Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 4-a

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care a afectat cel mai mult Bucureştiul.

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 4-a
Foto: Arhiva/ IGSU.

Articol de Radiojurnal, 16 Octombrie 2018, 09:25

Amintim că este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.

_________________________

UPDATE: În această seară în jurul orei 22.00, în cadrul exercițiilor Seism 2018/ EU-ModEX, va avea loc evacuarea a 50 de pacienți din cadrul unei secții a Spitalului Clinic ”Nicolae Malaxa”.

UPDATE: Imagini transfer pacienti de la spitalul israelian de la baza 70 cu elicopterul de tip MI-17 al Inspectoratului General de Aviatie al MAI catre baza 90 de unde au fost preluati de avionul suedez:

UPDATE: Aeronava suedeză este un aparat de zbor comercial care se transformă cu ușurință în salon medical de terapie intensivă, facilitand astfel transportul si tratamentul pacientilor pe perioada zborului.
Prin montarea unei platfome hidraulice, pacienții pot fi tractați cu ușurință de la bordul aeronavei.
Aeronava este echipată cu tărgi mobile cu aparatură de terapie intensivă.

UPDATE: Ora 14.45 Exerciţiu salvare persoane in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti. Foto: Atena Teognoste

UPDATE: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, ora 13:00:50

Reporter: Daniela Mănuţă
Realizator: Exerciţiul naţional "Seism 2018" este în plină desfăşurare, pentru a patra zi la rând. Potrivit scenariului, peste 4.000 de persoane au murit şi alte 8.000 au fost rănite, după ce mai multe cutremure s-au produs în zona seismică Vrancea. Aproape 50.000 de persoane au rămas fără adăpost. Astăzi vor avea loc acţiuni de evacuare medicală la Baza Militară Aeriană 90 Otopeni.
Reporter: La Baza Militară 90 Otopeni vor fi făcute în cursul zilei operaţiuni de evacuare medicală a unor pacienţi răniţi în urma cutremurului care nu pot fi trataţi în ţară, cu trei aeronave puse la dispoziţie de partenerii străini. Este vorba de avioane din Slovacia, Israel şi Suedia, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Raed Arafat: Avionul slovac care a ajuns ieri deja face simulări de evacuare de cetăţeni străini pe asistenţa consulară şi care au leziuni minore. Urmează să aterizeze un avion de terapie intensivă israelian, care în cursul acestei după amieze va pleca, după ce simulăm evacuarea unor pacienţi grav la bordul avionului şi mai avem avionul suedez de terapie intensivă, care urmează să aterizeze şi să plece efectiv cu un număr de pacienţi, care sunt, cel puţin şase dintre ei, în stare critică şi care vor pleca cu ei în Suedia, continuând simularea pe durata zborului. Avionul suedez urmează să fie certificat ca parte din capabilităţile protecţiei civile europene.
Reporter: Într-o situaţie reală, Forţele Aeriene Române se pot mobiliza pentru un eventual transport al victimelor în mai puţin de două ore.
Şeful Forţelor Aeriene Române, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană: Trebuie să ţineţi cont că pentru noi nu este nimic nou. Fiecare din tipul acesta de misiuni a fost deja executat în situaţii reale şi le ştiţi, de la misiuni de evacuare până la misiuni de sprijin umanitar. În situaţii reale, oricare dintre aeronavele pe care le vedeţi poate decola în maximum două ore către orice destinaţie permisă de raza lor de acţiune.
Reporter: Potrivit scenariului, astăzi este ziua în care multe din victimele cutremurului anunţate dispărute până acum sunt declarate decedate.

UPDATE Ora 11.18

Site uri active:10.50

Barbu Văcărescu ( strada Dionisie 57)
Recuperare persoane prinse din dărâmături. Acționează echipa USAR Romania ( acreditata INSARAG) specializată in misiuni de cautare-salvare a persoanelor din medii ostile vieții

Academia de polițe - Persoane surprinse sub dărâmături. Forte 2 mașini de stingere, 2 ambulante Smurd și o descarcarare grea pentru pătrundere si stabilizare cai de acces

Fabrica de bere Rahova - salvare persoane prinse sub dărâmături. Forte: container multirisc, descarcerare, mașina de stingere, autospeciala transport victime multiple, o descarcerare grea și o autoscara

Academia Romană - Salvare persoane de la înălțime. Forte: mașina de stingere, descarcerare, autoscara, container multirisc, 2 ambulante SMURD

Iutei - Salvare persoane prinse sub dărâmături. Forte: mașina de stingere, 2 ambulante, o descarcerare, un container multirisc, microbuz cu o echipa de alpinisti

Biblioteca naționala- recuperare persoane prinse sub dărâmături. Forte: o descarcerare grea, o mașina de stingere si 2 ambulante Smurd

UPDATE Ora 9.29.

Astăzi, în jurul orei 11.00, secretarul de stat dr. Raed Arafat va vizita Baza 90 pentru monitorizarea modului în care se efectuează evacuarea aeromedicală a pacienților, cu avioane ale Slovaciei și Israelului.

În cadrul acestei activități, șeful DSU va face declarații de presă.

Jurnaliștii acreditați sunt așteptați la eveniment începând cu ora 10.30.

Persoană de contact: reprezentantul MAPN, comandor Ionut Neamu, mobil: 0724.348252

*

În cursul zilei, vor fi efectuate evacuări medicale ale pacienților internați în spitalele ROL 2 a MAPN (EMT 2) și EMT 3- Israel. Transporturile se vor efectua cu aeronavele Slovaciei, Suediei și Israelului, iar transferul de la spitale către baza 90 se va realiza cu elicopterele IGAv și cu ambulanțe SMURD.

UPDATE Ora 9.09.

La începutul celei de-a patra zile de desfășurare a exercițiului SEISM 2018, potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite, și aproximativ 50.000 persoane fără adăpost. 48.000 de consumatori au rămas fără electricitate şi 55.000 nu beneficiază de alimentare cu apă. 1.130 de oameni au fost salvați în cursul nopții, 228 de persoane sunt prinse sub dărâmături, iar 833 sunt încă dispărute.

De asemenea, în urma seismului înregistrat în data de 13 octombrie și a celor două replici care au urmat, au fost afectate 5.240 de clădiri (460 distruse total, 1700 distruse parțial și iar 3.080 nu mai prezintă siguranță pentru locuit).

Conform scenariului, în urma cutremurului au fost distruse 6 spitale din București, 23 de unități spitalicești au fost distruse parțial, iar 9 au fost avariate, dar au rămas funcționale.

În ultimele 24 de ore, echipele de salvatori au desfășurat misiuni de căutare-salvare, scoatere a victimelor de sub dărâmături, recuperare a persoanelor blocate la înălțime, asistență și evacuare medicală a victimelor.

În continuare rămân funcționale taberele de sinistrați din localitățile Afumați și Voluntari, din județul Ilfov, precum și cele trei tabere organizată la Arena Națională din București, cu o capacitate totală de peste 30.000 de persoane.

Pentru acordarea asistenței medicale pentru persoanele rănite sunt funcționale două spitale mobile românești, spitalul mobil israelian, spitalul mobil austriac, spitalul mobil italian și cel norvegian.

Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenție de la Ciolpani, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.

Echipele de intervenție în situații de urgență vor desfășura și în cursul zilei de astăzi activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exercițiu.

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul