Programul Noua Casă 2025: Avans minim de 5%
Apel matinal - invitat Cătălin Leonte, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 23 Aprilie 2025, 09:17
Start pentru programul Noua Casă 2025. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii anunță potențialii beneficiari că programul a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe, în valoare de 500 de milioane de lei, a fost alocat celor 13 finanțatori înscriși în program.
Conform reprezentanților Fondului, programul Noua Casă 2025 rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât și prin comisionul de administrare. Aflăm, însă, mai multe amănunte de la invitatul Apelului matinal, Cătălin Leonte, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Bună dimineața!
Bună dimineața!
Am avut Prima Casă, acum Noua Casă pe 2025. Care vor fi principalele coordonate, să spunem, al acestui program?
Programul Noua Casă 2025 continuă să fie pentru tinerele familii o soluție de creditare la început de viață. Nu trebuie să vă spun eu, pentru români, în principal, investiția în imobiliare, în locuință este principala investiție. Românii nu își cumpără nici iahturi, nici avioane, dar sunt proprietari. Peste 93% din populația României este proprietar pe locuința în care locuiesc. Ca urmare, pentru tinerele familii este o nevoie, o nevoie absolută la început de viață. Ori programul Noua Casă, lansat ieri în parteneriat cu Ministerul de Finanțe și cu cele 13 bănci partenere, se constituie în continuare o soluție mai avantajoasă pentru aceste familii. Și aș spune acest lucru prin faptul că avansul minim solicitat este doar 5%, în condițiile în care condițiile la băncile comerciale pe produsele standard este mult mai mare, respectiv 15%. Comisionul de administrare, așa cum ați spus și dumneavoastră, este de doar 0,15% anual. Și mai este un lucru foarte important, taxele notariale și taxele de evaluare energetică reduse cu 30%. Nu sunt de neglijat nici acestea, pentru că în momentul în care cumperi o locuință, cu greu îți mai rămân bani și pentru taxele notariale, ca să nu mai spun și de amenajări. Fapt pentru care toate aceste beneficii trebuie văzute în ansamblu și ele, până la urmă, fac viața un pic mai ușoară pentru aceia dintre concetățenii noștri care își doresc o primă locuință.
Dar cui se adresează, de fapt, acest program? Cine poate beneficia? În ce condiții?
În primul și în primul rând, acest program este destinat tinerelor familii care fie nu mai dețin în proprietate exclusivă, cei doi soți, nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, fie dețin în proprietate cel mult o locuință, dar cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați, dar care nu a fost achiziționată anterior prin programul "Prima Casă" sau Noua Casă.
A, deci dacă au fost proprietari, se pot înscrie la acest program.
Da, dar casa pe care au avut-o, respectiv o garsonieră de 35-40 de metri pătrați, sub 50 de metri pătrați, nu este un impediment și pot să achiziționeze și prin acest program Noua Casă, în continuare, o locuință. Pentru aceasta este foarte simplu, trebuie să dea doar o declarație pe proprie răspundere.
Printre altele, ce altceva ar trebui să mai facă ei să își achiziționeze o locuință?
Au nevoie, nu știu, de un venit minim?
Bine, fiecare dintre bănci... Creditele sunt acordate de către bănci. Fiecare dintre băncile partenere au propriul scoring și propria politică de risc și, în funcție de veniturile pe care le au cetățenii respectivi, vor fi evaluați în mod particular. Nu este un anumit plafon de venit standard la toate băncile, dar sigur că ele sunt apropiate. Însă o familie în care sunt două venituri cu siguranță pot să asigure achiziționarea unei locuințe, pentru că nivelul unei unei rate cu dobânda aferentă, în momentul de față, pe expertiza noastră, pe ceea ce avem în portofoliu din anii anteriori, este undeva în jurul a 1.700-1.750 de lei pe lună.
Acest sau această jumătate de miliard de lei a fost împărțită egal celor 13 finanțatori sau fiecare... ?
Absolut nu. Este împărțit în funcție de cota de piață a băncilor respective. Pentru că degeaba dai unei bănci mici care are o penetrare în piață foarte mică și doar, știu eu, 15-20 de unități bancare în țară, același plafon cu o bancă care are 450 de unități. Gradul de penetrare este diferit, dar există posibilitatea suplimentării acestui plafon, existând un fond de rezervă la nivelul fondului, care, în funcție de nevoi, să poată fi redistribuit.
Dar cum arată cifrele, până acum, de la lansarea Programului Prima Casă, sper să nu greșim, în 2009, cred că a fost, până anul trecut?
Exact. A fost în 2009 lansat acest program. Valoarea finanțărilor pe care noi le-am acordat până în acest moment la nivelul Fondului Național de Garantare este de peste 36.000 de contracte de garantare, cu un vârf pe care l-am avut înaintea debutului războiului din Ucraina, respectiv în 2021, când s-au acordat 11.258 de contracte, cu o valoare apropiată a garanțiilor de un miliard și jumătate de lei.
Ele au scăzut gradual, pentru că, după cum știți, acest program, Noua Casă are o componentă fixă, respectiv marja de maxim 2% pe care băncile pot să o pună peste nivelul IRCC, dar IRCC este un indice care a crescut galopant odată cu începerea războiului din Ucraina, dar care acum este pe teren descendent și estimăm că pe următorul orizont de timp va mai scădea.
Cei interesați unde pot găsi informațiile complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și chiar și modul de accesare a programului Noua Casă?
Sigur că cel mai accesibil este pe site-ul nostru sau pe site-ul băncilor partenere care oferă acest produs în portofoliul lor sau pentru a avea o interacțiune mai apropiată la consilierii financiari ai băncilor partenere, unde efectiv pot fi și consiliați și să li se facă și o simulare pe condițiile lor specifice.
Şi o curiozitate pentru finalul acestui interviu, de ce s-a ales până la urmă acest Fond Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii? Care e legătura?
Păi are vechime. Nu este pentru prima dată când Fondul Național de Garantare derulează acest program. Avem în urmă cu peste 10 ani în care programul Noua Casă este derulat cu succes din 2009, cum ați spus dumneavoastră, or faptul că știm cum să facem acest lucru putem să-l facem să-l gestionăm fără sincope și avem certitudinea că prin profesionalismul colegilor noștri care sunt angrenați de ani de zile în evaluarea și avizarea acestor dosare, putem să scurtăm timpul de așteptare până la atingerea dezideratului ca oamenii să ajungă mai repede în noua lor casă.
Aceasta era și ideea întrebării - ce funcționează e bine să fie lăsat să funcționeze.
Să nu-l schimbi. Să nu-l deranjezi.
Așteptăm, evident, și bilanțul după demararea programului Noua Casă. Cu mulțumiri, pentru că am elucidat dintre misterele pe care poate unii nu le cunoșteau.
Și eu vă mulțumesc tare mult și le urez celor care își doresc o nouă casă să apeleze cu încredere la acest program.