Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Medicul care va apela la inteligența artificială „va trebui să cearnă ideile pe care i le dă calculatorul”

"Apel matinal" - Invitat: Mircea Beuran, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

Medicul care va apela la inteligența artificială „va trebui să cearnă ideile pe care i le dă calculatorul”
Prof. dr. Mircea Beuran. Foto: Arhivă/ Agerpres

20 Noiembrie 2023, 09:14

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 noiembrie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu -
Daniela Petrican: Academia de Științe Medicale și-a ales săptămâna trecută, în adunarea generală, pentru un mandat de patru ani, noii membri ai biroului executiv.
Cătălin Cîrnu: Iar președintele academiei este profesor dr. Mircea Beuran, invitat astăzi la "Apel matinal". Bună dimineața!
Mircea Beuran: Bună dimineața și sărut mâna!
Daniela Petrican: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, domnule profesor, cred că mulți dintre cei care ne ascultă nu știu exact ce înseamnă Academia de Ştiinţe Medicale și care este activitatea. Pe scurt, care ar fi aceasta?
Mircea Beuran: Academia de Științe Medicale este o instituție publică care se ocupă cu cercetarea medicală și farmaceutică vizavi de modul în care performanța în domeniul cercetării crește, crește, crește; o parte din cei care au condus cercetarea, cei care conduc discipline de vârf, cei care au adus îmbunătățiri și au promovat școala românească, au o vizibilitate bună și naţională și internațională sunt cei care intră în această Academie de Științe Medicale. Ea are un număr de 190 de membri titulari, 36 de corespondenți, vreo 60 de membri de onoare din țară și un număr destul de mare de membri de onoare din străinătate, cetățeni străini sau români care au a doua cetățenie în străinătate și care au niște rezultate deosebite în activitățile lor.

Daniela Petrican: Domnule profesor, știm bine că, în România, cercetarea este un domeniu care suferă din cauza subfinanțării. Ce ar trebui făcut pentru a reduce exodul specialiștilor?
Mircea Beuran: În primul rând, cercetarea nu se poate face fără tehnologie nouă și fără bani mulți. Lucrul acesta nu îl poate compensa inteligența noastră. Suntem inventivi, lucrăm, avem foarte multe noutăți, dar, din nefericire, nu putem... și ceea ce găsim ca un element de dezvoltare în cercetare să putem să-l continuăm acasă. Dacă se poate discuta de ceva, este ca să centralizăm aceste zone de cercetare științifică, să putem să le susținem, pentru că cercetarea științifică are nevoie de susținere permanentă, iar cu tehnologiile vechi nu poți să aduci un progres nou, iar acest progres nou nu poate fi decât întreținut permanent.

Vreau să vă spun că substituim o parte din elementele de care am avea nevoie cu bunăvoința cercetătorilor, cu timpul cercetătorilor, cu modul în care ei stau și lucrează fără limită de timp, publică, intră în contact cu o seamă de cercetători din țară sau din afară, cu instituții noi... Acum ați văzut că se robotizează foarte mult. Toate lucrurile acestea noi căutăm să le promovăm și să aducem foarte multe lucruri la zi prin foarte multă activitate, cum era odată, de la om la om, dar totodată şi a promova rezultatele lor. Vreau să vă spun că acum, în decembrie - așa, ca o ultimă noutate -, se pune în final o mână care este robotizată, electronizată, pentru cei care au amputații de braț. Această proteză, care este și umanizată și robotizată, am scos-o să fie mai ieftină pe piață, iar modul de lucru al acestei proteze este prin lipirea ei la membrul viu, iar tot ce comandă creierul individului respectiv se traduce prin mișcările acestei mâini, care este o proteză. Este un lucru nemaipomenit și va fi în ajutorul foarte multora, al celor care au accidente de muncă, accidente de circulație, alte tipuri de accidente și își pierd o jumătate din braţ.

Daniela Petrican: Şi acest lucru va putea fi posibil la spitale în România?
Mircea Beuran: Cu siguranță că da. Va fi nevoie să-i pregătim pe medici, dar pregătirea aceasta nu necesită foarte mult, pentru că prelucrarea ideii până la finalitate s-a făcut cu medici, cu ingineri, cu electronişti, cu cei care lucrează în robotizare, în IT etc.
Daniela Petrican: Pentru că ați vorbit de robotizare și de updatarea tehnologică în domeniu, cum vedeți impactul inteligenței artificiale în medicină?
Mircea Beuran: Acest impact, care a fost preluat așa, foarte rapid, și unii s-au bucurat foarte mult că "uite, vom avea posibilitatea să fim întrajutorați, dar poate și responsabilitatea să fie preluată"... Lucrul acesta pentru medicii cercetători, pentru medicii cu experiență foarte multă şi discutând - noi avem o serie de conferințe ale Academiei de Științe Medicale; ultima a fost acum, în noiembrie, pe 10 noiembrie, exact cu inteligența artificială, "Medicina viitorului" numindu-se - pentru a lua contact cu ideea...
Dar noi vrem să pregătim începând cu semestrul doi al anului universitar, adică din martie anul viitor, cursuri de educație medicală, pentru a face cunoscute rezultatele din domeniul inteligenței artificiale. Vrem să se înceapă cu un ABC, să se înțeleagă ce înseamnă inteligență artificială în medicină și, totodată, să putem să înțelegem că această inteligență artificială se dezvoltă aplicat pe diferite specialități, nu este un en gros, ea va trebui să fie în gândirea medicului în așa fel încât fiecare individ este un univers. Acest univers biologic nu poate fi pus la grămadă. Deci medicul care va apela la inteligența artificială va trebui să cearnă ideile pe care i le dă calculatorul, să vadă cât se pot aplica la pacientul pe care îl are în față. Și lucrurile acestea nu se pot lua așa, am auzit sau deschid calculatorul sau telefonul și mi-a venit o idee. Va trebui să facem școală cu treaba aceasta și, începând din martie anul viitor, vor fi cursuri, vor fi cursuri pentru toată lumea medicală, adică pe Zoom putem să dăm drumul la aceste cursuri ca oamenii să se inițieze, să cunoască și cei care sunt într-o etapă avansată de cunoaștere să-i constituim în grupuri de lucru, în așa fel încât să putem să dezvoltăm ideile pe diferitele specialități. Totodată, să se înțeleagă care sunt și plusurile aceste inteligențe /artificiale/, dar și minusurile în această etapă de dezvoltare, pentru că prevede investigare, prevede aplicarea unor tehnici cu ajutorul inteligenței artificiale.
Cătălin Cîrnu: Vorbeați mai devreme de mâna bionică, au reacționat imediat ascultătorii noștri. Cine va suporta costul eventualei proteze?
Mircea Beuran: Deocamdată, să o /.../
Cătălin Cîrnu: E bine, în primul rândd, să le răspundem...
Mircea Beuran: Dar este mult mai ieftină decât ceea ce există pe piață la ora actuală și este mult mai performant mâna biotică pe care acum, în decembrie, se va finaliza și se va închide această cercetare. Ea este un mix între România și Norvegia, având aplicații din toate domeniile superdezvoltate în domeniul acesta, în care mâna este finalul.
Cătlin Cîrnu: Știu că vă pregătiți, evident, de treabă. Acum, o ultimă întrebare apropo de viitorul medicinei românești: ieri a avut loc examenul de rezidențiat, probabil cel mai important din cariera unui medic. E suficient numărul de locuri scoase la concurs? Cum îi simțiți pe colegii tineri ai dumneavoastră?

Mircea Beuran: La școală colegii tineri sunt performanți, ei vin, vin, participă, cursuri, lucrări practice, se simte nevoia de cunoaștere mai mult, participă la vizită, la contravizită, vorbesc de segmentul meu de chirurgie, intră în sală să se familiarizeze cu atmosfera de sală de operație, de tipicurile de a intra, sunt interesați. Singurul lucru pe care-l ridică întotdeauna este unde voi lucra eu când voi ști atât de multe lucruri. Trebuie să gândim locurile, cred că este nevoie să dezvoltăm ca să putem să se ducă medicul acolo, să dezvoltăm unitățile medicale după performanța pe care o dă școala, pentru că degeaba vine foarte pregătit, știe Computer Tomogra, știe Angiograf, știe Rezonanță Magnetică etc. etc. și ajunge într-o unitate care nu are decât un minim și lucrul acesta îl face să gândească că trebuie să își găsească un alt loc. Apoi, va trebui să găsim care sunt nevoile reale cu evoluția stării de sănătate a populației, pentru că sunt lucruri pe care le-am pierdut, deci, patologia aceea nu mai este la curent cu timpul, și au apărut patologii noi, agresive, unele dintre ele și ce reprezintă un eveniment foarte neplăcut este că tânăra generație este afectată, așa cum știți, de o seamă de lucruri care fac ca viața lor să fie pusă în pericol. Este nevoie și de multă educație sanitară pentru segmentul acesta.

Daniela Petrican: Domnule profesor, mulțumim pentru prezența pe frecvnțele Radio România Actualități.
Mircea Beuran: Mulțumesc și eu mulțumesc. O zi bună în continuare!

Daniela Petrican: Zi bună! Invitatul "Apelului matinal" a fost președintele Academiei de Științe Medicale, profesor dr. Mircea Beuran.

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
România 02 Mai 2024, 20:40

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor

Fiţi atenţi la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate. Nu introduceţi niciodată datele personale sau financiare pe...

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor
La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
România 02 Mai 2024, 20:28

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri

Poliţiştii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri şi le-au interzis participarea la Festivalul de muzică...

La Mamaia, polițiștii au depistat 11 persoane care aveau asupra lor droguri
Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
România 02 Mai 2024, 20:03

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro

Domeniile vizate sunt variate: de la săli de fitness, service-uri şi spălătorii auto până la IT, cabinete medicale şi brutării.

Microîntreprinderile care au mai puţin de 10 angajaţi pot obţine ajutoare de până la 300.000 de euro
Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
România 02 Mai 2024, 17:41

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dispus astăzi extinderea perimetrului de siguranţă în jurul...

Noi evacuări în Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi
Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche
România 02 Mai 2024, 17:23

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche

Un tânăr de 24 de ani a fost transportat cu traumatism cranio-cerebral la Spitalul din Mangalia, după ce a fost victima...

Un tânăr de 24 de ani a fost victima unei agresiuni în Vama Veche
Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”
România 02 Mai 2024, 13:46

Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Patrule de jandarmi, „inclusiv pe traseele montane”
În 23 de localităţi din ţară nu s-a returnat în luna martie niciun ambalaj reciclabil
România 02 Mai 2024, 10:32

În 23 de localităţi din ţară nu s-a returnat în luna martie niciun ambalaj reciclabil

Raport al companiei Returo privind numărul de ambalaje reciclate.

În 23 de localităţi din ţară nu s-a returnat în luna martie niciun ambalaj reciclabil
Este important ca tinerii „să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii”
România 02 Mai 2024, 10:23

Este important ca tinerii „să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii”

"Apel Matinal" - Invitat: Sergiu Covaci, vicepreședinte executiv al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Este important ca tinerii „să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii”