Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Traian Băsescu susţine proiectul de la Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Roşia Montană că e un susţinător de mult timp al proiectului. Crin Antonescu crede că nu intră în atribuţiile preşedintelui să se implice în proiectului Roşia Montană.

Traian Băsescu susţine proiectul de la Roşia Montană
Preşedintele României, Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Articol de Bogdan Mihai, 29 August 2011, 14:49

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, spune că preşedintele Traian Băsescu are dreptate cu privire la proiectul Roşia Montană, pentru că, dacă România are 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint şi dă licenţă, o face pentru minerit.

Laszlo Borbely atrage însă atenţia că trebuie respectate cele mai bune practici europene în domeniu.

"În perioada de când am preluat mandatul, am repornit discuţia studiului de impact, am finalizat şapte capitole din nou. O să propun guvernului hotărârea de guvern prin care se dă aviz de mediu dacă sunt convins că aceste prevederi se respectă şi nu va dăuna mediului această investiţie", a afirmat Laszlo Borbely.

PDL este de acord cu opiniile lansate luni la Roşia Montană de preşedintele Traian Băsescu.

Deputatul PDL Petru Călian atrage atenţia că problema este tergiversată de ani de zile în parlament.

Petru Călian spune că, odată rezolvată problema modului de exploatare, nu ar trebui să apară alte obstacole în calea proiectului.

"Nu pot să apară alte aspecte care să-l înfrâneze, pentru că este unul extrem de important, extrem de benefic atât românilor din acele împrejurimi, dar populaţiei ţării în general", a afirmat Petru Călian.

Liderul PNL, Crin Antonescu, este de părere că nu intră în atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu să se implice în proiectului Roşia Montană.

Crin Antonescu doreşte ca decizia pentru exploatarea de la Roşia Montană să aparţină executivului sau parlamentului.

"Nu mi se pare normal ca preşedintele ţării, care n-are nicio atribuţie într-un asemenea tip de decizie, să se pronunţe înainte ca guvernul s-o facă, înainte ca nişte comisii de specialitate ale parlamentului sau chiar parlamentul în plenul său să aibă o dezbatere serioasă, riguroasă, cântărind argumentele într-o parte sau alta", a spus liderul USL.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că şeful statului este interesat personal de ceea ce se întâmplă la Roşia Montană, în condiţiile în care, în campania din 2004, a promis că va sprijini acest proiect.

"Orice proiect economic în România trebuie să se facă în interesul României, nu în interesul personal al lui Traian Băsescu, trebuie făcut cu o evaluare corectă a avantajelor şi a dezavantajelor şi mai trebuie făcut cu conştiinţa că cineva după noi, copiii noştri vor plăti pentru tot ce facem noi acum", a afirmat Victor Ponta.

Preşedintele-un susţinător al proiectului minier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Roşia Montană, că e un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa.

Şeful statului le-a recomandat reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

"România trebuie informată. Populaţia nu e vinovată că e reticentă, pentru că e neinformată. V-aş recomanda să investiţi mai mult în transferul de informaţie", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că proiectul minier de la Roşia Montană este explicat, de cele mai multe ori, de către persoane care nu ştiu ce înseamnă acest proiect şi care poate nici nu au fost la Roşia Montană.

Traian Băsescu a susţinut că "este obligatoriu de renegociat" contractul pentru exploatarea minieră din localitate, dar că nu este problema sa, iar statul are şi alte pârghii, pentru că "redevenţa e în lege, nu în contract".

Şeful statului a mai declarat că proiectul a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

"Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul.

"Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că România trebuie să-şi relanseze "mineritul nesubvenţionat".

El a afirmat că ar trebui luată o decizie cât mai repede cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană deoarece s-a vorbit foarte mult despre acesta.

Emil Boc consideră că proiectul trebuie rediscutat

Preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat, recent, în favoarea proiectului de la Roşia Montană, cu condiţia respectării standardelor de mediu europene, dar şi a reîmpărţirii beneficiilor.

Şeful statului a explicat că România are nevoie de o nouă exploatare auriferă, pentru a-şi dubla rezerva de aur, ca o măsură de siguranţă pe timp de criză economică.

Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că proiectul trebuie să fie rediscutat, deoarece forma actuală a contractului nu este în favoarea statului român.

Potrivit Rador, Uniunea Social Liberală nu se opune proiectului de la Roşia Montană, dar consideră că trebuie să prindă viaţă în alte conditii, a declarat, luni, la Radio France Internationale, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

El a precizat că este nevoie de transparenţă în privinţa acţionariatului companiei Gold Corporation, precum şi de clarificarea condiţiilor tehnice de realizare.

Deschiderea exploatării este susţinută de mai multe primării din zonă, de sindicatul minier local, precum şi de Patronatul Societăţilor de Construcţii, care estimează că acesta va duce la reducerea şomajului şi la dezvoltare economică.

Împotriva proiectului sunt mai multe organizaţii neguvernamentale româneşti, care susţin că realizarea lui ar duce la poluarea zonei.

Proiectul exploatării de la Roşia Montană

Analiză a Academiei Române privind riscurile şi beneficiile proiectului de la Roşia Montană

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Date mai recente arată că zăcământul din Munţii Apuseni ar conţine peste 300 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint, fiind cel mai mare din Europa.

Compania Roşia Montană Gold Corporation a investit până în prezent 400 de milioane de dolari în proiectul din Munţii Apuseni.

Pentru tratarea aurului extras urmează să fie folosite zilnic 40 de tone de cianură.

Compania Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri.

APEL MATINAL: Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu
România 20 Mai 2024, 21:39

APEL MATINAL: Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu
Aproape jumătate dintre vasluieni, fără asigurare medicală
România 20 Mai 2024, 21:27

Aproape jumătate dintre vasluieni, fără asigurare medicală

Pentru angajați, plata contribuției de sănătate este reținută direct din salariu.

Aproape jumătate dintre vasluieni, fără asigurare medicală
Au fost închiși după ce nu au putut proba că vând cele mai mari porții
România 20 Mai 2024, 20:01

Au fost închiși după ce nu au putut proba că vând cele mai mari porții

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au închis temporar un restaurant din Brașov.

Au fost închiși după ce nu au putut proba că vând cele mai mari porții
MApN - O nouă campanie de recrutare
România 20 Mai 2024, 18:56

MApN - O nouă campanie de recrutare

Sunt disponibile aproape 5.000 de locuri în unitățile militare din toată țara.

MApN - O nouă campanie de recrutare
Doi angajați ai DGASPC Mehedinți au fost arestați preventiv
România 20 Mai 2024, 18:52

Doi angajați ai DGASPC Mehedinți au fost arestați preventiv

Ei ar fi comis, potrivit procurorilor, abuzuri sexuale grave și repetate asupra unor copii pe care îi aveau în grijă.

Doi angajați ai DGASPC Mehedinți au fost arestați preventiv
Incendiu la o casă de pe Strada Călușei din București
România 20 Mai 2024, 18:24

Incendiu la o casă de pe Strada Călușei din București

S-au înregistrat degajări mari de fum, iar două persoane dintr-o locuință învecinată au fost evacuate.

Incendiu la o casă de pe Strada Călușei din București
Șapte autovehicule, implicate într-un accident pe DN1
România 20 Mai 2024, 18:09

Șapte autovehicule, implicate într-un accident pe DN1

Circulația rutieră este restricționată pe DN 1 la Bărcănești, județul Prahova.

Șapte autovehicule, implicate într-un accident pe DN1
Ghiduri de educație rutieră pentru elevi
România 20 Mai 2024, 17:47

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi

Ghidurile urmăresc să contribuie la reducerea numărului de accidente și de victime pe drumurile din România.

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi