Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr: România este deja percepută ca fiind un furnizor regional de securitate

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul apărării, Angel Tîlvăr

Ministrul apărării, Angel Tîlvăr: România este deja percepută ca fiind un furnizor regional de securitate
Foto: facebook.com/angel.tilvar.oficial

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 25 Octombrie 2023, 09:10

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 octombrie, ora 8:27) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Comisiile de apărare din Parlament au aprobat cu unanimitate cumpărarea a 32 de avioane F35. Este cea mai scumpă achiziție din istoria armatei și ajunge la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.
Realizator - Cătălin Cîrnu: 25 octombrie este însă Ziua Armatei, ce va fi sărbătorită prin ceremonii militare și religioase, iar invitatul "Apelului matinal" este chiar ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr. Bună dimineața!
Angel Tîlvăr: Bună dimineața! La Mulţi Ani!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi un gând bun tuturor. Exact, și un gând bun tuturor militarilor români. Mai ales că traversăm o perioadă tristă, dacă ne uităm și la ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar și în Israel. Ce fac militarii români? A fost un an, nu știu, de vârf al participării României în misiunile internaționale.
Angel Tîlvăr: Păi, așa cum spuneați, contextul în care sărbătorim Ziua Armatei este un context de securitate regional și internațional pe care nu credeam să-l mai trăim vreodată după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condițiile în care avem un, așa cum spuneați, avem un război la granița de est a țării, un conflict ilegal pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei în februarie anul trecut. Așa cum s-a comentat nu o dată în emisiunile dumneavoastră, acest război de agresiune a schimbat coordonatele de securitate la nivel regional, dar și la nivel euroatlantic, pentru totdeauna, situând Marea Neagră în prima linie a agresiunii Rusiei la adresa ordinii internaționale. În acest context, România, prin faptul că este un stat stabil, un stat predictibil, este deja percepută ca fiind un furnizor regional de securitate și acționăm pentru întărirea acestui rol prin consolidarea relațiilor cu partenerii strategici, atât la nivel bilateral, la nivel multilateral, în cadrul NATO, UE, OSCE, ONU, cât și la nivel regional. Așa cum știm, suntem parte, din fericire și pe o alegere strategică a poporului român foarte bună, spuneam că suntem parte a celei mai importante alianțe militare, iar printre deciziile luate la Summit-ul NATO de la Madrid și Vilnius se află și consolidarea posturii de descurajare și apărare, ceea ce implică o prezență aliată sporită în țările noastre./dsirbu/ Ca să revin la prima parte a întrebării dumneavoastră, identificăm și facem eforturi să identificăm cele mai bune soluții pentru implementarea deciziilor despre care am făcut vorbire puțin mai devreme, inclusiv prin perspectiva creșterii numărului de militari și echipamente militare. La acest moment vreau să îi informez pe cei care ne ascultă că avem peste 5.000 de militari din Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Statele Unite, dislocați în prezent pe teritoriul țării noastre și care se antrenează împreună cu militarii noștri, România fiind în felul acesta mai bine protejată și aparată.
Realizator - Daniela Petrican: Dar câți români sunt plecați?
Angel Tîlvăr: La acest moment - 850. Eu ieri am avut onoarea să discut în format de videoconferință cu militarii români aflați în teatrele de operații, așa cum am făcut-o și anul trecut, așa cum am făcut-o și în primăvara anului acesta, am fost și m-am întâlnit cu ei acolo și urmează ca în perioada următoare să fac din nou acest lucru.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Armata României are și o campanie de recrutare, inclusiv la nivelul celor care vor să se reîntoarcă în armată. Este atractivă armata pentru cetățeanul de rând, mai ales pentru tineri?
Angel Tîlvăr: Am spus-o adesea și o fac și cu această ocazie, că pe lângă discuțiile care se poartă vizavi de înzestrarea armatei, iar emisiunea dumneavoastră a început menționând aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru o achiziție importantă în ceea ce privește echipamentele militare care ne sunt atât de necesare, deci, pe lângă achiziții, principala resursă a armatei o reprezintă personalul militar. Și este esențial să facem cariera militară atractivă pentru tineri. În același timp, cred că este bine să facem eforturi pentru retenția personalului în armată și, dacă sunteți de acord, pot să vă dau câteva date care trimit exact la ceea ce ați menționat dumneavoastră la începutul întrebării. Și pot să vă spun că avem trei