Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Foarte mulți copii sunt bombardați cu reclame pentru jocuri de noroc”

"Apel matinal" - Invitat: Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației Salvați Copiii România.

”Foarte mulți copii sunt bombardați cu reclame pentru jocuri de noroc”
Foto: facebook.com/SalvatiCopiiiRomania

Articol de Florin Lepădatu, 29 Noiembrie 2023, 08:53

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Legislația în România interzice primirea minorilor în sălile de jocuri de noroc, dar regula este frecvent ignorată. Majoritatea minorilor de peste 10 ani văd publicitate la jocurile de noroc, iar 14% dintre copiii cu vârste între 10 și 17 ani admit că le și practică, în timp ce 40% spun că au prieteni care fac acest lucru, și asta conform datelor unui recent studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Iar 11% dintre copiii urmăresc influenceri care promovează jocuri de noroc pe bani, 10% spun că au resimțit presiunea de la prieteni să înceapă să joace. Dar mai multe amănunte aflăm de la invitatul "Apelului matinal", de astăzi, Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației Salvați Copiii România. Bună dimineața!
Gabriela Alexandrescu: Bună dimineața! Mulțumim de invitație.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o. De fiecare dată ne alăturăm campaniilor care trebuie să spună ceva și mai ales să înțelegem ceva din ele. Doamna Alexandrescu, mă gândesc, totuși, chiar nimeni nu urmărește aplicarea legii. Deși, ca o paranteză, acum, am trei case de pariuri în apropierea blocului. De cele mai multe ori îi văd pe mulți dintre puști, dintre adolescenți, certându-se cu oamenii care lucrează acolo, pentru că nu li se permite accesul în înăuntru.
Gabriela Alexandrescu: Cred că, sigur, sunt urmărite, dar nu așa cum ar trebui. Noi, prin această campanie și prin tot ce am început în ultima perioadă, am vrea să, în primul rând, să se deblocheze inițiativele din Parlamentul României, cu o impunere a distanței între școli și aceste agenții de jocuri de noroc, apoi, ar trebui să se aplice cu strictețe, ar trebui o monitorizare mai consistentă și poate niște directive mai clare pentru aceste agenții, pentru a impune legea și a ști cum să o impună, pentru a nu permite accesul persoane sub 18 ani. Și credem noi că trebuie reglementată mai strict publicitatea, inclusiv interzicerea reclamelor outdoor sau prin influenceri, sau chiar plasarea de publicitate în emisiuni de ore de maximă audiență. Ați văzut din studiul nostru că foarte mulți copii - sunt ca și noi toți, dar copiii, sigur, sunt grija noastră - foarte mulți copii sunt bombardați cu reclame pentru jocuri de noroc. Majoritatea dintre ei au văzut la televizor, pe internet, dar și stradal. Și copiii au spus că, de exemplu, în drum spre școala lor sau în proximitatea școlii sunt cel puțin două-trei panouri publicitare pe care ei le văd. Și, așa cum ați spus, unul din șapte copii au jucat fizic într-o agenție, chiar pe bani.
Realizator - Daniela Petrican: Care pot fi riscurile implicate de practicarea jocurilor de noroc pentru un copil, bineînțeles?
Gabriela Alexandrescu: În primul rând am vrea să clarificăm că noi nu vrem să ne luptăm împotriva industriei jocurilor de noroc, ci pentru a proteja copiii, pentru că această publicitate extrem de prezentă pe care o resimțim cu toții, nu? Cred că noi toți am văzut și știm o grămadă de agenții în jurul nostru. Această publicitate stradală sau distribuită prin social-media sau pe televizor creează în rândul copiilor și adolescenților percepția că aceste jocuri de noroc sunt o abilitate normală, distractivă. E funny să te duci să joci și o cale rapidă de a câștiga bani și astfel ei intră în acest cerc vicios al practicării repetate aceste activități, chiar în condițiile încălcării legii. Așa cum ați spus că de multe ori ei se luptă ca să aibă acces într-o agenție și pentru copii și adolescenți, care se află într-o fază de dezvoltare a autocontrolului, a puterii de a conștientiza efectele negative ale anumitor practici, fiind atât de vulnerabili, pot dezvolta comportamente adictive, pentru că jocurile de noroc se numără alături de consumul de droguri, de tutun sau alcool, în această sferă a comportamentelor adictive. Deci noi ne dorim să protejăm copiii, sănătatea lor mentală și fizică, prin limitarea expunerii la publicitate și accesul, desigur, în spații care le permit dezvoltarea acestor comportamente.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Acum, dacă facem o paralelă cu ce se întâmplă în vestul Europei, ne dăm seama că la noi lucrurile stau altfel. Credeți că ar mai trebui umblat la legislație?
Gabriela Alexandrescu: Credem că da, credem că da. În primul rând, nu ar trebui ca aceste agenții să se afle în proximitatea școlilor, unităților de învățământ. Deci ar trebui niște măsuri legislative care să interzică amplasarea lor, așa cum s-a și propus, dar vedem că legea s-a oprit undeva, s-a blocat undeva în Parlament. Adică să nu fie agenții de pariuri la cel puțin 300 de metri de școli. Și apoi, da, ar trebui reglementată publicitatea, pentru că ea ne invadează peste tot. Publicitatea la jocurile de noroc ar trebui reglementată foarte strict.
Realizator - Daniela Petrican: Dar cât știu părinții despre o eventuală adicție a copilului lor și mai ales, ce pot face? Nu știu, unde se pot adresa eventual, unde vă pot găsi, dacă doresc să vă contacteze?
Gabriela Alexandrescu: Da, este un subiect care preocupă și copiii, și părinții, mai ales părinții, pentru că la noi, la centrele de consiliere, am început să lucrăm deja cu câteva cazuri din acestea destul de alarmante. Ei ne pot găsi, sigur și prin telefonul de la Salvați Copiii și pe 0744.360.915. Ne pot scrie și pe e-mail dacă au astfel de de probleme, pentru a-i orienta către colegii noștri psihologi. Dar cred că într-adevăr ar trebui cu toții să ne unim un pic forțele și să solicităm niște legi mai stricte. Noi deja avem colaborare și s-au alăturat cauzei și campaniei "Joacă, nu jocuri", pe care Salvați Copiii a pornit-o, derulat-o , s-au alăturat activ și Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Chiar ieri am avut un lanț uman format din copii și adulți între liceu și prima agenție de pariuri, de pariuri sportive. Și alte licee mari din București - Caragiale, Monet, Viteazu și Colegiul Alexandru Ioan Cuza. S-au alăturat oameni influenceri care înțeleg riscurile cu care se confruntă. Deci cred că tot mai mulți trebuie să ne unim forțele pentru a solicita guvernanților o limitare a efectelor devastatoare a acestor publicități extinse.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, vorbim acum doar despre jocurile de noroc; să nu uităm jocurile video violente. Dar cu autoritățile ați discutat, nu știu, purtați discuții, aveți întâlniri?
Gabriela Alexandrescu: Da, avem întâlniri, desigur, și avem întâlniri încă de când ne luptam împotriva publicității la tutun și continuăm acest lucru. Ne vom întâlni, vom merge în Parlament și vom solicita punerea pe ordinea de zi a draftului, a proiectului de lege care interzice amplasarea agențiilor lângă școli. Și, desigur, vom discuta și cu alte ministere interesate pentru a ne sprijini și de fapt, nu a ne sprijini pe noi, pentru a face lucrurile așa cum trebuie, din punct de vedere al respectării drepturilor copilului, la sănătate și o bunăstare emoțională.
Realizator - Daniela Petrican: Mulțumim! Mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la Radio România Actualități.
Gabriela Alexandrescu: Şi noi vă mulțumim! Media e foarte importantă în toată această luptă.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, cât de frumos ar fi ca pe panourile publicitare, de exemplu, să se facă reclame la ultimele cărți?
Realizator - Daniela Petrican: Da.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu?
Realizator - Daniela Petrican: Cine știe, uite, poate este o idee. Invitata "Apelului matinal" a fost Gabriela Alexandrescu, preşedinte al organizației Salvați Copiii România.

Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații
România 25 Februarie 2024, 15:53

Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații

Pe o distanță de aproximativ un kilometru, mașinile vor fi deviate pe una dintre benzile sensului Constanța-București, a...

Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații
Acte normative aflate pe agenda Parlamentului
România 25 Februarie 2024, 14:03

Acte normative aflate pe agenda Parlamentului

Proiectul de lege care prevede înființarea de centre educative și de detenție pentru minori în toate cele opt regiuni de...

Acte normative aflate pe agenda Parlamentului
Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile
România 25 Februarie 2024, 11:39

Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile

Șoferul are 27 de ani și a încercat să evite un filtru al poliției. A fost observat de oamenii legii și când au încercat să...

Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile
Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară
România 25 Februarie 2024, 10:22

Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară

La Brăila și-au găsit refugiu sute de ucraineni. În acest moment, Serviciul Emigrări a eliberat peste 2.000 de ordine...

Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară
Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov
România 25 Februarie 2024, 09:45

Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov

Polițiștii rutieri din județul Ilfov au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale, au reținut opt permise de conducere și au...

Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov
Peste 300 de membri ai comunității ucrainene din București au manifestat în Piața Victoriei și în fața ambasadelor Ucrainei și Rusiei
România 24 Februarie 2024, 18:39

Peste 300 de membri ai comunității ucrainene din București au manifestat în Piața Victoriei și în fața ambasadelor Ucrainei și Rusiei

Ei au comemorat o zi neagră din istoria lor și din istoria Europei: momentul invadării țării de către Rusia și generarea...

Peste 300 de membri ai comunității ucrainene din București au manifestat în Piața Victoriei și în fața ambasadelor Ucrainei și Rusiei
Comunitatea ucraineană din Arad a organizat o manifestaţie de comemorare, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului
România 24 Februarie 2024, 17:21

Comunitatea ucraineană din Arad a organizat o manifestaţie de comemorare, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului

100 de refugiaţi ucraineni, cărora li s-au alăturat şi localnici, au fluturat steagurile Ucrainei, României şi Uniunii...

Comunitatea ucraineană din Arad a organizat o manifestaţie de comemorare, la împlinirea a doi ani de la începutul războiului
Un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a fost lovit cu mașina de un șofer, în timpul unui control în trafic
România 24 Februarie 2024, 17:12

Un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a fost lovit cu mașina de un șofer, în timpul unui control în trafic

Polițistul a suferit leziuni în zona abdomenului și a piciorului drept, iar în acest moment se află în spital. În cauză s-a...

Un polițist din cadrul Brigăzii Rutiere a fost lovit cu mașina de un șofer, în timpul unui control în trafic