Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 3-a

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care a afectat cel mai mult Bucureştiul.

UPDATES: Exerciţiul "Seism 2018", ziua a 3-a
Foto: Arhiva/ IGSU.

Articol de Radiojurnal, 15 Octombrie 2018, 09:23

Amintim că este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.

_________________________

UPDATE: --EXERCIȚIU -- COMUNICAT


Nr. 14 din 15 octombrie 2018

În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3.900 de persoane decedate, peste 7.000 de persoane rănite, dintre care 7 cetățeni străini, peste 45.000 persoane fără adăpost, iar peste 2.300 sunt dispărute.


În urma replicii produse la ora 16.45, au fost afectate 40 de clădiri, dintre care 10 s-au prăbușit, 28 sunt avariate și 2 sunt afectate de alunecări de teren.


Precizăm că, până în prezent, peste 45.000 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în taberele de sinistrați instalate în localitățile Voluntari și Afumați, din județul Ilfov, în cele operaționalizate pe Arena Națională din București și în spațiile de evacuare puse la dispoziție de autoritățile locale.


În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență au desfășurat și desfășoară în continuare activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care sunt introduse, inopinat, în exercițiu.


Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.
În continuarea exercițiului SEISM 2018 a fost declanșat exercițiul EU MODEX, axat pe coordonarea și colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC).


Acesta este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.


În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori și participanți din 26 de state, membre UE dar și țări care nu sunt parte a Uniunii Europene: Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

UPDATE: Alte site-uri active în acest moment sunt: spitalul militar mobil român, situat în apropierea bazei militare 70, spitalul mobil israelian, situat în baza militara 70 și spitalul mobil austriac, situat în incinta Henkel Logistics Pantelimon. Potrivit scenariului, mai multe persoane rănite în urma replicii de la ora 16.45 au fost transportate la aceste locații.

UPDATE: Imagini de la misiunile derulate de salvatorii brasoveni la site ul Academiei de poliție pentru căutarea-salvarea persoanelor, scoaterea victimelor de sub dărâmături și recuperarea persoanelor surprinse la înălțime.

VIDEO:

UPDATE: ----EXERCIȚIU---

---------------------------------------------COMUNICAT---------------------------------------
Nr. 13 din 15 octombrie 2018


La ora 16.45 s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 136 de kilometri, conform scenariului, o nouă replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Cea mai afectată zonă este, și de această dată, municipiul București, fiind informații despre producerea unor pagube materiale și despre persoane afectate.
În prezent se realizează recunoașterea în teren și evaluarea pagubelor, activități întreprinse de echipele de intervenție în situații de urgență.
Poliția și Jandarmeria asigură măsurile de ordine publică în zonele în care se desfășoară activitățile din cadrul exercițiului și acordă asistență persoanelor prezente în respectivele zone.
*
În contextul exercițiului Seism 2018, transmitem câteva recomandări utile pentru cetățeni, într-o situație reală după producerea unui cutremur:

1. Încercați, în primul rând, să rămâneți calmi.
2. Liniștiți persoanele speriate și copiii.
3.Verificaţi dacă sunteți răniți și apoi uitați-vă și la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asigurați primul ajutor, doar dacă vă pricepeți.
4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, ați fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviți cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocați, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.
5. Folosiți telefonul doar pentru a semnala o urgență.
6. Puneți-vă încălțăminte și haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucățile căzute, în special cele de sticlă.
7. Verificați dacă locuința a suferit pagube.
8. Verificați starea instalației de gaz doar cu emulsie de apă și săpun.
9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleți cada și alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
10. Dacă trebuie să părăsiți locuința pentru că nu mai este sigură, nu uitați să vă luați rucsacul de urgență.
11. ATENŢIE! Fiți atenți la scări. S-ar putea ca mișcarea seismică să fi afectat rezistența acestora.
12. Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți la fereastră un afiș pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
13. Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.
14. Nu folosiți mașina decât în situații extreme. Căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.
15. În unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, profesorii îndrumă copiii și asigură protecția acestora până la sosirea unui adult din familie.

UPDATE: În formațiunea medicală ROL 2 E dislocată în poligonul C 70 Geniu Aviație au avut loc acțiuni preventive de dezinsecție, dezinfecție şi deratizare având în vedere amplasarea spitalului într-o zonă deschisă, de poligon. Acțiunea a fost realizată de personal specializat de la Centrul de Medicină Preventivă din subordinea Direcției medicale a MApN.

UPDATE: Exercițiul complex de gestionare a urmărilor unui cutremur major #SEISM2018

La Baza militară aeriana 90 din Otopeni a sosit echipa Slovaciei care va asigura evacuarea aeromedicala a victimelor, potrivit scenariului.

Aeronava este prevăzută cu dotari complexe, care permit cazarea temporara a victimelor, pana in momentul in care se decide decolarea in vederea evacuarii.

UPDATE Ora 13.50 EXERCITIUL #Seism2018 - Sosirea echipei Slovaciei la Baza aeriana 90

UPDATE Ora 13.10 Imagini de la exercitiul din zona fostei fabrici de bere Rahova. Foto: Catalin Radu

UPDATE Ora 13.00 Imagini de la exercitiul din zona Bibliotecii Nationale. Foto: Adriana Turea

UPDATE Ora 11.50. A fost instalat și operationalizat spitalul mobil norvegian din cadrul site-ului de la Academia de Poliție

UPDATE Ora 11.30. LIVE: Conferință de presă cu Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență privind situația la momentul actual din cadrul exercițiului internațional EU-ModEx.

UPDATE Ora 9.56

Site-uri active la acest moment:

Industria iutei, veseliei nr 10, misiuni de căutare-salvare persoane surprinse sub dărâmături, asistenta și evacuare medicala.
Fabrica de bere Rahova, misiuni de salvare de la înălțime, evacuare și asistenta medicală.

Biblioteca națională - punct de prim ajutor organizat de Crucea Roșie din România, asistență medicală.
De asemenea, rămân operaționale spitalele mobile ale echipelor naționale și internaționale și taberele pentru sinistrați.

UPDATE Ora 8.56

În cadrul exercițiului de simulare a unui cutremur major, produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului, peste 3000 de persoane decedate, 5200 de persoane rănite, peste 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. 565 de oameni au fost salvați în cursul nopții, 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4700 sunt dispărute.

De asemenea, potrivit scenariului, au fost afectate 4200 de clădiri (420 distruse total, 1420 distruse parțial și 2.400 improprii pentru locuit).

Tot potrivit scenariului, 5 spitale din București au fost distruse de cutremur, 22 de unități spitalicești au fost distruse parțial, iar 8 au fost avariate dar au rămas funcționale.

Precizăm că, pe parcursul nopții, 133 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistrați instalată în zona localității Voluntari, județul Ilfov.

La acest moment sunt funcționale două tabere de sinistrați (Afumați și Voluntari, județul Ilfov) și se lucrează pentru operaționalizarea celor trei tabere de la Arena Națională din București. Capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30.000 de persoane.

De asemenea, azi-noapte, aeronavele IGAv și MApN care au efectuat evacuări medicale către Mureș și Craiova s-au întors în București.

În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenție în situații de urgență vor desfășura activități pe marginea scenariului existent și a situațiilor ipotetice care vor fi introduse, inopinat, în exercițiu. Pentru moment sunt active spitalele mobile din Israel și al Armatei Române, instalate în zona bazei militare 70.

Coordonarea medicală și pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani, județul Ilfov, împreună cu reprezentanții EMTCC și ofițerii de legătură ai agențiilor internaționale implicate în desfășurarea exercițiului.

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
România 26 Aprilie 2024, 14:34

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”

Ministrul sănătății declară că doctorii şi pacienţii „nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat”.

Medicii ar putea presta servicii private „și în spitalele publice în care lucrează”
Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”
România 26 Aprilie 2024, 14:28

Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”

Europarlamentarul galatean Dan Nica a anuntat deblocarea proiectului aeroportului din zona Galati-Braila, obiectiv pentru...

Proiectul aeroportului de la Galati „a fost deblocat”
Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș
România 26 Aprilie 2024, 14:16

Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș

Prima ediţie a Festivalului Bujorului va avea loc în acest week-end, la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, judeţul Mureş....

Sărbătoarea bujorului, Floarea Naţională a României, la Zau de Câmpie, județul Mureș
Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat
România 26 Aprilie 2024, 13:21

Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat

Medicii şi pacienţii nu vor fi îngrădiţi să acceseze sistemul public sau privat.

Medicii ar putea presta servicii private la încheierea programulului de la spitalul de stat
Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
România 26 Aprilie 2024, 13:16

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că din anul 2027 ne vom acoperi din din resurse proprii...

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
România 26 Aprilie 2024, 11:51

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar prima garnitură ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform...

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei