Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Iohannis: Am decis să convoc partidele parlamentare la consultări

Iohannis: Am decis să convoc partidele parlamentare marţi şi miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiţie.

Iohannis: Am decis să convoc partidele parlamentare la consultări
Președintele României, Klaus Iohannis. Foto: Agerpres.

Articol de Oana Bâlă, 30 Mai 2019, 17:02

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să-i convoace săptămâna viitoare pe reprezentanţii partidelor politice parlamentare la consultări în vederea modificării legislaţiei, după ce referendumul pe teme din justiţie a trecut prin votul a 6 milioane şi jumătate de cetăţeni români.

Preşedintele a făcut în această după-amiază declaraţii la Palatul Cotroceni, pe care le-a urmărit Oana Bâlă. Oana, bună seara, eşti în direct!


Reporter: Bună seara! Președintele Klaus Iohannis consideră că a venit momentul punerii în practică a rezultatului referendumului privind justiția şi a decis să convoace partidele la consultări pentru a găsi cele mai bune soluții. Şeful statului a spus că a trimis deja invitațiile către partide pentru marți și miercuri, săptămâna viitoare.

Astfel, marți sunt invitați începând cu ora 12:00 reprezentanții PNL, urmați de PSD, USR și UDMR, iar miercuri de la ora 11:00, PMP, ALDE, Grupul parlamentar Pro Europa și Grupul minorităților naționale.

Fiecare formațiune politică are alocată o oră, iar fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

Pe de altă parte, președintele României amintit că a primit de la premierul Viorica Dăncilă mai multe propuneri pentru noii miniștri, dar a dorit să se refere doar la una dintre acestea, Titus Corlățean, propus vice prim-ministru pentru parteneriate strategice.


Klaus Iohannis: Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic.


Reporter: Președintele Klaus Iohannis a reafirmat că ministrul de externe Teodor Meleșcanu şi ministrul de interne Carmen Dan sunt vinovaţi pentru modul în care a fost organizat procesul de votare în diaspora și din acest motiv a cerut demiterea lor. În această chestiune așteaptă încă un răspuns din partea premierului

Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis:

Realizator: Dăm legătura la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă:


Klaus Iohannis: Bună ziua! S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu "da" la cele două întrebări, mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns 6 milioane jumate de români cu "da". Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum, pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții. Am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament, în primă fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. O a doua chestiune pe care o aduc în discuție, fiindcă este legată de vot. Am primit propuneri pentru miniștri și mă voi referi doar la una dintre aceste propuneri, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014, de la alegerile prezidențiale. Deci nu e suficienți că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019. Îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic.

Reporter: Domnule preşedinte, în legătură cu referendumul, aţi discutat astăzi şi cu premierul Viorica Dăncilă acest subiect. Înlegelem că, cel puţin din opinile publice ale reprezentanţilor partidelor, sunt toţi dispuşi pentru aceste discuţii de transpunere a măsurilor adoptate de români prin referendum. Cum vedeţi această modificare? Pentru că trebuie modificată Constituţia şi ultima dată parlamentarii s-au blocat la această modificare a Constituţiei, când aveau o majoritate covârşitoare. /.../
Klaus Iohannis: Da, nu cred că se va bloca nimic, fiindcă deja de la început, marea majoritate a politicienilor au spus că sunt de acord cu aceste modificări. Poporul a votat în proporţie covârşitoare pentru aceste schimbări şi în fond, nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituţie.
Reporter: Se poate modifica şi altceva la Constituţie, adică putem vorbi de o modificare mai largă a Constituţiei sau strict acest transpuneri ale referendumului?
Klaus Iohannis: Sincer, eu nu aş merge pe o modificare mai largă a Constituţiei, fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului. Aceste modificări trebuie operate şi cred că este foarte bine, posibil.
Reporter: Domnule preşedinte, avem pentru a doua oară acest scandal al votului din diaspora şi peste câteva luni urmează alte alegeri importante. Ce vedeţi făcut, pentru a nu mai avea aceste cozi cu zeci de mii de oameni care nu reuşesc să voteze?
Klaus Iohannis: Aşa cum am spus ieri, voi forma un grup de lucru care trebuie să caute soluţii şi le voi propune celor care pot transpune pe urmă în legislaţie sau în hotărâre de guvern aceste soluţii. Am început deja câteva discuţii informale şi sunt convins că se găsesc soluţii rapide pentru a nu repeta acest fiasco la alegerile prezidenţiale din această toamnă.
Reporter: Cum vedeţi...?
Reporter: Cu premierul vedeţi o discuţie posibilă? Pentru că, nu ştiu, adoptarea votului prin corespondenţă, sunt mai multe iniţiative de acest tip în parlament.
Klaus Iohannis: Voi avea astfel de discuţii şi sunt convins că vom găsi soluţii.
Reporter: Cum vedeţi încă menţinerea...?
Reporter: Este nevoie şi de o evaluare a ambasadorilor, a corpului diplomatic? Cel puţin cei de la PSD susţin că în afară de o evaluare în cazul miniştrilor acuzaţi că nu au organizat referendumul, ar trebui să facă şi o evaluare a activităţii, a modului în care ambasadorii s-au implicat în organizarea referendumului şi alegerilor.
Klaus Iohannis: Auziţi, această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD-ist. N-au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, să căutăm că un portar la o ambasadă nu s-a înţeles cu un votant. Este evident...
Reporter: Este vorba de /.../ ambasador, domnule preşedinte.
Klaus Iohannis: ... că vinovaţi sunt miniştrii de externe şi ministra de interne, drept pentru care le-am cerut demiterea, fiindcă poate nu m-aţi înţeles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-şi dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor ca sancţiune politică.
Reporter: Şi ce v-a răspuns doamna Dăncilă astăzi?
Reporter: Şi ce v-a spus premierul /.../?
Klaus Iohannis: Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor, ca şi sancţiune politică.
Reporter: Şi ce v-a răspuns doamna Dancilă astăzi?
Klaus Iohannis: Rămâne să mai judece puţin chestiunea.
Reporter: Domnule preşedinte, cum vedeţi această situaţie în care s-a negociat de către premierul României cu Călin Popescu-Tăriceanu, astfel încât acesta ulterior ar putea fi salvat de un vot în Senat, ca să nu înceapă urmărirea penală pe numele său?
Klaus Iohannis: Da. Nu ştiu dacă au fost astfel de discuţii şi ce conţinut au avut, dar ştiţi bine că dacă vine vorba de stat de drept, de respectarea regulilor, eu sunt total, dar total împotriva unor astfel de trocuri politice şi sper că nu s-a făcut aşa ceva.
Reporter: Veţi putea colabora mai bine cu Marcel Ciolacu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor?
Klaus Iohannis: Aşteptăm să vedem cum se comportă noul preşedinte ales al parlamentului şi ce influenţă va avea acest nou preşedinte al Camerei - mă scuzaţi -a supra procesului de legiferare.
Reporter: În momentul de faţă, vedeţi oportună o moţiune de cenzură din partea opoziţiei?
Klaus Iohannis: Da, foarte clar că este oportună. Cum să nu fie oportună? După ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, cred că opoziţia deja scrie la ultimele fraze din moţiunea de cenzură. Cel puţin aş face eu aşa.
Reporter: Dar nu vi se pare că parlamentarii sau partidele din opoziţie nu se înţeleg de niciun fel? Chiar astăzi am văzut un atac al lui Dan Barna la adresa lui Ludovic Orban, care spune că promovează această ciupeală oportunistă. Deci sunt atacuri, dar nimeni nu vrea să intre la guvernare. Asta e!
Klaus Iohannis: Aceste asperităţi o să dispară pe parcurs.
Reporter: Veţi aduce cele două partide la discuţii USR şi PNL?
Reporter: Carmen Dan este audiată chiar acum la DNA. Spunea că nu-şi va da demisia.
Klaus Iohannis: Vă doresc o după-amiază bună şi ne vedem cu proxima ocazie la consultări!

Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO
România 29 Martie 2024, 09:42

Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Textul INTEGRAL al mesajului transmis de Administraţia Prezidenţială.

Mesajul Preşedintelui României cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO
Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna
România 29 Martie 2024, 09:24

Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna

În Vinerea Mare, credincioșii catolici refac Calea Crucii pe dealul din spatele basilicii, pe un traseu care datează din anii...

Încep slujbele speciale de Paşti de la Basilica Papală Maria Radna
O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari
România 29 Martie 2024, 09:21

O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari

Nu sunt decât pagube materiale - transmite Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă.

O explozie a avut loc la rafinăria Petromidia din Năvodari
Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră
România 29 Martie 2024, 09:21

Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

Începând de duminică, cetăţenii românii care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră
România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică
România 29 Martie 2024, 08:42

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică

Ca în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ora 3 va deveni ora 4.

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică
Guvernul a decis să modifice nivelul plafoanelor pentru producătorii de electricitate şi gaze naturale
România 29 Martie 2024, 08:27

Guvernul a decis să modifice nivelul plafoanelor pentru producătorii de electricitate şi gaze naturale

Tarifele pentru electricitate și gaze naturale ar trebui să scadă în următoarele luni, iar facturile pentru gospodării...

Guvernul a decis să modifice nivelul plafoanelor pentru producătorii de electricitate şi gaze naturale
Supermarketurile nu vor fi închise în weekend
România 29 Martie 2024, 08:24

Supermarketurile nu vor fi închise în weekend

Magazinele nu se vor închide în weekend - dă asigurări premierul Marcel Ciolacu. El a precizat că o astfel de...

Supermarketurile nu vor fi închise în weekend
Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș
România 29 Martie 2024, 07:57

Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș

La eveniment vor participa reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei, ai societății civile și membri ai Casei Majestății Sale....

Principele Regent Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, va fi reînhumat azi în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș