Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noaptea Muzeelor, noutăţile celei de-a 15-a ediţii

Noaptea Muzeelor, eveniment ajuns la a 15-a ediţie, are parte anul acesta de o prezenţă susţinută a muzeelor de nişă.

Noaptea Muzeelor, noutăţile celei de-a 15-a ediţii
Foto: Arhivă / facebook.com/noapteamuzeelor

Articol de Radiojurnal, 18 Mai 2019, 09:35

Noaptea Muzeelor, eveniment ajuns la a 15-a ediţie, are parte anul acesta de o prezenţă susţinută a muzeelor de nişă.

În plus, există o serie de entităţi muzeale şi culturale sau chiar biserici care se află la prima lor prezenţă la acest program.


Reporter: Mihaela Helmis - Peste 50 de muzee și entităţi culturale diverse din București și aproape 100 din întreaga țară intră azi în evenimentul european intitulat "Noaptea muzeelor", ediția 2019, marcată și în România prin expoziții inedite și muzee de nișă la nivel național, dar și prin prezența unor noi modalități de transport în București.

Spațiile nou intrate în circuitul "Nopții muzeelor 2019" sunt: Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare și cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul național de cameră "Madrigal-Marin Constantin", după cum aflăm de la Dragoș Neamu, coordonator și în acest an al evenimentului la nivel național.


Dragoş Neamu: E foarte interesant și este o recomandare pe care o fac, să se viziteze Muzeul de Artă Recentă, deschis recent. O altă recomandare pe care o fac este cea legată de Muzeul Colecțiilor și în special Eli Lotar, care este parte a acestui program pe zona România-Franța. Este expoziție de gală, care trebuie neapărat vizitată. Interesant ce se întâmplă la ArtMark, pentru că totuși avem Dali, Picasso. În țară este foarte interesant de văzut acest Muzeu al cineastului amator din Reșița, iar pentru a compensa se pune foarte mult accent acum pe programele educative, pe intervențiile și experimentele punctuale, în colaborare cu anumiți creativi care /.../ chiar dinozaurul de la Antipa.

Ziua și Noaptea Muzeelor, la Sibiu

La Sibiu, de Ziua si Noaptea Muzeelor, publicul are intrare libera in toate sectiile celor doua mari complexe muzeale: Muzeul National Brukenthal, cel mai vechi muzeu din Romania, si Muzeul Astra cu cel mai mare muzeu in aer liber din tara.

Cu aceasta ocazie vor fi organizate si evenimente speciale, transmite corespondentul Radio România, Carmen Vulcan.

La Muzeul Brukenthal, pe timpul zilei, pana la ora 17, va fi deschis Palatul din Piata Mare, Muzeul de Istorie Naturala, cel al Farmaciei din Piata Mica si Muzeul de Vanatoare. Iar seara, de la ora 18 pana la miezul noptii, se poate vizita gratis Muzeul de Istorie, unde publicul va avea parte, in curtea muzeului, de momente de reconstiuire istorica. Iar la Muzeul de arta contemporana va fi vernisata o expozitie inspirata din perioada de industrializare din Epoca de Aur.

La Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder din Piata Mica, publicul poate vedea si afla povestea mumiei egiptene aflate in colectia muzeului.

De asemenea Muzeul Astra organizeaza o Caravana a Muzeelor. Doritorii se pot imbarca intr-un autocar care ii va plimba intreaga zi prin mai multe localitati din judet unde vor vizita diferite colectii muzeale-, inclusiv , in premiera, noul Muzeu al Tarii Secaselor din Miercurea Sibiului, care va fi inaugurat official maine.

In Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului care isi va inchide portile abia dupa miezul noptii, au loc cele mai multe evenimente : concerte pe scena de pe lac, spectacole de teatru si animatii luminoase, inclusiv trei actori ai unei trupe din Ungaria, costumati in leduri care, odata cu lasarea intunericului, vor anima atmosfera pe aleile muzeului.

De asemenea publicul este invitat sa descopere cultura si gastronomia din Marginimea Sibiului la Targul de tara din muzeul in aer liber unde invitatul special din aceasta zi este comunitatea din Gura Raului.

Localnicii vor prezenta spectacole folclorice, mesterii populari isi vor dezvalui secretele in cusut port ,confectionat cingatoare si catrinte, hamuri si bice sau in impletit ciucuri. De asemenea un cioban din Gura Raului le va arata vizitatorilor cum se tund oile dupa metoda traditionala, adica cu foarfecele speciale nu cu masinariile din ziua de azi.Gurenii vor si gati pentru vizitatori bucate ca la ei acasa. In meniu : ciorba cu hrean, tocana de miel cu galuste, frigarui la jar si placinte traditionale.

