Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România, „pe locul unu european la severitatea accidentelor”

"Apel matinal" - Invitat: Valentin Ionescu, director general pentru Sectorul Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

România, „pe locul unu european la severitatea accidentelor”
Politia Rutieră. Foto: facebook.com/ministeruldeinterne

Articol de Cătălin Cîrnu, 01 Septembrie 2022, 10:59

Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele șase luni din acest an indică o stabilizare a pieței RCA, conform specialiștilor Autorității, care vorbesc însă și de o potențială creștere a concurenței. Totuși, conform presei de specialitate, față de prima parte a anului trecut, creșterile de prețuri rămân substanțiale la nivelul persoanelor fizice, iar în ceea ce privește perspectivele, discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", Valentin Ionescu, director general pentru Sectorul Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară. Bună dimineața!
Valentin Ionescu: Bună dimineața!
Realizator: Înainte de toate, ce implică recentele modificări ale tarifelor de referință pentru asigurările RCA?
Valentin Ionescu: Recentele tarife de referință, care au fost publicate pe site-ul Autorității, sunt calculate în mod independent de un auditor DI for, în speță KPMG. Autoritatea, conform legii, are doar obligația să le publice, Autoritatea nu intervine în calculul acestor tarife. Mai mult, aceste tarife reprezintă o referință, nu sunt obligatorii, dar ne arată ce se întâmplă de fapt în realitate pe trendul daunelor accidentelor din România. Și, din păcate, datorită multiplelor accidente din ultima perioadă, care au influențat calculul acestor tarife, severitatea a crescut foarte mult, crescând severitatea inflația daunelor în calculul tarifului de referință a crescut și ea. Ca urmare, datorită acestor accidente grave care s-au întâmplat pe șoselele din România, România, din păcat,e fiind numărul unu la nivel european la numărul de accidente și la severitatea lor, au influențat aceste tarife de referință în sensul unor creșteri, nu foarte mari, depinde de grupele de vârstă, depinde de cilindreea mașinii și de categoria de bonus-malus în care se află fiecare dintre cei care își fac polițe RCA. Mai mult, uitându-ne la cum au vândut societățile de asigurări în primele șase luni ale anului, putem spune că pe anumite categorii media societăților în clasa de bonus-malus B0, care înseamnă fără nicio reducere, a fost sub tarifele de referință pe anumite clase și puțin peste pe alte clase, acolo unde riscurile sunt mai mari decât la alte categorii.
Realizator: Practic, ca să înţelegem... Vă rog.
Valentin Ionescu: Foarte important este că aceste tarife de referință sunt calculate în B0, înseamnă că nu se aplică niciun discount. Cum mulți dintre șoferi au bonus de la B1 până la bonusul maxim de B8, dacă nu au avut accidente în ultimii ani, deci, un comportament corect în trafic, fără accidente, îți aduce un bonus de minus 50% la polița RCA./eradu/atataru/ Deci, dacă avem o poliță de 800 de lei, cu un bonus de B8, tariful final va fi de 400 de lei.
Realizator: Da. Ca să înţeleagă fiecare dintre cei care ne ascultă, fie şoferi sau nu, dacă ai o poliţă RCA şi în mai mulţi ani nu faci niciun accident, nu treci prin service, atunci tariful tău plătit va fi mult mai mic decât al unuia care, nu știu, zgârie alte mașini sau are accidente. Corect?
Valentin Ionescu: Corect. Foarte corect, așa este, se numește Sistemul bonus-malus.
Realizator: Exact. Iar modificările legislative, din câte știu eu, intră în vigoare luna aceasta. Vor influența, până la urmă, clienții, chiar și piața RCA?
Valentin Ionescu: Noi spunem că vor influenţa în bine, din cel puţin două perspective. Sunt două modificări majore. Prima, posibilitatea ca atunci când se întâmplă un accident ușor în trafic, în oraș, și nu numai în oraș, să se facă înțelegerea amiabilă în mod electronic.
Realizator: Online.
Valentin Ionescu: Nu va mai trebui să avem documentele pe hârtie, undeva în mașină, astfel încât să stăm să le completăm, se accesează pe un telefon cu acces la internet sau pe o tabletă acest soft de constatări amiabile electronic, oferit de BAAR - Biroul Carte Verde, se scanează buletinul, se scanează permisul șoferilor, că va fi și șoferul vinovat și șoferul nevinovat, trebuie să facă acelaşi lucru, pe Geolocation foarte uşor se stabileşte zona în care a avut loc accidentul, deci, nu mai trebuie să faci acel desen, și după care se semnează, așa cum semnau la bancă sau când ai ridica pașaportul, cu degetul pe tabletă, se trimite instant către cele două companii de asigurări, compania nevinovatului și a vinovatului. Şi după ce ajung la companiile respective imediat începe procesarea dosarului de daună şi analiza lui. Cred că va fi un câştig foarte mare pentru majoritatea șoferilor, bănuiesc că posedă telefoane cu acces la internet.
Realizator: Da, câștig de timp, în primul rând, şi, în fine, iată încă un motiv să ne bucurăm de digitalizare. Când credeți că vor intra în vigoare modificările, inclusiv cea despre care ne-aţi vorbit?
Valentin Ionescu: Primele modificări, urma să vă spun şi de a doua modificare importantă, vor intra în vigoare în 8 septembrie, deci, săptămâna viitoare, iar modalitatea de constatare amiabilă electronică în 15 octombrie, softul fiind în testări acum.
Realizator: Care este a doua modificare?
Valentin Ionescu: A doua modificare importantă este că prima netă va fi oferită de către societăţile de asigurări, aşa cum îi spune şi numele, de comision. Nu se va mai oferi costul total al poliţei, inclusiv comisionul. De ce s-a luat această decizie? În primul rând că Uniunea Europeană recomandă această abordare, ca acel comision pe care intermediarul îl pune la prima pe care o oferă compania de asigurări să difere în funcție de canalul de distribuție./atataru/ Deci, nu vom mai avea un comison fix, indiferent de canalul de distribuţie, că este fizic, la birou, sau că este online. Acest comision va diferi. Noi credem că va stimula vânzarea electronică şi că va duce la o scădere a comisoanelor în intermediere, ca urmare, un preţ final ceva mai mic pentru consumatori.
Realizator: Aveţi idee, la nivel de statistică, din parcul auto al României, care se cifrează pe undeva la 10 milioane de autovehicule, câte au sau câte nu au poliţe RCA?
Valentin Ionescu: Din păcate, nu intră în atribuţiile autorităţilor de supraveghere financiară să ţină această evidenţă. Ea este ţinută de Ministerul Afacerilor Interne, iar obligativitatea rezidă prin lege, după cum bine ştiţi, în cazul în care sunt maşini neasigurate, că probabil mai sunt şi maşini neasigurate din acest parc, poliţia are rolul de a descoperi şi de a sancţiona aceşti şoferi. Nu intră în atribuţiile ASF.
Realizator: Nu. Credeam că au ajuns datele de ordin statistic şi la dvs. Dar ce se mai schimbă în modalităţile prin care persoana păgubită poate beneficia de manşina la schimb?
Valentin Ionescu: Într-adevăr, o altă prevedere a normei face trimitere la modalitatea în care clientul păgubit poate avea maşină la schimb. În normă este denumită lipsa de folosinţă. Din momentul în care păgubitul deschide dosarul de daună şi duce maşina la service are dreptul la maşină la schimb, în conformitate cu prevederile din normă.
Realizator: Este un amănunt de care sau pe care trebuie să-l cunoaştem cu toţii. Au venit mai multe întrebări, dar, ca să punctăm acum, decisiv, pe final de interviu, constatarea amiabilă online nu poate avea loc decât între două persoane, dacă este un accident, nu ştiu, în lanţ, cu trei maşini sau patru, atunci această constatare nu se poate face. Corect?
Valentin Ionescu: Corect. Ca şi acum, bineînţeles, constatarea amiabilă electronică se face pe accidente fără vătămări corporale, în primul rând. Atunci se merge la poliţie, se fac dosare ş.a.m.d., şi între două persoane. Da, aşa este.
Realizator: Le dorim tuturor celor care şofează, sunt pietoni să nu aibă parte de vreun incident, nu mai spun de vreun accident rutier. Mulţumesc pentru toate informaţiile pe care ni le-aţi oferit!
Valentin Ionescu: Da. Şi prudenţă în trafic, ca să scadă costul asigurării RCA.
Realizator: Da, prudenţă şi bunăvoinţă atunci când alţii greşesc. Valentin Ionescu, director general pentru Sectorul Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
Restricţii de trafic în Bucureşti
România 24 Aprilie 2024, 15:20

Restricţii de trafic în Bucureşti

Vor fi restricţii de trafic la noapte în Bucureşti pentru pasajele Unirii şi Piaţa Presei Libere.

Restricţii de trafic în Bucureşti
Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
România 24 Aprilie 2024, 14:49

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice

Previziunile pentru următorii cinci ani sunt şi mai bune, economiile fiind estimate la o jumătate de miliard de euro.

Economii importante la bugetul CNAS datorită medicamentelor generice
Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 14:47

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă

Doar în jur de 350 de blocuri din Bucureşti mai sunt, la această oră, fără apă caldă, dar şi situaţia acestora se va remedia...

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
România 24 Aprilie 2024, 14:43

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea

Se deschide Aeroportul Internaţional "Delta Dunării" din Tulcea.

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex
România 24 Aprilie 2024, 14:38

Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex

Trenul nou de metrou va începe testele pentru punerea în circulaţie.

Primul tren nou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei, în depoul Metrorex