Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probleme la zi: Invitat, Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, despre condiţiile de redeschidere a sălilor de teatru şi cinema

Probleme la zi: Invitat, Bogdan Gheorghiu, ministrul culturii
Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu. Foto: Agerpres

Articol de Radio România Actualităţi, 27 August 2020, 14:33

Emisiunea: "Probleme la zi" - Realizator: Sorin Croitorescu - Avem acum o legătură telefonică directă cu ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu. Bună ziua, domnule ministru!
Bogdan Gheorghiu: Bună ziua!


Realizator: Domnule ministru, vorbeaţi ieri despre trei scenarii pe care le au în vedere autorităţile în ce priveşte revenirea spectatorilor în sălile de teatru şi cinema. Vă rog să le detaliaţi şi la RRA.


Bogdan Gheorghiu: Am să vin cu porecizări în premieră chiar acum, pentru că acum câteva minute am avut o nouă discuţie cu premierul pe această temă. Sunt câteva schimbări legate de ceea ce se va întâmpla în raport cu ceea ce am declarat ieri, respectiv, faptul că va fi permisă reluarea activităţilor din arta spectacolelor şi cinema în interior, acolo unde numărul de cazuri este sub unu la mia de locuitori. Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor defalca situaţia pe fiecare localitate şi, acolo unde există cinema sau teatru şi se va dori şi reluarea activităţii, va trebui o aprobare din partea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care să ateste că acolo situaţia epidemiologică arată cazuri de sub unul la mia de locuitori.


Realizator: Asta pe 14 zile, bănuiesc, adică pe o perioadă ceva mai lungă, nu de ieri pe azi, că aşa, dacă apare un focar de 4 cazuri într-o zi s-ar putea ca o localitate să depăşească...


Bogdan Gheorghiu: 14 zile într-adevăr este perioada de referinţă, care până acum s-a dovedit a fi edificatoare în vederea stabilirii evoluţiei epidemiologice.


Realizator: Spuneţi-mi, domnulle ministru, în Bucureşti, sălile de teatru...


Bogdan Gheorghiu: Asta ar fi o noutate, noutatea ar fi că se doreşte deschiderea mai devreme de 15 septembrie, faţă de cum am declarat ieri. Premierul şi-ar dori să ne mişcăm cât putem de repede pentru a fi permisă reluarea după data de întâi. Asta ar însemna că undeva pe 31, maxim 1 septembrie, să adopt, împreună cu ministrul sănătăţii, ordinul comun de reglementare a acestor norme, dar sigur asta după ce va fi Hotărârea de Guvern. Sigur, ca şi în cazul muzeelor, data de la care va fi permisă nu înseamnă obligativitate. Aici, fiecare manager va alege, în cazul în care îi va fi permisă redeschiderea, va alege data în care îşi va relua activitatea, în funcţie de cum va avea timp şi posibilitate să îşi implementeze normele necesare, care vor fi cerute pentrru respectarea condiţiilor speciale de acum./lcoman/atataru
Realizator: În ce măsură sunt pregătite instituţiile de spectacol pentru respectarea normelor, care probabil vor fi impuse o vreme, cel puţin, restricţii, vor fi portul măştii, dezinfectanţi la intrare, nu ştiu, alte măsuri, pentru actori cred că va fi iarăşi o problemă, nu pot juca cu mască, mă gândesc?


Bogdan Gheorghiu: Păi, pentru repetiţii noi am reglementat deja, repetiţiile sunt permise de ceva timp în interior, mai mult de atât, nu uitaţi că majoritatea managerilor au experienţa acestei veri, când au organizat evenimentele în aer liber, dar normele de siguranţă sanitară au fost cam aceleaşi, ştiţi foarte bine, purtarea măştii, asigurarea dezinfectantului, aici, sigur că apare, fiind vorba de spaţii închise, apare nevoia de nebulizare, sigur că vor fi supusei analizei aceste instalaţii de climatizare pe care le au unele săli, dacă reprezintă sau nu acestea un risc, aici, s-ar putea, dacă intrăm un pic în detalii, să se ia decizia de aerisire sau răcire/încălzire, după caz, a sălii înainte de începerea spectacolului, o dezinfectare înainte de accesul publicului, urmând ca ulterior să fie permis accesul spectatorilor în sală. Sunt discutate diferite variante, important este ca să se ţină cont de fiecare normă, pentru că, dacă păşim cu dreptul, va avea continuitate fenomenul cultural şi, dacă păşim cu dreptul şi nu vor apărea cazuri generate de aceste norme de relaxare de care beneficiază arta spectacolului şi a cinematografiei, atunci cu siguranţă va dura cât mai mult pe perioada pandemiei această permisivitate din partea guvernului. Să nu uităm cazul Spaniei, unde după două sau trei săptămâni de la reluarea activităţii, sălile au fost din nou închise. Eu sunt optimist că la noi nu se va întâmpla aşa, pentru că experienţa din această vară ne-a arătat un public extrem de civilizat, de disciplinat, consumatorii din zona artei spectacolului şi a cinematografiei sunt un public extrem de respectuos cu toate aceste norme care ţin de siguranţa noastră sanitară.

Realizator: Şi cred că şi artişii, şi actorii, şi spectatorii îşi doresc în aceeaşi măsură să se reîntalnească în sălile de spectacol, în sălile de expoziţie, să zicem, în muzee, e o activitate care nu prea poate fi făcută în totalitate online.


Bogdan Gheorghiu: Legat de muzee, să ştiţi că ele au fost mai răsfăţate din punctul acesta de vedere, pentru că activitatea muzeală a fost permisă de către guvern chiar înainte de a se permite reluarea slujbelor bisericeşti. Deci, din punctul ăsta de vedere, muzeele au fost printre primele instituţii redeschise în România. Sigur că am avut această gură de oxigen din punct de vedere al continuităţii actului cultural oferită de anotimpul călduros, când s-au putut organiza evenimente în aer liber, dar aici venim cu reglementări luate din timp, pentru că într-o lună de zile cu siguranţă vremea nu va mai permite să fie evenimentele în aer liber atât de facil de organizat şi atunci noi venim din timp cu aceste reglementări, tocmai pentru a asigura predictibilitate managerilor, pentru ca dânşii să îşi poată implementa aceste norme. Aici mai apare şi factorul financiar, pentru că toţi managerii vor solicita rectificări bugetare, pentru că, o dată, respectarea normelor înseamnă venituri proprii mai mici, vânzând mai puţine bilete, dar implementare normelor sanitare în acelaşi timp înseamnă costuri mai mari, şi atunci sigur că aceste diferenţe trebuie suportate de la buget pentru a asigura continuitatea funcţionării instituţiilor.


Realizator: Acum, să ştiţi, nu ştiu dacă aţi văzut ştirea, dar la sfârşitul de săptămână precedent s-au redeschis cinematografele în SUA, o ţară cu o industrie cinematografică absolut senzaţională şi spectatorii au revenit destul de timid în cinematografe, scriau agenţiile de presă. Încasările au fost relativ mici - 6 milioane de dolari pe weekend, când în mod normal erau cam de peste 100.


Bogdan Gheorghiu: Da, păi, aici a fost apelul meu încurajator de mai devreme, când aţi spus că sunt optimist legat de ceea ce înseamnă siguranţa în astfel de medii, pentru că, dacă ne uităm la stadioanele de fotbal, unde există un alt tip de manifestare a publicului, aici vorbim de un public, repet, extrem de civilizat şi de disciplinat, cu tot ceea ce înseamnă respectarea normelor şi de aceea eu încurajez oamenii să fie consumatori de artă a spectacolului, pentru că din punct de vedere sanitar aici vor fi în siguranţă, e genul de public care înţelege că, atâta timp cât eu îmi doresc să fie respectată securitatea din punct de vedere sanitar şi epidemiologic, de asta voi beneficia şi de la cei din jurul meu şi, repet, o spun prin prisma experienţei din această vară, cu evenimentele pe care le-am avut în aer liber, am fost şi la TIFF, la Cluj, am fost la Opera Română, am fost la câteva piese de teatru, unele chiar proiecte finanţate de noi, peste tot am fost foarte mulţumit de cum s-au desfăşurat din punct de vedere al respectării normelor aceste evenimente.


