Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Subiectul zilei" - Invitat: Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava

Invitatul rubricii "Subiectul zilei" de astăzi este domnul primar de la Suceava, domnul Ion Lungu.

"Subiectul zilei" - Invitat: Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava
Foto arhivă

Articol de Ianna Ioniţă, 31 Martie 2020, 20:41

Emisiunea: "Subiectul zilei" - Realizator: Ianna Ioniţă - Invitatul rubricii "Subiectul zilei" de astăzi este domnul primar de la Suceava, domnul Ion Lungu. Bună seara, domnule primar! Care este situaţia în acest moment la Suceava?

Ion Lungu: Bună seara! Sigur, aşa cum se ştie, la Suceava suntem într-o situaţie de carnatină, dispusă de aseară, de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Muncipiul Suceava, împreună cu alte opt localităţi din jurul oraşului, conform ordonanţei, şi daţi-mi voie să le menţionez: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, începând de astăzi nu s-a mai putut intra şi ieşi din municipiul Suceava, decât trecând prin zece puncte fixe, zece filtre de control, în care toată lumea trebuie să se justifice, cei care intră şi ies din oraşul nostru. Şi aici sigur că Ordonanţa Militară Nr. 6 prevede condiţiile în care se poate intra şi ieşi în zona carantinată sau a persoanelor care nu sunt din zona carantinată şi intră în municipiul Suceava.

Realizator: Cum se desfăşoară aprovizionarea cu alimente?
Ion Lungu: Asta voiam să spun, partea, să zicem, dacă se mai poate spune, bună, în aceste condiţii, a acestei ordonanţe militare este că nu ne blochează din punct de vedere economic, deci, transporturile de marfă, indiferent de natura acestora, a materiilor prime, sunt permise, se desfăşoară în continuare - şi aici, ca să ştie cetăţenii, magazinele, benzinăriile, magazinele alimentare mă refer, farmaciile, magazinele veterinare ş.a.m.d. sunt aprovizionate, sunt deschise în continuare. Un lucru separat îl reprezintă persoanele care pot intra sau ieşi din această zonă de carantină, şi aici legea prevede foarte clar: cele care îşi desfăşoară activităţile economice, deci, care lucrează la fabrici din Suceava şi sunt din afara Sucevei, pe baza legitimaţiei şi pe baza unui document, a unei adeverinţe emise de către angajator, ei pot intra şi ieşi pentru a merge la serviciu. De asemenea, persoanele care sunt în domeniul apărării, al ordinii publice şi securităţii naţionale, ai administraţiei publice locale, practic, cei care se luptă cu răspândirea coronavirusului, de asemenea, au acceptul de a intra sau de a ieşi din această zonă de carantină.

Realizator: Ce se întâmplă cu femeile gravide în această perioadă?
Ion Lungu: Aici este o problemă delicată. Aşa cum se ştie, spitalul de la Suceava a fost, practic, închis, cu acele probleme destul de dificile, dat fiind faptul că 181 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv. Tocmai a venit un nou şef la Direcţia de Sănătate Publică, doamna Trifan de la Iaşi, încearcă să găsească o soluţie cu femeile care trebuie să nască, într-o locaţie din municipiul Suceava, în măsura în care nu este posibil acest lucru, înţeleg că vor fi redirecţionate către spitalele din apropiere, respectiv, Rădăuţi şi Fălticeni.

Realizator: La Rădăuţi am înţeles că este foarte mare aglomeraţie şi nu ar fi condiţii.
Ion Lungu: Da, doamna Trifan tocmai am discutat cu dumneaei, şi am văzut şi pe un post de televiziune, a spus că sunt condiţii la aceste două spitale la Maternitate, dar se încearcă, şi nu ştiu exact despre ce este vorba, găsirea unei locaţii în Suceava pentru a amenaja, ca să spunem aşa, o secţie pentru doamne care trebuie să nască./atataru/ S-a făcut dezinfecție totală la Secția de Oncologie, sigur că aici date mai multe vă poate da doamna director de la DSP, directorul spitalului, nu o spun ca justificare, ci ca informare: spitalul nu este în subordinea Primăriei, deci, nu particip în niciun fel la deciziile de acolo.

Realizator: În ce măsură considerați că sunteți pregătiți în acest moment să faceți față acestei situații, domnule primar?
Ion Lungu: Suntem pregătiți. Noi încă de la începutul lunii martie ducem apă și mâncare la persoanele care sunt izolate la domiciliu și care sunt declarate la DSP, ducem apă și mâncare la persoanele care sunt carantinate pe raza Municipiului Suceava și sunt undeva în jurul a 220 din cele 550 cât sunt la nivel de județ, de asemenea ducem apă și mâncare la hotelurile pe care le-am pus la dispoziție, două hoteluri și un cămin nou renovat la un liceu, pentru cadreele medicale care atunci când ies din tură să meargă acolo să stea, să nu mai expună familiile. Azi suntem pregătiți, la fel, facem strategii, prin Direcţia de Asistenţă Socială gestionăm persoanele peste 65 de ani, împreună cu Poliția Locală, le contactăm, vedem dacă au probleme deosebite. Încă de la începutul lunii martie am pus o linie directă de telefon între orele 8:00 și 22:00 la cabinetul primarului, de luni până sâmbătă inclusiv. Deci, deocamdată gestionăm lucrurile, sigur, sunt și eu conștient că ele ar putea să capete dimensiuni mai mari în perioada următoare, de aceea am format și suntem în contact cu un grup de voluntari care vor să se implice. Din păcate, sunt niște reguli destul de stricte cu implicarea voluntarilor, dacă nu sunt asumate de cineva, nu li se permite acest lucru, pentru că riscă să împrăștie virusul./lcoman/cspiru/atataru/ De aceea noi am făcut niște parteneriate, pregătim niște parteneriate cu mai mulți voluntari să le autorizăm, cu ghilimele de rigoare, la DSP, să le asumăm pe primărie, să le dăm adeverinţe din partea primăriei, să le dăm echipamente de protecţie, să ne ajute să gestionăm această situaţie. Nu ascund faptul că mă sună foarte mulţi suceveni, şi nu numai, şi români, din toată România şi chiar din afară, care sunt dispuşi să ne ajute. Încercăm să gândim nişte strategii pentru perioada următoare, în primul rând în ceea ce priveşte gestionarea persoanelor, a celor care sunt peste 65 de ani şi a persoanelor care sunt, unele din ele, sărace.

Realizator: Şi a cazurilor sociale. Ce fac aceşti oameni care nu au bani sub nicio formă, în această perioadă?
Ion Lungu: Tocmai despre aceştia discutam. Deci, deocamdată primăria îi gestionează, în sensul că mergem, le ducem apă, mâncare, cei care au o situaţie deosebită le dăm ajutoare financiare de urgenţă, pe care le dădeam şi până acum la primărie. Sigur, dacă dimensiunea acestor lucruri evoluează mai mult, ne gândim la fel de fel de soluţii, să facem nişte cantine de preparatul hranei, sigur că ne trebuie autorizaţie de la DSP, sunt chiar în discuţie cu nişte oameni care vor să ne ajute să pregătim această posibilitate pentru oamenii nevoiaşi. Sigur că, aşa cum se ştie, ei nu au foarte multe rezerve. Ne aşteptăm ca în vreo două-trei săptămâni să se termine aceste rezerve şi atunci trebuie intervenţia primăriei. De asta spun că vrem să dezvoltăm capacitatea de intervenţie, să ne folosim şi de voluntari...

Realizator: Deci, domnule Ion Lungu, pe scurt, ca să încheiem, daţi asigurări că vă descurcaţi în aceste condiţii?
Ion Lungu: Doamnă, dau asigurări că ne descurcăm, mă rog la Dumnezeu să ne lumineze mintea, să luăm deciziile cele mai bune. Suntem în alertă 24 de ore - nu exagerez - din 24. De aseară, la ora 23:00, nu am mai dormit. Vrem să fim în ajutorul sucevenilor. Este o situaţie delicată, o situaţie în care eu cred că, în condiţiile date, este o decizie corectă această situaţie, această măsură de carantină şi mi-aş dori foarte mult ca sucevenii să priceapă, când vom trece de această epidemie, că a fost o măsură bună, o măsură luată în interesul lor, prin care am limitat răspândirea virusului, reducând numărul deceselor, pe româneşte.

Etichete : (ii) suceava primar covid
Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
România 24 Aprilie 2024, 22:34

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României

Achiziţiile publice și regimul de penalizare a plăţilor întârziate sunt domeniile reclamate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană deschide două proceduri de infringement la adresa României
Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției