Mai puţini pensionari în al doilea trimestru din 2013
Numărul mediu de pensionari a scăzut în al doilea trimestru cu 80 de mii de persoane faţă de aceeaşi perioada din 2012. Cifra depăşeşte, însă, în continuare, numărul salariaţilor.
Articol de Iulian Olescu, 13 Septembrie 2013, 14:03
Numărul mediu de pensionari a scăzut în al doilea trimestru din acest an cu optzeci de mii de persoane faţă de perioada similară din 2012 şi a ajuns la cinci milioane patru sute de mii de persoane, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Crifra depăşeşte, însă, în continuare, numărul salariaţilor.
Specialiştii atrag din nou atenţia cu privire la nevoia unor măsuri radicale pentru a remedia această situaţie.
Altfel, la orizontul anilor 2025-2030, problema va fi mult mai complicată, deoarece generaţia aşa-zişilor "decreţei" va îngroşa rândurile pensionarilor.
Problemele demografice ce afectează întreaga Europă şi nu numai se manifestă pregnant şi în România.
Sistem de pensii deficitar
Sistemul de pensii din ţara noastră se chinuie să supravieţuiască de ani buni, în condiţiile în care numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al salariaţilor.
Este o situaţie total nesustenabilă, apreciază specialiştii, care recomandă identificare şi aplicarea unor soluţii pentru ca aceasta să nu se perpetueze sau chiar mai rău, să se agraveze pe termen mediu şi lung.
Printre variantele puse deja în practică de către autorităţi, se numără introducerea pensiei private obligatorii, dar şi majorarea treptată a vârstei de pensionare.
Astfel, bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani începând din ianuarie 2015, faţă de 64 de ani în prezent, iar femeile de la 59 de ani acum la 60 de ani în 2015 şi la 63 de ani în 2030.
În privinţa pensiilor private, ministerul muncii a înaintat spre dezbatere publică un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a acestora.
Astfel, dacă participantul la un sistem de pensii private a acumulat suficienţi bani, poate opta între o pensie lunară viageră până la momentul decesului, o pensie lunară viageră cu o perioadă certă de plată sau o pensie lunară viageră, cu componente de plată pentru soţul, respectiv soţia participantului, după decesul acestuia.
Cei care nu au acumulat însă suficiente fonduri pentru o pensie viageră sunt obligaţi să opteze pentru o pensie limitată, ceea ce înseamnă plata lunară a unei sume fixe, până la expirarea unei perioade limită stabilită prin contractul de furnizare sau până la data decesului, dacă acesta survine înainte de expirarea perioadei limită.