Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În UE suntem în acest moment „ca o echipă de divizia C”

Apel matinal - Invitat: Dan Luca, vicepreședintele EurActiv Bruxelles.

În UE suntem în acest moment „ca o echipă de divizia C”
Foto: Arhivă.

Articol de Florin Lepădatu, 26 Octombrie 2022, 10:42

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - ”Apel matinal” - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: La Bruxelles urmează să fie prezentat astăzi Raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație Schengen. Potrivit unor surse guvernamentale, documentul este pozitiv la adresa României. De altfel, premierul Nicolae Ciucă se va afla pentru două zile la Bruxelles, însoțit de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și de cel al justiției, Cătălin Predoiu.
Cătălin Cîrnu: Urmează întrevederi cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar pe această temă discutăm cu invitatul ”Apelului matinalul” de astăzi, Dan Luca, vicepreședintele EurActiv Bruxelles. Bună dimineața!
Dan Luca: Bună dimineața și mulțumesc pentru invitație.
Cătălin Cîrnu: Mulțumim și noi că ați acceptat-o. Am tot primit vești, în general favorabile, de peste tot din Europa, poate cu excepția Olandei, cu excepția Țărilor de Jos. Ce credeți că se va întâmpla în zilele următoare la Bruxelles?
Dan Luca: Așa cum ați spus și dumneavoastră, deci, este acest raport tehnic și, după aceea, intrăm pe partea politică, cum se spune. Practic, avem un calendar foarte bine stabilit: 8 - 9 decembrie pe Consiliul Jai, deci, practic, miniștrii de interne din cele 27 de țări UE vor discuta și vor lua o decizie, iar după aceea, această decizie va fi ratificată, practic, în Consiliul European, 15 - 16 decembrie anul acesta. Deci, un calendar bun, deci știm următoarele două luni; sperăm să fie și decizia bună. Așa cum ați spus, mesajele sunt pozitive atât pe raportul tehnic, atât din partea altor țări, ați văzut ce a zis Comisia Europeană și Parlamentul European, ce a votat recent. Dar este o problemă, în sensul că trebuie o majoritate... unanimitate, de fapt, scuzați, o unanimitate la cele 27 de țări. Deci, practic, o țară cum e Olanda sau altele pot să blocheze, deci o singură țară poate să blocheze acest proces de aderare a României la Spațiul Schengen.
Daniela Petrican: Discuțiile programate să aibă loc la nivel înalt pot influența chiar și așa, în ultimul moment, decizia în favoarea României?
Dan Luca: Eu nu știu dacă decizia e luată deja, să fiu sincer. Deci, /.../ este o decizie politică, deci nu trebuie să dai cu șase luni într-un plic o decizie. Deci, se va lua, părerea mea, cu o zi, două înainte de chiar summitul de la Consiliul European, deci 15 - 16 decembrie. Sunt foarte importante aceste dezbateri, discuții între politicieni la vârf. Ați văzut, au fost și discuții la nivel tehnic. Dar, părerea mea, încă dosarul se joacă, sunt semne pozitive și toată lumea ne dorim, bineînțeles, ca România să intre în spațiu Schengen, așa cum a intrat în Uniunea Europeană în 2007, și sperăm să aibă și azimutul spre intrarea în Zona Euro, în viitor. Dar încă, părerea mea, se joacă, se discută. Deci, prezența premierului și a ministrului de interne și altor vizite care vor urma sunt benefice și sunt necesare.
Daniela Petrican: Şi unde ar mai trebui lucrat, la ce nivel?
Dan Luca: Acuma, știți cum e? Cam... s-a lucrat mult și cam se trag concluziile. Eu aş spune ceva așa, mai general despre abordarea României asupra Uniunii Europene. Cred că trebuie să intrăm mai profund în toate jocurile europene și la Bruxelles și şi chiar în capitale europene și să nu dăm doar mesajele din București ce am vrea noi. Păi normal că noi am vrea să intrăm Uniunea Europeană, normal că noi vrem să intrăm în Schengen, normal, dar ce zic alții - și trebuie să stabilim niște căi de lucru mult mai light, dacă pot să spun așa, adică să nu ne mai surprindă deciziile. La un moment dat... deci, în momentul de față, România e membră UE, deci noi trebuie să stăm la masa de discuții, să avem argumente pe orice dosare, în permanență. Dacă aţi amintit de Olanda. Olanda, trebuie să înțelegem și cultura lor. Deci în sensul că ei sunt foarte deschiși, invită la dialog. Și practic au opinie, dar ea de multe ori supără unele țări. Deci n-au o diplomație, da, domnule, noi așa am gândit-o, iar asta înseamnă că trebuie implicare, trebuie... Ei ce nu leplace să întrebe ceva și tu nu răspunzi şase luni.
Cătălin Cîrnu: Cam ca la școală, nu? Profesor exigent față de unul ceva mai permisiv.
Dan Luca: Da, deci noi trebuie să... Avem o relaxare în sistemul european, trebuie să avem oameni pregătiți tehnic, politic, în care discutăm subiectele în care nu trebuie să apară surpriză, cum aţi spus, dăm un examen sau ceva. Şi al doilea lucru, cred că trebuie să aducem și noi, ca România, mult mai multe subiecte europene în parlamentul național, în Parlamentul României. Aţi văzut, Olanda a votat o chestiune europeană în parlamentul național și nu vreau să spun, dar este aproape obligatoriu prin Tratatul de la Lisabona, care e din 2009, ca multe chestiuni europene, România trebuie să le dezvolte și să le discute și în spațiul legislativ românesc. Deci, bun, nu se rezolvă acuma cu îngrășatul porcului, cum se spune, pe ultima sută de metri, dar noi trebuie să avem o cultură a dialogului și o cultură a aduce subiectele europene și în spațiul românesc și a discuta și a interacționa cu expert, iar în același timp aș vedea și binomul România-Bulgaria. Haideți să fim sinceri, geografia ne ajută sau nu ne ajută, dar va fi o decizie pentru ambele țări, poate chiar cuplată și cu Croația. Deci, aicea iară trebuie să vedem, să fim siguri că există o comunicare bună cu colegii bulgari și să meargă în direcția favorabilă pentru ambele țări, practic. Nu putem zice băi, luați-ne pe noi, dar nu îi luați pe bulgari și treburi de genul ăsta.
Cătălin Cîrnu: În România s-a vorbit prea puțin sau deloc despre reacția Olandei în ceea ce privește Bulgaria sau Croația. La Bruxelles cum s-au văzut toate acestea?

