Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premierul Ludovic Orban în direct la RRA

Astăzi la emisiunea Probleme la zi invitatul postului nostru de radio este premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban în direct la RRA
Astăzi la emisiunea Probleme la zi invitatul postului nostru de radio este premierul Ludovic Orban. Foto: RRA

Articol de Radiojurnal, 19 Decembrie 2019, 12:19

RRA: Probleme la zi - invitat premierul Ludovic Orban

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 decembrie, ora 12:11) - Realizator: Alexandra Andon - Bună ziua și bun găsit tuturor la această ediție specială, ediție pe care o realizăm în direct de la Palatul Victoria, cu invitatul ei special, primul ministru al României, domnul Ludovic Orban. Bună ziua și vă mulțumesc pentru timpul acordat.
Ludovic Orban: Bună ziua. Salut radioascultatorii care ne urmăresc.

Realizator: Fără precedent, domnule prim-ministru, guvernul a decis să își angajeze răspunderea în parlament pentru proiectul legii bugetului pe 2020, un proiect care se bazează pe creștere de 4,1% și prevede deficit de 3,59 la sută, dar un posibil buget care riscă să fie supus unor presiuni suplimentare. Numai ieri Camera Deputaților a votat pentru dublarea alocațiilor pentru copii și a lipsit foarte puțin să se ajungă și la votul pentru scăderea TVA de la 19 la 16%. Va intra oare în vigoare bugetul așa cum îl propune guvernul încă de la începutul anului viitor? Care sunt măsurile economice pe care și le propune guvernul pentru anul 2020? Discutăm în ediția de astăzi. Reamintesc ascultătorilor, este invitat primul ministru Ludovic Orban și încep cu ceea ce s-a întâmplat ieri la Camera Deputaților, acolo unde a fost adoptat proiectul de lege care dublează alocațiile copiilor. Cu alocațiile, cum acoperiți banii?
Ludovic Orban: Deocamdată este un vot, până intră legea în vigoare mai sunt proceduri constituționale. Este un populism ieftin al PSD care nu are niciun fundament în realitatea economică, pentru care nu există resurse financiare la bugetul statului. PSD a lăsat bugetul făcut harcea parcea, cu un deficit de peste 4% din produsul intern brut. Mai mult decât atât, prin legile adoptate în perioada guvernării PSD, creșterea cheltuielilor bugetare pe anul 2020 este de peste 22 de miliarde. La această creștere trebuie să facem față și să menținem în același timp obiectivul nostru de a reveni cu deficitul sub 3%. Nu avem nici măcar un fundament solid. Noi când am propus majorarea alocațiilor pentru copii, am făcut acest lucru pentru că nu mai fuseseră majorate din 2015. Majorarea era o majorare pentru care existau resurse financiare la bugetul statului, în conformitate cu predicțiile făcute de guvern. Este clar că PSD a venit cu un proiect fără nici un fel de studiu de impact, fără nici un fel de fundament în realitate economică și în realitate bugetară și a reușit până la urmă să obțină votul pentru acest proiect, fără să țină cont de situația în care se găsește astăzi România. Vreau să fiu foarte limpede, ca să înțeleagă oamenii bine. Am ales procedura angajării răspunderii pentru că obiectivul nostru este ca până la data de 31 decembrie România să aibă bugetul pentru 2020. Nu numai România să aibă bugetul pentru 2020, ci să dăm un semnal extern de stabilitate și de bune intenții prin acest buget. Ştim foarte clar că există îngrijorare și la nivelul Comisiei Europene, există îngrijorare la nivelul pieței financiare internaționale, există îngrijorare din partea investitorilor, din partea partenerilor...

Realizator: Vă avertizează şi Consiliul Fiscal.
Ludovic Orban: ... din partea partenerilor externi, de asemenea, toate instituțiile care sunt cu atribuții în domeniu au tras semnale de alarmă foarte serioase; ca atare noi ne dorim creșterea alocațiilor, dar această creșterea a alocațiilor să fie sustenabilă, să ducă într-adevăr la creșterea puterii de cumpărare a alocației, pentru că dacă o facem altfel orice creștere de venit, de salariu în sectorul public, de alocație, de creștere a salariului minim, de creștere a pensiilor duce la inflație și până la urmă duce la erodarea puterii de cumpărare și creșterea nu se face decât pe hârtie, fără ca oamenii să poată să cumpere mai multe din banii pe care îi primesc în plus. În ceea ce privește procedura de adoptare, am decis angajarea răspunderii Guvernului pentru că m-am uitat la calendarul până la data de 31 decembrie; 23 e singura zi în care Parlamentul lucrează, 24 este Ajunul Crăciunului, urmează 25-26 care sunt zile libere, după aia este ziua de vineri ...

