Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Imunitatea colectivă nu va duce la împiedicarea apariţiei valului 5”

”APEL MATINAL” - Invitat: dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

”Imunitatea colectivă nu va duce la împiedicarea apariţiei valului 5”
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 22 Decembrie 2021, 08:59

Apel Matinal - Invitat: dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Apel Matinal - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu.


Cătălin Cîrnu: Premierul Nicolae Ciucă spune că România trebuie să se pregătească să gestioneze al 5-lea val al pandemiei de CO|VID-19, cel al tulpinei Omicron, care ar urma să ajungă în ţara noastră într-un interval de aproximativ 3 săptămâni. Atât oficialii de la București, cât și cei de la Bruxelles sunt îngrijorați de impactul pe care noul valul îl are deja într-o serie dintre țările europene și insistă pe necesitatea continuării campaniei de vaccinare.


Daniela Petrican: Discutăm despre acest subiect cu invitatul de astăzi al 'Apelului Matinal', doctor Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de vaccinologie. Bună dimineața!


Gindrovel Dumitra: Bună dimineaţa!


Daniela Petrican: Unul dintre argumentele celor care nu s-au vaccinat este acesta: țările din vestul Europei, cu un procent mult mai mare de vaccinare decât în România, sunt în scenariul roșu și revin la restricții, deci vaccinul nu ajută, spun antivacciniştii. Este în regulă această logică?


Gindrovel Dumitra: Nu, nici pe departe nu este în regulă. Este una dintre, să zicem, manipulările specifice antivacciniştilor şi, când spun 'manipulări', credeţi-mă că am încercat să găsesc un termen mai potrivit, dar nu, acesta este cel corect, pentru că el se raportează la o tehnică, care se numeşte aşteptări nerealiste. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, de obicei, de cele mai multe ori, se foloseşte în percepţia publică această informaţie, cum că vaccinul ar trebui să ne protejeze 100% de orice fel de îmbolnăvire, iar în cazul în care, iată, se întâmplă, în acel moment tragem concluzia că nu funcţionează. De fiecare dată se ignoră faptul că aceste îmbolnăviri apar în special în rândul nevaccinaţilor, iar în cazul în care îmbolnăvirile apar la vaccinaţi în acel moment numărul de persoane care ajung în spital, respectiv în Terapie intensivă sau care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic. Şi au existat diverse cifre. Dacă iniţial în primele luni ale acestui an 2021 aveam un raport de 1 la 20, ceea ce înseamnă că la 20 de persoane vaccinate 19 reuşeau să fie salvate de la moarte şi doar una era pierdută, ei bine, într-adevăr, în valul Delta am ajuns la cifre care au variat de la 1 la 5, respectiv de la 1 la 10, ceea ce ne duce la concluzia că cel puţin 4 persoane din 5 au putut fi salvate tocmai datorită vaccinării. Ei bine, aceste cifre nu pot fi ignorate, nu trebuiesc ignorate şi mai ales trebuie să fie privite cât se poate de realist pentru că întotdeauna într-o campanie de vaccinare şi mai ales într-o pandemie vom avea astfel de evoluţii care au un caracter la un moment dat repetitiv, dar important este să diminuăm cât mai mult riscurile şi să reducem cât mai mult este posibil pierderile de vieţi omeneşti.


Cătălin Cîrnu: Valul Delta, valul 4 de fapt, a fost un tsunami prin care a trecut România în toamnă, cu atât de multe decese - să ne aducem aminte că multe zile la rând au fost câte 500 de decese zilnic. A dus totuşi acel val 4 şi la o oarecare imunitate de turmă în România, aşa cum susţin antivacciniştii?


Gindrovel Dumitra: Fără discuţie că şi în această situaţie putem să afirmăm pozitiv că numărul mare de îmbolnăviri care s-au întâlnit în valul 4, şi aici mă refer nu doar la îmbolnăvirile declarate, cât şi mai ales la cele nedeclarate, au părut a asigura un fel de imunitate colectivă ceva mai consistentă şi sunt perfect de acord cu această afirmaţie, însă ea nu este suficientă. Această imunitate colectivă nu va duce niciodată la împiedicarea apariţiei unui alt val 5 şi observăm acest lucru mai ales în ţările occidentale, pentru că tipul sau tipologia, modul în care a evoluat valul 4 a fost întâlnit cu mult înainte în alte ţări vestice, mai ales cele care au o densitate populaţională foarte mare şi mă refer aici mai ales la Marea Britanie, şi observăm că cel puţin în această perioadă în Marea Britanie evoluează nestingherită varianta Omicron. Practic, numărul de îmbolnăviri a crescut de la 35-40.000 de îmbolnăviri zilnice la aproximativ 90.000, dar continuă ca spitalele să fie goale şi ăsta este un mesaj pe care noi trebuie să îl transmitem cât se poate de corect, iar acest lucru este posibil şi datorită imunităţii colective obţinute în special prin vaccinare în Marea Britanie, dar şi prin îmbolnăvire. Când spun în special prin vaccinare trebuie să nu uităm că, totuşi, Marea Britanie are în acest moment 70% acoperire vaccinală cu cel puţin două doze.


Daniela Petrican: Şi atunci, să ne temem de un nou val, având în vedere tulpina Omicron?


