Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Practic, vor fi cu o cadență de aproape 2 ore trenuri către litoral”

"Apel matinal" - Invitat: Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

”Practic, vor fi cu o cadență de aproape 2 ore trenuri către litoral”
Foto: wikipedia.org

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iunie 2024, 09:15

Apel matinal - Invitat: Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

"Apel matinal" - Invitat: Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Realizator: Daniela Petrican

Încercăm să aflăm ce se întâmplă și pe calea ferată. CFR Călători lansează astăzi programul estival de transport "Trenurile Soarelui". Cei interesați vor face astăzi și călătoria inaugurală cu trenul pe ruta București Nord-Constanța și retur. Turiștii vor avea la dispoziție, de acum înainte, 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării, până la data de 7/8 septembrie 2024. La eveniment va fi prezent astăzi inclusiv ministrul transporturilor, iar noi discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Bună dimineața.

Bună dimineața dumneavoastră și tuturor ascultătorilor.

Domnule Săvoiu, cum vor circula de acum înainte aceste trenuri?

În primul rând, trebuie menționat că din Capitală vor fi 36 de trenuri, 18 dus - 18 întors, care vor asigura legătura Capitalei și din care nouă perechi vor trece și prin Băneasa, prin Gara Băneasa, și va fi și o pereche de trenuri care pleacă din Obor. Practic, vor fi cu o cadență de aproape 2 ore trenuri către litoral. După cum bine știți, anul acesta nu putem anunța decât primul tren reparat din fonduri de la compania CFR Călători, însă programul de modernizare din fonduri europene este la început și sperăm să avem în cursul acestora, înspre sfârșitul anului, trenuri modernizate. Proiectul a început bine și suntem convinși că situația confortului călătorilor se va schimba în perioada care urmează. Mai mult decât atât, Autoritatea de Reformă Feroviară are un program foarte ambițios, fără precedent, de achiziție de rame electrice. Sunt, practic, 100, în jur de 119 rame electrice, care vor deservi publicul călător. Primul tren va circula din această toamnă, primul tren modern achiziționat de România după o perioadă foarte lungă. Acest tren se află în teste, ceea ce este important. Chiar săptămâna aceasta a avut loc o vizită a reprezentanților Comisiei Europene și au participat la o etapă de testare pe poligonul de la Făurei, unde, din câte am înțeles, participanții au fost mulțumiți de calitatea și de confortul asigurat de acest nou tip de tren, care are tracțiune la ambele capete, deci seamănă cu un metrou, și această achiziție, prin mai multe contracte cu finanțare europeană, va asigura României un echivalent de 450 de vagoane noi și aproape 120 de locomotive, dacă vorbim în echivalența între rama electrică și trenurile tradiţionale.

Sună bine, sună foarte bine și frumos ceea ce ne spuneți și bine ar fi să le și vedem în circulație aceste trenuri. Dar, spuneți-mi, Trenurile Soarelui sunt dus-întors, da?

Da, sunt dus-întors și destinația finală este Mangalia, pentru cele 30 terenuri directe pe care le-ați menționat, 15 dus-15 întors; 14 din ele au destinație Mangalia, deci trec, merg și mai departe decât Constanța. Încă o veste bună, să zicem așa, vine cu impact nu imediat. Contractele de modernizare a stațiilor Costinești Tabără și Eforie sunt setate și va urma și acolo un program de refacere a gărilor, pe care... sunt convins că e la fel, e un program mult așteptat de călătorii având destinația litoral. Din fericire, să zicem, rezultatele se vor vedea începând cu anul viitor, pentru că acest contract este încă în fază de proiectare și execuție, este faza de proiectare în derulare, în acest moment.

Spuneam că sunt trenuri nu numai către litoral, ci și către Delta Dunării.

Da, există o legătură pentru călătorii către Delta Dunării, unul din aceste trenuri va avea legătură directă București Nord - Tulcea Oraș și retur pe întreaga... pe durata sezonului. Este vorba de trenul InterRegio și Regio 1981 și Regio 8653.

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, cât de comod, dar și cât de sigur se poate călători pe calea ferată?

Călătoria spre Constanța este sigură. Acolo avem... liniile sunt modernizate de ani buni și, de asemenea, putem spune că nu există risc din punct de vedere al siguranței circulației feroviare. Din perspectiva temperaturilor, sunt convins că CFR Călători asigură transportul cu trenuri care au aer condiționat. Știți bine că există anumite probleme în perioada cu temperaturi extreme şi...

Da, uitați, am primit chiar un mesaj de la o ascultătoare care ne spune că weekendul acesta a fost la Constanța fără aer condiționat în tren.

Este o problemă care revine. Până la modernizarea trenurilor, trebuie să recunoaștem, condițiile din acest punct de vedere comportă anumite discuții privind temperatura din vagoane în zilele cu temperaturi extreme. Ceea ce este de menționat, ştiți bine că în Constanța se trece de pe linie electrificată cu tracțiune, se trece la tracțiune diesel și acolo automat apar probleme pentru menținerea sistemului de aer condiționat în funcțiune la schimbul locomotivei și, de asemenea, sistemele, după cum bine știți, cu greu fac față la trenuri care au o vechime atât de mare. Ştiți bine că nu s-au mai achiziţionat trenuri noi și n-au fost modernizări în ultimii 20 de ani.

Cu ce viteză pot circula trenurile? De exemplu, cât poate dura o călătorie Bucureşti-Constanţa?

Două ore, maxim două ore 20 minute până la Constanța și deci asta este o certitudine, pentru că este linie modernizată, așa cum am spus.

Vor fi suplimentate locurile dacă este necesar?

În măsura posibilităților, CFR Călători va asigura transportul tuturor călătorilor. Din câte știu eu, la o candență de 2 ore eu zic că se poate prelua, este calculat să se preia publicul călător către /.../

Haideți să vorbim și despre prețul biletelor, că dacă la capitolul condiții încercăm așa cât de cât să fie bine, când vine vorba de prețuri, nu prea se... nu arată bine deloc.

Eu zic că preţul, dacă comparăm cu alte mijloace de transport și comparăm cu costul unui taxi, de exemplu, de la aeroport în centrul Capitalei, prețul unei călătorii până la Constanța este comparabil /.../.

Dar referindu-mă și la condiții, nu prea...

Eu zic că transportul pe cale ferată, după cum bine știți, este în momentul de față cel mai ieftin.

Ne mai întreabă ascultătorii dacă la bord pot fi oferite și diverse servicii. Nu știu, sunt... există cu vagoane-restaurant... Cum...

În acest moment, nu ... nivelul de serviciu este cel standard pentru călătoria cu trenul în România, în momentul de față.

Pot exista și reduceri pentru aceste călătorii?

După cum bine știți, călătorii, elevii, studenții beneficiază de o reducere cu 90%, practic, statusul acordă facilități la călătoria cu trenul.

Programul în sine ar putea fi extins și la alte zone turistice ale țării?

Eu zic că este o idee bună și, evident, pot exista... Ideea este bună.

De exemplu, v-am spus la această discuție ascultătorii noștri au reacționat. Se întreabă un ascultător dacă pentru anul viitor nu s-ar putea face un program-pilot în care să fie tren direct din Ardeal până în Delta Dunării.

Păi, în momentul de față, prin intermediul, ați spus dumneavoastră la începutul emisiunii că toate orașele importante ale României, inclusiv cele din Ardeal, sunt legate prin aceste rute către litoral. Există, așa cum am spus, tot în cadrul acestui pachet, o ramură, o ramificație către Delta Dunării. Deci orașele din Ardeal care sunt legate de Trenurile Soarelui sunt Arad, Deva, Timișoara Nord, în Banat, Reșița Nord, în Banat, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov. Sunt orașe din centrul și nord-vestul țării, din vestul țării, care pot să beneficieze de aceste rute de vară, iar multe... deci aceste trenuri toate trec prin Brașov. Deci, practic, și Valea Prahovei și Brașovul este conectat cu... zona montană din centrul României este conectată de această rută litorală.

Și mai am o întrebare de la o ascultătoare...

Deci automat este îndeplinită condiția privind alte zone turistice. Într-adevăr, pot să existe și alte zone de luat în calcul. Eu sunt convins că colegii de la CFR o să analizeze această propunere.

Mai am încă un mesaj de la o ascultătoare, încă o întrebare: ce se întâmplă cu trenurile de lung parcurs București-Arad-Oradea sau București-Satu Mare-Oradea? Durata călătoriei depășește 13 ore. Ce facem cu vagonul de dormit vechi, fără aer condiționat?

Deci, după cum bine știți, România se află într-un program de modernizare foarte mult întârziat, fără precedent, pe ruta către vestul țării. Oricine a călătorit cu trenul în centrul României și către vestul României a constatat că sunt foarte multe șantiere în derulare, care au implicat în anumite locuri lucrări foarte complexe, inclusiv tuneluri, inclusiv poduri și viaducte. Este o situație atipică, care în momentul finalizării acestor șantiere va da rezultate concrete atât pe viteza de parcurs, cât și pe confortul călătorilor pe aceste rute. Programul de modernizare a materialului rulant, de asemenea, va da rezultate în perioada următoare. Eu știu că trimit rezolvarea către viitor, dar asta este situația, trebuie s-o recunoaștem. Suntem într-o situație în care zeci de ani nu s-a investit în infrastructura feroviară, n-au existat programe derulate care să aducă situația infrastructurii feroviare la nivelul Europei de astăzi. Au fost zeci de ani în care nu s-a investit și nu s-au achiziționat trenuri. România se află într-un program de investiții fără precedent, atât din punct de vedere al infrastructurii, al managementului traficului care știți bine că există un program paralel cu modernizarea, în care, de fapt, include în modernizare și managementul traficului modern, care poate să asigure beneficii suplimentare, și, pe de altă parte, modernizarea materialului rulant în faza accelerată va da rezultate, așa cum am spus și la începutul intervenției mele, începând de la finele acestui an și anii viitori, conform graficelor de livrare a trenurilor deja contractate. Deci suntem într-un parcurs care e dă perspectiva și certitudinea, în același timp, deoarece există bani, există proiecte în derulare și vor exista în mod evident și rezultate. Eu sunt convins că situația se va schimba în bine în perioada următoare.

Şi bineînțeles că așteptăm și noi să vedem aceste rezultate. Mulțumim pentru această discuție. Invitatul "Apelului matinal" a fost Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii./editor Florin Lepadatu/

Fostul primar al municipiului Ploieşti, plasat sub control judiciar
România 25 Octombrie 2024, 19:50

Fostul primar al municipiului Ploieşti, plasat sub control judiciar

Andrei Volosevici a fost reţinut joi, în ultima sa zi de mandat.

Fostul primar al municipiului Ploieşti, plasat sub control judiciar
Curtea de Apel Iaşi: Ancheta în cazul lui Dumitru Buzatu, nelegală
România 25 Octombrie 2024, 19:47

Curtea de Apel Iaşi: Ancheta în cazul lui Dumitru Buzatu, nelegală

Curtea le-a dat termen cinci zile procurorilor să refacă rechizitoriul.

Curtea de Apel Iaşi: Ancheta în cazul lui Dumitru Buzatu, nelegală
România trece duminică la ora de iarnă
România 25 Octombrie 2024, 18:16

România trece duminică la ora de iarnă

Unii specialişti au vorbit de un impact negativ asupra organismului, iar o consultare publică de acum câţiva ani arăta că...

România trece duminică la ora de iarnă
Elevii intră în vacanţa de o săptămână
România 25 Octombrie 2024, 18:14

Elevii intră în vacanţa de o săptămână

Al doilea modul al anului școlar va începe luni, 4 noiembrie, și se va încheia vineri, 20 decembrie, când va începe vacanța...

Elevii intră în vacanţa de o săptămână
Poşta Română a lansat o platformă de comerţ online dedicată cetăţenilor din Republica Moldova
România 25 Octombrie 2024, 18:07

Poşta Română a lansat o platformă de comerţ online dedicată cetăţenilor din Republica Moldova

Platforma "EUlivrez.md" le oferă acces cetățenilor moldoveni la magazinele online din Europa, în special din România, la...

Poşta Română a lansat o platformă de comerţ online dedicată cetăţenilor din Republica Moldova
Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu
România 25 Octombrie 2024, 17:05

Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi abuz în...

Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu
Zeci de mii de produse de îmbrăcăminte contrafăcute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră
România 25 Octombrie 2024, 17:00

Zeci de mii de produse de îmbrăcăminte contrafăcute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră

Zeci de mii de produse de îmbrăcăminte contrafăcute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră din Călăraşi, la vama cu...

Zeci de mii de produse de îmbrăcăminte contrafăcute au fost descoperite de poliţiştii de frontieră
București: Traficul rutier va fi restricţionat, sâmbătă, pe o porţiune din Calea Victoriei
România 25 Octombrie 2024, 16:27

București: Traficul rutier va fi restricţionat, sâmbătă, pe o porţiune din Calea Victoriei

Sâmbătă se va desfășura, în Capitală, evenimentul ”Onor Armatei Române”.

București: Traficul rutier va fi restricţionat, sâmbătă, pe o porţiune din Calea Victoriei