Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Klaus Iohannis, declarații de presă după ședința CSAT

TEXT + AUDIO.

Klaus Iohannis, declarații de presă după ședința CSAT

Articol de Radio România Actualităţi, 30 Iulie 2019, 16:16

Românii trebuie să îşi recapete încrederea în stat, prin eliminarea definitivă din sistem a celor care nu-şi fac datoria - afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni - după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care au fost analizate rapoartele Ministerului de Interne şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu privire la cazul Caracal -, Klaus Iohannis a subliniat că prioritatea sa este consolidarea instituţiilor statului:

Preşedintele Iohannis a mai spus că CSAT a decis eliberarea lui Ionel Vasilca din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Şeful statului a adăugat că a cerut STS un control atent şi serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluţiile pentru o mai bună funcţionare.

AUDIO: Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii de presă la finalul şedinţei CSAT pe care Radio România Actualități le-a transmis în direct de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis, declarații de presă:

Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis: Bună ziua! Am condus astăzi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care am analizat rapoartele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal. Această dramă ne arată unde este dus statul cu instituţiile lui atunci când pe primul loc sunt puse salvarea şi protejarea infractorilor şi când deschiderea porţilor închisorilor devine grija decidenţilor politici. Modificările aduse legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au dat afară prea mulţi profesionişti, au pus în schimb slugi şi oameni incapabili. Corupţia şi incompetenţa distrug statul, deprofesionalizează instituţii. Garantarea siguranţei cetăţeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viaţă este cel mai important drept al omului şi este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor şi a instituţiilor distruse în ultimii ani de guvernare a PSD - ALDE să pornească de aici. Cetăţeanul trebuie să îşi recâştige încrederea în stat şi în instituţii, să se simtă protejat în ţara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu îşi fac această datorie. Am cerut instituţiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal. Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficienţe grave dintre care amintesc: întârzieri nejustificate în declanşarea investigaţiilor, deşi dispariţia a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineaţa zilei de 25.07, ora 8:30, nerespectarea procedurilor interne privind raportarea şi monitorizare evenimentelor şi aspectelor de interes operativ, nerespectarea metodologiei de lucru privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului naţional "Alertă! Răpire copil".

Klaus Iohannis: Nerespectarea metodologie de lucru privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului Naţional Alertă "Răpire copil", precum şi a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind declanşarea şi funcţionarea Mecanismului Naţional Alerta "Răpire copil", atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei faţă de victimă, aceştia neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta, problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională începând cu relaţionarea operatorilor din sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor, lipsa dotărilor atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT. Dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora. Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor a constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională. Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul şedinţei CSAT s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au reuşit în urma unui lung şir de erori inacceptabile să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituţia României: dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică. În aceste zile, m-am consultat cu specialiştii din zona de siguranţă publică şi din justiţie pentru a pune la punct soluţiile concrete. Nu am atribuţii executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituţiilor soluţiile pe care eu le propun, pentru că astfel de tragedii să fi prevenite. Am solicitat Guvernului României ca până la finalul lunii august să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelarea tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii, precum cea de la Caracal să nu mai există întârzieri criminale în acţiunea organelor statului.

Klaus Iohannis: Am solicitat Guvernului României ca până la finalul lunii august să elaboreze o serie de măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situaţii precum cea de la Caracal să nu mai există întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgenţă legislaţia actuală în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală, identificarea modalităţilor de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului şi analiza situaţiei sistemului de urgenţă actual 112. Am solicitat în cadrul şedinţei de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflaţi în nevoie. Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a domnului general Vasilca. Am cerut STS un control atent şi serios cu privire la procedurile sale pentru a identifica soluţiile pentru o mai bună funcţionare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competenţă şi seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme. Oamenii din fruntea acestor instituţii trebuie să fie respectaţi pentru abordarea lor profesionistă şi pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experţi, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel. Este important ca profesioniştii români din sistemul de stat, indiferent de funcţie, să fie încurajaţi să îşi facă meseria şi să fie ţinuţi departe de disputele cu mize politice. România puternică înseamnă consolidarea instituţiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim-plan. Statul român trebuie resetat cu profesioniştii pe care îi are şi pe care îi poate atrage şi cu o conducere politică ce înţelege care îi este rolul, acela de a întări statul şi nu de a-l slăbi, de a îmbunătăţi serviciile publice şi de a proteja cetăţenii şi a le garanta o viaţă mai sigură şi mai prosperă aici, în ţara lor.

