Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Se întâmplă activități ostile în spațiul cibernetic”

"Apel matinal" - invitat Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

”Se întâmplă activități ostile în spațiul cibernetic”

Articol de Florin Lepădatu, 27 Octombrie 2022, 09:21

"Apel matinal" - invitat Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - "Apel Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu


Daniela Petrican: Astăzi și mâine, Directoratul Național de Securitate Cibernetică organizează Bucharest Cyber Security Conference, unde sunt invitate mai ales companiile și start-up-urile românești din domeniu. Este o continuare a seriei de conferinței CERTCON în domeniul securității cibernetice din România, ce a reunit experți, dar și oficiali guvernamentali, respectiv factori de decizie politică, precum și reprezentanți ai companiilor private din diferite domenii și industrii, ONG-uri și mediul academic.


Cătălin Cîrnu: Iar invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Bună dimineața!


Dan Cîmpean: Bună dimineața!


Cătălin Cîrnu: Ne gândim, de fapt, că vor fi multe teme pe agendă, dar ce le propuneți, în primul rând, experților, specialiștilor din câte ne-am dat noi seama?


Dan Cîmpean: În primul rând, noi le propunem să colaboreze. După cum știți, în România avem un ecosistem foarte activ, foarte dinamic în domeniul securității cibernetice. Un ecosistem de care efectiv avem nevoie la acest moment pentru a asigura o reziliență corespunzătoare a infrastructurilor noastre informatice la nivel național, a organizațiilor, practic a întregii societăți. Deci vrem să-i stimulăm și să-i încurajăm să discute unii cu ceilalți, să colaboreze, să schimbe idei ca profesioniști în domeniu, să schimbe din experiența proprie și să comunice unii către ceilalți.


Daniela Petrican: Ați spus, profesioniști în domeniu, din ce domeniu vin participanții și, bineînțeles, cu ce expertiză?


Dan Cîmpean: Din diverse domenii. Vom avea la conferință prieteni, colegi și parteneri din sectorul guvernamental, din mediul academic. Dar, așa cum ați spus și dumneavoastră, din start-up-uri, din firme, care au o activitate extrem de dinamică, în special în această perioadă, când practic ne-am digitalizat, se accelerează transformarea tehnologică și să nu uităm, numărul de atacuri și de incidente cibernetice sporește de la zi la zi.


Cătălin Cîrnu: De regulă, evenimentele Certcon au abordat într-un format internațional teme ca tehnologia 5G, criminalitatea cibernetică și reglementările internaționale în domeniu. Doar ce-ați amintit despre digitalizare. Unde se află practic, România în acest moment? Tehnologic, nu știu, poate și ca reglementări?


Dan Cîmpean: Să știți, România este un actor extrem de activ și foarte influent la nivelul Uniunii Europene și îmi doresc să spun, chiar la nivel internațional. Evident că trebuie să susținem acest ritm prin care nu numai statul, dar și toți partenerii instituționali, firmele românești au adus contribuție la domeniul de securitate cibernetică, la domeniul noilor tehnologii, al digitalizării, în special la nivelul Uniunii Europene, trebuie să-l susținem, trebuie să-l încurajăm și să nu uităm, pe acest domeniu, ca pe multe altele există o competiție, o competiție pe care fie o vedem la nivel internațional, fie nu o vedem. Este extrem de important să continuăm investițiile, în principal în resursa umană, în creierile de care avem nevoie ca să ne menținem acest avantaj competitiv pe care România îl are.


Daniela Petrican: Dar cum arată resursa umană, câți dintre specialiștii tineri aleg să rămână și să lucreze în țară?


Dan Cîmpeanu: Să știți, eu sunt foarte optimist. Sunt mulți care aleg să rămână și să lucreze, mai ales în domeniu securitate cibernetică și în principal, în mod paradoxal, datorită pandemiei când specialiștii, oamenii au început să lucreze de acasă, în regim teleworking, pentru organizații, pentru angajatori, pentru clienți din țară, din întreaga lume. Sunt foarte mulți care rămân în domeniu. Din păcate, avem un deficit totuși la nivel național, pe care noi, Directoratul, l-am estimat la 2500 de specialiști cu experiență în securitate cibernetică și tot din păcate, acest deficit crește, deși universitățile, instituțiile, firmele depun eforturi foarte mari în a școlariza, în a pregăti resursa umană, dar este o cerere semnificativă în piață, pot să spun direct. Concurăm, așa cum am spus, și cu alte state care încearcă să ne atragă resursa umană și trebuie să depunem un efort substanțial ca să reușim să avem în continuare și în anii viitori acești specialiști. Rămân în țară, sunt convins că vor rămâne din ce în ce mai mulți, dar să nu uităm, în spațiul cibernetic nu sunt granițe, deci contează mai puțin de unde lucrezi.


Cătălin Cîrnu: Iar amenințările cibernetice sunt prezente la tot pasul. Ne confruntăm și noi, România, evident, cu asemenea amenințări. Cât de mult au crescut ele în ultima perioadă, poate și pe fondul conflictului din Ucraina?


Dan Cîmpean: Pot să spun, este o creștere semnificativă de câțiva ani buni. Nu este o creștere exponențială. Nu este un motiv de stres sau panică, dar este un mare, mare, mare punct de atenție. Nu trebuie să fim naivi, se întâmplă activități ostile în spațiul cibernetic. Sunt infrastructuri critice ale statului, ale societății române, ale aliaților noștri, care sunt țintite în mod sistematic de actori statali, de grupări de criminalitate cibernetică, de grupări de influență, de hacktiviști și așa mai departe. Toate acestea vin la pachet și se complică și datorită digitalizării rapide și evoluției tehnologice. Foarte multe noi soluții, noi tehnologii care sunt puse în piață, pentru că avem nevoie de ele în economie, în societate, în activitatea noastră ca persoane, ca utilizatori zi de zi, dar aceste soluții vin la pachet cu vulnerabilități, vin la pachet cu metode pe care atacatorii cibernetici le pot exploata, legate de aceste vulnerabilități. Deci, ne confruntăm în continuare și ne vom confruntă, pentru mulți ani de acum înainte, cu un ritm susținut de incidente, de atacuri, de activități, o pot spune direct și deschis, inclusiv ostile.


Daniela Petrican: Dar pentru cetățean, care sunt problemele cu care ne confruntăm, poate, fiecare dintre noi?


Dan Cîmpean: Este o problemă, și nu încep să simplific, simplă și complicată în același timp. O pot rezuma în felul următor - menținerea unei bune igiene cibernetice. Problema pe care și utilizatorul normal o are este să înțeleagă faptul că sunt riscuri, există riscuri în spațiul cibernetic, deci orice activitate avem acolo, pe internet, nu este lipsită de riscuri, dar sunt și contramăsuri la îndemâna fiecăruia foarte simple. De la utilizarea unor parole, de a nu deschide orice fel de atașament, orice fel de mail, orice fel de link primit de la necunoscuți, de a avea o minimă cunoaștere și o minimă educație a unor reguli simple, dar care pot rezolva pentru utilizatorul normal 95% din riscurile și problemele cu care se confruntă. Deci trebuie să ne autoeducăm puțin, așa cum în școală ne educăm cu alfabetul și cu cunoștințele de bază, sau cum ne învățăm copiii și nepoții să se spele pe mâini, să mențină o igienă personală, în același fel și noi, ca simpli utilizatori, trebuie să reușim să menținem o igienă cibernetică. Dacă înțelegem, suntem scutiți de probleme.


Cătălin Cîrnu: Da, să nu fim naivi, mai ales atunci când primim email-uri cum că am fi câștigat ceva important. Dar cunoaștem încă un amănunt, din punct de vedere tehnologic, progresele sunt uriașe la nivel mondial. În cât timp vom vedea tehnologia 5G la scară națională?


Dan Cîmpean: Nu este neapărat domeniul meu 5G. Noi, la directorat, îl privim din punct de vedere al riscurilor, vulnerabilităților legate de tehnologie. Ce pot să spun însă este că avem business-uri, avem firme, avem specialiști, furnizori de soluții care sunt pregătiți deja să implementeze și să ofere soluții bazate pe tehnologia 5G și, în același timp, vă pot spune că lucrăm foarte, foarte aproape instituțional, nu numai directoratul, și alte instituții ale statului care au competențe, furnizori de servicii, furnizori de internet, furnizori de servicii de telecomunicații, companii din IT, lucrăm foarte îndeaproape în a identifica, în a rezolva eventualele riscuri, probleme legate de 5G. Eu personal sunt foarte optimist că în momentul în care partea formalistică - licitații, spectru și așa mai departe - va fi rezolvată, vom vedea practic o explozie în sensul pozitiv a multor, multor soluții care vor fi oferite pe piața utilizatorului, firme, cetățeni și așa mai departe. Deci cred că vom beneficia foarte rapid și într-un mod sigur de această tehnologie.


Realizator: Cătălin Cîrnu - Rămânem pe recepție, ne uităm pe telefoanele mobile, deocamdată semnal 4G. Mulțumesc și succes la conferința ce va avea loc în aceste zile la București.


Dan Cîmpean: Vă mulțumesc.


Realizator: Cătălin Cîrnu - Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, înaintea programului care se va deschide joi, întrucât "Bucharest Cybersecurity Conference" este, într-adevăr, un proiect în care sunt invitate mai ales companiile și start-up-urile românești din domeniu.

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
România 28 Aprilie 2024, 15:43

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul

MAI le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a merge la ghişeele care eliberează documentele respective, să consulte programul...

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
România 28 Aprilie 2024, 14:03

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Însă criticii actului normativ spun că este insuficient în condiţiile în care marea majoritate a dependenţilor ar fi în...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
România 28 Aprilie 2024, 13:45

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari

În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 de lei.

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
România 28 Aprilie 2024, 13:13

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc

Credincioşii care au participat astăzi la Liturghie au primit ramuri de salcie sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită...

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
România 28 Aprilie 2024, 12:44

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova

În urma surpării de teren care a afectat o stradă din Slănic Prahova autorităţile au decis evacuarea a 42 de persoane.

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
Preţul motorinei a continuat să scadă
România 28 Aprilie 2024, 12:37

Preţul motorinei a continuat să scadă

În București motorina a ajuns să coste mai puţin decât benzina.

Preţul motorinei a continuat să scadă
Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
România 28 Aprilie 2024, 11:46

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO

Adrian Vasilache, comandantul aeroportului "Alexandru Podgoreanu": În primă fază sperăm să devenim un paradis al avioanelor...

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
Târgul de Paşti de la Braşov
România 28 Aprilie 2024, 11:23

Târgul de Paşti de la Braşov

Toți producătorii sunt din Brașov sau din împrejurimi, iar toate produsele sunt făcute artizanal.

Târgul de Paşti de la Braşov