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia

Zeci de personaje istorice îi vor întâmpina pe localnici sau pe turiști în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia în cadrul evenimentului "Noaptea muzeelor". Organizatorii au pregătit și o expoziție virtuală, ateliere cu tematică antică sau momente muzicale. Are detalii corespondenta noastră Andreea Bogdan.


Reporter: Pe lângă faptul că vom întâlni la propriu personajele din cărţile de istorie prin cetate, în premieră sunt organizate și evenimente muzicale în ton cu istoria, după cum povestește Liviu Cernat, violonist.


Liviu Cernat: Vom încerca să prezentăm muzical perioada istorică începând cu secolul 18 până în secolul 20. Ne-am imaginat muzica începând cu construcția cetății până în perioada interbelică, perioada în care în cafenelele din Alba Iulia se cânta romanțe, cântece de pahar și cafe concert.


Reporter: Dacii, romanii, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Horia, Regele Ferdinand, Regina Maria, primarul Camil Velican sunt doar câteva dintre personajele istorice care îi vor întâmpina pe turiști. Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


Liviu Zgârciu: Programul debutează sâmbătă la ora 19:00, avem o reprezentație a gărzii Appulum, apoi parada de deschidere, de la ora 8:00 se va intra în muzeu, acolo peste 40 de personaje istorice vor aștepta vizitatorii, o să avem și o interesantă expoziție virtuală Zei pe display, o expoziție în care sculpturile romane vor fi personajele principale. De la ora 11:00 o reprezentație a Ludusului Apulensis, luptele de gladiatori.


Realizator: Noaptea muzeelor este organizată la noapte în peste 50 de muzee şi entităţi culturale din Bucureşti şi aproape 100 din restul țării.

"Noaptea muzeelor", în Județul Hunedoara

Peste 100 de muzee şi entităţi culturale publice şi private din toată ţara vor fi deschise în această noapte pentru expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. Este marcată, astfel, o nouă ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, iar intrarea la toate aceste evenimente este liberă. Cum s-a pregătit judeţul Hunedoara pentru Noaptea Muzeelor, ne spune corespondentul nostru, Ilie Pintea :


Reporter: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și-a propus să promoveze la această ediție a Nopții Muzeelor istoria Palatului Magna Curia, clădirea principală ce găzduiește expozițiile instituției de cultură. De la ora 17:00, Teatrul de Artă din Deva pune în scenă aici spectacolul interactiv "Imagini pe gramofon", care face legătura cu momentul înființării muzeului în actualul sediu, iar publicul va avea parte și de prezența unei companii de reconstituire istorică.


Liliala Ţolaş, director muzeu: Compania Dragonului va realiza o prezentare de armuri medievale, demonstrații de antrenamente, lupte full contact în armură, tir cu arc istoric maghiar, prezentare de artilerie .


Reporter: În Valea Jiului, Noaptea Muzeelor propune un tur al muzeelor înființate de Ion Barbu, ghid fiind chiar artistul, iar destinația finală va fi Mina Petrila, unde vizitatorii pot vedea Muzeul Salvatorului Minier împreună cu unul dintre cei care au practicat această meserie,


Ina Berar, vicepreședintele asociației Planeta Petrila: Ele sunt cu tematică diferită: e Muzeul Instalatorului Român, care e o colecție de instalații marca Ion Barbu, este Muzeul Mamei, care e, așa, un muzeu oarecum sentimental, și e Casa Memorială Ion D. Sîrbu, care vorbește despre tot parcursul lui Ion D. Sîrbu de-a lungul vieții.


Reporter: Cele mai spectaculoase evenimente din cadrul acestei ediții a Nopții Muzeelor au loc la Castelul Corvinilor, care va găzdui două spectacole de video-mapping și un recital Paula Seling, alături de spectacole de reconstituire istorică puse în scenă de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
România 27 Martie 2024, 20:33

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 

Pompierii militari și echipa de scafandri de căutare-salvare a ISU Vâlcea, se retrag deocamdată la bază având în vedere că...

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole
România 27 Martie 2024, 19:17

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole

Operatorii economici vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice și a altor articole
O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian trece prin România
România 27 Martie 2024, 18:36

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian trece prin România

La noapte masa de aer se va extinde şi deasupra Mării Negre şi Ucrainei.

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian trece prin România