Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tot mai multe jafuri pe timp de criză

De la începutul anului, trei bănci şi trei case de amanet şi schimb valutar au fost atacate cu arme de foc. În România în fiecare zi se comit, în medie, 17 tâlhării.

Foto: Mediafax.

Articol de Mihaela Breazu, 19 August 2009, 15:13

Criza economică a dublat, în România, numărul jafurilor comise cu arme de foc. Dacă în prima jumătate a anului trecut, erau comise 6 atacuri cu arme de foc, în aceeasi perioadă a acestui an, au fost deja comise 12. Studiile arată că în 2008, nu a fost atacată nicio bancă ori casă de schimb valutar sau de amanet, iar anul acesta deja au fost atacate şase astfel de sedii.

Cele mai grave tâlhării cu arme de foc au vizat trei bănci, din Cluj-Napoca, Constanţa şi Braşov şi alte trei case de schimb valutar şi amanet din Braşov, Constanţa şi Galaţi. Poliţistii au rezolvat pâna acum trei dintre aceste cazuri. Este vorba despre tâlharia comisă la Banca Carpatica din Constanţa, tâlharia de la casa de amanet din Galaţi, iar în cazul jafului armat de la casa de schimb valutar Candy Exchange din Braşov, principalii suspecţi sunt arestaţi. Despre cazurile încă investigate, poliţiştii spun că au mai mulţi suspecţi, care se află sub monitorizare.


În fiecare lună din acest an au avut loc jafuri armate la case de schimb sau bănci


La data de 19 ianuarie, o casă de schimb valutar din centrul municipiului Alba Iulia a fost spartă de persoane necunoscute care au furat seiful cu aproximativ 20.000 de euro. Hoţii au acoperit cu spumă poliuretanică instalaţia sistemului de alarmă, au deconectat cablurile instalaţiei, iar apoi au intrat în interiorul casei de schimb valutar, de unde au plecat cu seiful în care se aflau aproape 20.000 de euro în lei si valuta. În urma jafului de la sfârsitul lui ianurie de la casa de schimb valutar din Braşov, în urma caruia şi-au pierdut viaţa două persoane, politiştii au crescut numărul controalelor.

În 24 ianuarie, o casă de schimb valutar din Constanţa a fost jefuită, fiind furată suma de aproximativ 10.000 de euro, după ce mai multe persoane mascate au atacat-o cu o sabie artizanală pe casiera unităţii. Infractorii, care purtau pe cap glugi şi aveau feţele acoperite cu fulare, au spart uşa de acces către casieră şi au lovit-o pe aceasta în cap cu o sabie artizanală, făra tăiş. Ei au luat din casa de bani, care era deschisă, aproximativ 10.000 de euro, iar apoi au fugit.

În 29 ianuarie, s-a înregistrat un atac armat la o casă de schimb valutar din Braşov, în urma caruia au murit doua persoane, poliţiştii braşoveni considerând că acesta este "cel mai complex eveniment din cazuistica ultimilor 20 de ani". Potrivit unor martori, incidentul s-a produs în momentul în care o angajată a casei de schimb valutar care ar fi avut asupra sa bani a ieşit din unitate, vrând să urce într-o maşină. În acel moment, un barbat înarmat a atacat-o, trăgând mai multe focuri de armă înspre autoturism. Un barbat care a sarit în ajutorul angajaţilor casei de schimb valutar împuşcaţi în faţa unitătii a murit în atac. şi unul dintre angajaţii unitaţii a murit dupa atac, iar celalalt a fost rănit grav, rămânând fără un ochi. Agresorul a reuşit, prin violenţă, să ia o geantă cu bani, pe care ulterior a abandonat-o pe stradă, dupa care a fugit de la locul faptei. În acest caz, a fost reţinut Serghei Gorbunov.


La data de 13 februarie, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Manastur, din Cluj-Napoca, a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate care purtau cagule au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieriţă cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă. În urma jafului armat de la Cluj, ministrul internelor, Dan Nica, declara că este inadmisibil ca o bancă să fie jefuită mai uşor decât o tonetă din piata şi spunea că acest lucru denotă indolenţă băncilor.

