Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Start-up Nation ”trebuie să redeştepte spiritul antreprenorial”

"Apel Matinal" - invitat Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Articol de Radiojurnal, 27 Decembrie 2018, 10:18

Programul Start-up Nation 2018 a intrat în linie dreaptă, procedura de implementare fiind publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Astăzi are loc deschiderea aplicaţiei pentru înscrierea în program. Acest lucru va fi posibil timp de 30 de zile lucrătoare.

Obiectivele principale sunt stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora cu prioritate în zonele geografice mai puţin dezvoltate economic, crearea de noi locuri de muncă şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate a şomerilor şi absolvenţilor.

În direct la "Apel Matinal" a fost ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea. Care este scopul Programul Start-up Nation 2018?

Ştefan Radu Oprea: Start-up Nation 2018 ca şi 2017 trebuie să redeştepte spiritul antreprenorial în rândul celor care doresc să debuteze şi, atenţie, debutul se poate face la orice vârstă. Arată şi rezultatele din 2017, 33% au avut vârsta până în 30 de ani, între 30 şi 40 de ani, 33% dintre cei care au aplicat şi apoi peste 40 de ani ceilalţi 33%. Deci, antreprenor poţi fi tânăr oricând şi poţi debuta în afaceri la orice vârstă. Anul acesta Start-up Nation 2018 dorim să arătăm că am învăţat foarte multe din desfăşurarea Start-up Nation 2017 şi atunci venim cu simplificare, cu un plan de afaceri mult mai simplu, cu un tratament unitar la ghişeele băncilor partenere şi la agenţiile regionale astfel încât oriunde, oricare dintre cei care doresc să debuteze în afaceri să aibă aceleaşi răspunsuri la întrebările pe care le pot pune şi avem câteva chestiuni noi cu care am venit, avem un avans de 30% care poate fi solicitat contragaranţii. De asemenea, aţi menţionat şi dumneavoastră, un criteriu important din punctul meu de vedere, acela de încurajare a spiritului antreprenorial acolo unde este mai puţin dezvoltat, în zonele unde lucrurile merg un pic mai greu, ştiţi urmează Preşedinţia României, unul dintre criteriile principale pe care le avem, priorităţile pe care le avem este cel legat de coeziune. Coeziunea trebuie să se manifeste inclusiv în partea de antreprenoriat şi să venim cu dezvoltare şi cu această alocaţie financiară nerambursabilă de 200 de mii de lei pe care Guvernul României o aduce fiecăruia dintre cei care doreşte să debuteze astăzi în afaceri, zece mii de proiecte şi cu prioritate în zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere antreprenorial.

Realizator: Aţi specificat câte proiecte ar putea fi finanţate, zece mii ziceţi.
Ştefan Radu Oprea: Zece mii de proiecte.

Realizator: Cum se va face selecţia candidaţilor?
Ştefan Radu Oprea: Selecţia este foarte simplă. Este în mod electronic dar în aplicaţia software pe care o avem, punctajul se face în mod automat, iar apoi dacă se întâmplă să avem un punctaj egal mai avem patru criterii pentru departajare legate de locurile de muncă. Oricare guvern în lumea aceasta doreşte să încurajeze cât mai multe locuri de muncă, înfiinţarea lor şi să fie, bineînţeles, stabile, durabile. Al doilea criteriu este legat de locurile de muncă pe zona noastră ţintă, adică cei care debutează în afaceri din rândul studenţilor sau celor care au terminat studiile de curând sau care provin din şomaj sau sunt persoane cu dizabilităţi. Al treilea criteriu este cel legat de investiţiile în echipamente pentru că dorim să încurajăm investiţiile în utilaje, în echipamente. Şi al patrulea criteriu este cel legat de data şi ora depunerii. Aţi spus foarte bine, 30 de zile lucrătoare, deci avem timp să finalizăm proiectele în conformitate cu procedurile care sunt afişate pe site-ul nostru www.imm.gov.ro.

Realizator: Aplicaţia se lansează începând de astăzi. De la ce oră?
Ştefan Radu Oprea: Ora 10:00

Realizator: De la ora 10:00, să o nominalizăm încă o dată, să ştie oamenii.
Ştefan Radu Oprea: Deci, pe www.imm.gov.ro se deschide aplicaţia la ora 10:00.

Realizator: Spuneţi-ne, se simplifică birocraţia prin lansarea acestei aplicaţii?
Ştefan Radu Oprea: Da, sigur, simplificăm foarte mut şi am simplificat inclusiv în planul de afaceri. Anul acesta pentru că eu consider şi noi în minister considerăm că antreprenorul ştie cel mai bine ce să facă cu cei 200 de mii de lei, ceea ce este bun pentru afacere lui, am simplificat procedurile de achiziţii publice, nu mai cerem cele trei oferte pentru a putea compara. De asemenea, venim cu o sumă forfetară pentru partea de salarii, chirii, servicii de contabilitate pe care le pot avea cei care aplică în 2018, întrucât cred că antreprenorul trebuie să-şi vadă în primul rând de creşterea afacerii lui şi de a face profit, nu de a plimba hârtii.