Gindrovel Dumitra: Opinia mea este că tulpina Omicron va crea probleme în ceea ce priveşte răspândirea în populaţie în primăvara acestui an şi nu neapărat în primăvară, chiar în iarnă, pentru ca eu mă aştept ca numărul de cazuri să înceapă sa crească în prima parte a lunii ianuarie. Da, trebuie să ne temem, fară discuţie, câtă vreme un singur om îşi poate pierde viaţa, atunci trebuie să ne temem, însă trebuie să privim cu foarte mult realism, probabil că nu vom mai avea un număr de 600 de decese zilnice, aşa cum s-a întâmplat în valul 4, dar ne vom apropia foarte mult de această cifră. Ei bine, în măsura în care vom reuşi să respectăm regulile, şi observ în ultima perioadă ca există foarte multe priviri aţintite în special asupra politicienilor şi mai ales cadrului administrativ, care trebuie să ia nişte măsuri - aşa este, trebuie luate nişte măsuri - asta reprezintă o condiţie primordială - astfel încât să evităm cât mai mult, să zicem, impactul unui val 5, însă cel mai mare impact îl putem obţine dacă noi, populaţia, reuşim să ne schimbăm comportamentul, pentru că, practic, aceste decese depind foarte mutl de fiecare dintre noi, de comportamentul şi responsabilitatea pe care o arătăm fiecare dintre cetăţenii acestei ţări atunci când ne raportăm la o problemă de sănătate publică.


Cătălin Cîrnu: Eu am o curiozitate, v-am întrebat de fiecare dată când v-am avut invitat despre ceea ce trăiţi acolo, la Sadova, unde aveţi cabinetul. Sunt curios, ca procentaj, cât la sută este populaţia vaccinată?


Gindrovel Dumitra: Răspunsul pe care o să vi-l dau este nu ştiu, şi am să vă spun de ce spun nu ştiu, pentru că într-adevăr, datele oficiale pe care le am în acest moment provenite de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea vorbesc de 20-25% procent de vaccinare, ceea ce este foarte puţin. Însă, de ce spun nu ştiu, pentru că există un număr de aproximativ 3.000-4.000, poate chiar 5.000 de persoane care lucrează în acest moment în afara ţării şi care sunt vaccinaţi în afara ţării. Ei bine, care este procentul din aceste persoane care lucrează în afară, deci care sunt vaccinate nu pot să vă spun. Eu colectez în acest moment adeverinţe de vaccinare de la pacienţii mei care s-au vaccinat în Spania, Franţa sau în altă localitate, pentru că ei merg şi lucrează sezonier în aceste ţări, însă mai este mult până de partea asta încât să am informaţiile complete.


Daniela Petrican: Şi apropo de măsurile pe care trebuie să le ia autorităţile,se discută variantele de extindere a folosirii certificatului digital COVID inclusiv la locul de muncă. Evident, sunt păreri pro şi contra. Ministrul sănătăţii propune o nouă formă a documentului care prevede ca obligativitatea prezentării certificatului să se introducă doar când evoluţia epidemiei indică o creştere constantă. Credeţi că va deveni obligatoriu?


Gindrovel Dumitra: O formă de certificat verde, o formă de dovedire a faptului că nu reprezenţi un pericol pentru cei din jur, din punctul meu de vedere este obligatorie, pentru că, practic, aşa cum am spus, trebuie să ne obişnuim în viitorul apropiat ca să trăim cu acest virus şi dacă fiecare dintre noi ar putea să facă ceva în plus atât pentru propria sănătate, dar mai ales pentru a nu-i îmbolnăvi pe ceilalţi, atunci orice măsură care poate fi luată trebuie să fie luată, inclusiv obligativitatea unuia astfel de certificat la locul de muncă.


Cătălin Cîrnu: Da, de curiozitate iarăşi vă întreb, credeţi că anti-vacciniştii se gândesc doar la ei, apropo de ce aţi zis ceva mai devreme?


Gindrovel Dumitra: Eu cred că au o problemă de percepţie, ei nu percep în acest moment ameninţarea şi se complac în aceste afirmaţii destul de penibile, cum că pandemia nu există, că nu reprezintă un pericol de sănătate publică, că este doar o viroză. Am văzut chiar şi ieri astfel de afirmaţii. Practic, nici nu sunt convins că ei cred aşa ceva, cu atât mai mult cu cât au existat în rândul lor persoane care şi-au pierdut viaţa tocmai datorită acestui virus. Însă, opinia mea este că acolo este vorba despre altceva, fie că discutăm despre anumite intrese, şi aici nu vreau să intru în amănunt fiindcă intru pe un teritoriu pe care nu sunt stăpân, dar poate fi vorba, până la urmă, şi de probleme de sănătate pe care ar trebui să şi le evalueze într-un alt mod.


Cătălin Cîrnu: Da, diplomatic spus. Mulţumim pentru prezenţa şi astăzi la "Apel matinal".


Gindrovel Dumitra: Bună ziua şi vă mulţumesc foarte mult.


Cătălin Cîrnu: Doctorul Gindrovel Dumitra, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi coordonator al grupului de vaccinologie, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
România 25 Aprilie 2024, 17:00

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern

În cadrul ședinței de guvern, care s-a desfășurat la Timișoara, au fost aprobate mai multe acte normative.

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
România 25 Aprilie 2024, 16:48

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate

Două blocuri de locuințe au fost evacuate preventiv. S-a format un crater cu adâncimea de aproximativ doi metri pe o...

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
România 25 Aprilie 2024, 15:58

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița

Fermierii spun că ajutorul venit de la stat este binevenit, în condițiile în care acești porci se cresc mult mai greu.

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
România 25 Aprilie 2024, 15:43

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti.

Plata pensiilor aferente lunii mai se va face înainte de Paşti
Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
România 25 Aprilie 2024, 15:20

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv

Guvernul a aprobat 7 proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba.

Proiecte de investiţii în Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Galaţi şi Alba, aprobate de executiv
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 15:02

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi...

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990