Fermierii, nemulțumiți de creşterea cotelor de import în UE din Ucraina
CVreșterea cotelor este inclusă într-un acord comercial care ar urma să fie încheiat între spaţiul comunitar şi Ucraina.

Articol de Radiojurnal, 18 Iulie 2025, 13:27
Oficialii Uniunii Europene propun creşterea cotelor de import din Ucraina la porumb, la ouă şi la miere, într-un nou acord comercial care ar urma să fie încheiat între spaţiul comunitar şi statul aflat în război cu Rusia.
Fermierii români îşi exprimă nemulţumirea şi spun că o asemenea decizie va falimenta foarte mulţi producători agricoli de la noi, care nu vor mai putea face faţă concurenţei cu produsele din Ucraina.
Din judeţul Mehedinţi relatează corespondentul RRA Mihai Bădescu.
Cu 300% și cu 584% ar putea crește importurile din Ucraina la ouă și miere.
Gheorghe Lungu, președinte asociația apicolă: Înseamnă faliment și îngroparea apiculturii în toată țara, pentru că vine cu un preț mult mai scăzut, că nu se plătesc taxe vamale, prețul de producție este mult mai mic în comparație cu cel de la noi, și atunci nu se poate vânde mierea și apiculturii renunță.
Cornel Stroescu, proprietarul unei ferme avicole: Nu știm cum se va gestiona calitatea produsului care vine, cine l-a produs și, bineînțeles, piața va fi invadată de aceste produse care nu pot fi controlate din punct de vedere sanitar-veterinar, și, atunci, cred că astfel de decizii sunt total greșite.
Creșterea cotei de importuri va afecta și producătorii de porumb, care vorbesc de concurență neloială.
Felix Odină, fermier: Da, înțeleg, Ucraina este într-o situație dificilă, producătorii de acolo au probleme, dar asta nu înseamnă că, făcând rău și altora, îi îndrepţi pe unii. Sigur, considerăm că intrarea în Uniunea Europeană a Ucrainei este de bun augur, însă ar trebui ori să relaxeze condițiile în care producătorii din UE își produc recoltele, ori să-i aducă și pe ei la aceleași standarde. Altfel, mi se pare că este o concurență neloială.
Consultanții economici aduc în discuție și problema calității produselor importate.
Ilariana Jors, analist: În Uniunea Europeană se investește foarte mult în calitate. Avem normele de bunăstare, avem standarde, ceea ce în Ucraina nu există. Riscul este foarte mare ca toate produsele importate, și aici, în acord, vorbim de mai multe categorii de produse alimentare, să fie pline exact de substanțele care sunt interzise la noi.
Pe viitor, oficialii Uniunii Europene vor să impună și standarde de calitate fermierilor din Ucraina.