Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În comerţ, "elementul primordial este consumatorul, este interesul acestuia"

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu. Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu.

În comerţ, "elementul primordial este consumatorul, este interesul acestuia"
Magazin alimentar în Bucureşti. Foto: Arhivă /I onut Iamandi.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 25 Martie 2024, 09:28

Micii comercianți propun închiderea supermarketurilor în weekend, pe motiv că i-ar putea ajuta să evite scăderea drastică a numărului de cumpărători și spun că o astfel de măsură ar proteja angajații care demisionează din cauza programului încărcat. Argumentul micilor comercianți este că măsura închiderii marilor magazine se aplică și în alte țări; exemple ar fi Germania, Austria sau Polonia, care închid magazinele în weekend, după prânz, iar populația s-ar fi adaptat acestui program.
La guvern, premierul Marcel Ciolacu le-a cerut experților să evalueze propunerea, adăugând că nu este o decizie ușoară, mai ales că nu se cunoaște impactul unei astfel de măsuri. Pe acest subiect discutăm cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România. Bună dimineața!
Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație!
Mulțumim că sunteți alături de noi! Nu știu dacă ați apucat, dar, din evaluările dumneavoastră, care ar putea fi impactul unei astfel de măsuri?
În primul rând, cred că ar trebui să clarificăm un anumit aspect. Din câte am înțeles noi, propunerea Asociației Micilor Comercianți este aceea de a închide toate magazinele în weekend, deci toate acele structuri, să zicem, comerciale, structuri care desfășoară acțiuni comerciale, adică nu numai în zona aceasta alimentară, ci toate magazinele, n-aș vrea neapărat acum să le enumăr, însă...
Adică să se închidă și mall-urile, cum ar veni? Să rămână doar, nu știu, zona de fast-food și multiplexul, din câte înțeleg?
Nu știm. Tocmai tocmai asta încerc să vă spun, că necesită clarificări, pentru că noi așa am înțeles, că se gândesc la toate magazinele în weekend; și, din acest punct de vedere, într-adevăr, am fost și noi puțin surprinși, pentru că motivul invocat ar fi cel legat de angajați, nu de alte aspecte. Or, din acest punct de vedere, în România există o legislație care garantează tuturor angajaților un repaus de două zile legate. E adevărat că nu neapărat identifică weekendul, însă pot să vă spun că, în ceea ce privește Asociația Marilor Rețele Comerciale, există bonusuri pentru angajații care lucrează în weekend și o modalitate de a planifica turele de așa manieră încât periodic, practic, să ai acces și la weekend. Din acest punct de vedere, pot să spun că această abordare, apropo de angajați, a pornit undeva, la un moment dat, din zona sindicatelor. Or, astăzi lucrurile au evoluat și putem spune că cel puțin în topul celor mai mari angajatori din România se regăsesc mai mulți retaileri. Așadar, o astfel de măsură ar putea să afecteze un număr semnificativ sau situația unui număr semnificativ de angajați. Și să nu uităm că nu de mult a avut loc chiar o dezbatere apropo de introducerea caselor de marcat autonome. Așadar, credem că, cel puțin în acest moment, o astfel de abordare nu ar fi neapărat o prioritate, având în vedere că există multe alte problematici care necesită, să spunem, o analiză mai apropiată.
Dar, dacă ar fi să tragem linie, se poate aplica în România un astfel de model, până la urmă?
Cred că trebuie să ne referim la lucruri într-un mod simplu și normal, ca să zic așa. Pentru noi este evident că magazinele stau deschise pentru cumpărători, da? Deci aceștia trebuie să... consumatorii trebuie să fie cei care decid. Iar acest lucru este cumva la îndemână și ușor de observat, pentru că eu mă gândesc că, în general, un magazin nu stă deschis dacă nu are consumatori, nu are clienți. Și atunci putem vedea din comportamentul consumatorului din România care este perioada în care acesta își planifică, ca să zic așa, cumpărăturile, și putem observa că în weekend, mai ales pentru populația foarte activă, este, să spunem așa, poate chiar principala zonă din săptămână, principala perioadă din săptămână unde își propune să își facă cumpărăturile.
Din câte înțelegem, chiar a fost și o propunere alternativă - toți comercianții să închidă sâmbătă și duminică la ora 13:00, atât magazinele mari, cât și magazinele mici, pentru că vânzările din după-amiaza acestor zile s-ar muta în timpul săptămânii. Poate fi această o soluție?
Da, nu știm, nu știm exact cine de la această asociație face astfel de evaluări, pentru că pot să vă spun că s-au făcut referiri chiar și la ideea de a petrece mai mult timp cu familia. Pe undeva și această, să spun, zonă a cumpărăturilor înseamnă, până la urmă, un timp cu familia, pentru că una este, de exemplu, în cursul săptămânii, să ai o nevoie strictă și cobori la un magazin și îți iei strictul necesar pentru momentul respectiv, alta este să faci poate niște cumpărături, să zic așa, mai de ansamblu, să ai acces la o diversitate mult mai mare de mărfuri și să faci chiar o selecție. Deci nu vorbim aici de cumpărături ca văzut strict ca ne asigura necesarul de hrană pentru moment; vorbim aici și, până la urmă, de un aspect important al stilului de viață și chiar și al activităților legat de familiare. Nu vedem de ce acest lucru ar intra neapărat în contradicție cu alte preocupări. Credem că această propunere, totuși, pe undeva, încă nu este foarte clar, să spun, resortul care, să spunem, o împinge în agenda publică. Putem însă să ne amintim și de alte discuții. Suntem de aceea puțin surprinși de faptul că propunerea a fost făcută fără neapărat a avea și o consultare între noi. Ne amintim că nu de mult a fost o discuție legată de cash, deci de banii cash, și atunci îmi amintesc că Asociația Micilor Comercianți a fost extrem de puternică în a susține că este o măsură care nu-și are locul în acest moment și chiar am și colaborat din acest punct de vedere. Revenind și la, mă scuzați, revenind și la argumentul că este inspirat și din alte țări...
Exact.
Da, iată că în unele momente ne referim la modele poate din alte țări, în altele poate spunem că, să zic așa, modelele din alte țări poate nu sunt neapărat cele pe care le apreciem. Aș face următoarea remarcă: așa cum vă spuneam, în anii '70 a fost o discuție pe care sindicate au propus-o. Între timp, cum vă spuneam, s-au găsit formule echilibrate prin care toți angajații practic pot să se bucure și de weekend. În acest moment, însă, trebuie să vă spun că există o tendință inversă în Europa, și chiar zilele trecute am văzut o propunere și în Polonia, pe care ați menționat-o, să se revină la deschiderea în weekend. Să nu uităm, există poate în anumite țări, comunități locale unde, poate, eu știu, din perspectiva unui factor religios sau din alte motive, există anumite mici limitări ale programului de funcționare ale magazinelor, însă ideea esențială este aceea că toți consumatorii trebuie să aibă acces la alimente, în primul rând, dar și la alte lucruri de maximă necesitate, uneori se uită acest lucru. Și, în final, ceea ce este esențial și, până la urmă, elementul primordial este consumatorul, este interesul acestuia. Așa cum vă spuneam, nu am văzut încă magazine care să stea deschise fără clienți.
Da, deocamdată este vorba doar despre o propunere, pe care am analizat-o alături de George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, o propunere venită de la micii comercianți care vor închiderea la supermarketurilor în weekend, pe motiv că i-ar putea ajuta să evite scăderea drastică a numărului de cumpărători, protejându-și astfel angajații. E adevărat, și cu ceva plusuri, probabil, în gestiune.

Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate
România 28 Aprilie 2024, 17:08

Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate

Nu sunt programate lucrări nici pe A4 Ovidiu-Agigea şi nici pe DN 39 Agigea-Vama Veche, ruta din sudul litoralului.

Autostrada Soarelui: Restricţiile de circulaţie au fost ridicate
MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
România 28 Aprilie 2024, 15:43

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul

MAI le recomandă cetăţenilor ca, înainte de a merge la ghişeele care eliberează documentele respective, să consulte programul...

MAI: Între 1 şi 6 mai serviciile publice comunitare nu lucrează cu publicul
Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
România 28 Aprilie 2024, 14:03

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Însă criticii actului normativ spun că este insuficient în condiţiile în care marea majoritate a dependenţilor ar fi în...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare
Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
România 28 Aprilie 2024, 13:45

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari

În multe zone din ţară kilogramul de carne de miel se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge chiar şi la 60 de lei.

Carnea de miel, comercializată la prețuri din ce în ce mai mari
Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
România 28 Aprilie 2024, 13:13

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc

Credincioşii care au participat astăzi la Liturghie au primit ramuri de salcie sfinţite printr-o rugăciune specială, rostită...

Semnificaţia ramurilor de salcie în satul tradiţional românesc
CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
România 28 Aprilie 2024, 12:44

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova

În urma surpării de teren care a afectat o stradă din Slănic Prahova autorităţile au decis evacuarea a 42 de persoane.

CJ Prahova cere studiile geotehnice şi geologice ale localității Slănic Prahova
Preţul motorinei a continuat să scadă
România 28 Aprilie 2024, 12:37

Preţul motorinei a continuat să scadă

În București motorina a ajuns să coste mai puţin decât benzina.

Preţul motorinei a continuat să scadă
Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO
România 28 Aprilie 2024, 11:46

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO

Adrian Vasilache, comandantul aeroportului "Alexandru Podgoreanu": În primă fază sperăm să devenim un paradis al avioanelor...

Aeroportul Tuzla, redeschis după modernizare I FOTO