măsuri pe care urmărim să le implementăm și anume: mărirea cifrei de școlarizare în instituțiile militare de învățământ - și în acest sens, pot să vă spun că în 2023, în cele cinci colegii naționale militare sunt înscriși aproximativ 2.800 de liceeni, în timp ce în școlile militare de maiștri și maiștri militari și subofițeri este o cifră de școlarizare de 2.000 de elevi, iar instituțiile militare de învățământ superior cuprind peste 3.500 de studenți./apostelnicu/ În ceea ce privește rezerviștii voluntari, pentru că este foarte important să creștem și încadrarea rezervei armatei noastre, o dată cu majorarea remunerației cuvenite pentru perioada în care rezervistul voluntar nu participă la instruire sau emisiuni, creștere de la 10% la 30% din soldă. A crescut și numărul celor care doresc să încheie contracte de rezervişti voluntari cu armata. Dacă cifra mea este exactă, sunt 2.187 de locuri la nivel național, iar până în acest moment au fost încadrate aproximativ 1.800 de funcții.
Realizator - Daniela Petrican: Avem și o întrebare de la un ascultător. Pensiile militare vor fi indexate în 2024 tot cu rata medie a inflației din 2022, de 13,8%, la fel ca pensiile civile?
Angel Tîlvăr: Sper să reuşim să facem în așa fel încât să nu scadă, pe de o parte, să nu scadă nicio pensie militară, lucru care până acum s-a întâmplat și totodată vom avea grijă ca să obținem o creștere care să permită și păstrarea, în niciun caz scăderea actualului nivel al pensiilor. În această ecuație, intrând, evident, fiind luată în calcul și inflaţia.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Pe final de interviu, domnule ministru, aș vrea să le transmiteți un mesaj militarilor români și, de ce nu, tuturor românilor care ne ascultă, astăzi, de Ziua Armatei, repet, 25 octombrie.
Angel Tîlvăr: Vreau să vă mulțumesc pentru că îmi oferiți ocazia să spun că sărbătoarea de astăzi este și o zi a recunoștinței românilor față de militarii noștri. Armata asigură prin oamenii care-i îmbracă uniforma cu, aș spune eu, onoare, mândrie, patriotism și simţ al datoriei, spuneam că asigură securitatea și apărarea noastră, a tuturor și este garantul unei vieţi trăite în pace, libertate și normalitate. Onorăm în această zi oştirea în ansamblul ei și onorăm atât pe veteranii de război, veteranii teatrelor de operații, militari activi, în rezervă sau retragere, precum și personalul civil care își desfășoară activitatea în Armata României, pentru că tuturor le datorăm respect și recunoștință, iar pentru modul exemplar în care-și apără țara în misiuni executate atât în țară, cât și peste hotare, vreau să transmit tuturor felicitări și urări de succes. În același timp, vreau să transmit gânduri bune și urări de sănătate și familiilor personalului MApN, care le sunt alături și care îi sprijină necondiționat. Deci, pe lângă lucrurile pe care le-am spus, încă o dată, La Mulți Ani Armatei României și La Mulți Ani, România!
Realizator - Daniela Petrican: La Mulți Ani! Spunem și noi încă o dată și vă mulțumim pentru prezența la Radio România Actualități. Invitatul "Apelului matinal" a fost ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Iar Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește de fiecare dată Armata Română, în 25 octombrie, pentru că în 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma bătăliei de la Carei. E adevărat că după aceea Armata Română a eliberat și alte teritorii din Ungaria și fosta Cehoslovacie.

Craterul de la Slănic „nu a mai avansat”
România 27 Aprilie 2024, 13:29

Craterul de la Slănic „nu a mai avansat”

Specialişti ai Institutului Geologic şi Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului se află la...

Craterul de la Slănic „nu a mai avansat”
În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”
România 27 Aprilie 2024, 11:09

În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”

Cel mai scump oraş, din acest punct de vedere, rămâne Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de peste 2.600 de euro pe metru pătrat.

În primul trimestru din 2024, preţul mediu al locuințelor „s-a majorat cu peste 7%”
Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
România 27 Aprilie 2024, 10:50

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA

900 de adolescenți din România și Republica Moldova încep un stagiu de pregătire cu expertul antidrog Cătălin Țone.

Ambasador Dependent de Antidrog, o nouă etapă în campania susținută de RRA
Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
România 26 Aprilie 2024, 22:45

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate

Judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea rechizitoriului și a respins mai multe cereri și excepții formulate...

Tribunalul București a dispus începerea procesului în dosarul fraților Tate
Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara