Ploile din ultimele zile au favorizat apariţia timpurie a căpuşelor în parcuri
Specialiştii avertizează că aceste insecte pot transmite boala Lyme şi recomandă măsuri stricte de prevenţie atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Mai 2025, 14:59
Temperaturile ridicate şi ploile din ultimele zile au favorizat apariţia timpurie a căpuşelor în parcuri şi zone cu vegetaţie mai abundentă. Specialiştii avertizează că aceste insecte pot transmite boala Lyme şi recomandă măsuri stricte de prevenţie atât pentru oameni, cât şi pentru animale.
Gabriel Sava: Populaţia de căpuşe este într-o creştere vertiginoasă de la an la an, lucru observat mai ales de medicii veterinari atât în cazul animalelor domestice, cât şi a celor sălbatice.
Medicul veterinar Alexandru Pungă din Focşani: ”Din păcate, asistăm la un fenomen alarmant şi, aş spune, cu o creştere exponenţială de la an la an. Dacă în urmă cu 7-8 ani, cazurile de infestaţii cu căpuşe erau limitate şi reduse, în ultimele ani e o invazie. Ce este mai grav, nu neapărat atacul direct al căpuşei, ci unele boli pe care le poate transmite căpuşa. Sunt generic numite piroplasmoze. Pentru viitor, din cauza încălzirii globale probabil sau din cauza schimbărilor meteo, cu aproape lipsa iernii, rata de căpuşe care supravieţuiesc de la an la an este în ce în ce mai mare, iar numărul de cazuri creşte alarmant.”
Şi numărul de prezentări ale vrâncenilor cu muşcături de căpuşe este în creştere. Unii vin direct la serviciile de urgenţă, alţii ajung la secţia de boli infecţioase. Pentru că cei mai expuşi sunt copiii, medicii recomandă părinţilor să-i supravegheze atent, mai ales când aceştia se joacă în zonele unde există vegetaţie şi să-i echipeze pe cei mici cu haine şi încâlţăminte, care să le limiteze cât mai mult contactul cu aceste insecte.” /editor Florin Lepadatu/