Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt de o săptămână pentru evacuarea apei apărute în zona de exploatare a Salinei Praid”

"Apel matinal" - Invitaţi: Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu şi prefectul de Harghita, Petres Sándor.

”Pompierii militari harghiteni intervin neîntrerupt de o săptămână pentru evacuarea apei apărute în zona de exploatare a Salinei Praid”
Foto: www.salinapraid.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 12 Mai 2025, 09:17

"Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Salina Praid din Județul Harghita rămâne deocamdată închisă publicului. Măsura a fost luată de autoritățile locale în urma infiltrațiilor de apă semnalate după ploile abundente din ultima perioadă și vizează atât protejarea infrastructurii miniere, dar și prevenirea accidentelor, pagubelor și a riscurilor suplimentare ce ar putea să apară.

În zonă se intervine în continuare cu excavatoare și cu pompe de mare capacitate, pentru a elimina excesul de apă, până la stabilizarea situației și protejarea galeriilor. Salina, care este un important obiectiv istoric, turistic, dar și terapeutic, a fost închisă și în luna mai a anului trecut și asta tot din cauza infiltrațiilor și a pătrunderilor de apă în subteran. Care este situația în acest moment aflăm imediat de la cei doi invitaţi ai "Apelului matinal": Alina Ciobotariu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ISU Harghita. Bună dimineața!

Bună dimineața și vă mulțumesc pentru invitație.

Îl salutăm și pe prefectul de Harghita, Petres Sándor. Bună dimineața!

Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.

Mulțumim că ați acceptat să discutăm pe această temă. Cât de gravă - și o întrebăm pe Alina Ciobotariu -cât de gravă este situația în acest moment sau care este situația? Mă gândesc că sunteți în legătură directă cu ai dumneavoastră colegi.

Eu vă pot spune că situația, din perspectiva instituției pe care o reprezint...

Evident!

Da, din perspectiva Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Oltul" al județului Harghita, a căror pompieri militari harghiteni intervin neîntrerupt de o săptămână pentru evacuarea apei și pentru diminuarea nivelului pârâului Corund, în urma infiltrațiilor apărute în zona de exploatare a Salinei Praid.

Domnule prefect, dar ce instituții sunt implicate în gestionarea acestei crize? Şi, foarte important, cum colaborați cu ele?

Instituțiile implicate sunt Salina Praid, care are 40, 50 de oameni încontinuu în această acţiune, plus utilaje. Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, care ține de Administrația bazinală a Apelor Mureș, tot cu cel puțin 50 de oameni și mijloace, și ISU "Oltul" Harghita. Colaborarea este una foarte bună. Am o imensă admirație pentru toți acești colegi care au lucrat, câteodată și toată noaptea, nu numai în cursul zilei.

Au fost ploi torențiale. Situația este mult mai gravă decât cea întâlnită anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ISU Harghita, Alina Ciobotariu, cum este starea vremii în acest moment și dacă există riscul unor alte viituri?

Așa este toate activitățile. Sunt în dinamică și depind foarte mult de debitul pârâului respectiv, respectiv de condițiile meteorologice. Din fericire, la începutul acestei săptămâni nu avem în vigoare, deocamdată, atenționări meteorologice sau hidrologice care să ne anunță precipitații în zonă, însă, vă spuneam, în cursul săptămânii trecute au fost ploi, au fost informări meteorologice care au vizat instabilitatea atmosferică în zonă.

Până la urmă nu este nimic anormal, doar ploile torențiale, nu? Trebuie să înțelegem cu toții sau cei care ne ascultă, practic, natura își urmează calea, în esență, corect?

Exact. Și nu ne putem împotrivi niciodată.

Da, adică au mai fost astfel de infiltrații, numai că, de această dată, cantitatea de apă a fost mult, mult mai mare.

Da, au fost, într-adevăr, precipitații abundente, într-un interval foarte scurt de timp, astfel încât nivelul pârâului Corund a crescut semnificativ, iar apa părâului cu debit foarte mare, venind cu aluviuni, deșeuri, resturi lemnoase, a obturat lucrările de punere în siguranță realizate până în acel moment.

Domnule prefect, dar populația din zonă este afectată?

Populația din zonă nu este expusă vreunui risc iminent, slavă Domnului. Dar cum activitatea minei are un impact foarte mare, atât direct, prin cei care lucrează la salină, cât și indirect, cam toată zona este axată pe turism, al cărui principal pilon este salina, bineînțeles că există deja un impact.

Un impact, evident, și economic, până la urmă, întrucât, din câte știm, salina era...

Deocamdată, economic.

Salina era vizitată de foarte mulți turiști și nu doar din țară, corect?

Așa este, sunt foarte multe unități de cazare care primesc turiști și care pot, dacă această situație continuă foarte mult sau, Doamne ferește, se înrăutățește, să aibă dificultăți financiare.

Dar, având în vedere situația creată și mai ales că și anul trecut s-a întâmplat o astfel de problemă, există vreun plan de intervenție pe termen lung pentru prevenirea unor astfel de situații pe viitor?

Există demarată o investiție majoră. Dacă și anul trecut și acum discutăm despre o intervenție locală pe 50-60 de metri liniari ai pârâului pe care apar sufoziuni prin care apa se infiltrează în adânc. Este demarată o investiție care ar însemna punerea în siguranță a pârâului pe cam 1.300 de metri. Este în fază de contractare această lucrare. Ea ar trebui să ducă în viitor să nu mai avem asemenea probleme.

Da, important e că lucrurile să se miște cât mai repede. Cu mulțumiri pentru detaliile pe care ni le-ați oferit. Am fost în direct cu prefectul de Harghita, Petres Sándor. Revenind la discuția cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ISU Harghita, Alina Ciobotariu, acum există riscul deteriorării galeriilor afectate de apa din subteran sau încă n-a reușit să intre nimeni acolo?

În interior intervine personalul salinei, practic, pompierii militari sunt dispuși, sau, mă rog, cu motopompele remorcabile de mare capacitate, sunt dispuși în amonte de zonele considerate critice la suprafață și acționează în încercarea de a redirecționa apa în aval. Totodată, în cursul zilei de ieri, două motopompe au fost dispuse și în localitatea Ocna de Jos, pentru diminuarea nivelului pârâului Egreș, care este un afluent al pârâului Corund.

Da, sperăm că până la urmă, situația să revină la normal. Mai avem o întrebare pentru dumneavoastră, pentru că Inspectoratul pentru Situații de Urgență este mereu în acțiune. Știm că azi noapte, ați căutat bărbat despre care există suspiciuni că a căzut în râul Mureș, în dreptul localității Toplița. Ce date noi aveți?

Așa este, colegii mei din cadrul Gărzii de Intervenție numărul 2 Toplița au acționat în cursul serii trecute, timp de mai multe ore, pentru căutarea-salvarea unui bărbat care ar fi căzut în râul Mureș. Însă până la ora 23:00 acesta nu a fost găsit, operațiunele de căutare fiind sistate, urmând a fi reluate în cursul acestei dimineți.

Să sperăm că vor vești bune. Cu mulțumiri pentru că ne-ați pus la punct cu ceea ce există acolo, ceea ce se întâmplă, practic, la Salina Praid și cu speranța că după ce pompierii vor extrage apa din galerii, va fi reluată și activitatea minieră de extragere a sării, dar mai ales că și turiștii vor putea coborî. Zi frumoasă și fără ploi!

Vă mulțumim, la fel! / editor Florin Lepadatu/

Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiul Brașov
România 12 Mai 2025, 09:19

Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiul Brașov

ISU Brașov recomandă locuitorilor din zonă să își țină închise ferestrele, pentru a evita pătrunderea fumului în interior.

Incendiu cu degajări mari de fum pe un șantier din municipiul Brașov
Mircea Zamfir, între #prieteniidelaradio
România 12 Mai 2025, 09:15

Mircea Zamfir, între #prieteniidelaradio

După ora 11:30 va ajunge în studio pentru a ne povesti cum se construiește un campion... în minte, în inimă și pe podium.

Mircea Zamfir, între #prieteniidelaradio
Interes crescut pentru cartea electronică de identitate
România 12 Mai 2025, 08:23

Interes crescut pentru cartea electronică de identitate

Noile documente oferă un acces facil la serviciile financiare electronice, la semnătura electronică şi pot fi folosite pentru...

Interes crescut pentru cartea electronică de identitate
La Braşov vor fi fabricate drone militare
România 12 Mai 2025, 08:21

La Braşov vor fi fabricate drone militare

Dronele vor fi folosite în misiuni de recunoaştere şi de atac.

La Braşov vor fi fabricate drone militare
Informații din trafic
România 12 Mai 2025, 08:17

Informații din trafic

Este aglomeraţie pe unele şosele care duc spre Capitală, dar şi pe Centura Bucureştiului.

Informații din trafic
Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
România 12 Mai 2025, 07:42

Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025

Olimpicii provin de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu" și...

Șapte medalii pentru România la Olimpiada Asiatică de Fizică 2025
Cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade în zona seismică Vrancea
România 12 Mai 2025, 07:20

Cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade în zona seismică Vrancea

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamântului, seismul s-a produs la adâncimea de 125 de...

Cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade în zona seismică Vrancea
Nou sistem digital de îmbarcare pe aeroportul din Bacău
România 11 Mai 2025, 16:31

Nou sistem digital de îmbarcare pe aeroportul din Bacău

Noua facilitate permite celor care au efectuat check-in-ul online să se îmbarce direct la porţile automate prin simpla...

Nou sistem digital de îmbarcare pe aeroportul din Bacău