Măsuri de protecție în cazul alunecării de teren de la Coștiui, județul Maramureș
La Coștiui, în Maramureș, s-a exploatat sare încă din anul 1450, dar mina unde s-a produs craterul nu mai este funcțională din prima jumătate a secolului trecut.

Articol de Radiojurnal, 23 Iulie 2025, 21:19
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Maramureș a stabilit miercuri, 23 iulie, noi măsuri de protecție în cazul alunecării de teren semnalate la începutul acestei săptămâni, în comuna Rona de Sus.
Inițial a fost nevoie de evacuare a şase familii din apropierea zonei afectate de alunecarea de teren produsă pe aproape 150 m², în galeria unei vechi mine de sare din satul Coștiui, unde s-a format un crater cu un diametru de 30 metri și o adâncime de 10-15 m.
"Am identificat poziția exactă a acestei mine Ferdinand. Unde este surpat terenul este o galerie de intrare, practic, în acea mină, care este foarte mare. Mai departe vom da o hotărâre prin care cu bani din fondul de rezervă al cuionsiliul județean vom plăti experți care să facă un studiu geotehnic, care să ne spună care e situația exactă. Până atunci asigurăm perimetrul de siguranță. Nu este o situație de risc iminent. Am montat și un semn de supraveghere video prin care să monitorizăm exact evoluția 24 din 24 de ore pe zi. De ieri, de când s-a întâmplat evenimentul, şi ne-a fost semnalat, până astăzi, fisurile nu au continuat foarte mult și ăsta e un fapt îmbucurător", a spus prefectul județului Maramureș, Florin Sălăjan.
La Coștiui, în Maramureș, s-a exploatat sare încă din anul 1450, dar mina unde s-a produs craterul nu mai este funcțională din prima jumătate a secolului trecut.