Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO și FOTO: Manifestări dedicate Zilei Marinei Române

Pe faleza din fața Comandamentului Flotei a avut loc ceremonia oficială dedicată celei de-a 122-a aniversări a Zilei Marinei, la care a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Manifestări dedicate Zilei Marinei Române, la Constanța. Foto: Sorin Cealera.

Articol de Radiojurnal, 15 August 2024, 08:55

VIDEO: Ziua Marinei sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 122-a aniversare.

UPDATE: Alocuțiunea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia ceremoniilor de Ziua Marinei

Foto: Klaus Iohannis. Sursa: Sorin Cealera

Klaus Iohannis: Domnule președinte al Senatului, doamnelor și domnilor miniștri, doamnelor și domnilor senatori și deputați, Înalt Prea Sfinția Voastră, Excelențe, dragi marinari, doamnelor și domnilor, La mulți ani cu prilejul Zilei Marinei Române! În acest ultim an de mandat, este cu atât mai emoționant pentru mine să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a celebra împreună una dintre cele mai așteptate sărbători. Se creează de fiecare dată o atmosferă extraordinară aici. Mă bucur să văd atât de mulți români veniți special aici pentru a participa la festivitățile dedicate navigatorilor noștri militari și civil deopotrivă, care poartă cu mândrie drapelul României în lume.

Dragi marinari, nu întâmplător protectoarea Marinei Române este Sfânta Fecioară Maria, ale cărei atribute hotărârea, tenacitatea și forța îi inspiră pe marinarii noștri astfel încât să facă față provocărilor acestei vocații speciale. Profesia de marinar se potrivește temerarilor veritabili, caracterelor puternice și celor capabili de sacrificiu și în măsură să abordeze neînfricat provocările de orice natură.

Dăruirea și profesionalismul cu care dumneavoastră, marinarii, purtați drapelul României în lume sunt exemplare și devin repere pentru întreaga societate și modele de urmat, în special pentru tinerele generații. Totodată, cu respect și recunoștință ne gândim astăzi și la cei care au plătit jerfa supremă pe mările și oceanele lumii, departe de familie și de cei dragi și aducem un pios omagiu eroilor marinari ai României. Doamnelor și Domnilor chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o țară sigură și stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice. Alături de partenerii și de aliații din Uniunea Europeană și din NATO, aici, pe țărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic și militar al României din ultimii ani. Țara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanții de securitate, iar cetățenii români sunt apărați și protejați în fața oricăror potențiale amenințări.

Regiunea Mării Negre a devenit o zonă recunoscută și tratată ca fiind de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar acest fapt a fost consemnat oficial și în cele mai importante documente strategice ale NATO, prin dialog și implicare permanentă. Am consolidat această abordare, inclusiv la recentul summit NATO de la Washington, când toți aliații au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, un rezultat care este foarte bun pentru țara noastră. Iată, așadar, că România este recunoscută și apreciată la nivel aliat ca un pilon solid de securitate regională și un contribuitor major la procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic. Este și firesc să fie așa, pentru că România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei grupări operative pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, alături de Bulgaria și Turcia.

Doamnelor și Domnilor, începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România. Iar prezența camarazilor noștri aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5000 de militari aliați dislocați în România. Această colaborare denotă angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc, conform Articolului 5 al Tratatului de la Washington. Îmi reafirm cu acest prilej aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg. Totodată, le mulțumesc forțelor aeriene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

Doamnelor și domnilor, România continuă să fie un pilon important al securității regionale și euroatlantice. Rămânem solidar cu aliații noștri din NATO și cu partenerii din Uniunea Europeană în eforturile de asistență dedicate Ucrainei, care luptă de peste doi ani şi jumătate împotriva unei agresiuni brutale și ilegale.

Dragi marinari, Devotamentul, tenacitatea și spiritul de sacrificiu care vă definesc constituie un exemplu de excelență, iar Forțele Navale Române reprezintă un simbol al puterii și al rezilienței naționale, în contextul actual de securitate, tot mai provocator, inclusiv în mediul maritim. Rolul Forțelor Navale Române în asigurarea libertății de navigație și a securității maritime este esențial. Cu prilejul Zilei Marinei Române, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, am dat curs propunerii ministrului Apărării Naționale și am decorat Drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul "Virtutea maritimă" în grad de comandor, cu însemn de pace pentru militari.

Vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, atât în apele teritoriale, cât și dincolo de acestea, alături de aliații și de partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană și vă urez mult succes în continuare! Totodată, le doresc marinarilor civili sănătate și cât mai multe reușite în activitatea lor profesională, oriunde s-ar afla. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectarea Marinei Române, să vă aibă în pază și în ocrotire! La mulți ani și bun cart înainte!

FOTO: Ceremonial militar-religios organizat de Statul Major al Fortelor Navale si Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Regele Mihai I, cu prilejul Zilei Marinei Romane. Foto: Agerpres.

UPDATE: Ceremonia oficială care are loc pe faleza din fața Comandamentului Flotei a început puțin înainte de ora 10:00. Președintele României, Klaus Iohannis, a trecut în revistă Garda de Onoare.

În acest moment se va înălța drapelul României pe catargul de pe faleză, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de stat al României și, tradiționala tragere a celor 21 de salve de ton.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care se va desfășura ceremonialul de decorare a drapelului de luptă al Statului Major al Forțelor Navale.

În jurul orei 10:15 vor începe alocuțiunile persoanelor oficiale prezente la ceremonie: președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Ceremonia va continua cu un serviciu religios, apoi Zeul Neptun își va face apariția de pe mare și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești.

