Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiectul Roşia Montană reintră în dezbatere parlamentară

Co-preşedintele USL Crin Antonescu spune că a discutat cu partenerii de la PSD şi au convenit să revină la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament.

Proiectul Roşia Montană reintră în dezbatere parlamentară
Zona exploataţiei de la Roşia Montană. Foto: Arhivă.

Articol de Cristina Grecu, 12 Septembrie 2013, 18:54

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a anunţat, cu puţin timp în urmă, că proiectul de lege referitor la Roşia Montană reintră în dezbaterea normală a Parlamentului.

"PSD a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament.

"Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă, comisie la care, după cum ştiţi, nu m-am opus niciodată şi care să se constituie, după retragerea procedurii de urgenţă din Senat, comisie în care să se discute proiectul respectiv, cu toate elementele lui, audiind pe toată lumea, căutând soluţii în Parlament, într-un proiect de lege", spune Crin Antonescu.

Liderul liberal a discutat subiectul joi după amiază cu premierul Victor Ponta, transmite redactorul Radio Romania Alexandra Cristea.

Co-preşedintele USL, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat după întâlnire că el nu s-a opus niciodată dezbaterii proiectului Roşia Montană în Parlament.

El a precizat că, după ce la începutul săptămânii se convenise asupra unei proceduri de urgenţă, în urma căreia urma proiectul să fie respins, era firească anularea comisiei speciale pe acest subiect.

El a reafirmat, în numele PNL, că proiectul nu prezintă suficiente garanţii pentru ca Parlamentul să asume ceea ce Guvernul nu poate sau nu vrea să asume.

De aceea, mai spunea Crin Antonescu, săptămâna viitoare se va constitui comisia specială Roşia Montană, unde se vor dezbate toate problemele legate de acest caz şi implicaţiile care decurg din acest proiect.

Antonescu a făcut, de asemenea, un apel la protestatarii care sunt fie pro Roşia Montană, fie împotriva acestui proiect, să renunţe la formele extreme de protest şi să vină la masa dialogului, pentru că - spunea el - numai aşa se vor găsi soluţii în acest caz.

Mai trebuie spus că premierul Victor Ponta, co-preşedinte al USL, a plecat de la reuniunea conducerii Uniunii fără să facă vreo declaraţie.

Dificultăţi în cazul unui litigiu

Reintrarea proiectul de lege referitor la Roşia Montană în dezbaterea normală a Parlamentului intervine după ce atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, au avertizat că statul român va fi pus în dificultate în cazul unui litigiu cu compania canadiană Gabriel Resources.

Miercuri, şeful companiei, Jonathan Henry a ameninţat cu un proces de 4 miliarde de dolari daune, dar a revenit asupra declaraţiei, spunând ulterior că aşteaptă decizia Parlamentului român.

Spre deosebire de premier, ministrul Şova a spus că el ar vota în Parlament proiectul de lege, pe care, de altfel, l-a iniţiat şi care reglementează exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Reporterul Radio Romania Alina Stănuţă transmite ca ministrul Dan Şova spune că firma Gold Corporation poate emite pretenţii la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, dacă proiectul de lege privind Roşia Montană nu trece de parlament.

"Nici nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar în mod evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze această investiţie, ne vor acţiona în instanţele internaţionale fie la Washington, fie la Viena, fie în Olanda, pe încălcarea convenţiilor de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întâmpla.

"Nu vom avea o poziţie uşoară, oricum. Nu, nu pot emite orice fel de pretenţii. Pretenţiile trebuie să fie cuantificate şi se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe beneficiul care poate fi demonstrat, conform unui business plan atestat de un auditor extern independent", spune Dan Şova.

Daune şi cheltuieli de ecologizare

Dan Şova a explicat că suma de 2 miliarde de dolari rezultă din cei 550 de milioane de dolari investiţi deja de firma canadiană, la care se adaugă profitul estimat de 1,5 miliarde de dolari.

În plus, România va fi obligată să plătească 500 de milioane de euro pentru ecologizarea zonei, dacă proiectul nu se va realiza, a declarat şi premierul Victor Ponta.

Acesta a adăugat că proiectul de lege privind Roşia Montană a fost avizat de ministrul mediului Rovana Plumb, iar acordul de mediu va fi eliberat dacă legea va fi adoptată, Victor Ponta precizând că a existat o confuzie între avizul emis pe proiect şi acordul de mediu.

Pe de altă parte, ministrul Dan Şova a spus că firma canadiană are dreptul de exploatare la Roşia Montană semnat din 1999.

"Această lege nu dă dreptul de exploatare, cum greşit s-a reţinut. Dreptul de exploatare este dat din 1999. Această lege, dacă nu trece, nu trimite pe Gabriel Resources acasă, dacă nu vrea să plece; rămâne pe loc.

"Deci va fi opţiunea investitorului dacă va da în judecată statul român sau va rămâne în continuare să se lupte cu statul român, dar până în 2019 şi în continuare, dacă vor dori, nu-i putem da afară, conform licenţei semnate în 1999 de domnul Berceanu", spune Dan Şova

El a mai declarat că ar vota în favoarea proiectului minier de exploatare de la Roşia Montană în Parlament, în cazul în care decizia nu ar fi una politică, ci ar rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar.

Mitinguri pro si contra

Cei 22 de mineri care s-au blocat ieri în mina de la Roşia Montană continuă protestul faţă de intenţia Parlamentului de a respinge proiectul de minerit.

Corespondentul RRA Mihai Bantea a stat de vorbă cu liderul sindical Cristian Albu.

Cristian Albu: Oamenii sunt hotărâţi să rămână acolo. Până nu vine aici principalul vinovat - ei consideră că principalul vinovat de situaţia creată este domnul Crin Antonescu. Ei solicită ca domnul Crin Antonescu să vină la faţa locului, să discute cu ei şi să vadă ce s-a întâmplat, de ce de săptămâna trecută până acum situaţia proiectului minier a luat alată întorsătură.

Reporter: Am văzut că şi la suprafaţă s-a format un miting, care era programat iniţial în centrul istoric al comunei. V-aţi mutat aici doar din solidaritate?

Cristian Albu: Da. De ieri avem autorizată o adunare publică în centrul istoric al Roşiei Montane. Acolo ne strânsesem în jur de 500 de persoane. În momentul în care ortaci au auzit că ortacii lor s-au blocat în subteran, au hotărât spontan să se adune în faţă la gura minei şi să fie solidari cu ei.

Reporter: În ce stare se află ei acum?

Cristian Albu: Dimineaţă am intrat cu o echipă medicală. Starea lor de sănătate este, în general, bună, ei sunt foarte obosiţi, puţin tensiunea scăzută. Acum, după-amiază a mai intrat şi o echipă de medicina muncii, să le verifice starea de sănătate, dar ei sunt determinaţi şi nu vor să iasă de acolo. Mai mult de atât, au zis că de sâmbătă, dacă nu vine nimeni pâna sâmbătă, vor recurge şi la soluţia extremă de a intra în greva foamei în subteran.

Pe de altă parte, în zonă a avut loc un alt protest al celor care nu doresc să înceapă exploatarea minieră.

În Munţii Apuseni s-au desfăşurat două manifestaţii: una la Roşia Montană, pentru redeschiderea mineritului, care s-a desfăşurat după acelaşi tipar ca şi cea de ieri - 22 de oameni în mina Cătălina, aproximativ 300 la suprafaţă; în acelaşi timp, în oraşul Câmpeni, la câţiva kilometri de Roşia Montană, a avut loc luni, în jurul orei 15:00, un miting spontan al celor care protestează împotriva proiectului.

Ei nu doresc redeschiderea mineritului de la Roşia Montană.

Nu au fost foarte mulţi, aproximativ 100 de oameni, iar mitingul a durat un pic mai mult de o oră.

Cei mai mulţi protestatari se tem de pericolele de mediu.

Ei consideră că o astfel de exploatare ar duce la poluarea zonei şi doresc soluţii alternative.

Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile
România 02 Mai 2024, 23:29

Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile

Starea celor doi poliţişti răniţi este stabilă, ei fiind în afara oricărui pericol.

Cetăţeanul afgan care a rănit doi poliţişti de frontieră a fost arestat pentru 30 de zile
Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia
România 02 Mai 2024, 23:25

Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia

Focul s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp.

Incendiu la un atelier auto din Mogoşoaia
Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
România 02 Mai 2024, 20:40

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor

Fiţi atenţi la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate. Nu introduceţi niciodată datele personale sau financiare pe...

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
România 02 Mai 2024, 20:28

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri

Poliţiştii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri şi le-au interzis participarea la Festivalul de muzică...

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
România 02 Mai 2024, 20:03

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro

Domeniile vizate sunt variate: de la săli de fitness, service-uri şi spălătorii auto până la IT, cabinete medicale şi brutării.

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
România 02 Mai 2024, 17:41

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dispus astăzi extinderea perimetrului de siguranţă în jurul...

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche
România 02 Mai 2024, 17:23

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche

Un tânăr de 24 de ani a fost transportat cu traumatism cranio-cerebral la Spitalul din Mangalia, după ce a fost victima...

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche
Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”
România 02 Mai 2024, 13:46

Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”