Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Oazu Nantoi: Ne lipsesc investiţiile din partea României

Apel matinal - invitat Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chișinău şi comentator politic.

Oazu Nantoi: Ne lipsesc investiţiile din partea României
Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chișinău şi comentator politic, la o lansare de carte la București, noiembrie 2017. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Cătălin Cîrnu, 14 Februarie 2022, 09:48

Realizator: Cătălin Cîrnu - România va susține eforturile Republicii Moldova de a-şi dezvoltat sectoarele esențiale pentru cetățenii săi și de a continua reformele - a anunțat premierul Nicolae Ciucă, în urma vizitei sale la Chișinău. El menționează că ajutorul de 100 de milioane de euro oferit de București va permite continuarea construcției de drumuri și poduri, dar și de rețele de electricitate și gaz.

Guvernele României și Republicii Moldova au avut la finalul săptămânii trecute o primă ședință comună de lucru la Chișinău, în care au fost semnate o serie de acorduri. Aflăm detalii chiar acum de la invitatul "Apelului matinalul" comentatorul politic Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chișinău. Proiectele discutate, spuneam și mai devreme, vizează: infrastructura, comunicațiile, dezvoltarea zonelor rurale ale Republicii Moldova, reabilitarea instituțiilor de învățământ și cultură. Care ar fi, totuși, urgențele pentru Republica Moldova?

Oazu Nantoi: Urgențele pentru Republica Moldova sunt determinate de faptul că guvernările precedente, timp de 30 de ani, nu au făcut aproape nimic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, pentru ca să scăpăm de sub monopolul GAZPROM-ului și a Federaţiei Ruse, care a privatizat ilegal Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, de pe malul stâng al Nistrului. Acestea sunt urgențele. Dar, în fond, este foarte important ca în Republica Moldova să se schimbe atmosfera generală, depresivă şi aici este foarte important că România timp de mai mulţi ani investește în reparația grădinițelor, în reparația școlilor, chiar şi în autonomia găgăuză, despre care se vorbește, în opinia mea, prea mult. Deci, România investește în construcția liceului cu predare în limba română, unde copiii stau la rând pentru ca să studieze în limba română și sigur că noi avem nevoie de investiția capitalului românesc. Piaţa românească este principală pentru Republica Moldova, dar ne lipsesc investiţiile din partea României. Şi eu consider că această ședință comună a guvernelor, cu acest program de activitate..., de acțiuni concrete va schimba atmosfera în ceea ce privește penetrarea businessului românesc în Republica Moldova.

Realizator: Aminteați de o stare depresivă la nivel general. Premierul României, Nicolae Ciucă, spunea că a fost un prilej să constate, la vizita de la Chișinău, cea mai mare deschidere înregistrată vreodată de Republica Moldova în relația cu România. Amintea și de investițiile de capital românesc. Unde ar trebui, eventual, România să se implice mai mult?
Oazu Nantoi: Noi trecem printr-o perioadă extrem de dificilă. Dat fiind faptul că pe de-o parte guvernarea PAS a preluat funcția de președinte, a preluat majoritatea în parlament, avem guvernul nostru, dar această venire la guvernare s-a suprapus cu criza energetică artificială, în opinia mea, deoarece, în opinia mea personală, GAZPROM-ul, mai bine zis Federaţia Rusă dorește să provoace o criză socială în Republica Moldova, pentru ca să faciliteze, deci, 'coloana a cincea', în scopul destabilizării situaţiei politice. Deci, în situaţia aceasta, fireşte, că noi avem nevoie de investiții, în primul rând pentru crearea locurilor de muncă în Republica Moldova. Pe durata, repet, a 30 de ani, s-a creat o atmosferă depresivă, tineretul pleacă și este foarte important de a schimba atmosfera din societate. Îmi duc aminte de anul 2008, când candidatul la funcția de președinte Barack Obama a câștigat alegerile cu sloganul "Yes, We Can!". Deci, noi o să avem nevoie de un astfel de slogan aici în interiorul Republicii Moldova ca tinerii să îşi dea seama că ei pot reuşi, inclusiv rămând acasă, dar nu numai plecând în alte ţări. Şi în sensul ăsta colaborarea strânsă între Guvernele României și Republicii Moldova este extrem de importantă, deoarece ne cunoaștem, vorbim în aceeași limbă, avem trecutul contrariat, deci, care e interpretat de prietenii şi de neprietenii noştri, dar oricum ne vine mult mai ușor să ne înțelegem și să mergem împreună atunci când decidem să realizăm planuri concrete.

Realizator: Vorbeaţi, aminteaţi, de fapt, de criza energetică din Republica Moldova, nu este singura țară care are astfel de probleme. Dar, în contextul regional dificil, creat mai ales de criza din Ucraina, care este atmosfera în Republica Moldova?
Oazu Nantoi: Atmosfera este niţel stresantă, deoarece, dacă te uiți pe harta geografică, noi putem să ne confruntăm cu un flux de refugiați, asta este evident. Noi, Republica Moldova are pe teritoriul său trupele Federaţiei Ruse și trupele paramilitare ale regimului anticonstituţional din stânga Nistrului care s-au concrescut cu trupele Federaţiei Ruse şi practic se prezintă ca un întreg. Deci, aceste trupe reprezintă un pericol atât pentru Ucraina care pot lovi în spate în caz dacă primesc ordinul de la comandantul suprem Vladimir Putin, inclusiv acesta este un pericol eminent şi pentru Republica Moldova. Dar, noi urmărim eforturile diplomatice, deci, deocamdată de a evita scenariile cele mai sumbre, dar, din câte eu știu, Guvernul Republicii Moldova, fără mare publicitate, se străduie să mobilizeze resursele modeste pentru a fi pregătiți și pentru scenariile mai sumbre. În primul rând este vorba de, repet, refugiați, securitate energetică, securitate alimentară, deci tot ce ține de situațiile de criză care, spre regret, au devenit reale şi în această parte a Europei.

Realizator: În această perioadă tulbure pentru noi toți, și nu mă raportez doar la România și Republica Moldova, în general, informațiile false, fake-news-urile, au devenit dominante. Din câte cunoașteți, din câte ai știți, de unde se informează mai mult cetățenii moldoveni, și mă gândesc mai ales la rolul pe care îl poate juca în acest sens Radio Chișinău, din corporația Radio România pentru Republica Moldova?
Oazu Nantoi: Aveți perfectă dreptate, în sensul acela că în special noi, cei din Republica Moldova, trăim într-un mediu toxic, de fake-news, de războaie informaționale și cum am constatat eu mai de mult situaţia e și mai dificilă în urma faptului că, de exemplu, Ministerul de Externe al Federației Ruse a devenit ministerul de propagandă. Şi când ministrul apărării al Federației Rusiei, la Colegiul ministerului, îşi permite declarații că mercenarii americane au adus în zona Doneţk-ului containerele cu arme chimice, asta..., rămâi tablou, deoarece asta..., persoana oficială a unei țări membre a Consiliul Securității Organizației Naţiunilor Unite îşi permite asemenea provocări grosolane. Firește că noi mizăm pe cetățeanul conștient și inclusiv alegerile din 2020-2021 au demonstrat că societatea moldovenească este împărțită în două segmente - spre regret, asta este realitatea noastră. Un segment cu viziuni mai democratice rămâne indiferent la aceste mesaje toxice și le percepe critic, cel puțin, și nu se lasă manipulat, dar spre regret mai avem încă un segment din populație și mai avem pretinşi politicieni care, probabil fiind finanţaţi de la Kremlin, încearcă să exploateze aceste fake-news-uri, deci pentru a manipula societatea./ilixandru. Dar eu, totuși, sunt moderat optimist în sensul acela că încercările Federației Ruse prin lansare ultimatumurilor aberante de a scinda Occidentul, de a scinda NATO, de a umili SUA, au eşuat şi eu consider că putem păstra un optimism aşa prudent şi continentul nostru european va evita această conflagraţie militară. Dar în cazul în care - dacă nu Doamne - să se întâmple ceva, atunci eu totuşi sper că poporul ucrainean, susţinut masiv de Alianţa Nord-Atlantică, de SUA, totuşi va opune rezistenţă şi nu vom vedea scenarii apocaliptice, pe care vrea să le realizeze regimul lui Putin. Deocamdată, eu rămân pe ideea că majoritatea societăţii noastre totuşi are o abordare critică şi nu se lasă manipulată de aceste fake news-uri, cu toate că orice persoană care urmăreşte situaţia sigur că se simte niţel stresat.

Al doilea suspect de asasinarea lui Adrian Kreiner a acceptat să fie adus în ţară
România 20 Aprilie 2024, 15:57

Al doilea suspect de asasinarea lui Adrian Kreiner a acceptat să fie adus în ţară

Procedurile de aducere în țară al celui de-al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner vor începe...

Al doilea suspect de asasinarea lui Adrian Kreiner a acceptat să fie adus în ţară
Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
România 20 Aprilie 2024, 14:06

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei

2.500 de români sunt diagnosticați cu hemofilie, o boală rară în care sângele nu se coagulează normal, iar 900 de pacienți au...

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
România 20 Aprilie 2024, 13:55

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice

Turiștii trebuie să se ferească de agențiile neautorizate și de cele care vin cu oferte mult prea ieftine pentru a fi reale.

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni

Una dintre cele 3 victime, în vârstă de 55 de ani, a fost transportata la spital, avand rani grave.

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia

Călătoria cu trenul între cele două oraşe se va reduce la mai puţin de o oră.

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
România 20 Aprilie 2024, 12:18

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei

Au loc activităţi dedicate familiilor cu copii, concerte şi spectacole de dans.

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
România 20 Aprilie 2024, 12:03

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi

La faţa locului intervin pompierii militari, cu autospeciale de stingere.

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
România 20 Aprilie 2024, 10:55

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

Manifestarea are loc în Parcul Tineretului.

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii