Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Moscova dă bani grei în Moldova, pentru a o îndepărta de la traiectul european

Apel matinal - Invitat: jurnalistul Bogdan Chirieac, analist politic și editorialist DC News.

Jurnalistul Bogdan Chirieac: Moscova dă bani grei în Moldova, pentru a o îndepărta de la traiectul european
Foto: Agerpres/arhivă

Articol de Cătălin Cîrnu, 24 Iulie 2025, 09:16

Executivul de la București a transmis autorităților de la Chișinău angajamentul ferm al României pentru susținerea autorităților Republicii Moldova în procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană. Pe parcursul primei sale vizite oficiale la Chișinău, ministrul român de externe, Oana Țoiu, a fost primită de oficialitățile Republicii Moldova și inclusiv de președintele Maia Sandu. Discuțiile au vizat procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, progresul proiectelor bilaterale de cooperare în domeniul energiei și infrastructurii, consolidarea stabilității și rezilienței Republicii Moldova, dar și a legăturilor comerciale dintre cele două state, iar un alt subiect a privit îmbunătățirea infrastructurii de trecere la frontieră. Discutăm pe seama acestei vizite alături de invitatul "Apelului matinal", jurnalistul Bogdan Chirieac, analist politic și editorialist DC News. Bună dimineața!

Bună dimineața, domnule Cătălin Cîrnu, vă mulțumesc pentru invitațiae.

Mulțumesc și eu. Revin la versul de mai devreme "ce însemni tu pentru mine", un mesaj pe care România, iată, l-a transmis din nou Republicii Moldova. Cum ați aprecia această vizită și evident întâlnirile pe care le-a avut ministrul român de externe?

Dincolo de istoria comună, de faptul că sunt două națiuni surori sau putem spune că este vorba despre aceeași națiune separată în urma vicisitudinilor istoriei, Republica Moldova înseamnă pentru România în primul rând securitate, acum când vorbim. Dacă războiul din Ucraina va merge rău, Republica Moldova va fi atacată, probabil anexată de Federația Rusă. Mai departe nu cred că vor merge rușii, dar Republica Moldova nu e membră NATO, nu e membră a Uniunii Europene. Asta ar însemna pentru țara noastră să avem cea mai lungă graniță cu Federația Rusă din toată Uniunea Europeană, și așa avem cea mai lungă graniță cu Ucraina în acest moment. Deci Republica Moldova în primul rând, dar și Ucraina, sunt garanții de securitate pentru România. Câte vreme cele două state rezistă, România este într-o zonă mai sigură, nu e în contact direct cu Federația Rusă. Deci pentru noi este esențial ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, în NATO deocamdată nu se pune problema, fiindcă în Constituția lor e trecută neutralitatea, și probabil că Rusia n-ar accepta acest lucru, dar în Uniunea Europeană, Republica Moldova poate intra cu relativă ușurință. E vorba de o țară mică și cu un efort, inclusiv din partea României, să poate intra acolo, dar atenție la alegerile din toamnă, din 28 septembrie.

Exact, exact. E un scenariu sumbru, cel pe care l-ați amintit, dar există, palpabil până la urmă, vin și alegerile într-adevăr, în septembrie sunt programate, se întâmplă multe convulsii, să spunem, la Chișinău. Cât de important va fi rezultatul acestora prin prisma opoziției pro-ruse?

Este esențial, în opinia mea, mai ales că Rusia, după cum știm cu toții, nu stă degeaba. Războiul hibrid e la maximum acolo. Deci, dacă va ieși un parlament pro-rus, probabil că integrarea europeană a Moldovei se va opri cu toate consecințele pentru public, dar pe cine interesează în Federația Rusă despre ceva, despre oameni, fiindcă s-ar putea ca ajutorul primit din partea României și al Uniunii Europene să se diminueze considerabil dacă Parlamentul de la Chișinău ar opri integrarea europeană a Rusiei. Deci, alegerile sunt esențiale și normal ar trebui ca toată lumea, inclusiv România, România înțelege, dar Occidentul să înțeleagă perfect cu ce ne confruntăm în Republica Moldova. Acolo este un atac continuu al Federației Rusei asupra Republicii Moldova, în toate formele. Or, dacă acest atac va reuși, Federația Rusă pune mâna pe Moldova fără să tragă un glonț.

Și cum ar putea să sprijine Bucureștiul mai activ, să zicem, Chișinăul?

Pe de-o parte, prin ceea ce facem, prin sprijinul material pe care îl dăm. O fi greu României, or fi tăieri, or fi politici aberante aici, de acord cu dumneavoastră, dar și Moldova e o parte a sufletului nostru și a țării noastre, ca să zic, chiar dacă se numește altfel în momentul... și e un stat independent și suveran recunoscut prima dată de către România, după cum ne aducem aminte.

Exact.

Dar mai departe, trebuie combătută dezinformarea, fake news-ul. România singură nu poate să facă lucrul acesta, că n-am putut să-l facem nici atunci când a fost vorba despre alegerile din țara noastră, după cum ne aducem aminte. S-au întâmplat pe 24 noiembrie și pe 6 decembrie am fost nevoiți să anulăm alegerile, după ce au intervenit și americanii și mai multe state europene, fiindcă fusese o influență a Federației Ruse. Dar la cele mai înalte niveluri, eu știu, Franța, Germania, Statele Unite sunt mai puțin implicate în momentul acesta, am putea opri atacul hibrid rusesc care se desfășoară, în opinia mea, în primul rând în partea de informare, în al doilea rând înțeleg că se finanțează foarte puternic partidele pro-ruse și influencerii pro-ruși în Republica Moldova. Cel puțin acestea sunt informațiile pe care le avem cu toții, că sunt din surse deschise. Moscova chiar dă bani, bani grei în Moldova, pentru a o îndepărta de la traiectul european.

Este o situație, hai să spunem, interesantă, ciudată. Fostul om forte de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut de Interpol în Grecia. Primarul Chișinului primise interdicție în spațiul Schengen, dar și Kremlinul i-a cerut extrădarea și nu doar Rusia.

Da, ciudată, cum ați spus dumneavoastră. Cred că domnul Plahotniuc a jucat la toate capetele, că la un moment dat nu s-a pus niciodată sub semnul întrebării orientarea sa prorusă, dar părea că este cumva și apropiat de Occident și ar face jocul de acolo și... Cred că e o zonă din aceasta infracțională foarte puternică unde e atras Plahotniuc. O să vedem în continuare dacă va fi extrădat, unde va fi extrădat, ce se va întâmpla, dar mi-e teamă că este totul integrat exact atacului hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova.

Dacă ar fi nevoie, România poate susține energetic și implicit economic Republica Moldova, în condițiile în care despre transparență deocamdată nu putem vorbi?

Domnule Cîrnu, eu cred că România trebuie să poată, deci nu se pune problema dacă. Trebuie, e un must să susții așa cum poți. Sigur, o să spuneți, dar România nu are suficientă energie pentru sine, fiindcă nu s-a investit nimic în energie de 30 ani. Da, și totuși trebuie să-i susții. Sunt 2 milioane de români acolo, da? Chiar dacă unii dintre ei sunt rusofoni, asta e situația. Situația în care Republica Moldova ar pica în gheara Rusiei va fi mult, mult mai gravă pentru România decât cei câțiva megawați pe care îi dăm acum Republicii Moldova. Deci, punând lucrurile în balanță, efectiv România ar avea mult mai mult de pierdut având un vecin atât de periculos cum e Federația Rusă, cum să spun, mascat în Republica Moldova.

Și totuși, de ce credeți că autoritățile din România nu spun, nu comentează așa, cu vizibilitate excesivă problemele care pot apărea? Pentru că noi discutăm aici, dar de regulă Guvernul, Președinția vorbesc destul de puțin despre scenariile sumbre și mă raportez, evident, și la Republica Moldova și la Ucraina, pentru că se tot discută de transparentizarea cheltuielilor și așa mai departe. De ce nu se comunică, practic, super transparent?

Poate pentru a nu provoca și mai mult Federația Rusă.

E posibil.

Să nu uităm că peste un an și jumătate trebuie să scoatem gaz și să devenim cel mai mare producător de gaz din Uniunea Europeană. Scoatem gaz la câteva mile de laba lungă a Federației Ruse. Să nu uităm că urmează și alte perimetre de gaz în Marea Neagră. Un sabotaj este oricând posibil, vedeți că Federația Rusă este acuzată aproape lunar de Germania, de sabotaj, diverse cu care se întâmplă în Germania, mai sunt în aer lucruri sau sunt tăiate cablurile de telecomunicații sau de energie de pe fundul Mării Baltice. Mă gândesc aici și poate că politica impusă pe vremea lui Klaus Iohannis, care n-a adus mari beneficii țării noastre, dar discreția asta în privința ajutorului Ucrainei și Republicii Moldova, poate că de data asta nu e rea, mă gândesc. Ideea nu e, suntem în război cu Federația Rusă, sigur, război hibrid, la fel cum este toată lumea civilizată cu Federația Rusă în război, numai că noi suntem foarte aproape de ei. Una e să fii geografic Spania, Portugalia sau Franța și alta e să fii Polonia sau România. Și atunci mă gândesc că poate nu dorim să provocăm, dorim să ajutăm eficient.

Să rămânem discreți și să-i ajutăm pe frații noștri din Republica Moldova. Rămânem atenți, evident, la tot ceea ce se întâmplă. Cu mulțumiri și ne vom mai auzi cu siguranţă.

Și vă mulțumesc.

Etichete : bogdan chirieac
România și Austria își consolidează parteneriatul economic
România 25 Iulie 2025, 17:37

România și Austria își consolidează parteneriatul economic

"România și Austria sunt pregătite să consolideze parteneriatul economic, miza fiind energie, inovare și investiții...

România și Austria își consolidează parteneriatul economic
Soluții pentru fermieri: credite garantate 100% de stat
România 25 Iulie 2025, 17:30

Soluții pentru fermieri: credite garantate 100% de stat

Guvernul pregătește o ordonanță prin care creditele accesate de fermieri pentru proiecte agricole vor fi garantate integral...

Soluții pentru fermieri: credite garantate 100% de stat
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost martor într-un dosar de corupție de la ANAF
România 25 Iulie 2025, 15:48

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost martor într-un dosar de corupție de la ANAF

Vicepremierul Dragoș Anastasiu apreciază că a fost martor în dosarul de corupție de la ANAF, despre care au apărut...

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost martor într-un dosar de corupție de la ANAF
Plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
România 25 Iulie 2025, 15:46

Plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin intermediul centrelor județene, efectuează plata ajutorului de stat...

Plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor
Preşedintele Nicușor Dan a promulgat primul pachet de reforme fiscal-bugetare
România 25 Iulie 2025, 14:33

Preşedintele Nicușor Dan a promulgat primul pachet de reforme fiscal-bugetare

Astfel, măsuri precum majorarea cotelor de TVA și creșterea accizelor la carburanți, alcool și tutun vor intra în vigoare de...

Preşedintele Nicușor Dan a promulgat primul pachet de reforme fiscal-bugetare
Nicuşor Dan: România poate să fie partenerul de încredere al Austriei
România 25 Iulie 2025, 13:42

Nicuşor Dan: România poate să fie partenerul de încredere al Austriei

Preşedintele Nicuşor Dan se află, într-o vizită oficială de două zile în Austria.

Nicuşor Dan: România poate să fie partenerul de încredere al Austriei
Cod roşu de caniculă
România 25 Iulie 2025, 11:56

Cod roşu de caniculă

Avertizarea vizează o mare parte din sudul ţării, inclusiv Capitala.

Cod roşu de caniculă
Nou sistem electronic de tarifare rutieră a autovehiculelor
România 25 Iulie 2025, 10:10

Nou sistem electronic de tarifare rutieră a autovehiculelor

Prin noul sistem, tarifele rutiere vor fi aplicate în funcție de clasa de emisii poluante euro a vehiculelor.

Nou sistem electronic de tarifare rutieră a autovehiculelor