Novacul afumat, al patrulea produs românesc recunoscut în UE
Peştele a fost adus din China în urmă cu aproape 60 de ani şi s-a adaptat bine în România

Articol de Radiojurnal, 06 Aprilie 2017, 16:49
"Novacul afumat din Tara Bârsei" este al patrulea produs românesc recunoscut în Uniunea Europeană. Jurnalul Oficial al Uniunii a publicat astăzi decizia de includere a acestei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejată.
Novacul afumat din Tara Bârsei este preparat dintr-un peşte care a fost adus din China în urmă cu aproape 60 de ani şi s-a adaptat bine în România. Fileurile de novac se afumă cu rumeguş din lemn de fag provenit din pădurile din Ţara Bârsei.
România a reuşit să obţină protecţia europeană a alte trei produse: Salamul de Sibiu, Magiunul de Topoloveni şi Telemeaua de Ibăneşti.
Aşteaptă acum recunoaşterea din partea Bruxellesului cârnaţii de Pleşcoi şi scrumbia de Dunăre afumată.