În 4 martie, un barbat a spart o casă de schimb valutar din Cluj-Napoca, prejudiciul reclamat de patronul unităţii fiind de 196.000 de lei. În acest caz, a fost arestat un suspect, Mihai Petrescu, care cu câteva luni înainte ieşise din închisoare. Anchetatorii au afirmat că spargerea a avut loc după ce a fost întreruptă alimentarea firului de telefonie care făcea legatura cu firma de pază, fiind taiate şi cablurile de la camerele de supraveghere. Barbatul a forţat apoi uşa de la intrare şi a deschis seiful cu cheile originale, care se aflau în birou. Poliţiştii au constatat însă că patronul casei de schimb nu şi-a îndeplinit atribuţiile în calitate de şef al unităţii şi nu a asigurat protecţia corespunzatoare a ghişeului de schimb, motiv pentru care a fost amendat cu 2.500 de lei. Poliţiştii au constatat nereguli în ceea ce priveşte starea de funcţionare a echipamentelor sistemului de alarmă împotriva efracţiei, faptul că nu s-a asigurat protecţia corespunzătoare a ghişeului de schimb şi că subsistemul de televiziune cu circuit închis nu funcţiona.


La data de 1aprilie, şi n-a fost o glumă, o casa de schimb valutar din centrul oraşului Baia Mare a fost spartă, hoţii furând întregul seif, înainte de a distruge aparatura de supraveghere aflată în incinta obiectivului. O sursă din interiorul casei de schimb susţinea că firul de telefon la care era conectată alarma a fost taiat sau smuls, iar camera de supraveghere spartă, la fel ca restul aparaturii electronice.



În 2 mai, o altă casă de schimb valutar a fost jefuită în centrul municipiului Galaţi de doi indivizi înarmaţi care au ameninţat-o pe casieră cu pistolul, după care au furat în jur de 15.000 de lei noi şi au dispărut, fără să rănească pe cineva. Potrivit Poliţiei, în timpul jafului, uşa de la ghişeul casei de schimb valutar era deschisă, iar şeiful era descuiat. Casiera a apasat imediat butonul de panică şi într-un minut au ajuns la faţa locului reprezentanţii firmei de pază cu care casa de schimb valutar are contract în acest sens, iar poliţiştii au ajuns la locul jafului în trei minute de la momentul în care au fost chemaţi.



Astfel, în 15 mai, Poliţia Română anunţă că aproape 80% din casele de schimb valutar din ţară şi punctele de lucru ale acestora efectuează transportul de valori făra a avea planul de pază avizat de poliţie, iar multe din ele nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglont şi sertar de transfer valori, pentru asigurarea protecţiei operatorilor. În urma controalelor facute la 2.035 de case de amanet şi 2.135 de case de schimb valutar, precum şi la puncte de lucru ale acestora, au fost identificate 684 de puncte de schimb valutar care nu au ghişeele prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar de transfer valori, pentru asigurarea protecţiei operatorilor de valori la acţiunea armelor de foc, aşa cum impun actele normative.



La 29 mai, doi mascaţi au atacat o sucursală a Băncii Carpatica, aflată în zona Casei de Cultură. Sub ameninţarea armelor, ei au furat 80.000 de lei. Jaful armat a durat 32 de secunde. Poliţiştilor le-a luat ceva mai mult să îi prindă pe suspecţi, dar au reuşit să le dea de urmă şi să îi reţină.



În urmă cu o lună, tot la Constanţa, alte doua persoane au jefuit o casă de amanet de unde au furat suma de 11.000 de lei si mai multe bijuterii din aur. Vânzatoarea a declarat ca unul dintre atacatori ar fi avut în mână un pistol. Cazul nu a fost înca rezolvat.



Pe 19 august a avut loc un nou jaf armat într-o casă de schimb valutar din apropierea gării din municipiul Constanţa. Sesizarea s-a făcut în jurul orei 10.10. Un echipaj al secţiei 3 împreună cu firma de pază au ajuns la faţa locului în aproximativ 4 minute. Din primele cercetări efectuate la faţa locului s-a stabilit că este vorba de doi autori, care, mascaţi, au patruns în interiorul casei de schimb valutar şi sub ameninţarea cu un pistol şi a unei arme albe, cel mai probabil un cutit, au spart geamul de la ghiseul casieriei şi sub ameninţare au luat suma de aproximativ 40.000 de lei.



Poliţia susţine că a constatat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte paza obiectivelor şi asigurarea operatorilor din casele de schimb valutar şi din bănci.



Potrivit poliţiei, 668 de case de schimb valutar şi amanet (16%) au sisteme împotriva efracţiei care au fost instalate fără avizul poliţiei, 80 de unităţi au sistemele de alarmare defecte, iar 303 de case de schimb valutar ăi amanet au sisteme care nu au în componenţă echipamente de supraveghere video ( 7%). Pentru neregulile constatate au fost aplicate conducatorilor acestor unităţi 995 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor, valoarea amenzilor fiind de 692.300 de lei. Poliţiştii au constatat că 77,6% din locăţii nu au pază umană, fiind preferată monitorizarea prin dispecerate în 50,8% dintre acestea, cu toate că varianta aleasă nu prezintă eficienţă, din cauza distanţelor mari de parcurs în cadrul intervenţiei.

A început exerciţiul militar Swift Response 24
România 08 Mai 2024, 19:19

A început exerciţiul militar Swift Response 24

Anul acesta, SWIFT RESPONSE este conexat cu exerciţiile naţionale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România şi SPRING...

A început exerciţiul militar Swift Response 24
Ministrul britanic al Apărării: 2024, un an critic în ceea ce priveşte războiul din Ucraina
România 08 Mai 2024, 18:46

Ministrul britanic al Apărării: 2024, un an critic în ceea ce priveşte războiul din Ucraina

Secretarul de stat responsabil cu forţele armate din cadrul Ministerului britanic al Apărării, Leo Docherty, vizitează România.

Ministrul britanic al Apărării: 2024, un an critic în ceea ce priveşte războiul din Ucraina
Actorul Florin Piersic are septicemie și este "în stare stabilă"
România 08 Mai 2024, 18:39

Actorul Florin Piersic are septicemie și este "în stare stabilă"

Infecţia, care a pornit de la o proteză montată la genunchi, s-a extins şi la sondele stimulatorului cardiac ce îi fusese...

Actorul Florin Piersic are septicemie și este "în stare stabilă"
Înscrierile la concursul naţional de titularizare se pot face până pe 17 mai
România 08 Mai 2024, 17:26

Înscrierile la concursul naţional de titularizare se pot face până pe 17 mai

Profesorii sau viitoarele cadre didactice se pot înscrie, începând de astăzi şi până pe 17 mai, la concursul naţional de...

Înscrierile la concursul naţional de titularizare se pot face până pe 17 mai
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, trimis în judecată de DNA
România 08 Mai 2024, 17:19

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, trimis în judecată de DNA

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, trimis în judecată de DNA
Drumul Naţional 2 - E 85 se numără printre cele mai periculoase şosele din ţară
România 08 Mai 2024, 15:18

Drumul Naţional 2 - E 85 se numără printre cele mai periculoase şosele din ţară

Anual, pe drumul european au loc zeci de accidente de circulaţie soldate cu pagube materiale, persoane rănite grav sau decedate.

Drumul Naţional 2 - E 85 se numără printre cele mai periculoase şosele din ţară
70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate
România 08 Mai 2024, 15:13

70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate

70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate, în care supravieţuirea nu depăşeşte 30% - atrag atenţia...

70% din cazurile de cancer ovarian sunt depistate în stadii avansate
Timp de așteptare mare pentru camioanele care ies prin PTF Giurgiu-Ruse
România 08 Mai 2024, 15:10

Timp de așteptare mare pentru camioanele care ies prin PTF Giurgiu-Ruse

Pentru a evita aglomeraţia, Poliţia de Frontieră le recomandă şoferilor să folosească şi celelalte puncte de trecere de la...

Timp de așteptare mare pentru camioanele care ies prin PTF Giurgiu-Ruse