La Marea Neagră, apa are doar 10°C în apropierea țărmului
Medicii atrag atenția că, date fiind temperaturile caniculare din aer, intrarea bruscă în apa rece ca gheața poate provoca probleme grave de sănătate. Deși este natural și benefic pentru ecosistem, fenomenul este deranjant pentru turiști.

Articol de Radio România Constanţa, 23 Iulie 2025, 16:55
Un fenomen intens de upwelling a dus la o răcire extremă a apei Mării Negre, înregistrându-se o temperatură de doar 10 grade Celsius în apropierea țărmului, spre finalul lunii iulie.
În mod normal, valorile termice ale apei mării în această perioadă se situează între 22 și 25 de grade, dar specialiștii pun această schimbare bruscă pe seama fenomenului de upwelling, care aduce la suprafață apă rece din adâncuri.
După ce ieri temperatura a scăzut la 13…15 grade, răcirea apei a continuat, astfel că, miercuri, în zona Constanța – Costinești, apa mării nu are mai mult de 10…14 grade.
Fenomenul s-a mai produs și în anii anteriori, inclusiv în 2023 și 2024, iar zonele cele mai afectate sunt Constanța, Eforie, Costinești și Vama Veche, unde apa poate coborî chiar și sub 13 grade Celsius.
Astfel, în august 2023, au fost înregistrate valori sub 10 grade în stațiuni precum Saturn și Eforie Nord, iar în iulie 2024, fenomenul a fost observat din nou, cu scăderi de la 24 de grade la 13–15 grade, în doar 24 de ore.
Specialiștii spun că upwelling-ul este un fenomen ciclic, provocat de curenți marini și vânt intens, care aduc apă rece din adâncime spre țărm. Deși este natural și benefic pentru ecosistem, fenomenul este deranjant pentru turiști.
Însă, medicii atrag atenția că, date fiind temperaturile caniculare din aer, intrarea bruscă în apa rece ca gheața poate provoca probleme grave de sănătate.
Cei care se aventurează în mare, pentru a se răcori, se expun riscului de șoc termic, tulburări de ritm cardiac, pierderea cunoștinței sau, în cazuri extreme, stop cardio-respirator.