Vârsta de pensionare a judecătorilor va crește de la 48 la 65 de ani
Proiectul de lege care schimbă radical regulile de pensionare a magistraților urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaților.

23 Aprilie 2025, 07:24
Proiectul de lege care schimbă radical regulile de pensionare a magistraților urmează să fie supus astăzi votului în plenul Camerei Deputaților, în pofida opoziției Consiliului Superior al Magistraturii. Vârsta de pensionare a judecătorilor și procurorilor va crește de la 48 la 65 de ani, ca la orice alt angajat, iar pensiile lor ar urma să fie mai mici. Proiectul, criticat de CSM, dar cerut de Comisia Europeană, a obținut ieri raport favorabil în comisiile de specialitate ale Camerei. Cătălin Purcaru a urmărit dezbaterile și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Proiectul, inițiat de liderii coaliției de guvernare prevede că, de la 1 ianuarie anul viitor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică pot beneficia de pensia de serviciu dacă au o vechime de minimum 25 de ani în aceste funcții și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani.
Actul normativ mai prevede atingerea eșalonat a vârstei de 65 de ani la pensionare pentru magistrați, până în anul 2045. Inițiativa legislativă a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, pe motiv că ar submina grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și mediu. Adoptarea proiectului este una dintre condițiile de îndeplinit pentru accesarea celei de-a treia tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență, a atras atenția președintele Comisiei pentru muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon.
Adrian Solomon: Dacă e să iasă la pensie, să iasă toți la fel. Dacă e să aibă aceeași vechime, să o aibă toți la fel. Asta facem acum, nu dărâmăm sistemul.
Deputații Uniunii Salvați România au atras atenția că există riscul ca proiectul să fie declarat neconstituțional și, ca atare, au adus mai multe modificări, între care o creștere a vârstei de pensionare echilibrată, în trepte egale, câte 9 luni pe an.
Deputatul USR, Alin Stoica, a propus ca pensia magistraților să fie cel mult egală cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri.
Alin Stoica: Venitul din ultima lună poate fi influențat inclusiv de magistratul în funcție. Cum? Vă dau un exemplu simplu: în ultimul an de activitate nu-și acordă concediu, care este de 35 de zile/an și poate să ducă această limită la 250% din indemnizația brută avută lunar.
Toate amendamentele USR au fost însă respinse prin vot.