Realizator: Da. Şi puteţi să ne spuneţi ce tipuri de afaceri se pot lansa prin această aplicaţie?
Ştefan Radu Oprea: Anul acesta venim, iarăşi, cu un element de noutate şi în afara producţiei, industriilor creative, IT, care au fost anul trecut, am venit şi cu partea de servicii, pentru că avem nevoie de servicii de calitate în România, astăzi.

Realizator: Cred că este foarte bine, se vor bucura foarte mulţi de această decizie. Aş vrea, ce vreau să vă spun, domnule ministru, s-au dat foarte multe definiţii, foarte multe încercări de explicaţii ale acestui termen numit "Startup". Dumneavoastră cum l-aţi delimita în cuvinte?
Ştefan Radu Oprea: Proiectul acesta "Start-up Nation" este proiectul de debut, este prima parte atunci cand încercăm să trezim spiritul antreprenorial. Din nefericire, cifrele în România nu erau cele mai prietenoase, 2,2 companii la suta de locuitori, ultimul loc în Europa, şi a trebuit să venim cu acest program specific dedicat României, pentru a reuşi să aducem pe cei care au în ei această dorinţă de a deveni antreprenori, dar din diverse motive nu au încercat să-şi descopere în interior şi să-şi ia destinul, vocaţia, să se descopere în interior şi să-şi ia destinul în propriile mâini. "Start-up Nation" vine să facă acest lucru prin cei 200.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă. Stimulăm pe cei care ştiu şi pot să fie antreprenori să încerce să debuteze în afaceri. Aş vrea, în acelaşi timp, să atrag atenţia asupra unor lucruri pe care le-am constatat şi am foarte multe mesaje în ultima vreme, de la colegi care au debutat, de la afacerişti care au debutat în 2017 şi care, pentru că au avut parte de consultanţi mai puţin serioşi, sau au mers în ideea de a avea foarte multe locuri de muncă, pentru că este unul dintre criterii, însă eu îi rog şi îmi doresc ca cei care debutează în afaceri să se gândească serios şi să aibă un plan de afaceri solid şi care să aibă numărul de locuri de muncă sustenabil în timp. Şi atunci îi rog să se gândească foarte bine, să nu se lase influenţaţi doar de dorinţă de a putea să ia consultantul cei 8.000 de lei care sunt eligibili în costurile proiectelor şi să facă acest lucru fiind pe deplin conştienţi despre posibilitatea de a susţine locurile de muncă, pentru că acesta este unul dintre crtiteriile pe care le monitorizăm timp de doi ani de zile, numărul de locuri de muncă pe care le-am scris în planul de afaceri că le generăm. Şi atunci, cred că împreună cu cei care sunt corecţi, pentru că avem şi foarte mulţi consultanţi de bună calitate, altfel, fără ei, "Start-up Nation - 2017" ar fi fost mult mai greu de derulat. Ştiţi foarte bine că din cele 10.000 de proiecte selectate anul trecut au fost încheiate 8.444 de contracte, dintre care 7.200 sunt deja afaceri care au viaţă în ele şi sunt foarte mulţi cei care, astăzi, pot să transmită acea energie pozitivă a celui care reuşeşte şi este fericit cu ceea ce face.

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu scapă definitiv de condamnare
România 01 Aprilie 2023, 01:17

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu scapă definitiv de condamnare

Bogdan Olteanu scapă definitiv de condamnare pe motiv că faptele s-au prescris.

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu scapă definitiv de condamnare
Divizia 101 Aeropurtată a SUA - prima rotaţie de efective la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu"
România 31 Martie 2023, 23:40

Divizia 101 Aeropurtată a SUA - prima rotaţie de efective la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu"

Militarii din cadrul Brigăzii 1 "Bastogne", dislocaţi la Mihail Kogălniceanu, vor rămâne în următoarele nouă luni în România.

Divizia 101 Aeropurtată a SUA - prima rotaţie de efective la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu"
Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi
România 31 Martie 2023, 23:39

Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi

Evenimentele dedicate marcării a 104 de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România au continuat la Iaşi

Evenimente la 104 ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România la Iaşi
Andrew şi Tristan Tate vor fi eliberaţi din arest
România 31 Martie 2023, 23:38

Andrew şi Tristan Tate vor fi eliberaţi din arest

Curtea de Apel Bucureşti a decis înlocuirea măsurii de arest preventiv cu arestul la domiciliu timp de 30 de zile.

Andrew şi Tristan Tate vor fi eliberaţi din arest
ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară
România 31 Martie 2023, 21:08

ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară

A fost oprită temporar activitatea în 76 de unităţi şi a fost sistată utilizarea unor produse neconforme.

ANPC anunță că a început verificarea centrelor de îngrijire a vârstnicilor din întreaga ţară
Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție
România 31 Martie 2023, 21:04

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie și în perioada de prohibiție, anunță Administrația Rezervației Biosfera Delta...

Locuitorii Deltei pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție
România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”
România 31 Martie 2023, 19:00

România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”

Președintele Klaus Iohannis i-a spus vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, că România va...

România „va continua să sprijine acțiunile și politicile menite să combată schimbările climatice”
"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"
România 31 Martie 2023, 18:45

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen", a afirmat premierul suedez Ulf Kristersson.

"România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen"