Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul Mihai Tudose, invitat la "Apel Matinal"

Interviu în exclusivitate acordat de premierul Mihai Tudose postului nostru de radio.

Premierul Mihai Tudose, invitat la "Apel Matinal"
Romanian Prime Minister Mihai Tudose. Photo: gov.ro

Articol de Radiojurnal, 28 Iulie 2017, 08:18

Peste 200.000 de copii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, se arată într-un raport publicat recent de Ministerul Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus România între cele cinci ţări care însumează la nivel global peste 80% din numărul de îmbolnăviri de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii a făcut o scurtă analiză a Programului naţional de vaccinare, în care au fost identificate o serie de puncte slabe, printre care faptul că nu există stocuri de vaccinuri pentru intervenţii în situaţii de epidemie. Guvernul intenţionează să ia măsuri pentru operaţionalizarea producţiei de vaccinuri la Institutul Naţional de Cercetare "Cantacuzino".

În acelaşi timp, executivul dezbate un proiect care urmăreşte reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a vaccinării din România, precum şi conştientizarea părinţilor privind beneficiile imunizării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile. Atât autorităţile, cât şi Radioul public desfăşoară o campanie de informare privind vaccinarea.

Dan Preda a discutat în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pe aceste teme, pentru "Apel Matinal", cu premierul României, Mihai Tudose.

Reporter: Oarecum atipic, acest interviu nu se va realiza telefonic, ci faţă în faţă. Mă aflu în biroul primului ministru al României din Palatul Victoria şi vom vorbi despre problemele din sănătate, despre focarul încă nestins de epidemie rujeolică şi, desigur, despre vaccinuri, care sunt sau care nu sunt. Dle prim ministru, vă mulţumesc că aţi răspuns solicitării noastre şi ne-aţi invitat aici, la locul de muncă al şefului guvernului.
Mihai Tudose: Eu vă mulţumesc mult pentru faptul că imediat după ce am aprins lumina asupra acestei probleme grave cu care se confruntă România şi am solicitat dlui ministru Bodog să implice şi presa în această campanie de conştientizare a situaţiei în care ne aflăm şi a riscului în care ne punem în fiecare zi, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI a fost cred că primul canal media care a devenit instantaneu parte a acestui efort şi a făcut lucruri minunate în ultimele săptămâni şi pentru asta vă mulţumesc.

Reporter: Chiar toată corporaţia RADIO ROMÂNIA. Şi noi vă mulţumim că aţi remarcat lucrul acesta. Dar lumina de care vorbeaţi a fost una foarte crudă, mi-aş permite să remarc. 180.000 de copii nevaccinaţi, peste 18.000 de îmbolnăviri în ultimul an şi 32 de decese. Un bilanţ urât. Dar cifrele vă aparţin şi cred că s-au regăsit şi în raportul ministrului sănătăţii, nu-i aşa?
Mihai Tudose: Aceasta este situaţia tragică de astăzi. Şi am ales această cale de a face public acest raport şi de a spune public care sunt cifrele pentru a fi consecvent cu ce am spus de când am preluat mandatul: nu păcălim pe nimeni, nu minţim pe nimeni, nu vrem să fim eroi, vrem să fim normali. Iar ca să fim normali, trebuie să privim în faţă realitatea, ca să ştim cu ceea ce ne confruntăm, de unde plecăm şi ce vrem să îndreptăm.

Reporter: Una dintre cauze o reprezintă uneori refuzul părinţilor - şi aici aţi avut o poziţie foarte fermă. O altă cauză o reprezintă însă lipsa vaccinurilor în diverse zone ale ţării. Ambele chestiuni ar putea fi soluţionate printr-o lege care înţeleg că se află pe masa guvernului. Reporter: Ambele chestiuni ar putea fi soluţionate printr-o lege care înţeleg că se află pe masa guvernului. Ce ne-aţi putea spune?
Mihai Tudose: Da, a fost în prima lectură, nu rezolvă toate problemele.

Reporter: De ce?
Mihai Tudose: Fiindcă, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, problema este complexă. Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat că şi atunci când sunt, nu au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinaţi. Deci o lege a vaccinării poate începe cu a asigura stocurile necesare, cum v-am spus, şi mi-am asumat şi ca proiect al guvernului, dar şi ca proiect personal, revigorarea şi reinventarea, dacă vreţi, a Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre...

Reporter: O să vorbim şi despre asta.
Mihai Tudose: ... apoi, ele să fie distribuite, iar medicii să-şi facă efectiv treaba. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% din copii vaccinaţi. Este absolut incredibil.

Reporter: Şi atunci o să fiu direct, pentru că am observat şi apreciat - de ce să nu o zic? - că aţi avut atitudini foarte directe, tranşante şi faţă de colegii de cabinet în anumite situaţii. Deci credeţi că situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii?
Mihai Tudose: Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui...

Reporter: Ci întreaga comunitate.
Mihai Tudose: ... ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată...

Reporter: Doar în anumite zone, nu peste tot.
Mihai Tudose: Nu, vă fac o medie pe ţară. Aţi văzut, raportul este public.

Reporter: Domnule prim-ministru, aţi declanşat un val...
Mihai Tudose: Din păcate...

