Mai multe județe au fost afectate de furtuni violente
Case şi drumuri au fost inundate, a căzut grindină de mari dimensiuni, iar vântul a pus la pământ zeci de copaci. Cele mai afectate au fost judeţele Neamţ şi Suceava.

Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 28 Iulie 2025, 07:32
Au fost furtuni violente duminică după-amiază în cel puţin șase judeţe. Case şi drumuri au fost inundate, a căzut grindină de mari dimensiuni, iar vântul a pus la pământ zeci de copaci.
Cele mai afectate au fost judeţele Neamţ şi Suceava. În Neamţ 700 de persoane din comunele Farcaşa, Borca şi Poiana Teiului s-au autoevacuat sau au fost evacuate din calea apelor.
La postul hidrometric Frumosu a fost înregistrat un maxim istoric al nivelului râului Bistriţa care a depăşt cu 40 de centimetri cota de pericol.
În Suceava a plouat atât de mult încât cotele cursurilor mari de apă au ajuns la limita de pericol. Broşteni este cea mai afectată zonă din judeţ. Acolo, intemperiile au produs pagube importante, iar intervenţiile s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii.
Apele învolburate au ieșit din matcă, iar la Broșteni inclusiv o mașină a fost luată de ape. La Găinești Slatina, cotele părâului Suha Mică au crescut, iar apele și aluviunile au blocat parțial drumul județia 209 A.
Grindina a provocat și ea pagube în zonele Vatra-Dornei, Frasin, Gura Humorului și Stulpicani. S-a intervenit pentru tăierea unor arbori căzuți la marginea carosabilului pe DN 17, la ieșirea din localitatea Pojorâta spre Valea Putnei, arbori care în cădere au rupt și fire de electricitate, fiind solicitate în sprijin și echipaje de la Delgaz Grid.
Tot în localitatea Broșteni, una din cele mai afectate de viituri, s-a intervenit pentru salvarea a două persoane, ca urmare a ieșirii din matcă a pârâului Dârmoxa și a pârâului Neagra. Pe DN 17 B, în zona localității Broșteni, circulația rutieră a fost oprită din cauza apei pluviale și a aluviunilor scurse de pe versanți pe carosabil.
În urma ieșirii din matcă a pârâului Ostra, o locuință din localitate în care se aflau opt persoană, printre care doi copii, a fost complet înconjurată de ape.
Cei din interior s-au refugiat la etajul casei, în așteptarea salvatorilor, iar intervenția promptă a pompierilor militari, în colaborare cu jandarmeria, poliția și autoritățile locale, a făcut posibilă salvarea în siguranță a tuturor celor opt persoane.
Pagube au fost şi judeţul Botoşani unde vijelia a distrus acoperişurile a două clădiri, a doborât arbori peste carosabil sau cabluri electrice şi a inundat gospodării.
Iar în judeţul Harghita, viiturile au ajuns pe drumul judeţean 174 B şi pe drumul de acces din zona Vămanu unde circulaţia a fost blocată. Mai multe gospodării şi poduri au fost afectate. Furtuni au fost şi în judeţele Alba, Arad, Hunedoara şi Vâlcea.