Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”România astăzi, de facto, îndeplinește toate criteriile”

"APEL MATINAL" - Invitat: Victor Negrescu, europarlamentar.

”România astăzi, de facto, îndeplinește toate criteriile”
Victor Negrescu. Foto: negrescu.ro.

Articol de Florin Lepădatu, 19 Ianuarie 2022, 09:28

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Uniunea Europeană nu poate fi completă fără România în Spațiul Schengen, iar această nedreptate, care alimentează euroscepticismul, trebuie rapid corectată, spune europarlamentarul român Victor Negrescu, care a adresat o scrisoare președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin care solicită susținerea aderării României la Spațiul Schengen în contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului Uniunii Europene. El a anunțat că va trimite în perioada următoare scrisori fiecărui oficial european care poate influența decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen și va începe un tur al capitalelor europene pentru promovarea acestei campanii. Victor Negrescu este astăzi invitatul "Apelului matinal". Bună dimineața!


Victor Negrescu: Bună dimineaţa! Şi mulţumesc pentru invitaţie.


Realizator: Şi noi vă mulțumim că sunteți pe frecvențele Radio România Actualități. Din câte știu a fost și o campanie prin care cu ajutorul a peste 50.000 de semnături s-a ajuns la o rezoluție a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen. Și totuși, deși țara noastră îndeplinește toate criteriile, încă nu este acceptată în Spațiul Schengen. De ce?


Victor Negrescu: În urmă cu mai mulţi ani am demarat o campanie "România cere Schengen", prin care am reuşit să strângem peste 50.000 de semnături. Am depus respectiva petiţie, solicitare, direct Parlamentului European şi legislativul european a decis să adopte inclusiv o rezoluţie prin care pentru prima dată la momentul respectiv, 2015, susținea foarte deschis nevoia ca România să adere la Spațiu Schengen. De fapt, Parlamentul European susţine acest demers, sunt mai multe state membre care susțin aderarea României la Spaţiul Schengen, din păcate acest lucru nu se întâmplă, în ciuda faptului că noi respectăm criteriile. De ce nu se întâmplă acest lucru? Pentru că în primul rând nu am avut niciodată un vot în Consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne, care se ocupă de acest subiect, pentru că de fiecare dată anumite state aveau anumite reticenţe, legau Schengenul de alte controverse din spațiul public din România, legau Schengenul de MCV. Or, vedem astăzi aderarea Croaţiei la Spațiul Schengen, ceea ce dovedeşte că este doar o decizie politică și este timpul să creăm premizele pentru ca acest vot să se producă şi România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen, pentru că, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, respectăm toate criteriile specifice acestui spațiu de mobilitate comun.


Realizator: V-aţi adresat președintelui Franței, o țară cu care România are un parteneriat strâns, la ce răspuns vă așteptați? Este și momentul politic favorabil?


Victor Negrescu: Eu cred că este momentul politic favorabil. Pe de o parte, pentru că în Germania s-a schimbat tot ceea ce înseamnă structura guvernamentală şi eu cred că există acolo sprijin pentru aderarea României la Spaţiun Schengen. Vedem foarte multe schimbări în tot ceea ce înseamnă peisajul politic european şi cred că Franța, dat fiind parteneriatul foarte strâns pe care îl are cu România, ar trebui să fie promotoarea acestui deziderat. Am auzit-o, de asemenea, pe ambasadoarea Franței, odată cu începerea președinției franceze la Consiliul Uniunii Europene, că a spus în declaraţie publică că România trebuie să adere la Spaţiul Schengen. Deci, îmi închipui și cred că este o politică de stat la nivelul Franței. Eu am avut, în calitatea mea precedentă de ministru al afacerilor europene, ocazia să organizez mai multe lucruri alături de partenerii din Franţa şi partenerii din Germania; organizasem chiar o trilaterală la nivel de miniştri ai afacerilor europene şi, la momentul respectiv, exista acest sprijin. Şi eu cred că există acest sprijin, mă aştept la un răspuns din partea preşedintelui Macron şi din partea ministrului afacerilor europene, și eu cred că ar trebui ca România să fie foarte insistentă. Pentru că, v-am spus contextul, avem şi Croaţia care a aderat la Spaţiul Schengen, avem acest context politic şi eu cred că trebuie să fim mult mai coerenţi, mult mai direcţi, şi cred că, și sper, să fiu sincer, că acest lucru va fi o prioritate pentru toate forţele politice de la noi din țară și să reuşim să lucrăm împreună pentru acest deziderat important pentru România.


Realizator: Dar cine se opune, totuși, demersului României pentru Schengen?


Victor Negrescu: Au fost mai multe zvonuri sau discuții. La un moment dat s-a vorbit despre poziția Olandei și vreu să vă spun că am fost personal în Olanda, am discutat cu mai mulţi oficiali de acolo și mi-au garantat faptul că Olanda nu se va opune dacă există un consens general la nivelul UE şi acest consens poate fi stabilit sau poate fi doar printr-o decizie comună, ca să fim foarte sinceri, a Franței și Germaniei. În momentul în care cei doi actori importanţi din UE sunt în acord cu privire la acest subiect eu cred că niciun alt stat nu se va opune şi de aceea am profitat de acest context, de aceea am făcut acest demers cu scrisoarea şi de aceea voi fi foarte insistent în perioada următoare, pentru că este clar că dacă Franţa, care coordonează Consiliul UE, îşi doreşte acest lucru înseamnă că acest lucru poate fi realizat și eu cred că este important să insistăm, pentru că şi Franța a jucat un rol important la aderarea României la UE şi cred și sper că vor continua acest demers prin sprijinirea aderării noastre la Spaţiul Schengen.


Realizator: Dar au fost, poate, și situații în plan intern care au determinat aceste amânări pentru țara noastră?


Victor Negrescu: Da, au fost mai multe discuții la un moment dat, inclusiv corectarea aceasta cu Mecanismul de Cooperare și Verificare, discuţii cu privire la tensiunile politice și sociale din România. Acum, sunt ţări care au aderat la Spaţiul Schengen care au în continuare tensiuni politice și sociale şi acest lucru nu le-a împiedicat să fie în Spaţiul Schengen sau nimeni nu i-a dat afară din Spaţiul Schengen. Este clar că în momentul de faţă în România avem o anumită stabilitate, văzută inclusiv prin larga majoritate parlamentare care susţine actualul guvern, şi eu cred că acest lucru crează premisele de principiu pentru a oferi garanția că a adera la Spaţiul Schengen se va traduce inclusiv într-un plus de siguranţă în ceea ce înseamnă protecția frontierelor externe ale UE, tot ceea ce înseamnă responsabilitățile pe care România trebuie să și le asume în acest context, pentru că, şi trebuie să spunem lucrul acesta, România astăzi, de facto, îndeplinește toate criteriile, facem tot ce trebuie făcut în Spaţiul Schengen, dar nu suntem acolo efectiv de drept, ceea ce este un pic straniu. Adică, alocăm resursele, ne implicăm într-o manieră adecvată, schimbăm informaţiile şi datele cu partenerii din Spaţiul Schengen, dar nu avem acest drept, care le-ar oferi românilor posibilitatea de a fi mai mobili în Europa şi de a se simţi şi ei care şi ceilalţi cetăţeni europeni cetăţeni cu drepturi depline.


Realizator: Dar unde ne aflăm acum și ce câștigă România odată cu accesul în Spațiul Schengen?


Victor Negrescu: Și în prezent ne aflăm la acel moment critic unde trebuie să supunem la vot în Consiliul UE acest lucru. Croația a fost mai ambițioasă - deși /croaţii/ au îndeplinit criteriile după România, au fost insistenţi şi au spus: "Vrem să supunem la vot". Au supus la vot şi iată că trece. Ce câștigă România? Păi, în primul rând câştigă acest plus de mobilitate pentru cetăţeni, dar şi pentru companii. Asigurăm un plus în tot ceea ce înseamnă exporturile de mărfuri din România, care nu vor mai sta la vamă, inclusiv tot ceea ce înseamnă exportul de produse care riscă să fie perisabile - nu vor mai sta acele ore sau zile la vamă, şi acest lucru ne va permite nouă să vindem şi mai scump în străinătate şi să vindem şi mai mult în spaţiul european, aducând venituri suplimentare României. Deci, sunt beneficii directe şi pe zona comercială, şi pe zona economică, şi pe zona sentimentului european. Şi eu cred că este momentul, pentru că au trecut deja foarte mulţi ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ca România să primească toate drepturile garantate şi oprite de acest spaţiu comun european.


Realizator: Apropo de moment, există un orizont de timp previzibil pentru accesul nostru în zona Schengen?


Victor Negrescu: Eu cred că această perioadă de şase luni este critică. Mă refer aici, evident, la preşedinţia franceză la Consiliul UE; ei deţin această preşedinţie timp de şase luni, şi eu cred că acum este momentul. Ulterior vor urma alte preşedinţii, deţinute de state care sunt influente, dar care poate nu au capacitatea de a convinge alţi parteneri europeni să adopte o anumită decizie. Aşa că eu cred că acesta este momentul. Acum există şi un context politic favorabil, unde Uniunea Europeană doreşte să se întărească. Eu am fost foarte atent la declaraţiile preşedintelui Macron, care vorbeşte despre viitorul Europei, despre nevoia de a fi mai coezivi, de a ne orienta spre viitor, şi asta am spus şi în scrisoare: Franţa nu poate transmite aceste mesaje, nu poate vorbi despre acest orizont optimist fără o Uniune Europeană cu adevărat integrată, şi Uniunea Europeană astăzi nu e completă, pentru că, iată, România şi Bulgaria, care respectă criteriile legale de aderare la Spaţiul Schengen, nu sunt încă acolo. Şi ar trebui să plecăm de la această idee: respectăm reglementările europene pentru toţi, oferim drepturi egale pentru toţi şi de acolo putem să construim şi acest viitor constructiv şi optimist pentru viitor.


Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări!

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
Informaţii din trafic
România 19 Aprilie 2024, 08:53

Informaţii din trafic

Un nou punct de trecere a frontierei între România şi Ungaria ar urma să fie deschis la Beba Veche, în judeţul Timiş.

Informaţii din trafic
Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte
România 18 Aprilie 2024, 22:33

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte

Comisia de anchetă a spitalului Sfântul Pantelimon a constatat că toate protocoalele şi procedurile terapeutice au fost...

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte