Un animal extrem de rar găsit mort pe o stradă din Tulcea
O nurcă europeană, probabil lovită de mașină, găsită moartă pe strada Gării din Tulcea. Prezența nurcii în mijlocul orașului stârnește îngrijorare în rândul specialiștilor care se ocupă de conservarea acestei specii critic periclitate.

Articol de Radio România Constanţa, 10 Iulie 2025, 22:25
O nurcă europeană a fost descoperită fără viață pe Strada Gării din Tulcea, într-o zonă neobișnuită pentru această specie. Cel mai probabil, animalul a fost lovit de o mașină, dar cauza exactă urmează să fie stabilită prin autopsie, a transmis Mihai Marinov, de la INCDDD.
Prezența nurcii în mijlocul orașului stârnește îngrijorare în rândul specialiștilor care se ocupă de conservarea acestei speciei critic periclitate.
Potrivit observațiilor anterioare, unele exemplare, în număr redus, au început să-și modifice comportamentul: devin active pe timp de zi, trăiesc pe digurile de piatră ale brațului Sulina, se hrănesc din resturile lăsate de pescarii recreaționali sau se apropie tot mai mult de așezările umane, iar o mica parte dintre ele se antropizeaă.
Este posibil ca nurca găsită joi, un exemplar tânăr, să fi fost atras de sursele de hrană din zona canalizării – broaște, șobolani – și să fi sfârșit tragic, așa cum se întâmplă cu multe dintre cele ce își fac vizuină la marginea localităților: lovite de mașini sau atacate de câini.
Nurca europeană, unul dintre cele mai rare animale din fauna europeană, și-a găsit refugiul în inima Deltei Dunării. În Uniunea Europeană ar mai fi rămas doar 5.000 de exemplare de nurcă europeană, iar cea mai importantă populație de pe teritoriul comunitar, între 1.000 și 2000 de exemplare, trăiește în Deltă.
Aici se desfășoară din 2019 un amplu program de protecţie, derulat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” și Administraţia Rezervaţiei Bioseferei Delta Dunării, intitulat „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană – Mustela lutreola – din România ‐ SAVE E-MINK-RO (2017-2020)”.
În cadrul acestui program, au fost create zeci de insule artificiale, habitate pentru nurca europeană, și realizate lucrări de reconstrucție ecologică și de renaturare pe canalele Dranov 1, Dranov 2 si Centura de nord a Lacului Furtuna din Deltă.
Detalii privind programul găsiți pe pagina „Salvarea nurcii europene – Save EMinkRo“.