Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Greva profesorilor, o lecție pentru toată lumea

Apel matinal - invitat: Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Greva profesorilor, o lecție pentru toată lumea

Articol de Cătălin Cîrnu, 13 Iunie 2023, 10:51

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 iunie, ora 8:29) - Realizator: Activitatea revine la normal de astăzi în grădinițe, școli și licee, după ce liderii sindicali din educație au anunțat suspendarea grevei din învățământul preuniversitar. Decizia a fost luată în urma adoptării unor acte normative privind măsurile convenite în negocierile guvern-sindicate, inclusiv angajamentele legate de viitoarea grilă de salarizare, ca prevedere explicită în textul unei ordonanțe de urgență. Liderii sindicali au ținut, totuși, să atragă atenția că greva ar putea fi reluată dacă se constată că Executivul nu-și respectă promisiunile. În ce măsură situația a s-a clarificat, dar mai ales ce urmează, vom afla imediat de la invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației. Bună dimineața! Sorin Ion: Bună dimineața și vă mulțumesc pentru invitație!
Realizator: Ne reîntâlnim astăzi, când activitatea, în principiu, se va relua peste tot.
Sorin Ion: Cu siguranță. După cum bine știți, cele două ordonanțe de urgență au fost publicate încă de ieri în Monitorul Oficial, conținând toate solicitările federațiilor sindicale. Aș putea să profit de ocazie pentru că în această perioadă au fost foarte multe surse de informare, unele mai oficiale, unele mai puțin oficiale, ceea ce este esențial - dacă vorbim despre ordonanța de urgență privind salarizarea personalul didactic și nedidactic din unitățile de învățământ - aș rezuma totul la o singură propoziție: toate salariile cresc. Pentru că se fac tot felul de comparații, comparații între salarii de gradație zero aplicate personalului care în mod normal ajunge la gradația de vechime cinci. Recomandarea mea către toți colegii din sistem este să se informeze din sursele oficiale. Așadar, creșterea salarială pentru absolut tot personalul didactic şi nedidactic auxiliar este de peste 25%, cu un avantaj suplimentar pentru cei aflați la început de carieră. Pentru aceștia, creșterile sunt undeva în jur de 30%. Așadar, acest jalon, această solicitare a federațiilor sindicale a fost îndeplinită. În ceea ce privește cealaltă ordonanță de urgență, care include primele de carieră didactică, respectiv primele pentru personalul didactic și nedidactic, stabilește foarte clar momentele și cuantumul acestor prime și modul de utilizare. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt deja, considerăm noi, încheiate. Mai mult decât atât, ordonanța de urgență cu salarizarea include și solicitarea federațiilor sindicale ca articol distinct precizarea că începând de la 1 ianuarie 2024 să se acorde 50% din tranșa ce urmează să fie stabilită în grila de salarizare aplicabilă în 2024.
Realizator: Dar știți la ce mă gândeam? Dar la Legea educației numărul 1/2011, Articolul 8, cu alocarea a 6% din PIB. Dacă s-ar fi întâmplat așa, cu siguranță cred că n-ar fi venit nici asemenea momente. Dar vorbeați mai devreme de surse oficiale? Ce fac, nu știu, colegii din Suceava? Parcă ei anunțaseră aseară cel puțin că vor să continue greva.
Sorin Ion: Din punctul nostru de vedere, acest lucru este evident că nu poate fi posibil. Greva a fost declanșată la nivel național, prin decizie a conducerilor federațiilor, în urma consultării teritoriului. Din ceea ce știm în acest moment, activitatea se va relua în toate unitățile de învătământ. Nu există greve la nivel județean sau grevă la nivel de unitate de învățământ. Este evident că este foarte greu să îndeplinești dorințele tuturor oamenilor din sistem - aproape 300.000 de oameni sunt în sistemul de educație preuniversitară și probabil că sunt și 300.000 de păreri diferite -, dar, în mare, ceea ce s-a solicitat și dorințele principale ale federațiilor sindicale au fost îndeplinite.
Realizator: Lucrurile sunt clare, am înțeles mesajul, suntem pe final de an școlar, se accelerează în aceste zile.
Sorin Ion: În paralel cu negocierile pe care l-au purtat cu guvernul, Ministerul Educației s-a preocupat în toată această perioadă să mențină sub control toate activitățile de final de an, astfel încât în această săptămână se încheie situațiile pentru clasele terminale, astfel încât luni să intrăm în prima probă a examenului de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, astfel mediile elevilor de clasa a VIII-a pot fi încheiate și în această săptămână./avladucu
Important este de înțeles că, toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat pentru simplificarea procedurală sau simplificarea procedurilor de final de an. De asta putem încheia mediile cu mai puține note, pentru că, de exemplu, la clasa a VIII-a sau la clasa a XII-a, unde cursurile s-au încheiat deja, este imposibil să mai evaluăm și să punem note în catalog, astfel încât putem încheia mediile cu numărul de note pe care le aveau elevii la momentul declanșării conflictului. De asemenea, putem încheia mediile, deși nu mai este cazul acum, fără să mai fie nevoie de avizul consiliului profesional, dar în acest moment în care profesorii au revenit la catedră, consiliile profesorale se pot desfășura fără nicio problemă.
În ceea ce privește Bacalaureatul, se știe deja că probele de competențe sunt echivalate, așa cum s-a făcut și în perioada de pandemie, astfel încât pentru probele scrise, care au loc spre sfârșitul acestei luni, nu vedem niciun impediment să se desfășoare.
Realizator: Da, calendarul rămâne același, 26 iunie, Limba și literatura română, dacă îmi amintesc.
Sorin Ion: Pentru probele scrise nu am modificat niciun termen. Este foarte importantă și predictibilitatea pentru copii în această situație. De menționat că am luat și măsuri care sunt în sprijinul cadrelor didactice, dacă vorbim de candidații la concursul național de ocupare a posturilor sau titularizare...
Realizator: Exact, da. Era încă o temă de discuție.
Sorin Ion: Pentru că acolo situația era una destul de complicată. Din cele aproximativ 30.000 de inspecții la clasă, inspecții care făceau parte din probele de concurs, așadar, din cele 30.000 de inspecții fuseseră efectuate doar circa 12.000. Pentru ceilalți 18.000 de candidați nu exista nicio soluție de a efectua inspecții fără elevi la clasă, pentru că, iată, de la sfârșitul acestei săptămâni nu vom mai avea elevii la clasă. Prin urmare, măsura de a renunța la inspecția care conta în medie a fost luată pentru toți candidații, chiar dacă unii dintre ei au susținut-o deja. Ştim că asta nu este, din nou, o măsură care poate să mulțumească pe toată lumea, însă este o măsură echitabilă și avem convingerea când spunem acest lucru.
Realizator: Notele de la examinare vor conta, de la examenul de titularizare?
Sorin Ion: Sigur, nota de la examenul scris era principalul factor de departajare a cadrelor didactice în ocuparea posturilor. Așadar, proba scrisă rămâne stabilită în data din calendar. La titularizare este 12 iulie, la fel și definitivatul, pe 19 iulie. Acestea nu s-au modificat. Rămân în vigoare și n-avem niciun motiv să credem că ele nu se vor desfășura normal.
Realizator: Da, se spune, cel puțin la noi, că de fiecare dată, după o întâmplare, trebuie să învățăm ceva. După această grevă în educație, prima de acest nivel, nu, raportându-ne la tot ceea ce s-a întâmplat în România, în afară de concluzii, credeți că am putea trage și învățăminte?
Sorin Ion: Sigur că da. Eu aș vrea să se remarce faptul că în toată această perioadă, Ministerul Educației nu a fost în niciun caz pe poziții adverse cu personalul didactic. Am fost partenerii lor de discuții. Măsurile pe care le-am luat au fost în sprijinul acestora, în egală măsură în sprijinul elevilor și al profesorilor. Și da, este, poate, o lecție pentru toată lumea, pentru întreaga societate, să așezăm educația acolo unde îi este locul și omul de la catedră, de asemenea. Şi asta o pot spune, în primul rând, în calitate de profesor, calitate care îmi va rămâne până la sfârșitul carierei mele. Era nevoie, poate, de un semnal de alarmă cu privire la importanța educației cu "E" mare în societate.
Realizator: Da, sunteți și diplomat. Repet, însă, alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, conform Art. 8 din Legea educației, numărul 1/2011. Iată, sunt deja 12 ani trecuți de atunci și PIB-ul...
Sorin Ion: Ca să fiu mai puțin diplomat, dacă acest articol s-ar fi respectat în ultimii 12 ani, sigur că aveam astăzi alte teme de discuție în intervenţie, la dumneavoastră.
Realizator: Da, cu siguranță. Şi cred, îmi permit s-o spun eu, și o altă calitate a învățământului. Mulțumesc și mult succes, evident.
Sorin Ion: Şi eu vă mulţumesc!
Realizator: Şi elevilor și profesorilor! Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, a fost invitatul "Apelului matinal" de astăzi.

Cota unică de impozitare este cea mai bună alegere pentru România
România 01 Martie 2024, 23:40

Cota unică de impozitare este cea mai bună alegere pentru România

Nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv, afirmă ministrul liberal al...

Cota unică de impozitare este cea mai bună alegere pentru România
APIA - Plăţi de 1,5 miliarde lei în cursul săptămânii către fermieri
România 01 Martie 2024, 23:32

APIA - Plăţi de 1,5 miliarde lei în cursul săptămânii către fermieri

Banii reprezintă o serie de ajutoare, plăţi directe şi măsuri de dezvoltare rurală.

APIA - Plăţi de 1,5 miliarde lei în cursul săptămânii către fermieri
Maşinile mai vechi de 15 ani ar putea să primească interdicţie pentru reparaţii în service-urile auto începând din 2035
România 01 Martie 2024, 22:34

Maşinile mai vechi de 15 ani ar putea să primească interdicţie pentru reparaţii în service-urile auto începând din 2035

Un proiect aflat în dezbatere la instituţiile europene introduce noţiunea de 'vehicul rezidual', adică o maşină veche ce are...

Maşinile mai vechi de 15 ani ar putea să primească interdicţie pentru reparaţii în service-urile auto începând din 2035
Spitalul Universitar de Urgență din București a început o campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV
România 01 Martie 2024, 22:08

Spitalul Universitar de Urgență din București a început o campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45...

Spitalul Universitar de Urgență din București a început o campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV
În ţară, femeile au primit mărţişoare inedite cu ocazia zilei de 1 Martie
România 01 Martie 2024, 19:33

În ţară, femeile au primit mărţişoare inedite cu ocazia zilei de 1 Martie

Cititoarele care au venit vineri la biblioteca din Galaţi au primit câte un mărişor în formă de carte.

În ţară, femeile au primit mărţişoare inedite cu ocazia zilei de 1 Martie
Masa de aer încărcată cu praf de origine sahariană care traversează teritoriul României poate duce la creşteri ale poluării
România 01 Martie 2024, 19:03

Masa de aer încărcată cu praf de origine sahariană care traversează teritoriul României poate duce la creşteri ale poluării

Masa de aer încărcată cu praf de origine sahariană care traversează teritoriul României poate duce la creşteri ale valorilor...

Masa de aer încărcată cu praf de origine sahariană care traversează teritoriul României poate duce la creşteri ale poluării
România a ajuns la un număr record de 5,75 de milioane de salariaţi
România 01 Martie 2024, 18:57

România a ajuns la un număr record de 5,75 de milioane de salariaţi

România a ajuns la un număr record de 5,75 de milioane de salariaţi, a anunţat deputatul social-democrat Marius Budăi, fost...

România a ajuns la un număr record de 5,75 de milioane de salariaţi
O nouă versiune a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență, numită "Fii pregătit"
România 01 Martie 2024, 18:34

O nouă versiune a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență, numită "Fii pregătit"

Noua versiune a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență "Fii pregătit" are un designer nou, pentru a...

O nouă versiune a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență, numită "Fii pregătit"