Realizator: Vă mulţumesc foarte mult. A fost în legătură telefonică directă cu noi ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, care spunea că în spaţiile culturale sunteţi în siguranţă, stimaţi ascultători, este o asigurare importantă din partea ministrului culturii.

MAI, recomandări pentru prevenirea incendiilor în noaptea de Înviere
România 04 Mai 2024, 12:07

MAI, recomandări pentru prevenirea incendiilor în noaptea de Înviere

MAI: Cetățenii să manifeste prudență crescută atunci când folosesc lumânări sau candele în timpul slujbelor religioase.

MAI, recomandări pentru prevenirea incendiilor în noaptea de Înviere
Studiu: Cum petrec românii sărbătorile de Paște
România 04 Mai 2024, 09:48

Studiu: Cum petrec românii sărbătorile de Paște

S-a schimbat modul în care sunt marcate sărbătorile de Paşti în România, conform unui studiu al companiei Reveal Marketing...

Studiu: Cum petrec românii sărbătorile de Paște
Vreme frumoasă în noaptea de Înviere
România 04 Mai 2024, 09:38

Vreme frumoasă în noaptea de Înviere

În a doua zi de sărbătoare temperaturile vor atinge valori apropiate de cele specifice verii.

Vreme frumoasă în noaptea de Înviere
Una dintre cele mai căutate atracții turistice din județul Sibiu
România 04 Mai 2024, 09:34

Una dintre cele mai căutate atracții turistice din județul Sibiu

Deși traseul măsoară doar 14 kilometri dus-întors, turiștii se bucură de o priveliște superbă, cu Munții Făgăraș încă...

Una dintre cele mai căutate atracții turistice din județul Sibiu
Slănic Prahova: Surparea, umplută cu piatră de râu și alte materiale pentru stabilizarea terenului
România 04 Mai 2024, 09:05

Slănic Prahova: Surparea, umplută cu piatră de râu și alte materiale pentru stabilizarea terenului

Cele aproape 60 de persoane evacuate încă nu se pot întoarce la locuințe decât însoțite de personalul de pază, pentru a-și...

Slănic Prahova: Surparea, umplută cu piatră de râu și alte materiale pentru stabilizarea terenului
Creștinii ortodocși și greco-catolici se află în Sâmbăta Mare
România 04 Mai 2024, 09:02

Creștinii ortodocși și greco-catolici se află în Sâmbăta Mare

Radio România Actualități va transmite Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală din București, de la ora 23:45.

Creștinii ortodocși și greco-catolici se află în Sâmbăta Mare
Slănic Prahova: Primele lucrări de stabilizare a zonei afectate de tasarea de pământ
România 03 Mai 2024, 17:05

Slănic Prahova: Primele lucrări de stabilizare a zonei afectate de tasarea de pământ

Numărul persoanelor evacuate din imobilele din vecinătate a ajuns la 58.

Slănic Prahova: Primele lucrări de stabilizare a zonei afectate de tasarea de pământ
Încă un bloc de locuinţe din oraşul Slănic Prahova a fost evacuat din zona afectată de surparea unei străzi
România 03 Mai 2024, 14:07

Încă un bloc de locuinţe din oraşul Slănic Prahova a fost evacuat din zona afectată de surparea unei străzi

Bilanţul sinistraţilor a ajuns la 58 de persoane, care au fost relocate la un hotel din apropiere.

Încă un bloc de locuinţe din oraşul Slănic Prahova a fost evacuat din zona afectată de surparea unei străzi