După acest moment va începe exercițiul demonstrativ întrunit, cel mai mare spectacol naval al anului, mult așteptat de public, cu participarea a peste 2000 de marinari militari români și din forțele aliate dislocate în țară, 15 nave militare maritime și fluviale, nave ale Gărzii de Coastă, aeronave de luptă F-16, două avioane de patrulare și cercetare, american și francez, elicoptere Puma Naval și parașutiști.

La finalul exercițiului, în jurul orei 12:00, va avea loc defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și a ambarcațiunilor civile, în fața celor câteva mii de oameni care asistă astăzi la eveniment

---știrea inițială---

Astăzi este sărbătorită Ziua Marinei Române în orașele de la Dunăre și Marea Neagră, dar și în București.

Municipiul Constanța va fi gazda principală a manifestărilor organizate de Forțele Navale Române începând cu ora 10:00.

Pe faleza din fața Comandamentului Flotei va avea loc ceremonia oficială dedicată celei de-a 122-a aniversări a Zilei Marinei, la care va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Publicul va putea urmări cel mai mare spectacol naval al anului, după cum relatează corespondentul RRA Sorin Cealera.

Imediat după începerea ceremoniei, drapelul României va fi înălțat pe catargul de pe faleză, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de stat și tragerea celor 21 de salve de tun.

Vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale și un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun își va face apariția de la bordul șalupei maritime "Luceafărul" și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Publicul va putea urmări, în prezentarea oferită de Forțele Navale, secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari.

Colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale:

Corneliu Pavel: Avem și elemente de noutate introduse anul acesta în exercițiul demonstrativ întrunit. Vânătorul de mine recent intrat în dotarea Forțelor Navale participă pentru prima dată la Ziua Marinei Române.

Seara, de la ora 20:00, muzica militară a Forțelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari.

Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Constanța, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu - Portul Turistic Tomis.

Manifestări în țară

În portul turistic Mangalia vor avea loc mai multe jocuri și concursuri marinărești, dar și o expoziție de tehnică militară și ateliere interactive.

În capitală, Ziua Marinei Române este marcată printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Regele Mihai I.

Manifestările se vor încheia în toată țara cu ceremonia de retragere cu torțe a marinarilor în jurul orei 20:30.

Cod galben de ploi şi pentru Nordul Dobrogei de la ora 3:00
România 19 Septembrie 2024, 00:26

Cod galben de ploi şi pentru Nordul Dobrogei de la ora 3:00

O avertizare hidrologică similară vizează toate râurile din Judeţul Tulcea.

Cod galben de ploi şi pentru Nordul Dobrogei de la ora 3:00
O nouă atenţionare de posibile inundaţii pentru judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi
România 18 Septembrie 2024, 23:58

O nouă atenţionare de posibile inundaţii pentru judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi

Este cod portocaliu, însemnând risc de viituri majore, pentru 19 septembrie, între orele 5:00 şi 18:00.

O nouă atenţionare de posibile inundaţii pentru judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi
Botoşani: Secţia ORL Pediatrie a Spitalului "Mavromati" a reluat operaţiile de polipi şi amigdale
România 18 Septembrie 2024, 23:12

Botoşani: Secţia ORL Pediatrie a Spitalului "Mavromati" a reluat operaţiile de polipi şi amigdale

30 de copii se află pe lista de aşteptare a singurului medic din unitate.

Botoşani: Secţia ORL Pediatrie a Spitalului "Mavromati" a reluat operaţiile de polipi şi amigdale
Nordul Italiei sub cod roşu de ploi şi inundaţii aduse de ciclonul Boris de la miezul nopţii
România 18 Septembrie 2024, 23:11

Nordul Italiei sub cod roşu de ploi şi inundaţii aduse de ciclonul Boris de la miezul nopţii

Avertizarea este valabilă până vineri.

Nordul Italiei sub cod roşu de ploi şi inundaţii aduse de ciclonul Boris de la miezul nopţii
Majoritatea românilor consideră că imigranţii care vin să lucreze în ţară reprezintă mai degrabă o oportunitate
România 18 Septembrie 2024, 23:10

Majoritatea românilor consideră că imigranţii care vin să lucreze în ţară reprezintă mai degrabă o oportunitate

Mult mai puţini sunt de părere că aceştia reprezintă o ameninţare în privinţa ocupării locurilor de muncă.

Majoritatea românilor consideră că imigranţii care vin să lucreze în ţară reprezintă mai degrabă o oportunitate
Prefectura Galaţi îi incurajează pe toţi cetăţenii să facă donaţii pentru cei afectaţi de inundaţii
România 18 Septembrie 2024, 23:07

Prefectura Galaţi îi incurajează pe toţi cetăţenii să facă donaţii pentru cei afectaţi de inundaţii

Orice ajutor este binevenit, atât financiar, cât şi în obiecte sau materiale de construcţii.

Prefectura Galaţi îi incurajează pe toţi cetăţenii să facă donaţii pentru cei afectaţi de inundaţii
MAE: Avertismente de călătorie pentru Portugalia și Ungaria
România 18 Septembrie 2024, 22:45

MAE: Avertismente de călătorie pentru Portugalia și Ungaria

Portugalia: risc de noi incendii de vegetație. Ungaria: Ar putea apărea restricții din cauza creșterii debitului Dunării.

MAE: Avertismente de călătorie pentru Portugalia și Ungaria
Ministrul apărării cere reacția NATO la incursiunile Rusiei în spaţiul aerian al ţărilor membre
România 18 Septembrie 2024, 21:58

Ministrul apărării cere reacția NATO la incursiunile Rusiei în spaţiul aerian al ţărilor membre

La Bucureşti are loc reuniunea minîştrilor Apărării din formatul B9.

Ministrul apărării cere reacția NATO la incursiunile Rusiei în spaţiul aerian al ţărilor membre