Nu mai avem voie să aruncăm la gunoi haine vechi, lenjerii de pat, covoare, prosoape sau orice alte materiale textile
Autorităţile locale sunt obligate să implementeze sisteme de colectare separată pentru deşeurile textile în containere speciale amplasate în spaţii publice.

Articol de Radio România Actualităţi, 05 Mai 2025, 14:35
De la începutul acestui an, nu mai avem voie să aruncăm la gunoi haine vechi, lenjerii de pat, covoare, prosoape sau orice alte materiale textile la care vrem să renunţăm. Autorităţile locale sunt obligate să implementeze sisteme de colectare separată pentru deşeurile textile în containere speciale amplasate în spaţii publice. În judeţul Bistriţa-Năsăud nu vor fi însă instalate containere noi, ci se vor organiza campanii de colectare gratuită.
Din ce motiv s-a recurs la această soluţie, aflăm din relatarea corespondentei RRA Cristiana Sabău: ”Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Bistriţa-Năsăud a decis să nu mai amplaseze în judeţ containere pentru deşeuri textile, ci să organizeze campanii de colectare gratuită.
Explică de ce directorul Cristian Niculae: ”Nu vrem să mai amplasăm alte tipuri de containere pe care să le găsim pline de deşeuri amestecate. O dată sau de două ori pe an dacă va fi necesar, vom colecta deşeurile de la poarta casei şi de pe platourile de colectare cu un anunţ în prealabil. Cetăţenii vor scoate în saci aceste deşeuri textile. Anul acesta vom face o campanie în toamnă şi de la anul, dacă va fi necesar, vom face una înainte de Paşte şi una înainte de Crăciun. Este foarte legal acel lucru, ne-am interesat şi la ANRSC despre acest lucru şi la Ministerul Mediului.”
În toamna anului trecut a fost organizată prima campanie gratuită de ridicare deşeurilor textile de la poarta cei. Iată cu ce rezultate.
Cristian Niculae: ”S-au colectat şase tone de deşeuri, care au fost trimise la incinerare, pentru că în România în acest moment nu avem capacităţi de reciclare a deşeurilor textile.”
În oraşul Bistriţa sunt 18 containere stradale de colectare a deşeurilor textile, însă acestea aparţin unei fundaţii.”/editor Florin Lepadatu/