Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Profitului furnizorilor, „cel mai mic element al facturii energetice”

Conferință online pe tema "Politicilor energetice românești în context european".

Profitului furnizorilor, „cel mai mic element al facturii energetice”
Foto. Arhivă.

Articol de Simina Botar, 27 Iunie 2020, 16:11

Despre liberalizarea pieței energiei în România s-a discutat într-o conferință online, pe tema "Politicilor energetice românești în context european". Specificul acestui domeniu este că are nevoie de stabilitate și viziune.

Investițiile în energie se fac cu perspectivă de zeci de ani, gândiţi-vă numai cât durează construirea unei centrale atomoelectrice, de exemplu, iar acum trebuie să facem față și trecerii tot mai rapid către energia verde și, după toate acestea, prețul energiei la utilizator trebuie să fie suportabil.

Bogdan Isopescu a pregătit pentru '"Agenda globală" o sinteza discuțiilor, pe care o deschide cu participarea eurocomisarului pentru energie, estoniana Kadri Simson.

Reporter: Comisarul european spune că Uniunea este hotărâtă să pună țintele de mediu în centrul strategiilor de dezvoltare economică, iar tranziția către energia verde este prioritară. România - spune ea - face parte din rândul țărilor care pot beneficia de cea mai mare finanțare și poate atrage peste 4,4 miliarde de euro, doar pentru această tranziție energetică, bani care, spre exemplu, pot fi utilizați pentru trecerea de la cărbune la gaze.

Dincolo de laudele pentru evoluția regenerabilelor din România, comisarul strecoară câteva recomandări care au legătură directă cu bâlbâielile țării noastre în sectorul energetic, în special cu blocarea pieței libere în 2018.

Kadri Simson, comisar european: Pentru a stimula investițiile un cadru solid și stabil de regrementare este indispensabil. Amendamentele legislative adoptate de România la începutul acestui an sunt un pas înainte pentru armonizarea regulilor naționale cu legislația Uniunii Europene. Salut intenţiile guvernului de a implementa liberalizarea completă pe piața de gaze și de electricitate până la sfârșitul lui 2020. În acest caz, un cadrul legal corect este la fel de important ca bunele intenții.

Reporter: Mesajul favorabil pieței libere și stabilități legislative era susținut și de jucătorii de pe piața energiei din România, în condițiile în care nici nu s-a făcut liberalizarea, de la 1 iulie, că oamenii politici deja critică evoluția prețurilor pentru consumatori și chiar vor să legifereze taxă pentru limitarea profiturilor.

Furnizorii de gaze naturale din România atrag atenția că anumite persoane publice lansează informații false în legătură cu diferența mare dintre gazele ieftine de pe bursă și prețurile mari din contractele oferite populației. Reprezentanții E.ON sau ENGIE spun că prețul gazelor din factori este compus din mult mai multe elemente care se adaugă prețului de achiziție de pe bursă, precum înmagazinarea pentru perioada de iarnă, prețul gazelor de import, transportul sau distribuția. În plus, adaugă ei, profitului furnizorilor este cel mai mic element al facturii, fapt care demonstrează că prețul contractelor este unul corect.

Ei recomandă consumatorilor să studieze ofertele cât mai multor furnizori, pentru a se obișnui cu mecanismele pieței libere și pentru a obține cel mai potrivit preț pentru serviciul de furnizare al gazelor.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Energiei, Nicolae Havrileț, asigură consumatorii că pot migra către orice furnizor, pentru că nu există pericolul de a avea probleme în alimentarea cu gaze.

Nicolae Havrileț: Totdeauna există un furnizor de back-up, un furnizor de ultimă instanță care este asigurat printrun regulamentar al autorității naționale de reglementare. Deci, practic, o oprire a furnizării gazului natural în cazul în care furnizorul, să zicem, ar intra într-o situație de insolvență sau de faliment nu există.

Reporter: Furnizorii nu sunt singurii care atrag atenția politicienilor să nu mai bulverseze liberalizarea. Instituții de stat, precum Consiliul Concurenței sau chiar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, spun că investițiile depind de liberalizare. Președintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, declara, astăzi, că România are nevoie de investiții masive în unități noi de producție, care să furnizeze un plus de 7 megawaţi pentru a putea face față consumul estimat în următorii ani.

Directorul general Electrica SA, Corina Popescu, întărește poziția reglementatorului.

Corina Popescu: Ce se poate face din perspectiva sistemului energetic și cum acesta să se poate dezvolta în așa fel încât consumatorul final să profite cel mai mult. În tot acest context, ca să putem să ne atingem obiectivele, acela de Green Deal, de liberalizare trebuie să investim și direcțiile strategice în care trebuie să investim din perspectiva noastră și a grupului pe care îl conduc sunt acela de green, de producție regenerabilă. Partea de digitalizare care să ne poată ajuta să conducem poată sistemul energetic şi să putem manageria această această incertitudinea între producția de energie regenerabilă, care este nepredictibilă și consumul care este nepredictibil, și partea de sustenabilitate a businissului pe care-l putem conduce. Deci, sunt trei piloni, iar modul în care se va dezvolta sistemul cumva este la intersecția acestor trei mai direcţii.

Reporter: Jucătorii din piață merg mai departe și spun că pentru a atrage investiții statul român trebuie să fie activ, să stea alături de companii pentru a creiona strategii și proiecte.

Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federației companiilor de utilități din energie: Este nevoie de o coerență. Avem nevoie de programe naționale în ceea ce privește aplicarea politicilor europene. Este adevărat că vor fi niște fonduri europene semnificative, dar sunt fonduri semnificative care nu vin automat către România dacă nu vom fi în stare să venim cu niște programe sustenabile pentru atragerea acestor fonduri. Marea Neagră devine un element nu doar geografic foarte important, dar la Marea Neagră, pe lângă exploatările de gaze naturale, trebuie să avem în vedere și potențialul pentru producerea de energie din surse regenerabile. din sursa eoliană. Pe de altă parte, în ceea ce privește momentul liberalizării este important, și o să repet până când probabil că o să devină obsesiv pentru mulți, stabilitate și predictibilitate. Orice intervenție abruptă, bruscă într-un proces aflat în derulare afectează și nu dar că afectează participanții la piață, bulversează consumatorii, care și ei sunt participanți la piață, în final.

Reporter: Revenind strict la subiectul liberalizării, jucătorii din piață atrag atenția și asupra unor riscuri. Guvernul și parlamentul, spun ei, ar trebui să grăbească legislația privind protejarea consumatorului vulnerabil, cel care poate fi afectat de fluctuațiile pieței libere.

Anca Dragu, director general adjunct E.ON România: Există estimări cum că în România ar fi în jur de un milion de consumatori vulnerabili, pentru care statul trebuie să vină cu o anume schema de sprijin și cu sumele necesare, sumele aferente. Un alt risc este lipsa de informare adecvată a consumatorilor cu privire la toată această liberalizare, la schimbarea furnizorului, de asemenea, la capcanele care vor exista în ofertele pe care clienţii le văd pe piaţă.

Reporter: Pentru un proces de liberalizare cât mai lin și cu rezultate cât mai bune actorii din piață, cât și autoritățile recomandă consumatorilor să se informeze și să fie activi, adică să ceară oferte cât mai multe ori furnizori și să citească atent clauzele contractuale, să fie atenți la condițiile în care pot schimba furnizorul înainte de termenul contractual și să nu se ferească să migreze către furnizorii care oferă prețuri potrivită nevoilor, pentru că această migrație este primul pas pentru punerea în funcțiune a concurenței și a prețurilor corecte.

Etichete : (ii) conferinta energie
Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
România 26 Aprilie 2024, 13:16

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Drăgan, spune că din anul 2027 ne vom acoperi din din resurse proprii...

Proiectul Neptun Deep se desfăşoară conform programului
Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
România 26 Aprilie 2024, 11:51

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar prima garnitură ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform...

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex
Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
România 26 Aprilie 2024, 10:50

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti

Ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, a precizat că se fac deja demersurile necesare pentru ca pensionarii să-şi...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște