Patronate: Industria românească a cărnii de porc, pusă pe butuci de pesta porcină
Deficitul comercial al României în domeniul cărnii de porc depășește un miliard de euro anual.
Articol de Radiojurnal, 16 Decembrie 2025, 14:13
Aproape trei sferturi din români vor să consume carne de porc de la producătorii autohtoni, însă de multe ori nu o găsesc la raft sau sunt induşi în eroare de modul în care produsele sunt prezentate în magazine, spun reprezentanţii acestei industrii.
Ei solicită şi măsuri mai eficiente din partea autoritaţilor pentru combaterea pestei porcine africane.
Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Adrian Balaban, a subliniat că industria românească a cărnii de porc a fost pusă pe butuci de evoluția pestei porcine africane, care a condus la înjumătățirea efectivelor de reproducție și la scăderea numărului de porci sacrificați de la 4,5 la 3 milioane anual din 2016 până în prezent.
Adrian Balaban: Avem legea reproducție și investițiile făcute de Ministerul Agriculturii prin legea reproducției în ferme de scroafe, însă efectele lor nu s-au văzut deocamdată, pentru că în același timp, anul acesta, am pierdut vreo câteva zeci de mii de scroafe în exploatații comerciale infectate. Noi facem un pas înainte și doi sau trei înapoi în evoluția efectivelor de animale în România, pentru că nu controlăm absolut deloc mișcarea animalelor între exploatațiile neprofesionale, nu facem absolut nimic în controlul pestei porcine africane în mediul sălbatic. Pesta porcină africană este cel mai mare inimic al dezvoltării sectorului creșterii porcului în România, asta face ca România să importe peste 400.000 de tone de carne de porc anual.
Adrian Balaban sublinează că deficitul comercial al României în domeniul cărnii de porc depășește un miliard de euro anual.












