Preşedintele ales, Nicuşor Dan: România ar putea avea un nou guvern în mai puţin de o lună
Negocierile vor demara la începutul săptămânii viitoare, a anunţat Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Mai 2025, 23:34
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, estimează că, în chiar mai puţin de o lună, România ar putea avea un nou guvern, iar negocierile vor începe din debutul săptămânii viitoare. La o conferinţă de presă care a avut loc astăzi, el a reluat ideea enunţată încă din campanie, că scenariile privind o eventuală creşterea taxei pe valoare adăugată sunt absolut teoretice şi că nu se pune problema creşterea cotelor reduse de TVA, de 5 şi 9% aplicate în prezent energiei şi, respectiv, produselor de bază. Nicuşor Dan a reamintit că România se află în procedură de deficit excesiv, ceea ce poate duce la o tăiere de fonduri europene. În plus, există riscul de a nu atrage o parte din fondurile PNRR până în august 2026.
Reporterul RRA, Petruţa Obrejan a realizat o sonteză pe această temă:
În 3 sau 4 săptămâni vom avea un nou guvern la Palatul Victoria, dă asigurări preşedintele ales, Nicuşor Dan, precizând că imediat după învestitura sa, luni sau cel mai probabil marţi, va şi demara discuţiile cu partidele politice, tocmai pentru a finaliza acest demers. Întrebat cum ar proceda dacă în cadrul negocierilor Partidul Social Democrat ar cere premierul, Nicuşor Dan a declarat că este prematur să se pronunţe şi că aşteaptă rundele de negocieri. Nu se ştie dacă viitorul executiv va fi format din nume noi sau va include şi actuali miniştri.
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, crede că societatea este interesată de oameni noi: De la caz la caz. De principiu, cred că societatea îşi doreşte oameni noi.
Pe lângă formarea noului guvern, preşedintele ales urmăreşte cu interes şi situaţia bugetului naţional consolidat, inclusiv structura deficitului şi, în acest sens, a avut o serie de discuţii zilele acestea, atât cu ministrul finanţelor, Tánczos Barna, cât şi cu ministrul investiţiilor, Marcel Boloş, explicând presei că se intenţionează tăierea anumitori cheltuieli. Însă, chiar dacă este mare nevoie de bani la buget, creşterea TVA de la 19% la 21% nu se ia în calcul şi nici alte creşteri de cote.
Nicuşor Dan: Cred că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. Noi avem 5% pentru energie şi încă nişte lucruri, avem 9% pentru alimente de bază şi încă nişte categorii şi 19% taxa generală. Nu se pune problema să creşti de la 5 la 19 sau de la 9 la 19.
Întrebat dacă există pericolul ca România să pierdă fonduri europene, Nicuşor Dan a spus că nu exclude acest lucru, însă, pentru a preîntâmpina, există două aspecte de care trebuie să se ţină cont.
Nicuşor Dan: Pe de o parte, România este în procedură de deficit excesiv. Eventual, la un moment dat, un procent din fonduri să fie luate, asta nu neapărat procentul e important, ci semnalul pe care o astfel de decizie ar da-o către piaţă şi în special pentru sistemul financiar şi pentru investitorii care împrumută România. Pe de altă parte, pe PNRR riscul mare este să nu atragem, adică avem un termen, august 2026, şi riscul mare este să avem nişte bani pe care să îi avem şi pe care să nu îi tragem până atunci.
Pe de altă parte, pentru ca România să se poată împrumuta la dobânzi mai mici autorităţile trebuie să vină cu măsuri care să conferă încredere investitorilor, a mai spus Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan: Dacă noi o să reuşim să scădem deficitul de la 9 la 7,5, deja o să avem mai multă încredere şi o să avem dobânzi mai mici. Dacă peste 2 ani o să ajungem să avem un deficit de 5, dobânziile vor fi şi mai mici, ratele dobânzilor, pentru că e o chestiune de cantitate şi de rată care se aplică la acea cantitate.