Moaştele Sfintei Împărătese Elena sunt aduse în pelerinaj în România până pe 8 mai
Sfintele moaşte sunt aşezate la închinare la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, după ce au fost expuse la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Articol de Remus Rădulescu, 30 Aprilie 2025, 23:37
România este a doua ţară ortodoxă în care sunt aduse moaştele Sfintei Elena, care se păstrează la Veneţia, după ce în 2017 ele au mai fost în pelerinaj în Grecia. Moaştele se găsesc în interiorul unui mulaj care înfăţişează chipul Sfintei Elena şi pot fi văzute într-o raclă transparentă. Această raclă a fost adusă astăzi în Bucureşti, la Catedrala Patriarhală, iar în cursul serii a ajuns la Mănăstirea Pantocrator din judeţul Teleorman, care îşi sărbătoreşte hramul în Duminica femeilor mironosiţe, 4 mai.
Sfânta Elena a fost mama Împăratului Constantin cel Mare, cel care a dat libertate de manifestare creştinismului în Imperiul Roman în secolul al IV-lea. Sfintei Elena i se datorează descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi construirea mai multor biserici la Locurile Sfinte.
Împărăteasa Elena a murit în anul 330 şi a fost înmormântată la Roma. Trupul ei a fost mutat ulterior în noua capitală a imperiului întemeiată de fiul său, Constantinopol. De acolo au fost duse în 1211 de cavalerii cruciaţi la Veneţia, în Italia, unde se păstrează până astăzi.
Moaştele Sfintei Elena au fost întâmpinate astăzi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, care a vorbit despre moştenirea spirituală a acestei sfinte, una dintre cele mai cinstite în creştinism: Este o mare bucurie pentru noi, românii, ca în această zi, sfintele moaşte poposesc pentru câteva ore în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, ocrotite tocmai de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, oferindu-ne astfel prilejul de a ne închina cu evlavie şi de a primi binecuvântarea acestei mari sfinte întocmai cu apostolii cinstită. Sfânta Împărăteasă Elena ne-a lăsat o moştenire spirituală de o valoare inestimabilă prin exemplul său de credinţă, evlavie şi apreciere, entru că a ajutat o mulţime de săraci. Ea reprezintă pe conducătorii creştini ctitori de biserici şi binefăcători ai poporului.
În cursul serii, moaştele Sfintei Elena au fost aşezate la închinare la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, unde vor rămâne până în ziua de 8 mai.