Dan Luca: Acum, bineînţeles că se analizează fiecare țară, dar, ați văzut, e la pachet, practic, în special România, cu Bulgaria. Vă amintiți că și Croația, care a început mult mai târziu negocierea de aderare și a intrat doar în 2013, dacă nu mă înșel, în Uniunea Europeană, voia o cuplare chiar România-Bulgaria-Croația, în Uniunea Europeană, în 2009, adică voiau să ne tragă mai spre 2009, /.../, deci sunt multe jocuri. Sunt foarte importante aceste relații bilaterale de coordonare, de a înțelege adversarul comun, iar, în același timp, e foarte important să nu avem o abordare de - vreau să spun de bădăran, dacă pot să spun așa, în sensul că să dăm pe o reciprocitate acuma, în noiembrie, nu știu ce, iară, blocăm niște lalele la frontiera românească, care s-a mai făcut, care n-ajută absolut deloc, absolut deloc într-o cultură europeană și într-o discuție multilaterală!
Daniela Petrican: Dar în funcție de decizia europeană, ce ar trebui să facă de acum înainte autoritățile române?
Dan Luca: Păi, practic, să-și calibreze capacitatea administrativă la statutul de membru UE. În momentul de față noi jucăm încă pe anumite dosare foarte light, dar nu avem încă o capacitate, deci ne-am forțat un pic pe președinția România-Uniunea Europeană din 2019 pentru a avea specialiști, pentru a avea reprezentare corectă ca volum și ca expertiză, dar încă suntem ca o echipă de divizia C, care încercăm să câștigăm Champions League și ne surprinde că ne bate Real Madrid de fiecare dată.
Cătălin Cîrnu: N-ar fi o problemă să ne bată Real Madrid, important să jucăm cu Real Madrid.
Dan Luca: Să jucăm cu Real Madrid și să nu ne bată și Avântul Chiajna.
Cătălin Cîrnu: Dumneavoastră, ca expert, aveți un pronostic pentru decizia Consiliului JAI de la Bruxelles?
Dan Luca: Eu sunt foarte optimist, așa cum a fost tot timpul, deci sperăm ca decizia și sper și vreau să fie decizia din decembrie de aderare a României la Spațiul Schengen, şi nu uitați că există totuși o perioadă de tranziție, deci nu a doua zi lumea va merge la aeroport în Spațiul Schengen, deci va fi cel puțin până prin martie.

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza