Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UPDATE: A revenit iarna în aproape toată ţara. Situația drumurilor și HARTA zonelor afectate de ninsori

UPDATE: Restricții de circulație pe Valea Oltului din cauza căderilor de pietre.

Articol de Răzvan Stancu, Petruţ Hîrţescu, 04 Aprilie 2023, 07:38

HARTA: Cod portocaliu de ninsori viscolite. Sursa: meteoromania.

UPDATE: În contextul avertizărilor meteo COD GALBEN (precipitații abundente+depășiri cote hidro), din această seară traficul rutier pe DN 7, Valea Oltului, în afara localității Câineni, se desfășoară cu restricții din cauza unei alunecări de teren activă, dar și a căderilor de pietre de pe versant. A fost afectat sensul Sibiu - Rm Valcea.

UPDATE: Un autoturism a derapat și a intrat într-un parapet de pe marginea drumului, în zona localității Dumbrăvița din județul Botoșani. Nu au fost anunțate persoane incarcerate și nu s-a impus intervenția pompierilor. Cazul a fost direcționat către Poliție, SJA și drumari.

Județul Botoșani se află sub o avertizare meteorologică tip "Cod Portocaliu" de ninsori abundente și viscol până mâine, la ora 14:00. În acest context, pe drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă.

UPDATE: Doi copaci au căzut, în această după-amiază, în municipiul Bacău, din cauza vântului puternic, iar potrivit corespondentului RRA, Gabriel Pop, ninge abundent, pe arii extinse în judeţ, dar se circulă fără blocaje.

UPDATE: Mai multe curse aeriene care trebuiau să ajungă pe Aeroportul Internaţional Iaşi au fost redirecţionate spre Suceava şi Otopeni.

UPDATE: Circulaţia rutieră pe Drumul Judeţean 606 C, între localităţile Băranu şi Argetoaia, din comuna Argetoaia, a fost închisă, marţi după-amiază, după ce partea carosabilă a fost acoperită cu apă în urma ploii abundente din ultimele 24 de ore, anunță IPJ Dolj.

Conducătorilor auto le este recomandată folosirea rutei alternative Argetoaia - Scaeşti - Cernăteşti - Greceşti - Secu - Băranu.

UPDATE: Precipitaţiile abundente au creat, deja, probleme în judeţul Mehedinţi. Pompierii de la ISU Mehedinți au intervenit în satul Plopi din comuna Tâmna, unde au evacuat apa dintr-o gospodărie, iar ulterior în satul Peri din comuna Husnicioara, acolo unde a fost inundat beciul unei locuințe. Tot astăzi, în comuna Bălăcița, din cauza acumulărilor de apă, s-au format torenți care au ajuns în gospodăriile a doi localnici. Cu o motopompă și un excavator, reprezentanții administrației locale au intervenit și au evacuat apa din curțile și grădinile afectate. Situația se află sub monitorizare și pe Drumul Național 57, în Clisura Dunării, acolo unde, din cauza torenților de pe versanții dealurilor, au fost antrenate pietre care au căzut pe carosabil.

UPDATE: Codul galben de vreme severă a adus vânt puternic şi ninsori în partea de nord a județului Galați, astfel că în zonele Poiana-Buciumeni și Poiana-Nicorești-Vișina a fost nevoie de intervenția utilajelor de deszăpezire pentru a curăța, de zăpadă, drumurile județene, informează Consiliul Județean Galați.

UPDATE: În Nordul județului Galați a nins, iar traficul se desfăşoară în condiții de iarnă. Potrivit DN Buzău, sunt 5 utilaje ce acționează preventiv pe drumurile naționale din județul Galați, împrăştiind material antiderapant.

UPDATE: Traficul rutier este dificil pe două dintre principalele artere naţionale de circulaţie din judeţul Braşov: pe DN 1, între Braşov şi Predeal, un TIR nu mai poate avansa din cauza zăpezii, iar pe DN 73A - circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată peste 7,5 tone este restricţionată. Aceeaşi măsură s-a aplicat şi pe drumuri naţionale din Harghita, unde circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar şoferilor li se recomandă să aibă maşinile echipate corespunzător şi suficient combustibil în rezervor. Judeţul Harghita este vizat de o atenţionare cu cod portocaliu de ninsori abundente, până mâine la ora 14:00.

UPDATE: Covasna : Trafic ingreunat pe DN 10 Buzău-Brașov, din cauza unui molid doborât de vânt pe raza localității Sita Buzăului. In zonă se circulă alternativ pe o bandă. Se lucrează pentru degajarea carosabilului.

Harghita: Traficul rutier este restricționat pentru vehicule cu masa mai mare de 7,5 tone si pe DN13/B, Praid-Joseni. În zona ninge abundent, transmite corespondentul RRA, Oana Mălina Negrea.

UPDATE: Cel mai mare muzeu în aer liber din țară, Muzeul Astra, situat în Dumbrava de lângă municipiul Sibiu, este închis astăzi pentru siguranța vizitatorilor, după ce trei copaci au căzut pe alei din cauza ninsorii abundente. În județ, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă are peste 2,5 metri. La peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgărașului, este risc însemnat de producere de avalanșe, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci. Sub altitudinea de 1.800 de metri în Munții Făgărașului este un risc mai mic de producere de avalanşe, de gradul doi, transmite corespondentul RRA, Carmen Vulcan.

UPDATE: Meteorologii au extins codul portocaliu de vreme rea - vor fi ninsori abundente, temporar viscolite şi se va depune strat consistent de zăpadă în cea mai mare parte a Moldovei, în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în special la altitudini de peste 1.400 de metri. Codul portocaliu este valabil până mâine după-amiază.

UPDATE: Drumul European 578, între localitățile localitățile Gălăuțaș și Platonești este blocat în acest moment, după ce 2 brazi au căzut pe carosabil.

La locul incidentului intervine pentru degajare un echipaj de pompieri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, informează ISU Harghita.

UPDATE: Vremea a făcut prăpăd în țară dar și în Giurgiu. Un copac a căzut pe partea carosabilă, în localitatea Călugăreni, în cursul nopţii, fiind îndepărtat de pompieri cu o autospecială dotată cu accesorii specifice. Şi în localitatea Podu Doamnei a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru a în depărta un stâlp de telegraf căzut pe partea carosabilă. Giurgiu se află sub atenţionare de precipitații însemnate cantitativ și vânt puternic până mâine, la ora 10.00, transmite corespondentul RRA, Marcela Petcu.

UPDATE: Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița intervin la această oră, cu o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, pentru acordarea măsurilor de ajutor în cazul unui accident rutier.

Accidentul s-a produs în localitatea Stânceni, comuna Meștera, din județul Mureș. În urma accidentului au rezultat 3 victime, dintre care una este încarcerată, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Harghita.

UPDATE: Din cauza căderilor abundente de zăpadă, pe DN 1, în zona Cotul Donului și pe DN 73, Pârâul Rece, se circulă îngreunat, după ce traficul a fost blocat în această dimineață. Pe DN 73 A se circulă pe sensul de mers Predeal-Râșnov, informează Biroul de Presă al IPJ Brașov.

În acest moment ninge abundent și se acționează cu un utilaj de deszăpezire, urmând a se debloca și celălat sens de mers, pemtru reluarea completă a circulației.

Polițiștii brașoveni sunt prezenți în teren, pentru supravegherea, îndrumarea și controlul traficului.

UPDATE: Aproape 4.000 de consumatori din 13 localităţi din judeţul Prahova au rămas fără curent electric, după ce rafalele puternice de vânt au avariat 28 de puncte de transformare şi trei linii de medie tensiune.

Tot din cauza vântului, manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost suspendate, în această dimineaţă.

UPDATE: Accident rutier in localitatea Malaia, DN 7A. Din primele informații, un autoturism se află rasturnat pe carosabil, doua persoane implicate, o singura victimă, cu rani usoare. Intervin o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD din cadrul Gărzii de Intervenție Brezoi si o ambulanță SAJ, transmite corespondentul RRA, Ana Maria Cârstea.

VIDEO:

------

A revenit iarna în aproape toată ţara. În sudul, centrul şi estul teritoriului este cod galben de precipitaţii, vânt puternic şi temperaturi foarte scăzute pentru luna aprilie.

Avertizarea este valabilă până mâine dimineaţă.

Zona montană înaltă se află şi ea sub cod, de această dată unul portocaliu.

Meteorologii spun că astăzi temperaturile maxime vor fi cuprinse între zero şi 10 grade, iar ceva mai cald va fi în extremitatea sudică, nevizată de avertizări. Zilele acestea însă nu doar frigul ne dă bătăi de cap, ci şi precipitaţiile.

Diana Giurgiu de la Administraţia Naţională de Meteorologie spune că va ploua mult, iar în unele zone va şi ninge.

Diana Giurgiu: Până mâine dimineață, în regiunile sudice, sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul, centrul Moldovei, Transilvania și Banat așteptăm și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care local vor depune și strat de zăpadă. Așteptăm și cantități de apă însemnate, cantități ce vor depăși 20-25 l/m² și pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40-50 l/m². Şi pentru zona Capitalei ploi însemnate, undeva la 15-25 l/m², însă în noaptea de marți spre miercuri se vor restrânge ca și arie către nord-estul teritoriului.

Realizator: Dacă zilele aceastea temperaturile vor fi scăzute pentru a doua lună de primăvară, de săptămâna viitoare vremea ar trebui să se îndrepte.

Diana Giurgiu: Dacă vorbim despre acele estimări pe patru săptămâni care se realizează în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, săptămâna ce urmează se încadrează cumva la o vreme ușor mai rece decât în mod normal, iar în anumite zone ale țării apropiată termic, chiar și următoarele săptămâni, pe lângă acesta, se încadrează în normalul termic al perioadei. Dar să ținem totuși cont că pe măsură ce avansăm în luna aprilie și ne îndreptăm către sezonul cald și aceste norme despre care vorbim ele sunt în creștere de la o săptămână la alta.

VIDEO: Din cauza conditiilor meteorologice, incepand cu ora 8, traficul rutier va fi restrictionat pe DN13 A Odorheiul Secuiesc- Miercurea Ciuc pentru autovehiculele de peste 7,5 tone. În zona ninge, transmite corespondentul RRA, Oana Malina Negrea. Sursa video: DRDP Brasov.

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
România 27 Aprilie 2024, 10:50

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA

900 de adolescenți din România și Republica Moldova încep un stagiu de pregătire cu expertul antidrog Cătălin Țone.

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
România 26 Aprilie 2024, 22:45

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate

Judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului și a respins mai multe cereri și excepții formulate...

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac