Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”La achiziționarea unui echipament nou se poate preda echipamentul vechi”

”Apel matinal” - Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

”La achiziționarea unui echipament nou se poate preda echipamentul vechi”
FOTO: electrocasnice.afm.ro

Articol de Florin Lepădatu, 14 Octombrie 2022, 09:17

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea ''Apel matinal'' - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cârnu

Daniela Petrican: România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește recuperarea deșeurilor, doar 7 % din cantitatea colectată fiind reciclată, spre deosebire de Italia, care are o rată de reciclare de 83 %. Gestionarea și eliminarea deșeurilor poate avea un impact major asupra mediului, așa că Uniunea Europeană are ca obiectiv reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății și îmbunătățirea utilizării resurselor.


Cătălin Cârnu: Mai multe companii de colectare marchează și în acest an Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice, 14 octombrie astăzi, iar invitatul Apelului matinal este Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, prima organizație a producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din România care gestionează și deșeurile electrice, și electronice pentru producători și importatori. Bună dimineața!


Valentin Negoiță: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor postului dumneavoastră de radio.


Cătălin Cârnu: De ceva vreme, se face o campanie pentru reciclare selectivă. Suntem cu toții conștienți că pentru a evita noi și noi crize de materii prime, trebuie să reciclăm. Dar, în România, lucrurile se mișcă destul de greu. Colectăm sub 10 % din deșeuri. Care este situația? De ce recuperăm atât de puțin?


Valentin Negoiță: Da, aș începe în primul rând prin a face o precizare: dacă vorbim astăzi de despre deșeuri electrice și electronice, precizarea la care mă refer este că în cazul acestei categorii de deșeuri, lucrurile stau mai bine decât în alte, să zicem, domenii și m-aș referi în primul rând la procentul înregistrat anul trecut cel de 43 % , deci ţinta atinsă de România anul trecut a fost de 43 %, în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice. Deci e important să arătăm că acest domeniu este totuși mai bine situat, poate, decât sau sigur decât alte domenii ale colectării și reciclării. Acum, dincolo de această precizare, trebuie să spunem că sunt lucruri multe de făcut şi în acest domeniu, având în vedere că infrastructura de colectare, în primul rând, este deficitară. Și aici aș spune că așteptăm cu optimism și speranțe ca autoritățile publice locale să beneficieze, să aplice și să beneficieze de fondurile oferite de PNRR pentru a-și construi puncte de colectare standard, la fel ca în întreaga Europă și să ofere cetățenilor, pe cale de consecință, soluții viabile, lesnicioase, pentru toți cetățenii României, în concordanţă cu standardele europene. Deci, am pornit prin a spune că o mare problemă încă este existența unor puncte de colectare în municipiile și în localitățile României, atât în mediu urban, cât în mediul rural.


Daniel Petrican: În România, 8% din toate deșeurile electronice sunt aruncate împreună cu deșeurile menajere. Cum se face la noi, practic, recuperarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice?


Valentin Negoiţă: Da, această cifră, să spunem, sau acest procent este relevant și el face parte dintr-un studiu pe care noi îl lansăm chiar astăzi, cu ocazia acestei, să zic, zile speciale a colectării, reciclării deșeurilor electrice și electronice. Asta ține, sigur, de, pe de o parte, un obicei sau o deprindere pe care încă românii o au, dar cum spuneam şi mai devreme, ea este influențată atât de informarea nesatisfăcătoare a populației de către autorități, de către toți cei care activează în domeniu, dar ține și de lipsa de puncte de colectare la care cetățenii ar trebui să fie invitați să recurgă în cazul predării acestor echipamente nefuncționale.


Cătălin Cîrnu: Scuze, dumneavoastră vorbiți despre puncte de colectare; dar becurile, bateriile, chestiunile mărunte care se pot duce la orice supermarket, până la urmă, cred că e vorba mai degrabă de conștientizarea noastră, a tuturor, întrucât televizorul, OK, sau frigiderul ştim ce trebuie să facem cu ele, pentru că nu le putem arunca la ghenă.


Valentin Negoiţă: Evident, evident. Da, există soluții și noi le recomandăm implicit zi de zi prin intermediul campaniilor de informare pe care le facem, prin intermediul site-ului nostru 'ecotic.ro', de ce nu?, chiar prin intermediul call center-ului era 0219641, unde orice cetățean al României se poate informa, este gratuit, asupra soluțiilor pe care le are la îndemână. Şi aceste soluții, pentru a punta până la urmă concret, se referă la: schimb unu la unu, adică în momentul achiziționării unui echipament nou se poate preda echipamentul similar vechi; a doua, să zicem, soluție, privește punctele și centrele de colectare pe care cetățenii le pot găsi în localitățile unde activează sau unde locuiesc. Aceste puncte de colectare se află, de asemenea, disponibile pe site-ul nostru, 'ecotic.ro/ puncte de colectare. Şi nu în ultimul rând, ECOTIC asigură, în anumite condiții, preluarea echipamentelor voluminoase, în cazul acestor frigidere, maşini de spălat și așa mai departe, de la domiciliu sau de la sediul firmelor unde activează cetățenii și, să spunem, este una din cele mai comode, lesnicioase soluții pe care le propunem. Asta nu rezolvă încă, la nivelul întregii țări - şi pornesc acum cu situația existentă în mediul rural - problema dispensării de aceste aparate și aceste echipamente voluminoase, în primul rând. În ceea ce privește becurile și bateriile, lucrurile stau mai bine. Noi avem o rețea națională care însumează peste 9.000 de puncte de colectare, atât pentru echipamente mari, dar mai ales pentru echipamente mici și baterii, și acumulatori, și becuri, care se află în multe magazine, nu trebuie să le menționăm acum pe toate, dar și pe cele de proximitate. Şi apelăm aici și încurajăm în același timp cetățenii români să beneficieze de această soluție la îndemână cu magazinele de proximitate, tocmai pentru a scăpa, în mod rapid și corect, responsabil, de aceste mici, să zicem, echipamente, care, evident, ajung la reciclare. Și, ca să răspund la întrebarea pusă anterior, ele sunt reciclate în România, pentru că avem capacitate de reciclare în mai multe localități din România, începând, sigur, cu cea mai mare fabrică de reciclare de la Buzău, unde există o capacitate de peste 50.000 de tone.


Daniela Petrican: Ştim că dintr-o tonă de plăci cu circuite imprimate, parte componentă a multor echipamente electronice de mici dimensiuni - aparate foto, telefoane, tablete - se pot extrage 800 de grame de argint, 150 de grame de aur și 50 de grame de paladiu. Ce se întâmplă cu toate aceste...?


Valentin Negoiţă: Aceste resurse materiale intră în circuitul economic, deci ele sunt vândute fie pe piața liberă, fie direct, către beneficiari, producători de echipamente electrice și electronice, care le reintegrează - aceste componente - în viitoarele echipamente care vor fi puse la dispoziția populației. Deci, aceasta este, să spunem, componenta foarte importantă în contextul economiei circulare - componenta economică - pentru că avem de-a face, până la urmă, cu trei componente: una, ce privește protecția mediului și a sănătății populației; cealaltă, menționată adineauri, este cea economică, extrem de importantă în acești ani în care resursele materiale ale Europei sunt foarte reduse și, pe cale de consecinţă, trebuie valorificate cât mai eficient; și sigur, o ultimă componentă a acestui proces de colectare selectivă și reciclare privește componenta socială. Şi aici mă refer la faptul că în această industrie a colectării, reciclării activează actualmente peste 200.000 de persoane în România.


Cătălin Cîrnu: Da, sunt locuri de muncă. Vorbim din ce în ce mai mult despre economia circulară, o șansă, până la urmă, în acest mileniu al III-lea. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal" și să reciclăm în continuare!


Valentin Negoiţă: Să reciclăm în continuare. Şi cum spunea cântecul dumneavoastră mai de devreme, bine inspirat, "să vă gândiţi mereu la mine".


Cătălin Cîrnu: Exact! Să ne gândim noi la noi înșine până la urmă, cam aceasta ar fi chintesența. Cu Valentin Negoiţă, preşedintele ECOTIC, am stat de vorbă chiar astăzi, 14 octombrie, de Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu