Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Vizita Papei Francisc în România

Papa Francisc la Bucureşti. Foto: Petruţ Hîrţescu

Articol de Răzvan Stancu, Petruţ Hîrţescu, 31 Mai 2019, 11:01

LIVE VIDEO: Papa Francisc în România.

Preluare TVR

Papa Francisc la Bucureşti. VIDEO: Petruţ Hîrţescu

UPDATE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 13:14: Discursuri la Palatul Cotroceni cu ocazia vizitei Papei Francisc

UPDATE: ora 12.35: Papa Francisc este primit la Palatul Cotroceni

Reporter: Oana Bâlă - În acest moment Sanctitatea Sa, Papa Francisc, se pregătește să intre în incinta Palatului Cotroceni, mai precis pe platoul Marinescu, unde este întâmpinat de către președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa. Platoul Marinescu este locul folosit pentru primirea protocolară a președinților din alte țări. Ceremonia oficială de primire, adică ceremonialul militar, va începe în câteva momente cu intonarea imnului statului Vatican.

Fanfara militară a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul va intona acest imn.

Tot această fanfară va intona imnul României după aceea. Trebuie să vă mai spun că pe platoul Marinescu, în afară de jurnaliști acreditați, se află în public într-o tribună mai mulți elevi și studenți, dar și copii de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, dar și de la Asociația națională a surzilor din România.

Video: Carmen Gavrilă

Realizator: În acest moment Sanctitatea Sa este primit la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis

UPDATE: ora 12.20 Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit cu onoruri militare.

Foto: Carmen Gavrilă

UPDATE ora 11.45: Papa Francisc a ajuns în urmă cu puţin timp la Bucureşti, unde şi-a început vizita de trei zile în România. Suveranul Pontif a fost întâmpinat la Aeroportul Otopeni de preşedintele Klaus Iohannis, iar acum este în drum spre Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de bun venit.

Coloana oficială se îndreaptă la această oră spre Bulevardul Kiseleff, unde s-au adunat câteva sute de oameni, iar viteza maşinilor se va reduce pentru ca Papa să-i poată saluta pe cei care au dorit să-l întâmpine - Alex Lancuzov este acolo, care este atmosfera, Alex?


Reporter: Este o atmosferă încărcată cu foarte multă emoţie şi bucurie, aici, pe Şoseaua Kiseleff, practic am oprit la jumătatea distanţei dintre Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, pot să vă spun că în doar câteva minute, cred că s-au strâns peste 500 de persoane, sunt foarte mulţi tineri, foarte mulţi părinţi cu copii, care au venit aici, să îl salute pe Papa Francisc şi de câteva minute au venit şi foarte mulţi angajaţi, au ieşit de la birourile din zonă să vadă momentul.

Sunt aşezaţi oamenii de o parte şi de cealaltă a şoselei Kiseleff, unii au şi steaguri, unii au adus steagurile din 1999, de la prima vizită a unui suveran pontif în România. Este linişte. Toţi aşteaptă să vadă coloana oficială, care va trece pe aici, disnpre Arcul de Triumf către Piaţa Victoriei şi apoi spre Palatul Cotroceni.


Realizator: Mulţumim, Alex, te aşteptăm şi pe parcursul zilei cu alte informaţii. În câteva minute, va începe apoi, la Cotroceni, ceremonia de bun venit şi seria întâlnirilor oficiale ale Papei Francisc cu autorităţile române, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, şi ai societăţii civile.

Carmen Gavrilă este acum în direct. S-au încheiat toate pregătirile?


Reporter: Da, s-au încheiat pregătirile, toată lumea este cu ochii pe ecranul din curtea Palatului Cotrocen, urmărim ultimele etape ale drumului spre Palatul Cotroceni. Aici a fost amenajată o tribună în curtea palatului, în care sunt tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, coruri de copii, cercetaşi şi chiar tineri de la Asociaţia Naţională a Surzilor. Suveranul Pontif va avea parte de o primire specifică şefilor de stat. Pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni, Papa Francisc va fi salutat cu onoruri militare de Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul.

După aceea, urmează întâlnirile oficiale, preşedintele Klaus Iohannis şi Sanctitatea Sa vor avea convorbiri tête-à-tête, iar de la ora 13:05, în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, se va desfăşura întâlnirea cu autorităţile statului, cu reprezentanţii societăţii civile, ai Corpului Diplomatic.

În prezenţa a aproximativ 40 de invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi Sanctitatea Sa vor susţine apoi discursuri.

UPDATE: ora 11.35: Cristian Curte: Avionul a aterizat și este deja parcat aici, în fața salonului oficial. Așteptăm în câteva momente să se deschidă ușa și să coboare Papa Francisc.

Atmosfera este una liniștită, de bucurie. În dreapta și în stânga covorului roșu sunt câteva sute de pelerini catolici, care poartă în mâini stegulețe ale României și ale Sfântului Scaun, meşuri care sunt așezate în fața acestor grupe de pelerini poartă pe ele mesajul: "Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului", un mesaj din Evanghelia de la Matei, scris în română și în italiană.

Pelerinii până acum au cântat, am auzit cântece catolice, cântece în cinstea Sfântului Părinte, dar s-au și rugat, s-a rostit rugăciunea Tatăl Nostru.

O mulțime entuziastă de pelerini, care sunt împreună aici la aeroportul din Otopeni pentru a-l primi pe Sfântul Părinte, împreună cu episcopii Conferinței episcopilor catolici din România, în frunte cu monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de București.

Totodată, împreună cu monseniorul Ioan Robu îl va întâmpina chiar aici, la scara avionului, și ÎPC Nifon, mitropolit onorific și arhiepiscop de Târgoviște din partea Bisericii Ortodoxe Române.

De altfel, după cum știți, Papa va avea o întâlnire astăzi și cu patriarhul Daniel. Sunt de asemenea demnitari. Este așteptat președintele Klaus Iohannis. În câteva momente Papa probabil că va şi binecuvânta mulțimea.

Deocamdată se fac formalitățile necesare atașării acelei scări mobile de avion, astfel încât să mai avem puțin de așteptat. Dau legătura în studiu şi revin în câteva momente

---Știrea inițială---

Papa Francisc a ajuns la Bucureşti. Avionul l-a adus în România - pentru o vizită de trei zile - a aterizat la Aeroportul Otopeni, unde va fi întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis, apoi va fi primit ca un şef de stat la Palatul Cotroceni.

Acolo va avea întrevederi cu preşedintele României, cu premierul, cu membri ai corpului diplomatic şi ai societăţii civile, înainte de evenimentele programate după-amiază la Catedrala Ortodoxă, în construcţie, şi la cea catolică, unde va oficia prima liturghie în România.

Cei care vor să-l întâmpine de bun venit pe Papa Francisc îl pot saluta pe Bulevardul Kiseleff, unde coloana oficială va circula cu viteză redusă.

Apariţii publice va avea şi în preajma celor două catedrale, în spaţii bine delimitate, în care accesul se face sub control strict.

În capitală sunt azi restricţii de circulaţie şi de staţionare în zonele incluse în programul vizitei.

Papa Francisc în România: Programul vizitei

Restricții de circulație în București, în contextul vizitei Papei.

Restricții de circulație în ţară cu ocazia vizitei Papei

Radio România Actualități a realizat un portal dedicat acestui eveniment.

Mai multe detalii despre vizita Papei Francisc în România se pot afla și de pe site-ul oficial al evenimentului: www.papalabucuresti.ro

Papa Francisc în România: agenda călătoriei apostolice din zilele 31 mai – 2 iunie 2019 (Program)

Sursă hartă: www.papalabucuresti.ro

Suveranul Pontif va oficia slujbe, va participa la mai multe ceremonii religioase şi va ajunge în cele mai importante locuri pentru credincioşii catolici din ţară. "Să mergem împreună" este îndemnul Papei Francisc, transmis chiar înainte de a-şi începe vizita:
Papa Francisc: Vin în România, o ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate. Vin între voi, pentru a merge împreună. Mergem împreună atunci când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim temerile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi.

Papa Francisc a transmis un mesaj românilor (VIDEO)

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
România 28 Martie 2024, 10:02

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC

Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi noului proiect politic.

Horia Constantinescu renunţă la funcţia de preşedinte ANPC
Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
România 28 Martie 2024, 09:29

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan

Evenimentul a avut loc miercuri, 27 martie, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București. Claudia...

Agenția Națională de Presă AGERPRES a sărbătorit 135 de ani de existență printr-o conferință dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan
Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
România 28 Martie 2024, 09:20

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”

"Apel matinal" - Invitat: Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Arderile ilegale de deșeuri „vor fi stopate abia odată cu înăsprirea legii”
Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:08

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere,...

Parchetul European face investigaţii în România în legătură cu achiziţionarea frauduloasă de remorchere
România 28 Martie 2024, 08:02

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș. În acest scop, Poșta Română a...

Românii vor putea achita curând facturi cu cardul direct la poștaș
Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
România 28 Martie 2024, 07:41

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti

Autorităţile locale din Ploiești au acordat miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, titlul de "Cetățean de...

Artistul Victor Rebengiuc a primit titlul de "Cetățean de onoare al orașului" Ploieşti
Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 
România 27 Martie 2024, 20:33

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului 

Pompierii militari și echipa de scafandri de căutare-salvare a ISU Vâlcea, se retrag deocamdată la bază având în vedere că...

Operațiuni de căutare-salvare a unei persoane în râul Olt, în zona barajului Gura Lotrului