Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proteste ale poştaşilor în mai multe judeţe din ţară

Angajaţii Poştei Române sunt nemulţumiţi de reducerile de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru. Compania este în proces de privatizare.

Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat sediul instituţiei. Foto: Agerpres (arhivă).

Articol de Paul Poteraşi, 28 Februarie 2013, 13:02

Sute de angajaţi ai Poştei au pichetat, joi, sediile unor prefecturi din ţară în semn de protest faţă de reducerile de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru.

În Bucureşti, pichetul din faţa sediului central al companiei a adunat în jur de 50 de oameni.

Liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Matei Brătianu a declarat la RRA că revendicările se îndreaptă împotriva "prigoanei participanţilor la demonstraţii"

"Conducerea trebuie să vadă de ce anume au ieşit oamenii ăştia şi ce trebuie să îndrepte.

"O altă revendicare constă în cererea de creştere a veniturilor în anul acesta cu 10%, pentru că, altminteri, orice altă măsură ar aplica, ne vom trezi periodic în situaţia de a ne amputa drepturile, aşa cum autorităţile au încercat şi până acum", a spus Matei Brătianu.

Statul deţine în prezent 75 la sută din capitalul social al Poştei Române, iar Fondul Proprietatea 25%.

Ministerul pentru Societatea Informaţională a publicat la începutul săptămânii anunţul de privatizare a Companiei şi vrea să selecteze un investitor care să preia 51% din acţiuni.

Proteste în toată ţara

Reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România – Filiala Judeţeană Tulcea, au pichetat Instituţia Prefectului – Judeţul Tulcea, în semn de protest faţă de măsurile conducerii Companiei Naţionale Poşta Română de desfiinţare a unor subunităţi poştale din mediul rural şi a unor oficii poştale din municipiul Tulcea, dar şi faţă de disponibilizările de personal, salariile mici şi condiţiile grele de lucru.

Foto: Proteste la Tulcea (Mona Constantinescu)

Revendicările sindicaliştilor au fost prezentate atât în stradă, cât şi în sala de şedinţe a Prefecturii Tulcea, fiind preluate de către Subprefectul judeţului, Corvin Bangu.

Foto: Proteste la Tulcea (Mona Constantinescu)


Acţiunea de protest a avut, ca principale motivaţii: iniţiativa managementului Companiei Naţionale Poşta Română de eliminare şi diminuare a veniturilor şi a altor drepturi ale lucrătorilor poştali; încălcarea, de către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a prevederilor Contractului Colectiv de Muncă 2008/2018, contract care este în vigoare.

Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din Arad au organizat un miting în faţa Palatului Administrativ din municipiu.

Poştaşii arădeni sunt nemulţumiţi în principal de planul privind desfiinţarea a zeci de oficii poştale din mediul rural şi urban.

Nemulţumirile mai sunt legate de scăderea salariilor, acordarea de zile libere neplătite şi concedierea unei părţi a personalului.

Foto: Proteste la Arad (Ioan Suciu)

Potrivit corespondentului Radio România, Adrian Lungu, peste o sută de angajaţi ai Poştei Române din judeţul Sălaj au protestat în dimineaţa de joi în centrul municipiului Zalău.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva privatizării Poştei Române şi împotriva reducerii numărului de unităti poştale.

Protestatarii au solicitat guvernului o privatizare corectă a companiei şi renunţarea la închiderea oficiilor postale.

Şi la Oradea, potrivit corespondentului Radio România, Stelian-Radu Cacuci, aproximativ 50 de sindicalişti, lucrători ai Poştei Române, au pichetat, timp de o jumătate de oră, Prefectura judeţului Bihor.

Protestatarii, care au început mitingul la ora 8.30, s-au arătat nemulţumiţi de restructurările din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română şi de încălcarea contractului colectiv de muncă.

Ei au cerut mărirea salariilor, plata orelor suplimentare şi a altor drpturi salariale.

O delegaţie a manifestanţilor a depus un memoriu cu nemulţumirile celor aproape 700 de angajaţi la Prefectura judeţului Bihor.

"Salarii decente, neamputate de interse politice"

Peste 50 de angaţi ai Poştei Române din Bistriţa-Năsăud au pichetat, joi, timp de aproape o oră, Prefectura Bistriţa-Năsăud, nemulţumiţi de restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română, dar şi de încălcarea Contractului colectiv de muncă, ne-a precizat corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Sabău.

Poştaşii s-au adunat, joi, la ora 8.00 în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa şi au protestat timp de o oră.

Ei au purtat pancarte pe care au scris: "Salarii decente, neamputate de interse politice", "Nu îngropaţi 150 de ani de activitate a Poştei Române", "Goarna e un brand de ţară, nu lăsăm ca el să moară", "Locuri de muncă sigure", "Dacă nu ne sprijiniţi, scrisori nu o să mai primiţi, iar peste puţină vreme, va veni un smeu cu ele".

"Protestez împotriva deciziilor care se vor lua cât de curând împotriva noastră, a lucrătorilor din Poşta Română, decizii de concediere, de închidere a oficiilor poştale, multe altele care nu vor fi în favoarea noastră. Ne temem că vom fi concediaţi. Nu ştim cum va funcţiona Poşta cu oameni mai puţini", a declarat Maria Cocsis, unul dintre manifestanţi.

"Vrem salarii decente şi neamputate de interesele politice ale momentului. Noi nu mai facem faţă la ghişee la cozile care sunt. Salariile nu au fost mărite de 5-6 ani, am ajuns la dezastru. Avem un volum foarte mare de lucru.

"În Poştă suntem sclavi, nu mai suntem muncitori. Sunt oficiantă la Oficiul Bistriţa 4. Suntem două, deservim jumătate oraşul. Sunt cozi interminabile", a declarat Cosmina Turcu.

"Sunt factor poştal. Suntem nemulţumiţi de conducerea de la Bucureşti. E multă muncă neplătită, concedii neluate, ore suplimentare neplătite. Ne temem şi pentru locurile noastre de muncă", a declarat Ioan Ersen, factor poştal.

Horea Moruţan, liderul sindical al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România filiala Bistriţa-Năsăud Horea Moruţan a declarat că angajaţii din Poştă se tem să nu îşi piardă locurile de muncă.

"Protesatăm fiindcă suntem nemulţumiţi că, prin restructurarea şi reorganizarea reţelei poştale, multe subunităţi vor dispărea şi mulţi salariaţi vor pleca în şomaj. Salariile nu au fost mărite de cinci ani, plus că s-au pierdut şi unele drepturi salarile.

"În continuare, se încearcă să se înlăture şi alte drepturi pe care le avem prevăzute în contractul colectiv de muncă. Din informaţiile noastre, şi din Bistriţa-Năsăud vor fi disponibilizaţi peste 25 de angajaţi ai Poştei Române", a precizat Horea Moruţan.

El a spus că în Bistriţa-Năsăud sunt 17 oficii poştale din care şase urbane şi restul rurale.

În total, Poşta Română are în judeţ peste 400 de angajaţi.

Câţiva reprezentanţi ai manifestanbţilor au predat apoi o listă de revendicări prefectului judeţului Ioan Ţintean.

Protestul s-a încheiat fără incidente la ora 9.00.

Protestele din Galaţi şi Gorj au fost anulate

Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, proteste trebuiau să aibă loc şi în Gorj şi Galaţi, însă în aceste judeţe poştaşii nu au mai ieşi în stradă.

Potrivit corespondentului nostru Titus Stoichiţoiu, poştaşii gorjeni nu au mai ieşi în stradă după ce reprezentanţii sindicatului s-au întâlnit miercuri cu directorul de reţea poştală din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, iar joi s-au întâlnit cu prefectul judeţului căruia i-au prezentat doleanţele şi punctul de vedere al sindicatului de poştă Gorj.

Dacă programul de reorganizare al Poştei Române va fi menţinut, în Gorj, urmează să fie închise 29 de oficii poştale din mediul rural.

Corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Mandiţă, ne-a precizat că după ce a fost contactat telefonic, liderul de sindicat de la Poşta Galaţi, Adrian Tatu, a refuzat să comunice orice informaţie.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi a precizat că liderul de sindicat al poştaşilor gălăţeni nu şi-a motivat gestul de a retrage solicitarea pentru avizarea protestului.

Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat sediul instituţiei
România 10 August 2012, 14:01

Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat sediul instituţiei

Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat sediul instituţiei, nemulţumiţi de politica de conducere a companiei din ultimii ani.

Sindicaliştii din Poşta Română au pichetat sediul instituţiei
Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
România 25 Aprilie 2024, 22:05

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi, spune ministrul familiei, Natalia...

Tinerii dependenţi de droguri au nevoie de centre de adicţie pentru a fi reabilitaţi
Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei