Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Să mergem puţin şi să ne aplecăm asupra cauzelor care pot determina consumul de substanţă”

"Apel matinal" - Invitat: Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef Ramona Dabija.

”Să mergem puţin şi să ne aplecăm asupra cauzelor care pot determina consumul de substanţă”
Foto: pixabay.com

Articol de Florin Lepădatu, 06 Martie 2024, 09:09

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cătălin Cîrnu - Traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai primi pedepse cu suspendare, iar tranzacţionarea de substanţe psihoactive se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani. Proiectul de lege în acest sens a fost deja adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Actul normativ, cunoscut şi sub numele de Legea 2 Mai, elimină posibilitatea executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc şi traficului internaţional de droguri de mare risc. Documentul va merge acum la preşedintele României pentru promulgare. Până atunci, însă, discutăm despre importanţa acestei decizii în lupta sau pentru lupta şi instituţiile antidrog din România cu directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef de poliţie Ramona Dabija. Bună dimineaţa!
Ramona Dabija: Bună dimineaţa şi mulţumesc mult pentru invitaţie.
Realizator: Mulţumim că staţi de vorbă cu noi. Credeţi că prin înăsprirea pedepselor vor fi descurajaţi traficanţii?
Ramona Dabija: Noi întotdeauna la Ministerul Afacerilor Interne am considerat că este nevoie de un echilibru între prevenire şi combatere. Întotdeauna am susţinut acest punct de vedere şi vom continua să-l susţinem.
Realizator: Este nevoie în continuare de măsuri suplimentare, nu ştiu, de orice natură, pentru combaterea consumului şi traficului de droguri? Trebuie să se adapteze legislaţia de fiecare dată?
Ramona Dabija: Cred că este foarte important să ştim că la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog avem periodic studii şi analize care oferă informaţii din viaţa reală, la zi. Aşa cum în ultima perioadă aţi văzut, am dat publicităţii rezultatele studiului de testare a apelor reziduale, s-a făcut pentru prima dată în Bucureşti, este componenta României la studiul european. Şi astfel de analize vor continua să vină pe parcursul întregului an, pentru că este important, aşa cum am spus, să ştim exact situaţia din teren şi să găsim acel echilibru între prevenire şi combatere.
Realizator: Va rămâne doar Bucureştiul pe această hartă sau, la un moment dat, se va ajunge şi în alte oraşe?
Ramona Dabija: În studiul european sunt peste 100 de oraşe europene, doar Bucureştiul deocamdată, însă avem alte metode prin care încercăm să aflăm, şi şi reuşim, situaţia din toate regiunile României şi chiar din fiecare localitate.
Realizator: Ştiu că aţi avut recent şi o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Avocatului Copiilor şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în vederea stabilirii aspectelor de asistenţă - poate sună destul de tehnic - şi furnizării serviciilor pentru adolescenţii cu risc sau chiar consumatori de droguri. De ce au ei nevoie acum, mai ales minorii, mai ales adolescenţii? Pentru că, după 20 de ani, teoretic, putem spune că fiecare îşi alege, altfel procesează. Dar la nivelul copiilor, atraşi din ce în ce mai mult de acest miraj, cum ar trebui să ne raportăm?
Ramona Dabija: Siguranţa copiilor este o prioritate a noastră, a tuturor şi cred că fiecare părinte, fiecare tutore legal, fiecare profesor ar trebui să aibă în vedere. De la începutul lunii septembrie a anului trecut, la fel, la Ministerul Afacerilor Interne a fost iniţiat un plan de siguranţă în şcoli, un plan în cadrul căruia mai multe ministere cu atribuţii în domeniu au dat mâna, să spunem aşa, pentru a crea o reţea de siguranţă în jurul copiilor, astfel încât familia, cadrele didactice, specialiştii să fie acolo atunci când copiii au nevoie de ei. De asemenea, pentru familie este foarte important să ştie că nu sunt singuri în faţa acestui fenomen, că pot apela gratuit şi confidenţial la specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, dacă au cea mai mică bănuială şi pot primi această consultanţă. De altfel, noi avem o linie telefonică împreună cu Asociaţia Telefonul Copilului dedicată copiilor şi în perioada următoare, împreună cu Asociaţia Happy Minds, vom dezvolta o linie telefonică pentru tineri şi adulţi. Încercăm să separăm puţin mesajele şi consilierea, dacă pentru copii avem psihologi specializaţi în munca cu copilul, pentru adulţi vom avea psihologi specializaţi să răspundă şi să îndrume adulţii să acceseze serviciile de care ei au nevoie.
Realizator: V-am descoperit câteva lucruri interesante, dar aş vrea să ştiu mai multe. Ce este proiectul "SAFE SPACE"?
Ramona Dabija: Proiectul "SAFE SPACE" este un proiect care se adresează adolescenţilor la risc de consum şi adolescenţilor consumatori de droguri, dar şi familiilor lor. Este un proiect, aşa cum am spus, gratuit şi confidenţial, în cadrul căruia copiii vin de trei ori la şedinţe de informare, a patra oară li se cere acordul părinţilor şi, totodată, tot a patra oară, are loc şi şedinţa împreună cu psihologul desemnat, pentru că în cadrul acestui proiect nu doar adolescenţi intră în proiect, ci şi părinţii şi familiile lor. Fiecare lucrează cu câte un psiholog şi încercăm să-i aducem la un moment dat într-un punct comun. Avem şi câteva cazuri care au finalizat acest proiect şi au rămas în continuare voluntari în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog şi ne bucurăm să vedem că din ce în ce mai mulţi adolescenţi accesează acest program care se axează mai mult pe cauza care a dus la consumul de substanţe.
Realizator: Da, este un tablou întreg din care fac parte inclusiv părinţii şi profesorii. Ei pot primi informaţii utile suplimentare?
Ramona Dabija: Desigur, avem proiecte şi programe pentru părinţi, dar avem proiecte şi programe pentru cadrele didactice. Avem sesiuni de formare cu cadrele didactice şi suntem prezenţi în unităţile şcolare. Ne bucurăm să vedem o deschidere din ce în ce mai mare atât a părinţilor, cât şi a cadrelor didactice, aşa cum am spus. Ne bucurăm să vedem că lumea a început să discute despre acest subiect, că nu mai este o ruşine să spui că ştii un caz în care există o persoană consumatoare, că nu mai întorci privirea şi că avem instrumentele necesare de a îndruma acea persoană către instituţiile abilitate, pentru că în această luptă împotriva consumului şi traficului de droguri nu doar Ministerul Afacerilor Interne este singura instituţie cu atribuţii. Avem o relaţie excelentă cu unităţile medicale şi cu Ministerul Sănătăţii, avem o relaţie foarte bună cu organizaţiile neguvernamentale şi cred că aceasta este, până la urmă, reţeta, dacă îmi permiteţi să spun aşa: echipa. Nu putem unii fără alţii şi trebuie să colaborăm şi fiecare pe domeniul său să îşi aducă contribuţia, astfel încât cetăţenii să simtă că sunt sprijiniţi.
Realizator: Da, tocmai de aceea suntem şi noi parte la această campanie antidrog. O singură curiozitate mai am. Aminteam de înăsprirea pedepselor, dar cred că tot prevenţia contează, la fel ca şi în cazul medicinei tradiţionale, să spunem. Ce rol poate juca aceasta, pentru a înţelege cu adevărat gravitatea fenomenului?
Ramona Dabija: Prevenirea are un rol foarte important şi nu neapărat doar prevenirea, educarea, dacă vreţi aşa. Noi avem programe începând de la grădiniţă şi cred că e important să învăţăm să discutăm cu copiii noştri de la vârste cât mai mici, nu neapărat de consumul de substanţe, ci mai mult despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, cum îţi gestionezi emoţiile. Să mergem puţin şi să ne aplecăm asupra cauzelor care pot determina consumul de substanţă, aşa cum am mai spus, pentru că e important să ştim că, până la urmă, copiii noştri apelează la aceste substanţe pentru că îşi doresc să evadeze din viaţa reală pentru că nu fac faţă unor situaţii stresante sau foarte grave din viaţa reală şi, sub pretextul că pentru câteva secunde vor evada din faţa acestor probleme, apelează cu sprijinul unor "prieteni", cu ghilimele de rigoare, la tot felul de substanţe, să le spunem, pentru că aici intră inclusiv medicamentele cu sau fără prescripţie medicală, să nu uităm.
Realizator: Da, tot părinţii ar trebui să fie primii care să fie atenţi la detaliile legate de comportamentul copiilor. Cu mulţumiri pentru discuţia pe care am purtat-o aici, la "Matinal", Radio România Actualităţi.
Ramona Dabija: Mulţumesc şi eu.
Realizator: Comisarul şef de poliţie Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, asta după ce traficanţii de droguri de mare risc vor primi pedepse mult mai mari, cu închisoare de la trei la 10 ani. Încercăm şi noi să facem prevenţie şi suntem parte la această campanie antidrog./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Etichete : apel matinal
Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt
România 01 Mai 2024, 20:37

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până acum 323 de cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza.

Nouă cetățeni români și familiile lor au fost evacuați din Fâșia Gaza și au ajuns în Egipt
La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre
România 01 Mai 2024, 18:15

La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre

Durata unei croaziere este de 2 ore. Prețul unui bilet este de 50 de lei pentru adulți, iar pentru copiii de peste 6 ani...

La Galați au început cursele de agrement pe Dunăre
Traficant de cocaina, reținut la Constanța
România 01 Mai 2024, 17:14

Traficant de cocaina, reținut la Constanța

Un traficant de cocaină a fost reţinut astăzi la Constanţa. Procurorii DIICOT îl acuză pe acesta că a deţinut şi...

Traficant de cocaina, reținut la Constanța
Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
România 01 Mai 2024, 15:22

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie

O nouă sesiune de finanţare a proiectelor editoriale va fi lansată mâine de Administraţia Fondului Cultural Naţional....

Două milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de publicații culturale, carte și poezie
Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
România 01 Mai 2024, 14:46

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism

Participarea la această competiție înseamnă o șansă în plus pentru localitate de a se dezvolta și de a atrage în continuare...

Satul Gura Siriului din județul Buzău este nominalizat la o competiție internațională de turism
MAE, atenționare de călătorie în Grecia
România 01 Mai 2024, 13:53

MAE, atenționare de călătorie în Grecia

MAE Român avertizează că sunt proteste de Ziua Internațională a Muncii în Grecia.

MAE, atenționare de călătorie în Grecia
SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă
România 01 Mai 2024, 13:47

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă

În această minivacanță salvamontiştii anunţă că vor patrula, preventiv, pe trasee.

SALVAMONT: 10 reguli esențiale pentru drumeţii la munte în siguranţă
Atracţii de 1 Mai, pe Litoral
România 01 Mai 2024, 13:44

Atracţii de 1 Mai, pe Litoral

Peste 50.000 de turiști vor fi la mare în minivacanța care începe astăzi și se încheie în zilele de Paște.

Atracţii de 1 Mai, pe Litoral