Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE VIDEO: Vizita Papei Francisc în România

Papa Francisc la Bucureşti. Foto: Petruţ Hîrţescu

Articol de Răzvan Stancu, Petruţ Hîrţescu, 31 Mai 2019, 11:01

LIVE VIDEO: Papa Francisc în România.

Preluare TVR

Papa Francisc la Bucureşti. VIDEO: Petruţ Hîrţescu

UPDATE RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI ora 13:14: Discursuri la Palatul Cotroceni cu ocazia vizitei Papei Francisc

UPDATE: ora 12.35: Papa Francisc este primit la Palatul Cotroceni

Reporter: Oana Bâlă - În acest moment Sanctitatea Sa, Papa Francisc, se pregătește să intre în incinta Palatului Cotroceni, mai precis pe platoul Marinescu, unde este întâmpinat de către președintele Klaus Iohannis, împreună cu soția sa. Platoul Marinescu este locul folosit pentru primirea protocolară a președinților din alte țări. Ceremonia oficială de primire, adică ceremonialul militar, va începe în câteva momente cu intonarea imnului statului Vatican.

Fanfara militară a Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul va intona acest imn.

Tot această fanfară va intona imnul României după aceea. Trebuie să vă mai spun că pe platoul Marinescu, în afară de jurnaliști acreditați, se află în public într-o tribună mai mulți elevi și studenți, dar și copii de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, dar și de la Asociația națională a surzilor din România.

Video: Carmen Gavrilă

Realizator: În acest moment Sanctitatea Sa este primit la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis

UPDATE: ora 12.20 Papa Francisc a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost primit cu onoruri militare.

Foto: Carmen Gavrilă

UPDATE ora 11.45: Papa Francisc a ajuns în urmă cu puţin timp la Bucureşti, unde şi-a început vizita de trei zile în România. Suveranul Pontif a fost întâmpinat la Aeroportul Otopeni de preşedintele Klaus Iohannis, iar acum este în drum spre Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de bun venit.

Coloana oficială se îndreaptă la această oră spre Bulevardul Kiseleff, unde s-au adunat câteva sute de oameni, iar viteza maşinilor se va reduce pentru ca Papa să-i poată saluta pe cei care au dorit să-l întâmpine - Alex Lancuzov este acolo, care este atmosfera, Alex?


Reporter: Este o atmosferă încărcată cu foarte multă emoţie şi bucurie, aici, pe Şoseaua Kiseleff, practic am oprit la jumătatea distanţei dintre Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, pot să vă spun că în doar câteva minute, cred că s-au strâns peste 500 de persoane, sunt foarte mulţi tineri, foarte mulţi părinţi cu copii, care au venit aici, să îl salute pe Papa Francisc şi de câteva minute au venit şi foarte mulţi angajaţi, au ieşit de la birourile din zonă să vadă momentul.

Sunt aşezaţi oamenii de o parte şi de cealaltă a şoselei Kiseleff, unii au şi steaguri, unii au adus steagurile din 1999, de la prima vizită a unui suveran pontif în România. Este linişte. Toţi aşteaptă să vadă coloana oficială, care va trece pe aici, disnpre Arcul de Triumf către Piaţa Victoriei şi apoi spre Palatul Cotroceni.


Realizator: Mulţumim, Alex, te aşteptăm şi pe parcursul zilei cu alte informaţii. În câteva minute, va începe apoi, la Cotroceni, ceremonia de bun venit şi seria întâlnirilor oficiale ale Papei Francisc cu autorităţile române, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, şi ai societăţii civile.

Carmen Gavrilă este acum în direct. S-au încheiat toate pregătirile?


Reporter: Da, s-au încheiat pregătirile, toată lumea este cu ochii pe ecranul din curtea Palatului Cotrocen, urmărim ultimele etape ale drumului spre Palatul Cotroceni. Aici a fost amenajată o tribună în curtea palatului, în care sunt tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, coruri de copii, cercetaşi şi chiar tineri de la Asociaţia Naţională a Surzilor. Suveranul Pontif va avea parte de o primire specifică şefilor de stat. Pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni, Papa Francisc va fi salutat cu onoruri militare de Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul.

După aceea, urmează întâlnirile oficiale, preşedintele Klaus Iohannis şi Sanctitatea Sa vor avea convorbiri tête-à-tête, iar de la ora 13:05, în Sala Unirii din Palatul Cotroceni, se va desfăşura întâlnirea cu autorităţile statului, cu reprezentanţii societăţii civile, ai Corpului Diplomatic.

În prezenţa a aproximativ 40 de invitaţi, preşedintele Klaus Iohannis şi Sanctitatea Sa vor susţine apoi discursuri.

UPDATE: ora 11.35: Cristian Curte: Avionul a aterizat și este deja parcat aici, în fața salonului oficial. Așteptăm în câteva momente să se deschidă ușa și să coboare Papa Francisc.

Atmosfera este una liniștită, de bucurie. În dreapta și în stânga covorului roșu sunt câteva sute de pelerini catolici, care poartă în mâini stegulețe ale României și ale Sfântului Scaun, meşuri care sunt așezate în fața acestor grupe de pelerini poartă pe ele mesajul: "Binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului", un mesaj din Evanghelia de la Matei, scris în română și în italiană.

Pelerinii până acum au cântat, am auzit cântece catolice, cântece în cinstea Sfântului Părinte, dar s-au și rugat, s-a rostit rugăciunea Tatăl Nostru.

O mulțime entuziastă de pelerini, care sunt împreună aici la aeroportul din Otopeni pentru a-l primi pe Sfântul Părinte, împreună cu episcopii Conferinței episcopilor catolici din România, în frunte cu monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de București.

Totodată, împreună cu monseniorul Ioan Robu îl va întâmpina chiar aici, la scara avionului, și ÎPC Nifon, mitropolit onorific și arhiepiscop de Târgoviște din partea Bisericii Ortodoxe Române.

De altfel, după cum știți, Papa va avea o întâlnire astăzi și cu patriarhul Daniel. Sunt de asemenea demnitari. Este așteptat președintele Klaus Iohannis. În câteva momente Papa probabil că va şi binecuvânta mulțimea.

Deocamdată se fac formalitățile necesare atașării acelei scări mobile de avion, astfel încât să mai avem puțin de așteptat. Dau legătura în studiu şi revin în câteva momente

---Știrea inițială---

Papa Francisc a ajuns la Bucureşti. Avionul l-a adus în România - pentru o vizită de trei zile - a aterizat la Aeroportul Otopeni, unde va fi întâmpinat de preşedintele Klaus Iohannis, apoi va fi primit ca un şef de stat la Palatul Cotroceni.

Acolo va avea întrevederi cu preşedintele României, cu premierul, cu membri ai corpului diplomatic şi ai societăţii civile, înainte de evenimentele programate după-amiază la Catedrala Ortodoxă, în construcţie, şi la cea catolică, unde va oficia prima liturghie în România.

Cei care vor să-l întâmpine de bun venit pe Papa Francisc îl pot saluta pe Bulevardul Kiseleff, unde coloana oficială va circula cu viteză redusă.

Apariţii publice va avea şi în preajma celor două catedrale, în spaţii bine delimitate, în care accesul se face sub control strict.

În capitală sunt azi restricţii de circulaţie şi de staţionare în zonele incluse în programul vizitei.

Papa Francisc în România: Programul vizitei

Restricții de circulație în București, în contextul vizitei Papei.

Restricții de circulație în ţară cu ocazia vizitei Papei

Radio România Actualități a realizat un portal dedicat acestui eveniment.

Mai multe detalii despre vizita Papei Francisc în România se pot afla și de pe site-ul oficial al evenimentului: www.papalabucuresti.ro

Papa Francisc în România: agenda călătoriei apostolice din zilele 31 mai – 2 iunie 2019 (Program)

Sursă hartă: www.papalabucuresti.ro

Suveranul Pontif va oficia slujbe, va participa la mai multe ceremonii religioase şi va ajunge în cele mai importante locuri pentru credincioşii catolici din ţară. "Să mergem împreună" este îndemnul Papei Francisc, transmis chiar înainte de a-şi începe vizita:
Papa Francisc: Vin în România, o ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate. Vin între voi, pentru a merge împreună. Mergem împreună atunci când învăţăm să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim temerile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi.

Papa Francisc a transmis un mesaj românilor (VIDEO)

Trenul pe ruta Chișinău-București și retur va circula zilnic, începând cu data de 11 decembrie
România 08 Decembrie 2022, 20:59

Trenul pe ruta Chișinău-București și retur va circula zilnic, începând cu data de 11 decembrie

Trenul va pleca în fiecare zi la ora 17:20 din Chișinău, va ajunge la București a doua zi dimineață la 6:17, urmând...

Trenul pe ruta Chișinău-București și retur va circula zilnic, începând cu data de 11 decembrie
Declarație de presă a președintelui României, Klaus Iohannis
România 08 Decembrie 2022, 19:52

Declarație de presă a președintelui României, Klaus Iohannis

Text INTEGRAL.

Declarație de presă a președintelui României, Klaus Iohannis
Președinta Parlamentului European, dezamăgită de amânarea primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen
România 08 Decembrie 2022, 19:51

Președinta Parlamentului European, dezamăgită de amânarea primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen

Roberta Metsola a scris că ambele țări sunt pregătite pentru integrare și meritau să facă acest pas.

Președinta Parlamentului European, dezamăgită de amânarea primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen
Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile
România 08 Decembrie 2022, 19:50

Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile

Fost senator PSD și fost consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României, Niculae Bădălău este acuzat de...

Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile
Argeș: A fost inaugurată sala Polivalentă „Pitești Arena”!
România 08 Decembrie 2022, 19:38

Argeș: A fost inaugurată sala Polivalentă „Pitești Arena”!

În Pitești, a fost inaugurată, astăzi, noua sală polivalentă „Pitești Arena”, considerată, în acest moment, cea...

Argeș: A fost inaugurată sala Polivalentă „Pitești Arena”!
Subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen ar putea fi discutat la Consiliul European de săptămâna viitoare
România 08 Decembrie 2022, 18:46

Subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen ar putea fi discutat la Consiliul European de săptămâna viitoare

La reuniunea de astăzi de la Bruxelles a miniştrilor europeni de Interne, Austria şi Olanda s-au pronunţat împotriva...

Subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen ar putea fi discutat la Consiliul European de săptămâna viitoare
România nu renunţă la intenţia de a face parte din spaţiul Schengen
România 08 Decembrie 2022, 18:24

România nu renunţă la intenţia de a face parte din spaţiul Schengen

România nu renunţă la intenţia de a face parte din spaţiul Schengen
Peste 70% dintre români sunt de acord că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru a intra spațiul Schengen
România 08 Decembrie 2022, 16:40

Peste 70% dintre români sunt de acord că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru a intra spațiul Schengen

Barometrul INSCOP Research a fost realizat în perioada 13-22 noiembrie, la solicitarea Laboratorului de Analiză a...

Peste 70% dintre români sunt de acord că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru a intra spațiul Schengen