Pe termen mediu soluţia este de a depolitiza tot aparatul de stat în zonele în care este nevoie de profesionişti. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer şi celor care sunt acum la putere, dar şi celor din opoziţie să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică pentru că altfel se va continua la nesfârşit cu mecanismul 'pleacă ai noştri, vin ai noştri' şi oamenii competenţi sunt ţinuţi pe margine sau mai grav, alungaţi din ţară. ot în cadrul şedinţei de astăzi, am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploieşti-Braşov să fie declarat obiectiv strategic de interes naţional. În acest context, am atenţionat-o pe doamna prim-ministru că încă de la finalul anului trecut este în vigoare o lege pe care guvernul continuă să o încalce şi care prevede obligativitatea construirii autostrăzii Moldovei. Avem o nouă dovadă a incapacităţii acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a guvernului de a găsi acele soluţii care se impun pentru a realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării şi a acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes naţional, lucru pe care l-am propus foarte concret în şedinţa CSAT de astăzi. ai multe detalii privind şi alte teme discutate în şedinţa CSAT veţi afla din comunicatul de presă pe care îl veţi primi la finalul acestei declaraţii. Vă mulţumesc.

Ministerul Sănătății propune măsuri de monitorizare a consumului de antibiotice
România 07 Decembrie 2023, 21:20

Ministerul Sănătății propune măsuri de monitorizare a consumului de antibiotice

Proiectul de ordin are în vedere că România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, iar...

Ministerul Sănătății propune măsuri de monitorizare a consumului de antibiotice
CNA va putea organiza campanii de informare publică menite să prezinte efectele nocive ale consumului de droguri
România 07 Decembrie 2023, 20:40

CNA va putea organiza campanii de informare publică menite să prezinte efectele nocive ale consumului de droguri

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților mai prevede că atât conținutul, cât și elaborarea mesajelor educative se...

CNA va putea organiza campanii de informare publică menite să prezinte efectele nocive ale consumului de droguri
Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război
România 07 Decembrie 2023, 19:27

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, a vorbit la RRA despre cum și cât timp va continua această ofensivă.

Ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar: Este important ca Hamas-ul să nu se mai poată regrupa sau reînarma în Fâşia Gaza după război
Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii
România 07 Decembrie 2023, 19:24

Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii

În presă a apărut astăzi o informație conform căreia autoritățile ar lua în calcul să amâne pentru 2026 creșterea prevăzută...

Ministrul finanțelor: nu va fi amânată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii
DNA, percheziții la ANAF
România 07 Decembrie 2023, 19:22

DNA, percheziții la ANAF

Percheziţii ale procurorilor DNA în legătură cu infracţiuni de corupţie ale unor funcţionari.

DNA, percheziții la ANAF
Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă
România 07 Decembrie 2023, 17:42

Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă

Medicii de familie spun că au probleme de familie mai ales cu vaccinarea copiilor din comunităţile de romi, unde părinţii...

Judeţul Mureş este pe primul loc în ţară la numărul mare de cazuri de rujeolă
Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca
România 07 Decembrie 2023, 17:38

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca

”Istoria este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violență și xenofobie, de totalitarisme și ură,...

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Sărbătoarea Hanuca
Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2
România 07 Decembrie 2023, 16:20

Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2

Se așteaptă circa trei ore în coloană, pe o lungime de câțiva kilometri.

Aglomerație la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2