noi trăim într-o lume globalizată. Nu este loc pentru abordări locale sau izolaţioniste, nu este loc pentru un regres în comunitatea internaţională, şi, în acest sens, am subliniat că este nevoie nu numai de unitate şi coeziune în interiorul Uniunii, este nevoie de un rol mai important al Uniunii în politica internaţională, în problemele legate de comunitatea internaţională, şi aici am fost foarte bucuros că Preşedintele Mattarella a avut o abordare, m-am bucurat, exact de acelaşi tip. Nu trebuie să abandonăm în niciun fel multilateralismul în relaţiile internaţionale, şi aici Uniunea trebuie să joace un rol mult, mult mai important decât joacă acum.

Iată că aceste relaţii speciale pe care le avem - Romania cu Italia, oamenii din România cu cei din Italia, politicienii din cele două ţări - pot contribui, considerăm noi doi, decisiv la îmbunătăţirea mediului politic internaţional şi pentru toate aceste lucruri, domnule Preşedinte, vă mulţumesc. Pentru primirea deosebit de frumoasă sunt foarte bucuros şi mă simt onorat de aceste lucruri, iar în numele românilor vă mulţumesc pentru prietenia pe care ne-o purtaţi.

Declaraţiile celor doi preşedinţi au fost comunicate de Administraţia Prezidenţială.

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”
România 28 Noiembrie 2022, 20:36

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este nevoie de un număr sporit de militari aliaţi şi de echipamente...

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”
Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României
România 28 Noiembrie 2022, 20:26

Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României

A fost ședință solemnă în după-amiaza zilei de luni la Parlament, dedicată Zilei Naționale a României.

Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României
Declarații de presă comune susținute de președintele K. Iohannis și șeful NATO, J. Stoltenberg
România 28 Noiembrie 2022, 16:51

Declarații de presă comune susținute de președintele K. Iohannis și șeful NATO, J. Stoltenberg

VIDEO: Declarații de presă comune susținute de președintele K. Iohannis și șeful NATO, J. Stoltenberg.

Declarații de presă comune susținute de președintele K. Iohannis și șeful NATO, J. Stoltenberg
Parlament: Ședință solemnă pentru a marca Ziua Națională a României
România 28 Noiembrie 2022, 16:41

Parlament: Ședință solemnă pentru a marca Ziua Națională a României

Parlamentul se reunește astăzi într-o ședință solemnă, pentru a marca împlinirea a 104 ani de la Marea Unire.

Parlament: Ședință solemnă pentru a marca Ziua Națională a României
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
România 28 Noiembrie 2022, 16:32

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens...

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile
România 28 Noiembrie 2022, 15:28

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, ca fostul senator PSD Niculae Bădălău să fie arestat preventiv pe o perioadă de...

Niculae Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile
Persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și cele asigurate, cu privire la testarea  pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV
România 28 Noiembrie 2022, 15:16

Persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și cele asigurate, cu privire la testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV

Persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și cele asigurate, cu privire la testarea pentru virusul...

Persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și cele asigurate, cu privire la testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV
 Peste 17.500 de persoane din România, înregistrate ca fiind infectate cu HIV la finalul lunii iunie 2022
România 28 Noiembrie 2022, 15:12

 Peste 17.500 de persoane din România, înregistrate ca fiind infectate cu HIV la finalul lunii iunie 2022

Peste 17.500 de persoane din România erau înregistrate ca fiind infectate cu HIV la finalul lunii iunie anul acesta,...

 Peste 17.500 de persoane din România, înregistrate ca fiind infectate cu HIV la finalul lunii iunie 2022

Stirile zilei

Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României
România 28 Noiembrie 2022, 20:26

Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României

A fost ședință solemnă în după-amiaza zilei de luni la Parlament, dedicată Zilei Naționale a României.

Ședință solemnă la Parlament cu ocazia Zilei Naționale a României
Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk
În lume 28 Noiembrie 2022, 20:30

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul...

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk
În lume 28 Noiembrie 2022, 16:03

Rusia a decis "unilateral" amânarea discuţiilor cu oficialii americani pe tema tratatului de reducere a armelor nucleare

Rusia a decis unilateral amânarea discuţiilor cu oficialii...

Rusia a decis "unilateral" amânarea discuţiilor cu oficialii americani pe tema tratatului de reducere a armelor nucleare

Ultima oră

Şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bucureşti

Şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bucureşti

Departamentul de Stat salută împlinirea a 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic SUA - România

Departamentul de Stat salută împlinirea a 25 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic SUA - România

Italia: Creşte numărul victimelor alunecărilor de teren de pe Insula Ischia

Italia: Creşte numărul victimelor alunecărilor de teren de pe Insula Ischia

Franța a repornit o centrală din estul țării care produce electricitate pe bază de cărbune

Franța a repornit o centrală din estul țării care produce electricitate pe bază de cărbune

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”

"Este nevoie de mai multă forţă de apărare, de descurajare pe Flancul Estic”

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk
Mai multe...