Realizator: Punte pentru bugetari ...
Ludovic Orban: ... în care lumea cere puntea - vom lua o decizie privitoare la această chestiune - după care mai e numai data de 30 și 31 teoretice, pentru că data de 31 este ajunul revelionului și foarte greu poţi să găsești; ar fi fost practic imposibil de trecut bugetul prin dezbatere parlamentară. Ăsta este un argument. Al doilea argument este legat de un lucru pe care îl recunosc public și care s-a văzut în Camera Deputaților: o anumită lipsă de omogenitate și o fragilitate a majorității parlamentare care a susținut învestirea Guvernului, dar care nu funcționează pentru toate proiectele de acte normative, tocmai din cauza eterogenităţii și diferențelor de puncte de vedere care există între cele șase formațiuni politice care susțin guvernul. Riscul unor derapaje în legea bugetului de stat și în legea bugetului asigurărilor sociale de stat, derapaje necontrolabile care ar fi putut să arunce în aer bugetul și toate echilibrele construite cu mare migală în cadrul acestui buget erau foarte mari și practic o dezbatere în Parlament a proiectului de buget ar fi putut duce la un buget inaplicabil în realitate.

Realizator: Veţi accepta amendamente?
Ludovic Orban: Cu siguranță.

Realizator: Ce tip de amendamente?
Ludovic Orban: Diferenţa între ordonanța de urgență și procedura angajării răspunderii este foarte mare. La ordonanță de urgență parlamentarii nu pot să depună amendamente și formațiunile politice; în procedura de angajare a răspunderii, fiecare parlamentar și fiecare grup parlamentar poate depune amendamente la proiectele de lege pe care Guvernul își asumă răspunderea. Cu siguranță suntem deschiși, vom analiza toate amendamentele care sunt formulate, vom accepta acele amendamente care sunt raționale și care pot să genereze efecte favorabile asupra unui sector sau asupra societății sau asupra economiei în ansamblul său, în schimb nu vom accepta amendamente populiste, amendamente care se ducă la creșteri de cheltuieli pentru care nu există resurse financiare.

Realizator: PSD a criticat dur, în termeni foarte duri această procedură, această decizie de a vă angaja răspunderea pentru Legea bugetului de stat.
Ludovic Orban: PSD în 2019 a amânat adoptarea bugetului până la sfârșitul lunii martie și timp de trei luni România nu a avut buget, nimeni nu a putut să își facă un plan de afaceri, niciun om nu a putut să anticipeze veniturile pe anul în curs, nicio autoritate locală și niciun ordonator principal de credite instituție publică nu a putut să demareze proceduri noi, noi proiecte de investiții. E clar că țară e blocată până la adoptarea bugetului, pentru că în funcție de adoptarea bugetului de aici decurg adoptarea bugetelor companiilor regiilor de stat, adoptarea bugetului autorităților locale. De asemenea, trebuie fiecare firmă din România să poată să își facă un plan de afaceri și planul de afaceri nu şi-l poate face decât după ce vede foarte clar care sunt prevederile legii bugetului de stat.

Realizator: Cu toate acestea, partidul cel mai mare de opoziție din Parlament ia în considerare, după declarațiile liderului său, două variante: fie o moțiune de cenzură, vor decide de luni, fie contestarea procedurii la Curtea Constituțională. Dacă se ajunge la această contestare a procedurii la Curtea Constituțională, când o să avem buget? Ce consecințe vor fi?
Ludovic Orban: Deci răspunderea pentru neintrarea în vigoare a legii bugetului de stat va aparține PSD. Nu mă aștept la nimic bun din partea PSD. Dacă vor ataca la Curtea Constituțională, nu vor face altceva decât să amâne intrarea în vigoare a bugetului, să creeze o incertitudine extrem de mare atât în societatea românească, cât și la nivel internațional. Le atrag atenția că atacarea legii bugetului de stat, mai ales în condițiile în care ne găsim astăzi, la Curtea Constituțională, este un act iresponsabil, care va provoca consecințe negative pentru fiecare român.

Realizator: Circulă în mediul public informația că luați în calcul, că ați lua în calcul pentru acoperirea sumelor suplimentare care vor veni drept cheltuieli la bugetul de stat unele scăderi, tăieri de salarii în sectorul bugetar. S-a pus problema în guvern în felul acesta?
Ludovic Orban: Asta este o minciună gogonată. Am anunţat public, se vede în legea bugetului că aplicăm legea salarizării, legea salarizării, care sigur a fost o inovație în materie, o găselniță a PSD, în nicio lege din occident nu se prevăd creșterile de salarii pe perioade de patru ani de zile, așa cum nu e prevăzută în Legea 153, Legea salarizării. Ce au făcut ei? Au spus la cât măresc salariile în 2022, după aia au scăzut din salariul din 2022 salariul din 2018, a rezultat suma cu care cresc salariile până în 2022 şi pe fiecare an s-a aplicat o creștere de o pătrime din această sumă, diferența dintre salariul mărit din 2022 și salariul din 2018. Asta spune legea salarizării, asta aplicăm noi, deci vor crește salariile în sectorul public ca o consecință a unei legi aflate în vigoare, pe care în mod clar nu putem să o modificăm. Ce reduceri de cheltuieli vor exista, adică ce măsuri am luat, pentru că nu puteam asigura, în condițiile cheltuielilor suplimentare provocate de legile adoptate de PSD, echilibrul bugetar de care are atâta nevoie România. În primul rând, am înghețat indemnizațiile pentru demnitari, am strâns cureaua noi, cei care suntem în funcții de demnitate publică. În conformitate cu prevederile legale indemnizațiile miniștrilor, secretarilor de stat, parlamentarilor, primarilor cresc în fiecare an în raport cu salariul minim brut pe țară. Noi am crescut salariul minim cu 7,2%. Ar fi trebui să existe o creștere a indemnizațiilor cu o sumă echivalentă. Cu toate astea, am menținut indemnizațiile la nivelul anului 2019.

De asemenea, am redus subvenția pentru partidele politice cu 30%. Gândiţi-vă că am făcut lucrul ăsta în an electoral, în care avem două rânduri de alegeri: alegeri locale și alegeri parlamentare. Am operat câteva modificări, care, după părerea mea, sunt extrem de benefice pentru sectorul public. De la 1 ianuarie vor înceta toate detașările în sectorul public, care sunt făcute de la entități din mediu privat. Nu există nicio țară din Uniunea Europeană în sistemul de la noi, eu cel puțin nu am găsit, nu știu cum s-a permis acest lucru, fără să dai niciun concurs, pur și simplu, dacă vrea conducătorul unei instituții publice, poate să angajeze pe cineva prin detașare de la o companie privată, de la o organizație neguvernamentală, de la entități private din afara sistemului public. Asta este o încălcare grosolană a sistemului normal de funcționare a instituțiilor publice, în care în instituțiile publice trebuie să lucreze funcționari publici sau personal contractual, care să fie angajați prin concurs, în care să li se testeze cunoștințele, pregătirea, abilitățile, capacitatea de a gira funcția publică de pe postul pe care îl ocupă. De la 1 ianuarie vom sista toate aceste detașări din mediul privat, iar locurile vacante le vom ocupa doar prin concurs. Sigur că și asta va duce la o reducere a cheltuielilor de personal. 4. Tot în România, nu știu dacă sunt multe alte țări unde s-a practicat sistemul ăsta, mulți s-au pensionat, în special pensionări anticipate, la vârste 45-50 de ani.

Realizator: Aici vreau să vă spun că n-am înţeles cu niciun chip nu pensionarea anticipată, ci modul de calcul prin care s-a ajuns la acele sume aberante.
Ludovic Orban: Păi, modul de calcul a fost în legea adoptată de PSD, când era Gabriel Oprea în fruntea lor. Ce le-a permis? Le-a permis să își aleagă calculul pensiilor în funcție de venitul brut din ultimele trei luni, iar ei încărcau venitul brut în ultimele trei luni cu toate posibilitățile legale de a avea venituri. Vă dau un exemplu, făceau ore suplimentare, toți au muncit sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale. De ce? Că, dacă muncești în zilele respective, ai venit dublu și au pus toate primele posibile și imposibile de pe... - cum să spun? -, care erau posibile și ajungeau de multe ori la un venit brut în ultimele trei luni, care era dublu sau uneori chiar și mai mare raportat la salariul brut și calculul pensiei s-a făcut nu în funcție de salariul brut, ci în funcție de venitul brut în care la salariu s-au adăugat toate aceste venituri suplimentare stabilite prin alte sporuri, tot felul de posibilități create, portițe create, prin neclaritatea reglementărilor, care le-a permis sistemul ăsta.

Realizator: Chestiunea asta nu mai poate fi corectată?
Ludovic Orban: Nu numai că... Sigur că ar putea fi corectată, dar în timp, printr-o reglementare bine gândită, care să facă o analiză serioasă, care să facă un studiu de impact, care să facă o previziune pe termen lung a sustenabilității sistemului de pensii, care să repare toate inechitățile, toate nedreptățile care au fost create de-a lungul timpului, mai ales în ultimii 10 ani, cu tot felul de reglementări scoase din mânecă care au creat de fapt niște privilegii pentru anumite categorii. De altfel, știți că proiectul de lege al Partidului Național Liberal privind pensiile speciale, privind desființarea pensiilor speciale, mai puțin cele pentru cadrele militare, a primit raport favorabil în Comisia de Muncă, sigur, cu excesele de rigoare, că domnul președinte PSD al Comisiei de Muncă s-a gândit să scoată și sportivii care beneficiază de rentă viageră, s-a gândit să-i scoată pe cei cu indemnizații de merit, care este o prostie fără margini și aici cu siguranță vom corecta - cum să spun? - excesele din acest proiect de lege. De altfel, intenția noastră foarte clară este de a crește vârsta de pensionare, nu se poate să existe cadre din poliție..., aduceţi-vă aminte, când s-a modificat prin ordonanță de urgență sistemul ăsta nesimțit de calcul al pensiilor pentru șefimea din zonele respective, s-au pensionat din zona Ministerului de Interne mii de cadre pentru a beneficia de condițiile privilegiate de pensionare care erau anterior modificării ordonanței, adică i-au dat o ordonanță de urgență, dar înainte le-au permis tuturor celor care au vrut să beneficieze de pensiile respective, s-au pensionat oameni cu 40, 42 de ani, 43 de ani, 45 de ani, cu niște pensii extrem de mari, au lăsat sistemul de ordine publică cu grave probleme de efectiv, care până la urmă au pus în pericol viața, siguranța cetățeanului, proprietatea privată, pentru că nu au mai putut să asigure toată resursa umană necesară pentru apărarea ordinii publice, a vieții şi siguranței cetățeanului. Totul a fost, așa, o nebunie generalizată. Sigur că și aici o să intervenim prin lege atunci când vom ajunge la o formă a unei legi a pensiilor care să facă cu adevărat dreptate și care să corecteze toate abuzurile care au fost făcute în calculul pensiilor. Dar mă întorc aici, mă întorc aici, la o altă problemă. Aici e problema cumulului pensiei cu salariul în sectorul public. Foarte mulți dintre cei care s-au pensionat, mulți v-am spus, foarte mulţi s-au pensionat anticipat...

Realizator: Foarte tineri.
Ludovic Orban: ...beneficiind de niște condiții, de reglementări speciale, după aia s-au angajat în sistemul public. Mai am... nu ştiu care, la Poliția Locală, m- am trezit că era un polițist care s-a pensionat la 42 de ani și care beneficia de o pensie frumoasă, de peste 50 de milioane, de 5000 de RON și pe lângă asta mai avea și salariul baban, că acuma în sistemul local, cu sistemul de grilă, dacă consiliile locale au vrut să ducă grilă la maximum, au dus grila la maximum și au ajuns să câștige funcționari, din angajați în autoritățile locale mai mult decât și decât câștigă angajați în sectorul privat cu funcții de răspundere. Şi ce facem? Interzicem cumulul pensiei cu salariul în sectorul public. Sigur că nu interzice oamenilor să lucreze în sectorul public, dacă vor să își continue activitatea în sectorul public, nu avem nimic împotrivă cu o singură condiție: nu le mai plătim pensia cât timp ocupă funcția publică, urmând ca ulterior, în mod evident, în funcție de anii în plus vechime pe care i-au lucrat, să le crească pensia când se vor pensiona.

Realizator: Chestiunea aceasta va fi prinsă în cadrul angajării răspunderii pe bugetul de stat...
Ludovic Orban: ... pe legea de corectare a Ordonanței de Urgență 114.

Realizator: Două chestiuni legate de proiectul de buget pentru 2020: una legată de sistemul de sănătate; unii sindicaliști din sănătate spun că bugetul alocat acestui sector ar urma să scadă drastic.
Ludovic Orban: E o minciună gogonată.

Realizator: De ce sunt diferite calculele?
Ludovic Orban: Doamnă, este o minciună go-go-na-tă! Unu: raportat la bugetul pe 2019, așa cum a fost aprobat - şi aici trebuie calculat și bugetul Ministerului și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, așa calculezi bugetul alocat Sănătății, nu cum vor ei să calculeze, numai la Ministerul Sănătății. Deci, raportat la bugetul așa cum a fost aprobat de către guvernul PSD pe 2019, alocația bugetară pentru sănătate crește foarte mult.

Realizator: Cu cât?
Ludovic Orban: Este adevărat că bugetul pe 2020 este aproximativ, o ușoară mică creștere, la nivelul bugetului pe 2019, dar numai bugetului rectificat de noi, pentru că noi ne-am trezit, a trebuit să rectificăm bugetul sănătății, pentru că nu existau bani suficienți pentru: programele de sănătate finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, nu erau bani prevăzuți suficienți pentru a asigura onorarea contractelor care au fost semnate de Casa de Sănătate cu spitale și cu alte entități din domeniul sănătății; trei, nu erau bani suficienți prevăzuți pentru mecanismul de decontare a medicamentelor compensate și gratuite; patru, nu mai fuseseră plătite concediile medicale și concediile de maternitate pentru firme, că se știe că Casa decontează firmelor banii care sunt plătiți pentru concediile medicale. Avem situații în care firme în care nu mai erau plătite de un an și 4 luni concediile medicale, de un an de zile, de nouă luni de zile. Aici ar trebui să facem o creștere de 1,2 miliarde pentru a asigura resursele financiare pentru a aduce..., nici nu știu dacă am reușit să aducem la zi decontarea concediilor medicale care nu fuseseră decontate de Casa de Sănătate de un an de zile. Deci raportat la creșterea foarte mare a bugetului sănătății din ordonanța de urgență de rectificare a bugetului, pe care noi am făcut-o, pentru că altfel sănătatea rămânea fără bani, bugetul este mai mare chiar și față de bugetul rectificat.

Realizator: Şi a doua chestiune...
Ludovic Orban: Ce îi deranjează pe cei din sănătate, că ştiu eu că mai ales pe sindicalişti îi deranjează că am umblat la spor. Există un spor de condiții deosebite, de condiții vătămătoare, de condiții periculoase...

Realizator: Cel care a fost plafonat?
Ludovic Orban: Nu a fost plafonat. În foarte multe instituții publice, mai ales în sănătate, dar trebuie să vă spun că și aici angajații de la Secretariatul General al Guvernului beneficiază de acest spor, probabil din cauza computerelor, că computerele generează radiații, sau probabil din cauza zgomotului care e de la mașinile care circulă în Piața Victoriei și în jurul clădirii Guvernului sau poate praful care este provocat și ridicat și intră prin ferestre. Deci şi aici, Secretariatul General, foarte multe ministere beneficiază de acest spor de condiții deosebite, de condiții periculoase, de condiții vătămătoare, că el se numește în mai multe feluri. El cum era plătit? 15% din salariul brut al angajatului. Adică, dacă unul are salariul brut 4.000 de lei, atunci el lua 600 de lei; dacă altul are 10.000 salariul brut, lua 1.500. Ce diferență există între un angajat care are 10.000 brut și un angajat care are 4.000 brut în ceea ce privește expunerea la aşa-zisele condiții deosebite și vătămătoare? Nu există nicio diferență. Este aceeași expunere. Acest spor cum a fost gândit, că eu nu l-aş da în multe cazuri, vă spun sincer... Sporul cum a fost gândit nu atinge obiectivele pentru care a fost gândit, pentru că dacă tu îmi dai sporul ăsta ca să mănânc mai bine, să am o dietă alimentară mai bună, adaptată la regim sau ca să îmi cumpăr niște medicamente sau niște suplimente alimentare sau îmi dai din alte motive ca să plătesc..., păi îl discriminez pe cel care are un salariu mai mic, dar care este expus la aceleaşi condiţii și nu fac altceva decât să-l avantajez pe ăla care are un salariu mai mare. Ce am făcut noi? Am stabilit o sumă fixă, acest spor este stabilit într-o sumă fixă, de care beneficiază toţi angajaţii de această sumă fixă, indiferent care este salariul lor brut. Vă mai spun ceva. În structura salarizării în sectorul public, noi nu trebuie să ne luăm după ceea ce este prezentat ca salariu brut, mai spun o dată. Pe lângă salariul brut, mai sunt alte categorii de venituri, care sunt incluse la diferitele categorii de angajați din sectorul public. Ele pot fi..., sunt voucherele de vacanță, toți angajații din sectorul public beneficiază de o sumă suplimentară de 1.450 de lei vouchere de vacanță, ăştia sunt bani în plus, îi primesc sub formă de vouchere, ca să poată să-şi deconteze serviciile de tip turistic.

Realizator: Toată lumea este la fel.
Ludovic Orban: Este indemnizația de hrană, mai sunt și alte categorii de sporuri, mai sunt și primele care se acordă. În realitate, venitul este mult mai mare decât salariul brut de încadrare pe care îl are omul pe contract. Sigur că aici sunt unii nemulțumiți care erau obișnuiți să câștige foarte mult, dar îmi pun întrebarea: medicii, de exemplu, că știu că e o nemulțumire la medici și la asistente. Medicii și asistentele au beneficiat de o creștere anticipată a salariului la nivelul anului 2022, în timp ce alte categorii nu au beneficiat, mă refer la medicii din spitale, din entități publice. Sigur că medicii din privat n-au beneficiat, sigur că medicii de familie nu au beneficiat de astfel de avantaje. Eu cred că această creștere de venit, care a fost spectaculoasă și bruscă, e o creștere de venit care le asigură o viață decentă, nu cred că acel spor dacă se reduce, că pentru ei se va reduce sporul ăla de 15% raportat la salariul brut față de modul în care l-am calculat noi ca procent din salariul minim brut aflat în plată pe țară, va exista o reducere, dar nu le va afecta atât de tare veniturile, iar, dimpotrivă, modul de calcul al acestui sistem permite să spun la nivelul aproape al salariului mediu un spor care să confere angajaților din sectorul public un venit suplimentar.

Realizator: Acum, o ultimă întrebare legată de buget. Ce proiecte de investiții în infrastructură veți finanța cu prioritate în anul 2020?
Ludovic Orban: Asta mi-ar lua o oră să vă povestesc de toate proiectele.

Realizator: Atunci primele trei, cele mai importante.
Ludovic Orban: Sibiu-Piteşti, Autostrada de Centură a Bucureştiului, drumul expres...

Realizator: Vor fi alocaţi bani pentru aceste proiecte?
Ludovic Orban: Sunt alocaţi. Drumul Expres Craiova-Pitești, vom depune cereri de finanțare pe fonduri europene pentru realizarea studiului de fezabilitate pe Autostrada Unirii Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Deja e contract semnat pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș-Ditrău. Avem în finanțare obiective de investiții de pe Autostrada Transilvania, există patru tronsoane care vor fi finanțate în cursul acestui an. Avem de asemenea în finanțare finalizarea tronsonului Sebeș-Turda și finalizarea tronsonului care leagă Deva de Lugoj. Sunt o mulțime de alte obiective, podul de la Brăila, care este de asemenea în lista obiectivelor de investiții prioritare. Investițiile, în cursul acestui an, cresc de la 44,7 miliarde la peste 50 de miliarde. Gândiţi-vă că să crești investițiile în condițiile în care ai peste 20 de miliarde cheltuielile suplimentare provocate de legile...

Realizator: Comparaţi alocarea sau execuţia, comparaţi cu alocarea...
Ludovic Orban: Deci ei sunt banii alocaţi, banii sunt alocaţi, iar eu am încredere că toate entitățile care sunt implicate în derularea acestor obiective de investiții vor accelera toate procedurile și vor avea capacitatea să absoarbă aceşti bani, iar dacă au capacitate de absorbție suplimentară suntem dispuși să alocăm resurse financiare suplimentare.

Realizator: Ce vă faceți cu alte cheltuieli? Am citit, astăzi, pe Agerpres, două știri, și anume că Primăria Capitalei a solicitat Guvernului 670 de milioane de lei ca să se dezvolte Bucureștiul aşa cum s-a promis. Sau o altă ştire, astăzi, că rezilierea contractului cu firma Bechtel pentru contractul pentru realizarea Autostrăzii Transilvania face ca fiscul să ceară de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere o sumă, un prejudiciu de 526 de milioane de euro. Dacă vreuna dintre știri este inexactă, vă rog s-o corectați, dacă...
Ludovic Orban: În ceea ce priveşte reglarea între ANAF și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii, ea se va realiza. În ceea ce privește solicitarea de bani, unii cer fără niciun fel de motivare.

Realizator: Şi răspunsul cum va suna?
Ludovic Orban: Păi răspunsul va suna că nu există o bază legală pentru a acorda o asemenea finanțare. Bucureștiul, regiunea București-Ilfov este printre regiunile bogate ale Europei, cred că e pe locul 9 la nivel european. Bugetul pe București al administrațiilor Bucureștiului este un buget care concurează cu bugetele multor ministere. Dacă cineva risipește banii publici, nimic nu îi poate da dreptul să vină să ceară bani de la bugetul de stat, care bani de la bugetul de stat sunt proveniți din taxele și impozitele plătite de toți cetățenii României și ar fi culmea să luăm bani de la locuitori din zone care au nevoie de investiții, care au nevoie de dezvoltare și să îi dăm pe ce? Pe companiile care nu fac nimic de la nivelul Primăriei Capitalei? Nu putem accepta. Sau pe risipa care a existat pe RADET, pe termie în București sau pe risipa care există la Societatea de Transport București? Nu putem accepta astfel de lucruri.

Realizator: Dacă va continua genul acesta de întâmplări între ceea ce se votează în Parlament și politica Guvernului, cu alte cuvinte, dacă vor mai fi votate în parlament fel și chip de creșteri, fel și chip de scăderi de taxe, iar guvernul are bugetul așa cum și l-a proiectat și...
Ludovic Orban: Guvernul va executa bugetul aşa cum l-am prezentat Parlamentului...

Realizator: Cum ieşiţi din această situaţie?
Ludovic Orban: ...şi cum va rezulta în urma angajării răspunderii. Vom ține ferm cârma, sigur că ne așteptăm, că e un an electoral în care formațiunile politice brusc devin generoase cu diferitele categorii de cetățeni. Eu am încredere în România, am încredere în discernământul lor, în capacitatea lor de a înțelege cine este serios, cine e responsabil, cine are într-adevăr capacitatea să asigure o creștere a nivelului de viață și populiștii care se trezesc în campanii să inventeze tot felul de pomeni și tot felul de măsuri pentru care nu există de fapt susținere financiară.

Realizator: Va fi într-adevăr un an electoral. Vă temeți de apariția vreunei moțiuni de cenzură? Şi cum arată majoritatea parlamentară pe care vă bazați? Cum încercaţi să consolidaţi această majoritate parlamentară?
Ludovic Orban: Deci noi avem cu fiecare formaţiune politică şi grup parlamentar acorduri, înțelegeri pe care le-am făcut, în ce ne priveşte pe noi respectăm aceste acorduri şi ne așteptăm de la partenerii noștri să susțină proiectele Guvernului. Sigur că pot apărea astfel de situații cu proiecte legislative inițiate de parlamentari la nivelul Parlamentului, multe dintre ele care nici măcar nu au așteptat să primească nu au aşteptat să primească aviz de la guvern, pentru că noi ar fi trebuit să reavizăm toate proiectele legislative aflate în dezbaterea Parlamentului. Cu siguranţă, nu vom pune în practică acte normative, care sunt science fiction şi care nu au legătură cu realitatea economică şi bugetară a României, pentru că altfel riscăm să aruncăm România în aer. Nu putem accepta această iresponsabilitate, acest fel demagogic, acest fel băşcălios în care fac politică unii şi nu înţeleg că România în momentul de faţă se află într-un punct critic în care nu ne mai putem permite niciun fel de astfel de jocuri politicianiste care...

Realizator: Vă puneţi problema să vă împrumutaţi pentru a plăti astfel de creşteri, dacă mai apar ele? Să împrumutaţi bani suplimentari de pe pieţe?
Ludovic Orban: Oricum, pentru finanţarea deficitului guvernul trebuie să caute bani. Atunci când ai un deficit bugetar, ai cheltuieli mai mari decât veniturile şi sursa de a putea plăti cheltuielile sunt împrumuturile, emisii de titluri de stat, emisii de obligaţiuni către cetăţeni, ieşirea pe pieţele internaţionale pentru a lua împrumuturi. Dar eu revin şi vă spun, ne-am angajat că menţinem deficitul bugetar sub 3,6%, aşa vom face, în măsura în care acest guvern va rămâne în funcţiune. Nu mă tem de nicio moţiune de cenzură, v-o spun din capul locului, iar cei care agită steagul...

Realizator: De ce nu vă temeţi? Ce înseamnă că nu vă temeţi? Nu vă temeţi că va trece? Sau nu vă temeţi de demiterea guvernului?
Ludovic Orban: Nu mă tem de nicio moţiune de cenzură, pentru că nu există niciun motiv serios pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură, pentru că acest guvern cred că arată prin activitatea de zi cu zi un devotament total faţă de interesele României şi faţă de situaţia specială în fiecare domeniu, pentru că acest guvern rezolvă probleme care nu au fost rezolvate de ani de zile, a fost ţinut gunoiul sub preş şi lăsat să se uite, pentru că guvernul ăsta arată foarte clar că are capacitatea de a redresa România, de a o duce în direcţia bună şi de a pregăti terenul pentru viitorii patru ani de guvernare în care într-adevăr să relansăm economic România pe baze solide.

Realizator: Ce proiecte aveţi ca prim-ministru pentru anul 2020? Dacă intenţionaţi o nouă schimbare majoră?
Ludovic Orban: Păi, v-am spus numai câteva proiecte. Mă întrebaţi ce proiecte, vreţi să vă vorbesc, în Sănătate avem o criză sistemică. Au plecat peste 2.000 de medicamente de pe piață din cauza politicii falimentare care a fost dusă de guvernele PSD în ultimii șapte ani de zile. Firmele pleacă pentru că a fost impusă o taxă de clawback, care a pornit de la 7-8% și care pe trimestrul III a depășit 30%. Nimeni nu lucrează în pierderea. Avem 50 de fabrici de medicamente în România care riscă să se închidă din cauza faptului că guvernele anterioare și-au bătut joc de sector. Avea un mecanism de calcul al prețurilor la medicamente care ne duc la cele mai mici prețuri ale medicamentelor de pe întreaga piață europeană și care de fapt, prin această politică... Ştiţi cum? E o vorbă care spune că drumul spre iad e pavat cu bune intenții, adică cu bune intenții declarate public am ajuns să aruncăm în aerul un sistem și riscăm ca românii să rămână fără posibilitatea unei asistențe sanitare de calitate. Nu s-a construit un spital nou de către guvernele care au fost... Rețeaua de medici de familie este în descreștere și sunt zone din România, în special în urbanul mic și în rural unde sunt cetățeni români care sunt lipsiți de asistența medicală primară. Din spitalele regionale, în care beneficiem de finanțare europeană, s-au mișcat târâs-grăpiş și au stat mai mult pe loc.

Realizator: Veţi mişca lucrurile aici?
Ludovic Orban: Cu siguranță! Sunt documentațiile tehnico-economice aprobate. Vom pregăti lansarea licitațiilor pentru proiectare, că așa a fost gândit sistemul, întâi să se facă proiectarea și după aia construcția și vom semna contracte pentru proiectarea acestor spitale regionale, dar problemele sunt mult mai ample legate de sistemul de sănătate. E foarte greu să asiguri din bugetul, care este susținut de mai puțin de 6 milioane de oameni din toată populația, să asiguri toate serviciile de sănătate către oricine. Avem o mulțime de internări ne-necesare în spitale din cauza sistemului de decontare care este folosit în contractele-cadru de Casa de Sănătate. Avem alocări pentru medicina preventivă, care este fundamentală, pentru că noi nu ne dorim să ajungă omulul la spital, noi am vrea să identificăm o eventuală boală în fază primară, în fază incipientă. Or, sistemul ăsta nu se poate decît prin susținerea sistemului de medicină preventivă, susținerea sistemului de policlinici și prin asigurarea cu adevărat a unei asistenţe medicale de calitate tot sectorul sanitar. În domeniul educației, s-au tot făcut reformele, au fost făcute mai mult așa, de suprafață, că durează, că e clasă pregătitoare, că durează opt ani, că se fac sau nu se fac examene, că se fac cu camere din astea, dar calitatea serviciului educațional furnizat către copii a scăzut.

Realizator: Îmi descrieți un program pentru mult mai mult de un an de zile.
Ludovic Orban: ... a scăzut! În primul rând trebuie să investim în cadrele didactice, să recrutăm pentru sistemul de educație oameni mult mai valoroși din sistemele universitare. Acum haideţi să fim cinstiţi. Dacă te uiți pe absolvenții de universități și vedem cine unde se duce, vedem că nu se duc cei mai buni oameni în educație. Puțini sunt ăia care într-adevăr au performanțe care se duc în sistemul de educație din vocație, din astea... Alții se duc pentru că nu găsesc o altă soluție de carieră. Investițiile în sistemul școlar au fost investiții... nu văruim și zugrăvim - sunt importante și ăstea - mai luăm o centrală ca să nu mai depindem de reţeaua de furnizare...

Realizator: Sunt fel şi chip de investiţii, una este şcoala din ...
Ludovic Orban: Învăţământul şi-a pierdut legătura cu concretul, în mare parte.

Realizator: Sunt fel şi chip de investiţii, una este şcoala din Ciugud şi alta sunt ...
Ludovic Orban: Învăţămâtul şi-a pierdut legătura cu concretul în mare parte. Nu mai sunt laboratoare, nu mai sunt ateliere, nu mai sunt locuri unde copiii să poată să efectueze lucruri care să le permită să își descopere înclinațiile, să poată să capete deprinderi practice; sistemul nostru a fost distrus aproape complet în ultimii 15 ani de zile, sistemul profesional și tehnic. Nu toți oamenii pot să se ducă la facultate; dacă un om nu se poate duce la facultate, pentru că nu are înclinații sau poate nu are pregătirea necesară sau poate nu are bagajul, trebuie să îi dau o șansă în viață; șansa în viață este - cum zice o vorbă românească - meseria e brățară de aur, să îl ajuți să înveți o meserie. Noi acum școlile profesionale și dacă am încerca să le relansăm numai din banii publici, nu mai găsești instructori, nu mai ai tehnica pe care oamenii să poată să învețe. Or, asta înseamnă un program extrem de amplu de investiții în sistemul de educație care să nu mai fie numai investiții spun în văruieli și în tăieri de panglici, ci investiții în substanţă...

Realizator: Încă o dată, cred că este un program pe mai mult de un an de zile. Ca preşedinte al PNL ....
Ludovic Orban: Totul se face pas cu pas ...

Realizator: ... ce obiective politice vă propuneți pentru 2020?
Ludovic Orban: Câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Nu putem avea alte obiective. De altfel, am câştigat alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.

Realizator: Într-un tur sau două la primari?
Ludovic Orban: PNL susţine alegerea primarilor în două tururi. Avem proiect de lege depus în parlament ...

Realizator: Şi veţi merge pe această cale?
Ludovic Orban: ... este în dezbaterea Camerei Deputaților; până la urmă o să trecem de blocajele procedurale care sunt făcute de cei care sunt vremelnic în fruntea Camerei Deputaților.

Realizator: Foarte scurt, dle prim-ministru, mâine dimineață, ședință de guvern. Vreun obiectiv special al acestei ședințe?
Ludovic Orban: Avem foarte multe localități care, datorită faptului că au fost jefuite de guvernele PSD doi ani succesiv, în care, per ansamblu, au pierdut 7 miliarde minim în fiecare an, sunt foarte multe localități în care autoritățile nu au bani de salarii, bani de cheltuieli curente, bani de plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Urgența este de alocare a resurselor financiare către unitățile ....

Realizator: Asta se va întâmpla mâine.
Ludovic Orban: ... autoritățile locale și, mă rog, mai avem și alte hotărâri de guvern și acte normative care trebuie adoptate.

Realizator: Mulţumesc foarte mult. A fost primul ministru Ludovic Orban în direct la Radio România Actualități.

Transcriere: Rador

Liderii locali ai PNL vor stabili ce fel de relaţie va avea partidul cu PSD până la alegeri
România 09 Octombrie 2024, 07:33

Liderii locali ai PNL vor stabili ce fel de relaţie va avea partidul cu PSD până la alegeri

Pentru PNL, drumul pare să fie stabilit: nu va ieși de la guvernare, iar executivul va funcționa prin decizii punctuale...

Liderii locali ai PNL vor stabili ce fel de relaţie va avea partidul cu PSD până la alegeri
APEL MATINAL – În direct cu ministrul economiei, Ștefan-Radu OPREA
România 08 Octombrie 2024, 21:26

APEL MATINAL – În direct cu ministrul economiei, Ștefan-Radu OPREA

Apel Matinal, în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct cu ministrul economiei, Ștefan-Radu OPREA
Victimele atacului terorist din 7 octombrie 2023, din Israel, au fost comemorate la Bucureşti
România 08 Octombrie 2024, 19:34

Victimele atacului terorist din 7 octombrie 2023, din Israel, au fost comemorate la Bucureşti

Reprezentanții statului Israel au mulțumit autorităților române pentru gesturile de solidaritate și de prietenie arătate fără...

Victimele atacului terorist din 7 octombrie 2023, din Israel, au fost comemorate la Bucureşti
Zece mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva
România 08 Octombrie 2024, 18:50

Zece mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva

Manifestările prilejuite de celebrarea Sfintei Cuvioase Parascheva sunt în plină desfăşurare la Iaşi.

Zece mii de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva
Avocat în loc de procură
România 08 Octombrie 2024, 18:42

Avocat în loc de procură

Camera Deputaţilor a adoptat o lege care le permite cetăţenilor să fie reprezentaţi de avocaţi în faţa instituţiilor de stare...

Avocat în loc de procură
Eurobarometrul Schengen, pe agenda Consiliului JAI de joi
România 08 Octombrie 2024, 18:27

Eurobarometrul Schengen, pe agenda Consiliului JAI de joi

Cătălin Predoiu susţine că la reuniunea JAI ar putea veni semnale puternice pentru intrarea deplină în Schengen.

Eurobarometrul Schengen, pe agenda Consiliului JAI de joi
Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova
România 08 Octombrie 2024, 15:46

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova

Cetăţenii moldoveni pot vota cu buletinul de identitate valabil sau cu paşaport valabil sau expirat.

Lista secțiilor de votare din România pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova
Organizaţiile studenţeşti un cadru legal care să prevină şi să combată hărţuirea sexuală
România 08 Octombrie 2024, 14:48

Organizaţiile studenţeşti un cadru legal care să prevină şi să combată hărţuirea sexuală

Apelul vine în contextul sesizărilor din ultima perioadă cu privire la cazuri de hărţuire sexuală în mediul universitar.

Organizaţiile studenţeşti un cadru legal care să prevină şi să combată hărţuirea sexuală