Reporter: ... intens, aproape fără precedent, legat de situaţia vaccinăririi din România. Au apărut date, informaţii, demiteri, demisii. Azi aţi spus prea puţine. Aţi produs, evident, un şoc, însă asta nu garantează că mecanismul funcţionează şi va funcţiona la parametri maximi. Ce alte măsuri aveţi în vedere pentru a creşte această rată de acoperire vaccinală de care vorbeaţi, de peste 95%?
Mihai Tudose: Am aşteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. Eu am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut, /doar când/ vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva.

Reporter: Când estimaţi ca legea aceasta a vaccinării să fie în funcţiune?
Mihai Tudose: Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine.

Reporter: Avem un nou director la Institutul Cantacuzino. Asta nu rezolvă mai nimic. Am reţinut însă expresia dumneavoastră, o foloseam şi la începutul acestei discuţii, să avem o fabrică de vaccinuri a noastră, un Institut Cantacuzino funcţional. Cum, domnule prim-ministru? Cât ar costa şi cât ar dura?
Mihai Tudose: Începând cu a pune pe cineva. Eu am înţeles că costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme...

Reporter: Nu e un capăt de ţară.
Mihai Tudose: Nu e un capăt de ţară, dimpotrivă./ovidiu/ Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceştia, că dacă ar fi un magazin de unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem nişte etape. Prima etapă, numirea unui nou manager, fiindcă înţeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situaţiei în care ne aflăm, sau co-autoare. Eu mă aşteptam ca, ştiu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la guvern, spunând că nu au găsit înţelegere până acum şi uite ceea ce doresc ei să facă şi ceea ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, ştiţi, nu prea am găsit pe nimeni ţipând pe această temă.

Reporter: Să ştiţi că nici noi nu am găsit, am încercat să facem un reportaj acolo şi am găsit uşile închise. Domnule prim ministru, v-am auzit în debutul şedinţei de guvern spunând că e nepermis ca la anumite alimente care intră în România să existe un dublu standard. Credeţi că ar putea exista un dublu standard şi în ceea ce priveşte vaccinurile?
Mihai Tudose: Vreau să cred că nu se poate aşa ceva.

Reporter: Tot în debutul acestei şedinţe de guvern vorbeaţi de birocraţia din sistem. Credeţi că aveţi şanse, domnule prim ministru, aveţi instrumente să degripaţi sistemul? E un loc în care mulţi şi-au rupt dinţii.
Mihai Tudose: Asta e viaţa, mai încercăm o dată. Încerc şi eu. Am un stomatolog bun, îmi asum riscul. Încercăm să găsim nişte ieşiri din această paradigmă, să facem lucrurile mai simple, fiindcă le-am complicat în 27 de ani şi din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înţelegeri între medici şi farmacişti şi pacienţi, ştiţi foarte bine că s-a reliefat şi din cauza a doă-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioşi de medicamente, suferă toată ţara. Sunt boli cronice unde bolnavul cronic - că de asta îi spune cronic, că nu mai trece, de diabet, de exemplu - în fiecare lună trebuie să se ducă, fiindcă trebuie să îi dea medicul specialist scrisoarea medicală cu care se duce la medicul de familie, care emite reţeta cu care după aia se duce la farmacie. O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem şi 10 tone de hârtie, şi drumuri, şi birocraţie şi îl îmbolnăvim eventual şi de alte boli. Chiar nu se mai poate aşa ceva.

Reporter: Mulţumesc foarte mult.
Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc.

Transcriere: RADOR.

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război
România 07 Decembrie 2023, 19:27

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a vorbit la RRA despre cum și cât timp va continua această ofensivă.

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război
Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii
România 07 Decembrie 2023, 19:24

Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii

În presă a apărut astăzi o informație conform căreia autoritățile ar lua în calcul să amâne pentru 2026 creșterea prevăzută...

Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii
DNA, percheziții la ANAF
România 07 Decembrie 2023, 19:22

DNA, percheziții la ANAF

Percheziţii ale procurorilor DNA în legătură cu infracţiuni de corupţie ale unor funcţionari.

DNA, percheziții la ANAF
Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă
România 07 Decembrie 2023, 17:42

Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă

Medicii de familie spun că au probleme de familie mai ales cu vaccinarea copiilor din comunităţile de romi, unde părinţii...

Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă
Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca
România 07 Decembrie 2023, 17:38

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca

”Istoria este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violență și xenofobie, de totalitarisme și ură,...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca
Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2
România 07 Decembrie 2023, 16:20

Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2

Se așteaptă circa trei ore în coloană, pe o lungime de câțiva kilometri.

Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2
Legea prin care decorațiile nu pot fi conferite celor care au făcut poliție politică, promulgată de președintele Iohannis
România 07 Decembrie 2023, 15:31

Legea prin care decorațiile nu pot fi conferite celor care au făcut poliție politică, promulgată de președintele Iohannis

Actul normativ modifică legea privind sistemul național de decorații al României, în ceea ce privește condițiile în care...

Legea prin care decorațiile nu pot fi conferite celor care au făcut poliție politică, promulgată de președintele Iohannis
Pe orbita Pământului, a ajuns și este operațional al doilea satelit românesc din seria Romanian Orbital Mission
România 07 Decembrie 2023, 13:35

Pe orbita Pământului, a ajuns și este operațional al doilea satelit românesc din seria Romanian Orbital Mission

Satelitul are misiunea de a măsura magnetismului terestru şi nivelul de radiaţii cosmice care lovesc atmosfera.

Pe orbita Pământului, a ajuns și este operațional al doilea satelit românesc din seria Romanian Orbital Mission