LIVE VIDEO: Premierul Ilie Bolojan prezintă reforma companiilor de stat
Reforma face parte din al doilea pachet de măsuri care au scopul de a reduce cheltuielile şi deficitul.

Articol de Radio România Actualităţi, 22 Iulie 2025, 18:00
Premierul Ilie Bolojan şi vicepremierul Dragoş Anastasiu prezintă, la Palatul Victoria, reforma companiilor de stat.
Aceasta face parte din al doilea pachet de măsuri care au scopul de a reduce cheltuielile şi deficitul.
Ilie Bolojan: Bună ziua! Un element important de bună guvernare este gestionarea corectă a companiilor de stat din România. Și având în vedere că gestionarea acestor companii are un impact economic foarte important în anumite zone, cum e cea de energie, având un impact foarte mare, sau în alte zone, fiind actori relevanți, orice câștig în administrarea acestora este un câștig important pentru țara noastră și pentru bugetul de stat. Asta înseamnă că orice reducere a subvențiilor pe care le acordăm pentru companiile care au nevoie de subvenții este o economie în plus, orice creștere a calității serviciilor pe care aceste companii le oferă pentru cetățeni este un serviciu în plus și orice profit suplimentar pe care îl fac prin reducerea cheltuielilor, prin controlul costurilor, înseamnă o capacitate de investiții mai mare, sau impozite care sunt încasate, suplimentate de către bugetul de stat, deci buna administrare a companiilor este unul dintre cele mai importante elemente care țin de acest al doilea pachet.
Și vreau să-i mulțumesc domnului vicepremier Dragoș Anastasiu, care a condus grupul de lucru, care a pregătit memorandumul care va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern din această săptămână și care va pregăti modificările legislative la legislația privind guvernanța corporativă, în așa fel încât să ne putem îmbunătăți administrarea companiilor.
Asigurarea transparenței gestionării companiilor de stat
Aceste măsuri vizează câteva aspecte importante care țin de buna administrare a acestor companii. În primul rând, asigurarea transparenței gestionării companiilor de stat. În acest sens, am convenit că în perioada următoare, toate ministerele tutelare să asigure publicarea tuturor datelor care sunt necesare pentru a ști cine administrează aceste companii, ce câștiguri au, care le sunt indicatorii și toate datele economice care dau o oglindă cât mai fidelă cu privire la cei care conduc și în ce condiții conduc aceste companii.
Acest lucru, nu cred că este o rușine pentru cei care le conduc, ca datele să fie publice, nici în ceea ce privește câștigurile, nici în ceea ce privește performanţa și e un lucru de normalitate pe care îl vom face în perioada imediat următoare.
Un al doilea element de bază ține de partea de management a companiilor, lucru care va fi rezolvat prin modificări de legislație, atât în ceea ce privește reducerea numărului de membri, dar și în ceea ce privește plafonarea unor câștiguri.
Pentru că avem o situație în care, abuzând, practic, de prevederi legale și fără un control serios al modului în care managerii acestor companii și cei care sunt parte în consiliile de administrație aplică legislația, de la valori rezonabile de câștiguri cu care au intrat atunci când au câștigat aceste nominalizări, s-a ajuns într-o perioadă relativ scurtă la limitele maxime, ceea ce, pe bună dreptate, a creat o nemulțumire, atât în opinia publică, dar și în ceea ce privește administrarea lor propriu-zisă, pentru că în condițiile în care cresc foarte mult indemnizațiile, fără ca acest lucru să se reflecte în performanțele companiilor sau în creșterea serviciilor acestora, este evident că e o măsură care abuzează, practic, legislația în vigoare.
Un element foarte important sunt indicatorii de performanță.
Un element foarte important sunt indicatorii de performanță. Acești indicatori, în următoarea perioadă, vor fi revizuiți de către fiecare minister, în așa fel încât să se verifice dacă indicatorii care stau la baza actualor contracte sunt relevanți sau sunt superficiali. Cu siguranță, în multe locuri, acești indicatori nu sunt relevanți.
Și atunci vom fi în două situații: sau noi indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc aceste companii, ceea ce înseamnă că sunt oameni de bună credință, care înțeleg că ceea ce a fost nu va mai fi și trebuie să ofere un plus de performanță în administrarea activelor statului sau în condițiile în care nu vor accepta acești indicatori, din start înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul lor, de bunele lor intenții, de dedicarea acestora și vom uza de toate prevederile legale pe care le vom avea la dispoziție, în așa fel încât să impunem acești indicatori de performanță sau cei care nu îi acceptă, să plece.
Fiecare leu câștigat este un plus pentru bugetul național
În ultimul rând, tot ce înseamnă modificări de legislație care să întărească capacitatea agenției care ar trebui să verifice aceste companii, AMEPIP-ul, trebuie întărit în așa fel încât la finalul verii sa avem o agenție operațională nu doar pentru că avem un angajament prin PNRR, pentru a respecta anumite prevederi, ci mai ales pentru că buna administrarea a companiilor din România este o necesitate pentru că, așa cum v-am spus, fiecare leu câștigat este un plus pentru bugetul național, pentru investiții sau pentru proiecte de dezvoltare în anii următori. Vă mulțumesc pentru răbdarea cu care m-ați ascultat.